Kivikylä

Kivikylä

Ristijärven Kivikylästä näkyy kauas. Kivikylä on Kainuun korkeimmalla sijaitseva kylä Saukkovaaran länsirinteellä. Sen asutus nousee lähes 300 metrin korkeuteen merenpinnasta. Niinpä se on yksi korkeimmalla asutuista kylistä Suomessa.


Kansakoulu perustettiin vuonna 1947.

Ensin kansakoulun nimi oli Saukkovaaran kansakoulu, koska tuolloin Kivikylän kansakoulun nimi kuului Tuliharjun koululle. Lopullisesti piirijako hyväksyttiin vasta lokakuussa 1947 ja siinä nimet vakiintuivat.


Kunnanvaltuusto teki elokuussa 1947 päätöksen, että Kivikylälle avataan supistettu kansakoulu, jos saadaan vuokrahuoneet. Kunnanvaltuusto valitsi koululle johtokunnan, johon kuuluivat Jaakko Heikkinen, Kalle Härkönen, Oskari Mustonen, Saimi Kinnunen, Viljo Kinnunen ja Eetu Partinen. Huoneet saatiin vuokratuiksi Välitalosta ja opettajaksi tuli Eino Mankinen, joten supistettu kansakoulu pääsi aloittamaan toimintansa 1.10.47. Seuraavana syksynä koulu aloitti samoissa tiloissa, mutta tilojen huonokuntoisuuden takia siirtyi syyskuussa Kinnulaan, jossa toimi neljä lukuvuotta. Viimeiset kaksi lukuvuotta koulu toimi Paavolassa.


Kivikylän koulussa oppilasmäärä pysytteli kahdenkymmenen paikkeilla. Joinakin vuosina oppilaita oli vain kymmenen, kun taas vuonna 48 oli kaksikymmentäyhdeksän oppilasta. Osa oppilaista oli Paltamon puolelta, kolmena ensimmäisenä lukuvuotena jopa kymmenkunta vuosittain. Myöhemmin paltamolaisia oppilaita oli vuosittain 1-3.

Oppilasmäärän vähyydestä johtui, että kivikyläläiset oppilaat joutuivat käymään jatkokoulunsa Tuliharjussa tai Kirkonkylällä. Koulussa oli lähes joka vuosi uusi opettaja. Eino Mankisen jälkeen olivat yhden lukuvuoden Suoma Kemppainen 1948-49, Lauri Kääriäinen 1949-50, Salme Haataja 1951-52, ja Veikko Karppinen, nykyinen kirurgi, 1951-52. Viimeinen opettaja Marjatta Pappila oli virassa kaksi lukuvuotta. Johtokunnan puheenjohtajana toimi Kalle Härkönen kaksi vuotta, Viljo Kinnunen vuoden ja Saimi Kinnunen neljä vuotta. Kunnanvaltuusto päätti koulut, ja Kivikylän seitsemän vuotta ollut toiminta päättyi 1954. Kesällä 1946 ryhtyivät päällysmäkeläiset puuhaamaan kylälleen kansakoulua. Härkövaarassa pidetyssä kyläkokouksessa pohdittiin, mihin tuleva koulu rakennetaan. Sopivimmaksi paikaksi todettiin Päällysmäen ja Härkövaaran välillä oleva Lukkarin virkatalon maapalsta. Kouluasiaa eteenpäin viemään valittiin Frans Mäkäräinen ja Kalle Suutari.


TIIVISTELMÄ

Koulu perustettiin 1947.

Koulun lakkautettiin 1954.

Oppilaita oli melkein aina noin 20.

Koulussa oli lähes joka vuosi uusi opettaja.

Kivikylän kansakoulu ehti toimia kolmessa eri talossa, pisimpään koulu toimi Kinnulassa.


Niko Heikura, Valtteri Härkönen ja Hannes Hoffren