Riitta Raitio: Job shadowing Reykjavikissa, Islannissa 18. - 22.11.2019

Matkapäiväkirja

Perjantai 22.11.2019

Tekijä: Riitta Raitio
Eilinen balettiesitys oli huikea. Pietarin kansallisbaletti esiintyi ja musiikista vastasi Islannin sinfoniaorkesteri. Täydet kymmenen pistettä kokonaisuudesta. 

Minulle selvisi eilen, että Menntaskólinn í Reykjavík on kuulemma "nörttien" koulu. Sinne hakeutuu vain ns. hyvät oppilaat. Opon sanojen mukaan heille pääsee opiskelemaan jos arvosanat ovat välillä A+ ja B. Arvosanalla C opiskelevia on muutama ja heillä on kuulemma vaikeuksia pysyä mukana opinnoissa, eivätkä he mielellään otakaan oppilaita tällä arvosanalla.

Tänään olikin sitten vuorossa ekskursio kaupungin ulkopuolelle. Olin mukana The Golden Circle-päiväretkellä. Tutustuimme kolmeen upeaan kohteeseen. Ensimmäinen kohde oli Þingvellirin kansallispuisto, joka on UNESCOn maailmaperintökohde. Täällä Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaatat erkanevat toisistaan ja näiden välille on syntynyt laavalaakso. Vierailin molemmilla mannerlaatoilla :) 

Seuraava kohde olikin sitten geysirin kuumien lähteiden alue, jossa Strokkur-niminen geysir purkautuu muutaman minuutin välein. Kuumien lähteiden vedenlämpötila on +80-100 astetta. 

Viimeinen kohde oli Gullfossin vesiputous. Kyseessä on jäätikköjoki, joka laskee kahdessa tasossa valtavalla voimalla. Nimi Gullfoss tarkoittaa kultaista vesiputousta. 

Sää vaihteli auringonpaisteesta vesisateeseen. Ainoa asia, joka pysyi samana oli tuuli. 
Vielä yksi pieni kierros kaupungilla ja sitten nukkumaan. Paluu arkeen on lähempänä kuin arvaankaan ja hyvä niin. Borta bra men hemma bäst. Osa sydämmestäni jää tänne, on tämä maa vaan niin minun makuun. Vertu sæll Island! 


Torstai 21.11.2019

Tekijä: Riitta Raitio
Koulu alkaa täällä kaikilla joka päivä 8.10 ja kestää pisimmillään puoli kuuteen illalla, kuten tänään opiskelijoilla, joiden tuntia olin ensimmäisenä seuraamassa. He olivat aloittaneet koulupäivän aamulla ja heillä oli tunteja todellakin puoli kuuteen tänään. He olivat iloisia, kun huomenna on lyhyt päivä vain 8.10-15.05. Kyseessä oli abiturientit.

Ensimmäisen ryhmän oppitunti käsitteli solubiologiaa ja opetettavana oli siis viimeisen vuoden opiskelijat . Opettaja selitti geeneistä ja taudeista, joita geenivirheet aiheuttavat ja missä tiettyjä, geenivirheen aiheuttamia tauteja tavataan mm. Tay- Sachsin tautia. Tämä aine on valinnainen ja aineen valinneet tähtäävät lääketieteelliseen. Tätä ainetta opetetaan luentomaisesti, läksyjä ei tule ja halutessaan voi tehdä muistiinpanoja. No, osa teki ja osa taas ei. Opettaja sai edetä omaa tahtia, kukaan ei häirinnyt opetusta. Kysymyksiä tehtiin useitakin, mutta ei huudellen tai päälle puhuen vaan viitaten ja odottaen, että opettaja antaa luvan kysyä. 

Seuraavat kaksi oppituntia seurasin kemian opetusta. Näillä tunneilla oli opetettavana niin ikään abiturientteja. Heillä oli kaksoistunti, mutta he saivat lähteä kun kaikki annetut tehtävät oli laskettu. Tunnin alussa opettaja palautti tarkistetut laboratoriotyöt. He olivat tehneet todella monen sivun laajuisen raportin laskuineen, jonka opettaja oli sitten tarkistanut ja he saivat myös arvosanan suorituksestaan. Seuraavaksi opiskelijat kertasivat opettajan johdolla laskutoimituksia ja sitten heidän piti jatkaa itsekseen tehtävät loppuun. Jälleen kerran oli ihailtavaa seurata, miten ne, jotka osaavat, auttavat heikompia. Kaikki hoituu jotenkin niin luontevasti heiltä. Osa opiskelijoista laski laskuja yhdessä. Opettaja ei tarkistanut keneltäkään, oliko tehtävät laskettu vaan hän sanoi luottavansa siihen, että näin on. Ja jos joku ei ollut laskenut tehtäviä ja poistui, joutuu hän kuitenkin laskemaan ne koska hänen ja kaikkien muidenkin pitää kirjoittaa raportti ennen joulua näistä asioista. Valitettavasti aika loppui kesken, enkä ehtinyt kysyä, kuinka laajasta raportista on kyse ja mistä asioista se tehdään ja miten. Osa opiskelijoita kiitteli opettajaa oppitunnista poistuessaan luokasta. Hyviä tapoja vaalitaan tässä koulussa ja se näkyy molemmin puolisena arvostuksena. Opettajien ja opiskelijoiden välit ovat välittömät mutta kuitenkin kunnioittavat. 

Ennen oppituntien seuraamista juttelin koulun opinto-ohjaajan kanssa. Koulussa on kaksi opoa, joista toinen työskentelee 100% ja toinen 75% koululla. Koululta löytyy myös sairaanhoitaja, joka työskentelee useimpina päivinä viikossa. Vaikka kyseessä on sairaanhoitaja, ei hän saa antaa edes mietoja särkylääkkeitä opiskelijoille vaan heidän tulee käydä itse apteekissa. 

Menntaskólinn í Reykjavík on mukana kahdessa Erasmus+ KA2 hankkeessa. Toinen näistä hankkeista päättyy tänä vuonna, siis kohta. Lisäksi he osallistuvat yhteen Nordplus-ohjelmaan yhdessä Tanskan ja Norjan kanssa. Ja mahdollisesti he voisivat aloittaa Erasmus+ KA2 projektin meidän kanssa. 

Tänä iltana on vuorossa hieman erilaista kulttuuria, sain nimittäin lipun balettiin. Pietarin kansallisbaletti vierailee täällä kolmen päivän ajan ja uskokaa tai älkää, onnistuin saamaan lipun tämän illan näytökseen. Huomenna on koko päivän kestävä ekskursio Reykjavikin ulkopuolelle. Tarkoituksena on tutustua Islannin ihmeisiin kuten geysireihin ja vesiputouksiin. 

Keskiviikko 20.11.2019

Tekijä: Riitta Raitio
Tänään pääsin seuraamaan kielten tunteja. Ensimmäisellä tunnilla oli ranskaa ja sitä opiskeltiin innokkaasti. Tässä lukiossa opiskelijat valitsevat kahdesta suuntautumisvaihtoehdosta toisen ja valinta tehdään kielten ja matematiikan välillä. Kaikki opiskelevat vähintään kolmea kieltä: islantia, tanskaa ja englantia. Koulussa voi näiden lisäksi opiskella ainakin latinaa, kreikkaa, espanjaa ja ranskaa. Kielilinjan valinneet lukevat useampaa kieltä, osa jopa kuutta.

Kielten tunneilla oli osalla käytössä e-kirja. Opettaja pääsi tosi jouhevasti siirtymään tehtävästä toiseen, ei tarvinnut toistaa montaa kertaa, mitä tehdään seuraavaksi ja mikä sivu se olikaan. Islannissa ei ole ylioppilaskirjoituksia tai vastaavaa loppukoetta, vaan heillä on lukuvuoden aikana lukuisia pienempiä kokeita, joilla mitataan osaamista. Ranskan tunnilla opiskelijat palauttivat kirjoitelmat ja ne oli kirjoitettu käsin, ei koneella. Kotitehtäväksi tuli kaksipuoleinen moniste. Lukujärjestys on koko lukuvuoden sama ja esim. ranskan opiskelijat kertoivat, että heillä on ranskaa neljä oppituntia viikossa ja he olivat matematiikkalinjan opiskelijoita. Hekin voivat halutessaan opiskella useampaa kieltä. 

Seuraava tunti olikin sitten espanjan tunti. Tälläkin tunnilla oli muutamalla käytössä e-kirja. Sekä ranskan että espanjan tunnilla opettaja kierteli luokassa neuvomassa opiskelijoita ja välillä hätäisimmät viittasivat ja toivoivat, että ope tulisi nopeammin neuvomaan. Opiskelijat vaikuttavat avoimilta, hyväkäytöksisiltä, omatoimisilta ja tekeviltä. Tämän koulun opiskelijat menestyvät parhaiten yliopisto-opinnoissa. Suurin osa Islannin presidenteistä on käynyt tämän lukion aikoinaan. Koulu nauttii arvostusta ja opiskelijat arvostavat kouluaan. 

Kolmas tunti oli islannin tunti, jonka minä pääsin pitämään lähes kokonaan. Luokan opiskelijat kaipasivat hieman piristystä, sillä yksi heidän kavereistaan oli tehnyt itsemurhan viime viikolla ja he olivat tavallista mietteliäämpiä. Niinpä opetin heille hieman suomea ja se toimi. Sanojen ääntäminen aiheutti hilpeyttä, mutta ei voi kuin ihailla, miten innokkaasti he lähtivät kaikesta huolimatta mukaan ja lopputunnista kävivät vielä erikseen kiittämässä erilaisesta tunnista. Oli kuulemma kiva tunti. 

Kaikki kielten opettajat olivat sitä mieltä, että he eivät juuri koskaan ehdi tehdä kaikkea sitä, mitä olivat suunnitelleet tunnille. Näin suomalaisen silmään opiskelutahti näyttää verkkaiselta. Jos oppitunti kestää 40 minuuttia ja tunnin alusta menee muutama minuutti koneen aukaisemiseen ja sitten nimenhuutoon, ei varsinaista tuntia kyllä paljoa jää jäljelle. Siltä se kyllä tuntuikin, nimittäin juuri kun tunti lähti kunnolla käyntiin, soi kello ja tunti päättyi. No, voitte arvata, miten kauhistuneita ilmeitä näin opiskelijoiden kasvoilla, kun kerroin, että meidän oppitunnit kestävät 75 minuuttia. 

Iltapäivällä pääsin tutustumaan Islannin syntyyn ja kehitykseen luonnontieteellisestä näkökulmasta. Perlan museo tutustuttaa vierailijan Islantiin erilaisten näyttelyjen avulla, joissa on hyödynnetty tietotekniikka hyvin. Jääluolassa voi tutustua jään muotoihin ja mitä eri kerrokset kertovat. Myös saarivaltion eläimet esittäytyvät museossa. Itse museorakennus on arkkitehtuurillisesti mielenkiintoinen kohde. Kirsikkana kakun päällä on ylätasanne, josta on 360 asteen näkymä kaupunkiin. Olen liikkunut täällä kaikki matkat kävellen, myös portaat ja tänään kertyi askelia peräti 20 445.

Tiistai 19.11.2019

Tekijä: Riitta Raitio
Sain nukkua hieman pidempään tänä aamuna, peräti puoli kahdeksaan. Yö meni suurimmaksi osaksi valvoessa, sillä tuuli ylsi myrskylukemiin ja piti kovaa meteliä. On muuten ihanaa, kun voi kävellä koululle ja aikaa kuluu vain reilu viisi minuuttia. Matkalla kouluun voin ihailla jouluvalaistuja katuja ja kauppoja. Luksusta, sanoisin. No, ensi viikolla koittaa paluu arkeen ja autoon. Tästä täytyy nyt nauttia koko rahan edestä. 

Seurasin tänään biologian ja tietotekniikan tunteja. Tunteja oli kaikkiaan viisi, kolme biologian ja kaksi tietotekniikan ja kaikki tunnit niin erilaisia. Ensimmäisen biologian tunnin aiheena oli hengitystiehyet. Opettaja selitti kuvien avulla eri toimintoja ja kuvan englanninkieliset nimet käännettiin omalle kielelle. Seuraavat biologian tunnit olivatkin sitten laboratoriotunteja, joissa tehtiin mittauksia mm. keuhkojen tilavuutta. Opiskelijoilla on koko lukion ajan käytössä sama oppikirja, jossa on sivuja n. 800 ja kirja on englanninkielinen. Kirjaa ei tarvitse kuljettaa mukana kouluun vaan opiskelijat tutustuvat tulevaan aiheeseen kotona ja tunnilla sitten tehdään muistiinpanoja ja monisteita. Laboratoriossa opiskelijat työskentelivät pareittan. Opettaja kierteli luokassa seuraamassa edistymistä ja neuvomassa tarvittaessa. Opiskelijat toimivat omatoimisesti ja vaikuttivat motivoituneilta. Tunnilta sai lähteä, kun oli saanut mittaukset ja laskelmat tehtyä, vaikka oppituntia oli kohtuullisen paljon jäljellä. Kaikki eivät kuitenkaan lähteneet heti, vaan jäivät tekemään omia tehtäviä loppuun. Osa opiskelijoista kävi henkilökohtaisesti toivottamassa minulle hyvää päivänjatkoa poistuessaan tunnilta. Olin kyllä otettu saamastani kohtelusta. Niin ja laboratorioluokassa kasvatetaan sauvasirkkoja sekä joitakin kasveja. 

Tietotekniikan tunneilla oli aiheena tilastotiede. Tässä lukiossa on vielä käytössä tietokoneluokka. Koneita oli kaikkiaan 30, joista kaksi konetta oli vapaana. Oli ihailtavaa seurata, miten asian osaavat opiskelijat neuvoivat toisia. Ketään ei tarvinnut patistella töihin vaan kaikki tekivät annettuja tehtäviä ja hakivat lisätehtäviä omatoimisesti opettajan pöydältä. Kehonkielestä, eleistä ja ilmeistä päättelin, kun en vieläkään tätä islanninkieltä osaa, että kukaan ei valittanut miksi näitä pitää tehdä tai että tehtävät eivät kiinnosta. 

Tässä muutamia tunteja seuranneena, täytyy ihailla sitä, miten opiskelijat hiljentyvät heti kun opettaja sihisee tai kehottaa hiljentymään. Opiskelijoissa on niitä, jotka istuvat käsi poskella ja kuuntelevat mutta eivät tee muistiinpanoja ja niitä jotka istuvat kuulokkeet päässä tai räpläävät kännykää mutta he eivät häiritse opettajaa eivätkä muita opiskelijoita. 

Koulupäivän jälkeen pääsin kiertoajelulle yhdyshenkilöni kanssa. Käytiinpä ihan presidentin kotipihalla kääntymässä. Huomenna on sitten pelkästään kielten tunteja.

Maanantai 18.11.2019

Tekijä: Riitta Raitio
Saavuin tänne tulen ja jään maahan jo eilen aamupäivällä. Eilisen päivän aikana ehdin tutustua kaupunkiin melko hyvin. Kävin mm. tarkistamassa, missä koulu sijaitsee :). Itse kaupunki on kerrassaan ihastuttava. Ihmiset ovat ystävällisiä ja osaavat hyvin englantia. 

Menin sovitusti koululle tänä aamuna klo 8.00. Tapasin yhteyshenkilöni Sigríður Árnadóttirin. Hän esitteli minulle koulun ja lukuisan määrän opettajia. Sitten kävimme läpi koulun arkea. Pääsin seuraamaan kolmea maantiedon tuntia ja yhtä matematiikan tuntia. Harmi, ettei minun islanninkielen taitoni ole kummoinen, sillä maantiedon tunnit käsittelivät Islannin maanmuodostumien syntyä yms. mielenkiintoista. 

Opiskelijoita on yleensä 21-27 ryhmässä ja esim. lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita on kymmenen rinnakkaisluokkaa. Koulussa opiskelee siis valtava määrä nuoria, yhteensä 667 lukuvuonna 2019-2020. Ilmapiiri koulussa on rento. Kaikki puhuttelevat toisiaan pelkästään etunimellä. Opiskelijat ovat jakautuneet kolmeen eri rakennukseen siten, että lukion ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoiden tunnit ovat uudisrakennuksissa ja viimeisen vuoden opiskelijoiden tunnit ovat vanhassa, vuodelta 1056 olevassa koulurakennuksessa. Vanhassa rakennuksessa välituntikelloa, sellaista vellikellon tyylistä, soittaa joku aina vuorollaan välitunnille ja taas tunnille ja se koetaan erittäin tärkeäksi tehtäväksi. Oppitunnit kestävät 40 minuuttia ja ensimmäinen välitunti on 5 minuuttia, seuraavat ovat 10 minuuttia. Ruokatunti kestää 11.10-12 ja opiskelijat syövät omassa ruokalassa tai kaupungilla. Osalla on omia eväitä. Ruoka on opiskelijoille maksullinen. Aamulla opiskelijat voivat käydä syömässä puuroa ilmaiseksi, edellytyksenä on että sinulla on oma kulho ja lusikka mukana. Opettajilla on oma kokki ja ruokala. Myös osa opettajista syö omia eväitä, aivan niinkuin meilläkin.

Koululta löytyy lepohuone, jossa opiskelijat voivat käydä vaikkapa nukkumassa. Luokissa ei ole älytauluja vaan tussitaulut. Opiskelijoilla on kirjat, muistiinpanovälineet ja kynät oppitunneilla mukana. Tietokoneita ei juurikaan käytetä, paitsi opettajat. Tunnin alussa on nimenhuuto ja mahdolliset poissaolijat merkitään ylös.

Huomenna jatkuu tutustuminen oppitunteihin. Nyt taidan lähteä tutustumaan uimahalliin. Osa uima-altaista on ulkona, osa sisällä. Täytyy lähteä testaamaan.

Liitteet:

Abit tunnilla
Aamupuuro maistui
Matematiikkaa
Opiskelua
Erään luokan lukujärjestys
Kokoustila
Opettajainhuone
Koulu
Lajittelua
Välituntikello