Pelikysely keväällä 2018

Pelikysely Ristijärven keskuskoululla

Ristijärven keskuskoululla tehtiin keväällä 2018 oppilaille anonyyminä vastattava kysely pelaamiseen liittyen. Ensimmäiseksi oppilaiden tuli listata omat lempipelinsä, max. viisi kappaletta. Toiseksi oppilaan tuli arvioida keskimääräinen aika, jonka vuorokaudessa viettää pelien parissa.

Peleiksi luettiin lautapelit, korttipelit, mobiilipelit sekä tietokone- ja konsolipelit. Kysely tehtiin kaikille luokka-asteille. Ekaluokkalaisten kanssa ajankäyttöä ei käsitelty lainkaan.

Pontimena tälle kyselylle toimi koululla tehdyt havainnot mm. väsymyksen, keskittymiskyvyttömyyden, tehtävien laiminlyönnin, aggressiivisen käytöksen ja huonojen yhteistyötaitojen lisääntymisestä. Näitä ilmiöitä esiintyy jokaisella luokka-asteella. Oppilaiden kanssa ilmiöiden syistä keskustellessa lähes poikkeuksetta on esille noussut pelaaminen ja siihen käytetty aika. Toki myös muita laukaisevia tekijöitä on, mutta tässä kyselyssä keskityttiin vain näihin kahteen seikkaan.

Tiivistettynä:

  • pelaaminen on erittäin suosittua kaikissa ikäluokissa
  • lempipelejä listattiin reilu sata erilaista
  • kortti- ja lautapelit ovat edelleen suosittuja
  • noin puolet kaikista oppilaista pelaa oman arvionsa mukaan yli 2 tuntia/päivä, kolmannes yli 4 tuntia/päivä ja noin joka kahdeksas kuusi tuntia tai enemmän joka päivä
  • aikuisille tarkoitettuja K18-ikärajan pelejä pelataan/nähdään lähes jokaisella luokka-asteella, myös K16- ja K12-ikäsuositukset rikkoutuvat usein