3.5 Hedelmällisyys ja raskaus

Hedelmällisyys

Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan nainen synnytti 2014 Suomessa keskimäärin 1,71 lasta. Syntyvyys on ollut vuodesta 1969 lähtien alle väestön uusiutumistason, joka on noin 2,1 lasta naista kohden. Ensisynnyttäjien keski-ikä on 28,6 ja kaikkien synnyttäneiden keski-ikä on 30,5 vuotta. Suomen suurimmista kaupungeista Oulussa synnytettiin ahkerimmin eli hedelmällisyysluku oli viisivuotisjaksolla 20102014 1,99. Matalin syntyvyys oli Helsingissä kokonaishedelmällisyysluvun ollessa 1,34.

Hannamariah_shutterstock_103039538_peda.jpg
Hedelmällisyyteen vaikuttavat monet asiat, mutta yksi keskeisimmistä on edellä mainittu naisen ikä. Naisen hedelmällisyyden on monesti todettu olevan huipussaan 20-vuotiaana ja laskevan siitä hitaasti 35-ikävuoteen saakka. Yli 40-vuotiaana onkin jo vaikeampi tulla raskaaksi vaihdevuosien orastaessa ja hormonitoiminnan alkaessa muuttua rajummin. Viimeisimmät tutkimustulokset Tanskasta viittaavat kuitenkin siihen, että helpointa on tulla raskaaksi noin 30-vuotiaana. Raskaaksi tulemista säätelevät monet sukurauhasista ja aivolisäkkeestä erittyvät hormonit sekä mm. stressi, aliravitsemus ja esimerkiksi päihteiden käyttö. Tanskalaistutkimuksen aiemmasta poikkeavaa tulosta onkin selitetty sillä, että kolmikymppisten elämä on jo rauhoittunut levottoman nuoruuden jälkeen ja elintottumukset ovat terveellisemmät.

Raskauden vaiheetHedelmöityksen tapahduttua raskaus etenee kolmessa vaiheessa:

 • Ensimmäinen kolmannes
  - kaikkien elinten aiheet kehittyvät
  - kuudennen viikon lopulla alkio-nimitys muuttuu sikiöksi

 • Toinen kolmannes
  - elimet ja elinjärjestelmät kehittyvät valmiiksi
  - sikiön mittasuhteet vaihtuvat
  - sikiö alkaa muistuttaa yhä enemmän ihmistä

 • Kolmas kolmannes
  - sikiö kasvaa nopeasti
  - koska elinjärjestelmät ovat valmiina tämän jakson alussa, jopa kaksi kuukautta ennenaikaisesti syntynyt lapsi voi jäädä eloon

Itsestään tapahtuva keskenmeno

Itsestään tapahtuvan keskenmeno (abortus spontaneus) johtuu joko sikiön kehityshäiriöstä tai istukan vajaatoiminnasta. Kaikista raskauksista 1015 % päätyy keskenmenoon. Keskenmeno tapahtuu useimmiten raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.