Tervetuloa Äetsän koulun kotisivuille! Täältä löytyvät mm. yhteystiedot, tietoa ja kuvia ajankohtaisista tapahtumista sekä eri oppiaineiden omat sivut.

Ruotsalainen Markus Söderman lainattiin Äetsän koululle

Markus tuli Äetsän koululle Svenska nu –järjestön Lainaa pohjoismaalainen -projektin kautta. Projekti antaa pohjoismaisille kouluille mahdollisuuden kutsua vierailulle henkilön, joka puhuu äidinkielenään ruotsia, norjaa, tanskaa tai islantia. Tavoitteenaan vierailijoilla on kertoa omista maistaan ja kulttuureistaan enemmän tietoa. He kertovat nuorille uusia ja mielenkiintoisia asioita, joita monet eivät yleensä tiedä.
Markus Söderman tuli mukaan eri tunneille ja oppilaat saivat kysellä häneltä kysymyksiä. Oppilaat kysyivät esimerkiksi, mitä lemmikkejä hänellä on ja mitä hän tekee työksensä. Markus kertoi, että hänellä on kissa ja akvaario.
Oppilaat kysyivät myös, miksi Markus ei aja Volvolla. Kiinnostusta herätti lisäksi hapansilakan kärpäsiä houkutteleva haju ja ruotsalaisten vitsailu suomalaisten alkoholinkäytöstä. Ehkä yllättävää oli sekin tieto, että ruotsalaisten lempiruokaa ovat tacot. Markus kertoi lisäksi, että kuningasperheellä ei ole poliittista valtaa. Sitten hän jatkoi, kuinka kuningas antoi kommentin susien metsästämisestä, mikä on Ruotsissa suuri kiistelyn aihe. Markuksen oma suosikki kuningasperheessä on Daniel, koska he ovat kotoisin samalta seudulta.
Markuksen kotipaikka on Ljusnessa, joka on Söderhamnissa. Hän asuu nykyisin Espoossa perheensä kanssa. Perheeseen kuuluu suomalainen vaimo ja kaksi lasta, jotka puhuvat suomea ja ruotsia. Markuksen äiti on porilainen ja isä umpiruotsalainen. Hän on syntynyt tammikuussa vuonna 1985 eli on 33-vuotias. Hänen harrastuksiaan ovat ohjelmointi, taekwondo ja tietokonepelit. Hän pelaa mielellään strategiapelejä. Markus opiskelee yliopistossa pohjoismaisia kieliä ja tutkii vähemmistökieliä.
Oppilaiden mielestä vierailu oli hauskaa vaihtelua tunneille. Oli myös mielenkiintoista kuulla ruotsin kieltä, kun sitä harvemmin kuulee täällä Sastamalassa.
Markusta haastattelivat Minttu Kupi, Emma Kujansuu, Lauri Marttila ja Santeri Mäkelä 9b

Itsenäisyyspäivää juhlittiin Äetsän koulussa koko tiistai 5.12.2017. Jo aiemmin kuvataiteen oppilaat tekivät omia versioitaan Suomen taiteen kultakauden ja itsenäisyyden ajan maalauksista. Tiistaiaamu alkoi yhteisellä lipunnostolla ja Maamme-laululla. Dosentti Heikki Tala kertoi mielenkiintoisesti ja asiantuntevasti Suomen lipun historiasta. Toisella tunnilla ilmaisutaidon ryhmä esitti näytelmän suomalaisen koulun historiasta. Oppilaat pääsivät myös visailemaan Suomi-tietämyksellään ja tutustumaan suomalaiseen taiteeseen ja musiikkiin. Päivä päättyi juhlaviin ja hauskoihin tanssiaisiin.