Suomirock LUE

Rockin tulo Suomeen 1950-luvulla (vrt. Rock'n'roll Amerikassa)

Rockin tulo Suomeen 50-luvulla oli muoti-ilmiö. Tekijöinä iskelmätähtiä = Suomirock ei syntynyt vielä silloin. Mikä tekee rockista rockia:
    • ”mustat juuret” & blueskaava

    • takapotkut = mustan musiikin svengi

    • kantrimusiikin kepeys ja iloisuus

    • nuoruus ja kapinallisuus

1960-luku: Rautalanka

Ensimmäinen oikeasti suomalainen rockmusiikkityyli oli rautalankamusiikki. Nuoret tekivät itse sähkökitaravetoista musiikkia amerikkalaisten ja englantilaisten esikuvien mukaan.

Koko 1960-luvun levylistoja hallitsi maailmalla Beatles. Beatlesin innoittamana mukaan otettiin laulusolisti. Heistä tuli usein nuorison idoleita (Danny, Kirka, Tapani Kansa jne.). Huom. samaan aikaan iskelmässä finnhitsit eli esim. Beatlesin kappaleita suomennettiin eli ne luokitellaan iskelmäksi.

Suomirock syntyy 1970-luvulla

Suomirock syntyi 1970-luvulla, koska

 

    • suomen kieli hyväksyttiin rockmusiikin kieleksi

    • sanoituksissa käsiteltiin muutakin kuin rakkautta: arkipäivää ja yhteiskunnallisia tilanteita

    • muusikot sävelsivät ja sanoittivat ITSE

    • ulkomailta otettiin vaikutteita, mutta musiikista kuului silti suomalaisuus

    • Love Records levy-yhtiö rohkaisi muusikoita omintakeiseen ilmaisuun = erottumaan kaupallisesta popista ja iskelmästä

Punk ja proge

70-luvun ilmiöitä olivat myös aggressiivinen punk ja taiteellinen proge (progressiivinen rock).

Progressiivinen rock taas on punkin vastakohta. Itse asiassa punk oli tyylillinen vastaisku progelle. Progessa rockista tehdään taidetta:
    • Kappaleisiin otetaan vaikutteita muista musiikkityyleistä, esim. klassisesta musiikista tai kansanmusiikista.

    • Kappaleet ovat pitkiä

    • Soitto-osuudet ovat usein taiturimaisia


Punkin syntyyn vaikutti nuorisotyöttömyys ja ylipäätään kaikki ahdistus, mitä nuoret tunsivat. Ideana oli, että kuka tahansa osasi tehdä yksinkertaista ja kapinallista musiikkia omassa autotallissa. Tekstit ovat entistäkin realistisempia ja rohkeampia. Punkista Suomessa ottivat vaikutteita mm. Pelle Miljoona, Eppu Normaali ja Ismo Alangon perustamat yhtyeet Hassisen Kone ja Sielun Veljet.

Tyylien jakautuminen

Suomirock on 1980 alkaen jakaantunut useisiin eri tyyleihin. Eli kun maailmalla on tullut uusia tyylejä, Suomi on seurannut mukana. 

  • UUSI AALTO: Punk-bändeinä aloittaneet Eppu Normaali, Hassisen Kone ym. jatkoivat rockin soittamista, mutta punk muuttui siistimpään suuntaan. 

  • VALTAVIRTA: Parhaiten menestyvät bändit siirtyivät esim. punkista kohti rockin valtavirtaa, kuten Eppu Normaali. Puhutaan myös AOR (adult oriented rock). Nuoruudessaan rockia kuunnelleet sukupolvet kuuntelevat sitä aikuisenakin. Heillä on varaa maksaa mm. stadionkeikoista ja viimeisen päälle hiotusta musiikista. Tiukka kapina ja ääri-ilmiöt eivät yleensä uppoa tähän ikäpolveen = soitetaan siis "tavallista" rockia suurelle yleisölle.

  • ROCKISKELMÄ: 90-luvulla iskelmän ja rockin eroa on häivytetty niin, että jotkut ovat puhuineet rockin kuolemasta. Sinänsä rock ei ole hävinnyt vaan se on sulautunut monikansalliseen viihdeteollisuuteen. Kapinallisuus ja tietynlainen rockin rankkuus on siirtynyt pääasiassa valtavirtarockmusiikin ulkopuolelle. Tätä edustavat esim. Leevi and the Leavings ja Yö

  • POPROCK ja TEINIBÄNDIT: Dingo, Rasmus, Nylon Beat

  • TEKNO/DANCE/TANSSIPOPPI eli 70-luvun discosta ja toisaalta konemuusiikista ponnistavat tyylilajit: Darude, Bomfunk MC's

  • SUOMALAINEN METALLIMUSIIKKI tai HEAVY oli pitkään alakulttuuri kunnes menestyksekkäät bändit alkoivat saada suurta yleisöä: Sentenced, Stratovarius, HIM, Sonata Arctica, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Nightwish. Metallimusiikki on ollut ajoittain suosituin nuorison musiikkityyli etenkin maaseudulla.

  • RAP oli ensin ulkomaisten räppärien matkimista ja aika surkuhupaisaa. Varsinaista suomalaista sujuvaa räppäämistä ovat kehittäneet mm. Elastinen ja JVG. Räppiä voidaan jaotella bileräppiin ja kantaa ottavaan tai taiteellisen räppiin, joka on lähellä runoutta. 

  • NAISROKKARIEN ESIINMARSSI: Maija Vilkkumaa, Jenni Vartiainen, PMMP, Ellinoora

    jne jne

... populaarimusiikin suuntaukset siis näkyvät Suomessa jollakin viiveellä. Suomessa siis omaksutaan muualla kehittyneitä musiikkityylejä, mutta SILTI toteuttaan se omalla suomalaisella tavalla.

Uusi aalto

Punk-bändeinä aloittaneet Eppu Normaali, Hassisen Kone ym. jatkoivat rockin soittamista, mutta punk muuttui siistimpään suuntaan. 

Hassisen kone: Levottomat jalat

Valtavirta

Parhaiten menestyvät bändit siirtyivät esim. punkista kohti rockin valtavirtaa, kuten Eppu Normaali. Puhutaan myös AOR (adult oriented rock). Nuoruudessaan rockia kuunnelleet sukupolvet kuuntelevat sitä aikuisenakin. Heillä on varaa maksaa mm. stadionkeikoista ja viimeisen päälle hiotusta musiikista. Tiukka kapina ja ääri-ilmiöt eivät yleensä uppoa tähän ikäpolveen = soitetaan siis valtavirtarockia suurelle yleisölle.

Eppu Normaali: Kitara, taivas ja tähdet

Rock-iskelmä

90-luvulla iskelmän ja rockin eroa on häivytetty niin, että jotkut ovat puhuineet rockin kuolemasta. Sinänsä rock ei ole hävinnyt vaan se on sulautunut monikansalliseen viihdeteollisuuteen. Kapinallisuus ja tietynlainen rockin rankkuus on siirtynyt pääasiassa valtavirtarockmusiikin ulkopuolelle. Tätä tyyliä edustavat esim. Topi Sorsakoski & Agents (iskelmää 50-luvun rockin tyyliin), Mamba ja Leevi and the Leavings ja Yö. Iskelmämusiikissa kerrotaan siis tarinoita (huom esim. Leevi and the Leavingsissa on aikan joku tarina) ja laulut kertovat usein rakkaudesta.

Leevi and the Leavings: Vasara ja nauloja




Yö: Joutsenlaulu

Teinibändit

Dingo oli 1980-luvulla ensimmäinen lähinnä teinit valloittanut yhtye. Yhtyeen laulajia seurattiin kotioville saakka ja tytöt pyörtyilivät katsomoissa ja heiluttivat sifonkihuiveja. 1

Dingo: Levoton Tuhkimo



Nylon Beat: Viimeinen. Itähelsinkisten Jonnan ja Erinin pop-yhtye, joka oli tunnettu nasaalista (nenään lauletusta) soundistaan. Aikansa kovat rokkarit olivat soittamassa taustabändissä, mutta biisit olivat ammattimaisten biisintekijliden tekemiä. Tyyli siis poppia.

Tekno/dance

Tekno ja dance saavat juurensa 70-luvun discosta ja toisaalta konemuusiikista. Tässä tunnetuin on korona-aikanakin soitettu Darude.

Darude: Sandstorm

Suomalainen heavy/metallimusiikki

Mistä heavy/metallimusiikki syntyi?
- bluesin riffit
- progressiivinen rock = särösoundin keksiminen
- taiturillinen kitaransoitto

Metallimusiikki oli pitkään alakulttuuri kunnes menestyksekkäät bändit alkoivat saada suurta yleisöä: Sentenced, Stratovarius, HIM, Sonata Arctica, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Nightwish. Metallimusiikki on ollut ajoittain suosituin nuorison musiikkityyli etenkin maaseudulla.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus: Surupuku (suomeksi)