Kuvia ja kuulumisia

Perjantai

Niin sanottu toimittaja on saapunut paikalle

Gananderin oma Luru Lude on saapunut paikalle! Toisen avustajan kanssa mittailtiin aamulla yhteiskuvaan tulevan lipun mitat (menipä kuulkaa niin putkeen sekin homma, ettei ihan tosikaan....). Luru Lude paahtoi takaisin Gananderille harmaa Seat savuten ja päätti, että on aika kahvikupillisen. Kuuman juoman nautittuaan niin sanottu toimittaja lähti kierrokselle ja päätyi ensin kuvisluokkaan, jossa ysit erittäin ahkerasti työskennellen piirsivät kasveja ja eläimiä. Oli siellä jokunen porinapiirikin, mikä lie ollut aiheena turinoissa... Kasvivärjäys oli jatkunut, mukaan oli päässyt verihelttaseitikkiliemi. Siitä kuvaa tulossa. Myös pari jälkivärjäystä oli käynnissä.

Yläkerrassa viitoset ja kuutoset olivat vauhdissa ainakin tyynyjen kanssa. Ei kun siis.... Erilaisten pelien kanssa. Opettajilla suut lauloivat, kun paimentamista riitti. Niin sanottu toimittaja istui hiljaa paikallaan ja kirjasi tätä tarinaa. Ajattelin, että seuraavana on vuorossa ruokailu ja sitten pitäisi varmaan eksyä kuvaamaan lippujuttuja.

Vilinää ja vilskettä

Huh, mitä hulinaa. Viitoset ja kuutoset ovat täydessä vauhdissa pelaten muistipeliä presidenteillä ja arvuutellen eurokolikoiden alkuperää. Peruskoulunkäynnistä poiketen lunttaaminen on sallittua😀

Kun luokka ei riitä, on käytävätkin vallattu. Aika juoksee, opet juoksee ja oppilailla näyttää olevan kivaa.

Mitäpä muuta sitä perjantaina touhuttiin

Niin sanottu toimittaja ei ehtinyt kunnolla joka paikkaan kuvaamaan ja kirjaamaan asioita, joten hänellä oli tietoa vain parin luokan puuhista perjantain iltapäivän osalta. Kasiluokkalaiset pääsivät testailemaan tietojaan urheiluvisassa (oli kuulemma vaikeita kysymyksiä, kun osa käsitteli 80-lukua, eihän nyt sellaisesta muinaishistoriasta voi mitään tietää). Voittajaporukkaa ei vielä virallisesti julistettu, koska visailu jäi hankalasti kesken. Saapa nähdä onko voittajille jotain spesiaalia tiedossa.... Kasit lähtivät siis kesken visan tutustumaan liikuntahallille liikunta- ja leikkiteemaan.

Hallilla pääsi kokeilemaan peukkutikkua, merimiespainia ja leikkimään Pönttösillä-leikkiä. Jokunen kuva löytyy Peda.netistä. Hallilla oli myös mahdollisuus osallistua tietovisaan, jonka aiheena oli "Sata sankaritarinaa urheilusta". Visakokonaisuus on Urheilumuseon omaisuutta ja on näytillä Pohjois-Pohjanmaan museolla, josta visa oli saatu lainaan teemaviikkoamme varten.

Muutoin niin sanottu toimittaja kuuli, että päivän aikana oli saatettu loppuun leivonnaiskisa. Pääsipä niin sanottu toimittaja itsekin maistelemaan paria ihanuutta, kovin olivat maukkaita ja olisi ollut todella vaikea päättää voittaja. Joku olisi saanut pisteet ulkonäöstä, joku mausta. Miten siinä sitten olisi pistänyt kokonaisuudet paremmuusjärjestykseen...? No, raati oli voittajan päättänyt tiukan harkinnan jälkeen.

Kuvia saattaa tulla vielä lisää ja tarkoitus olisi järjestää myös aiempien päivien kuvia järkevämmin omiin kansioihinsa. Tämä ei kuitenkaan tule tapahtumaan tällä viikolla, luulenpa että me kaikki teemaviikkoon osallistuneet olemme viikonloppumme ansainneet ja palaamme arkeen ensi viikolla. Lupaan, että jossain vaiheessa arkeen palattuani tartun toimeen ja kuvat ja tekstit on järkeistetty luettavaan ja selkeästi katsottavaan muotoon.

Torstai

Torstain loppuosa

Aleksanterin salissa oli aiheena taide yleisesti. Esillä oli mm. naivistista taidetta. Esiintymislavalla Taina Jordan luki runoja ja vierailijatkin saivat lukea niitä ääneen, jos kantti kesti. Tero Mäkelä piirsi karikatyyrikuvia, toimittaja oli tunnistavinaan kuvasta presidenttimme Sauli Niinistön.

Salissa sai tutustua myös Rut Brykin taidenäyttelystä koottuun virtuaalinäyttelyyn, eli koko näyttelystä oli esillä vain pieni maistiainen. Esillä oli myös Kimmo Pohjosen ja Minna Tervamäen Bright Shadow -video. Videolla oli nykytanssia ja samalla sai kuunnella modernilla tavalla soitettua haitarimusiikkia.

Esillä oli myös Behind the scenes/Kulissien takana, dokumenttikuvia nuorten lyhytelokuva-projektista. Kuvat olivat Oulun Taidemuseolta (Aluetaidemuseon kiertonäyttely).

Kuvia tulee myöhemmin, kunhan tabletti suostuu toimimaan hieman nopeammin.

Kuvista asiaa

Torstain kuvista löytyy mm. puhetta itsenäisyyspäiväjuhlaan kirjoittava ysiluokkalainen, vitosten ja kutosten tekemiä puuhevosia sekä kutosia pelaamassa nelimaalia liikuntahallilla.

Kuulumisia kuvisluokasta

Toimittajan "sijaisena" kokeilen ekaa kertaa elämässäni blogin kirjoittamista (Peda.nettiin, mitä ihmettä......). No, kohta satavuotisen Suomen teemaviikko Gananderilla jatkuu edelleen. Kuvisluokan kuulumisista sen verran, että kutoset tekivät siellä lippuja (yllättäen meidän sinirstilippuja). Osa piirsi myös maakuntakasveja, jotka olivat jääneet edelliseltä päivältä kesken. "Sijainen" väitti kutosille, että liput tulevat joulukuun itsenäisyyspäivän juhlaan, vaikka ei ollut asiasta aivan varma itsekään. Katsotaanpa siis, missä ja milloin lippuarsenaali näkyy käytössä.

Nyt sitten odotellaan, mitä muuta tänne tältä päivältä tuleekaan, riippuu ihan siitä miten tämä "sijainen" ehtii paikoissa kiertää (tai voi kai tänne huhupuheidenkin perusteella jotain kirjoittaa.... hehehehehe!).

24.1 tiistai

24.1 tiistai

Päivän alussa viides luokka teki käsityöluokassa kirjontapistoja, piirsi maakuntakasvien kuvia ja ompeli pirtanauhoja. Aikoinaan pirtanauhoja on käytetty muunmuassa koristeena kansallispuvuissa, joita on näytteillä käsityöluokan seinällä. Nykyään pirtanauhaa käytetään esimerkiksi vöissä.

Auditoriossa teemaviikolla joka päivä vaihtuva näyttely kertoi tänään suomalaisesta käsityöstä. Paikalla ollut Riina Pernu oli tehnyt suuren osan näyttelyn töistä. Pöydällä oli eläinten nahkoja, sekä kalojen ``nahkoja`` joista osa oli värjättyjä.
Mukana oli myös Helsingistä lainattuja kahvikuppeja, joista valitaan äänestyksellä oppilaiden suosikki.

Kuudennella luokalla oli kello kahdestatoista kolmeen kestävä perinneruoan kokkaaminen kotitalousluokassa. Valmistettavaan ateriaan kuului karjalanpaisti, perunamuusi, porkkanaraaste, höysteenä puolukka sekä jälkiruokana pullaa ja mustikkarahkaa.
Kuutosia opastamassa oli kaksi kotitalouden ylläpidon ammattilaista, entinen keittäjä Helena Kangas ja siivouspuolella työskennellyt Ritva Huotari. Kangas auttoi oppilaita enimmäkseen pullan leipomisessa, kun taas Huotari keskittyi karjalanpaistiin.Mikko Helisten

Gananderin Suomi 100.v teemaviikko

Maanantai 23.1

Kaksi ryhmäkoti Pohjantähden asukasta Elvi Helisten ja Lempi Asumaa olivat vierailulla Gananderin koulun Suomi 100.v näyttelyssä. Koulun käsityöluokan seinälle ripustetut kansallispuvut kiinnostivat heitä, mutta Helisten kertoi, ettei ainakaan hänellä itsellään ole ollut sellaista pukua.
Asumaa, 90, muisteli menneitä: Lapsena hän kulki neljän kilometrin matkan kouluun jalan, talvisin hiihtäen.
Sodan alkaessa, kun hän oli 14, hän tuli Kuusamosta Oulaisiin, ja meni siellä naimisiin. Hän muutti miehensä kanssa Mankilaan. Hänellä on 12 lasta.

Kotitalouden luokassa aloiteltiin leipomiskilpailua, johon osallistui kuusitoista 7-9 luokkien oppilasta.
Tänään osallistujat suunnittelivat töitään kaksi tuntia, mutta itse toteutus tapahtuu ensi perjantaina. Ennen sitä koululle tilataan tarvikkeet leipomuksiin. Leivonnaisten teemana pitää luonnollisesti olla Suomi.

Kahdeksannen luokan ryhmä 2. teki käsityöluokassa koulun liikuntahallin seinille tarkoitettuja esitelmiä
Hall of Famen listoille päässeistä suomalaisurheilijoista, muunmuassa Jari Litmasesta, Tomi Poikolaisesta ja Mika Häkkisestä.

Mikko Helisten