Abeille ja huoltajille

Kevään 2019 hakuasiat

Korkeakoulujen hakuajat (ammattikorkeakoulut ja yliopistot)

1. Hakuaika: vieraskieliset koulutukset sekä Taideyliopiston koulutukset 

2. Hakuaika: 20.3.-3.4.2019 klo 15 (suomenkieliset koulutukset)

https://opintopolku.fi/wp/fi/

HUOM! Abiturientti voi hakea yhteensä kuuteen kohteeseen 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ammatillinen yhteishaku: Ylioppilaille tarkoitettu ammatillinen koulutus 19.2.-12.3.2019 klo 15.00
Jatkuva haku ammatillisiin koulutuksiin 1.1.2018 alkaen. Hakulinkki oppilaitosten kotisivulla. Opinnot voi aloittaa useamman kerran lukuvuoden aikana.
  • Ammatillisessa yhteishaussa voi hakea viiteen koulutukseen.
  • Ammatillisen koulutuspaikan vastaanottaminen ja ammatillisen koulutuksen suorittaminen ei vie opiskelijalta ensikertalaisen asemaa (ts. ensikertalaisuus koskee vain ammattikorkeakouluja ja yliopistoja).
  • Ammatillinen haku ei myöskään vaikuta korkeakouluhakuihin. Opiskelija voi kesällä 2019 päättää, ottaako hän opiskelupaikan vastaan ammatillisesta koulutuksesta tai korkeakoulusta.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koulutusta vailla olevat alle 25-vuotiaat nuoret:

- Työttömyysturvalain mukaan alle 25-vuotiaan ammattikouluttamattoman nuoren tulee hakea kevään 2019 yhteishaussa vähintään kahta opiskelupaikkaa sekä myös osallistua valintakokeisiin.
- Armeija ei ole hyväksyttävä syy jättää hakematta, koska opintojen aloittamista voi siirtää ameijan ajaksi.
- Työmarkkinatuen noin 5 kuukauden odotusaika lähtee ylioppilaaksi valmistumisen jälkeisestä päivästä (3.6) mikäli nuori on ilmoittautunut työnhakijaksi tai on työssä, jossa työaika on yli 18 tuntia viikossa. Mikäli nuori tulee työnhakijaksi vasta syksyllä (ei ole saanut opiskelupaikkaa eikä ole ollut töissä), niin viiden kuukauden odotusaika työmarkkinatukeen lähtee vasta siitä päivästä, kun hän on ilmoittautunut työnhakijaksi.
- Työnhakijaksi ilmoitttaudutaan te-toimiston sivuilla http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/nuoret/index.html
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tulokset:

Korkeakoulujen tulokset julkaistaan viimeistään 28.6.2019. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 8.7.2019 klo 15.
https://opintopolku.fi/wp/valintojen-tuki/yhteishaku/korkeakoulujen-yhteishaku/korkeakoulujen-yhteishaun-valintojen-tulokset/

Yhden paikan sääntö:

Opiskelija voi saada korkeakoulujen yhteishaussa vain yhden opiskelupaikan. Opiskelupaikan voi ottaa vastaan joko sitovasti tai ehdollisesti. Voi myös ilmoittaa, ettei ota vastaan tarjottua opiskelupaikkaa.

Opiskelupaikan vastaanottaminen:
Ehdollinen opiskelupaikan vastaanottaminen tarkoittaa sitä, että voi edelleen tulla varasijalta hyväksytyksi ylempään hakutoiveeseen. Esim. opiskelijalle tarjotaan kolmantena olevaa hakutoivetta, mutta hän voi vielä jäädä odottamaan ylempiä hakutoiveitaan , jos on niihin varalla. Varasijalta hyväksyminen päättyy viimeistään 31.7.2019 klo 15  eikä tämän jälkeen voi tulla enää varasijalta hyväksytyksi ylempään hakukohteeseen. Tällöin ehdollinen paikan vastaanottaminen muuttuu sitovaksi.
https://opintopolku.fi/wp/valintojen-tuki/yhteishaku/korkeakoulujen-yhteishaku/nain-otat-paikan-vastaan/paikan-vastaanotto-korkeakoulujen-yhteishausta/


Opiskelupaikan vastaanottamisen lisäksi pitää myös ilmoittautua läsnäolevaksi tai poissaolevaksi.
https://opintopolku.fi/wp/valintojen-tuki/yhteishaku/korkeakoulujen-yhteishaku/nain-otat-paikan-vastaan/ilmoittaudu-korkeakouluun-ja-aloita-opinnot/
Ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi vain armeijan, siviilipalvelun, naisten vapaaehtoisen asepalvelun, äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan tai vakavan sairauden/vamman vuoksi.
 
Myös syksyllä 2019 voi hakea tammikuussa 2020 alkavaan koulutukseen. Korkeakoulujen hakuaika on syksyllä. Hakukohteita on vähemmän kuin keväällä, mutta myös hakijoita on vähemmän.

B-SUUNNITELMA VÄLIVUOTTA VARTEN

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa? https://opintopolku.fi/wp/valintojen-tuki/yhteishaku/korkeakoulujen-yhteishaku/jaitko-ilman-korkeakoulupaikkaa/

Avoimet ammattikorkeakoulut
Avoimet yliopistot
Avoimet ammatilliset opinnot
Iltalukiot
Kansanopistot
Kansalaisopistot
Töihin
Ulkomaille töihin
Ulkomaiset opinnot http://www.maailmalle.net/opiskelu
Vapaaehtoistyö

 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Syksyn 2019 ja kevään 2020 ylioppilaskirjoitusten aikataulut

Huom! Syksyn 2019 yo-kirjoituksiin ilmoittaudutaan viimeistään 5.6.2019 ja kevään 2020 yo-kirjoituksiin viimeistään 23.11.2019.
https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/ylioppilastutkinto/aikataulut