Miten asettaa rajoja ja milloin kieltää lasta?

Miten asettaa rajoja ja milloin kieltää lasta?

Määritä säännöt. Ota hetki aikaa ja mieti joko yksin tai puolisosi kanssa, mitkä ovat teidän perheen säännöt, joista haluat lapsen pitävän kiinni. Mitkä ovat sellaisia asioita, joissa kieltäminen on ehdottoman tärkeää? Esimerkiksi: vaaratilanteet, toisten satuttaminen ja esineiden rikkominen.

Pysähdy, ennen kuin kiellät. Muista, ettet voi eikä sinun tarvitse kontrolloida lapsen jokaista liikettä. Lapsi tekee päivittäin varmasti paljon sellaisia asioita, joita et itse tekisi tai jotka sinua ärsyttävät. Ennen kuin kiellät lasta, mieti, onko lapsen tekemä asia määrittelemiesi sääntöjen joukossa. Jos ei (ja jos lapsi ei ole vaaraksi itselleen tai muille), mieti, voisiko käytöksen jättää huomiotta.

Ole johdonmukainen. Älä kiellä vain jotakin sanoaksesi. Kun kiellät, ole valmis pitämään siitä kiinni. Tämän periaatteen toteutumisessa auttaa, kun pidät kaksi ensimmäistä periaatetta mielessäsi!

Muista, että kieltäminen ja siitä aiheutuvat pettymykset eivät ole vaarallisia. Vanhemman tehtävänä on asettaa rajoja ja lapsen tehtävänä on kapinoida niitä vastaan! Ota lapsen pettymyksen tunne vastaan ja tarjoa hänelle lohtua. Sinun ei kuitenkaan tarvitse perääntyä asettamastasi rajasta.

Muista myös muut rajojen asettamisen tavat. Pelkkä ein sanominen ei useinkaan ole kovin tehokas tapa saada lapsi lopettamaan jokin kielletty toiminta. Pienen lapsen voi ohjata lempeästi olkapäästä pois kielletystä toiminnasta ja koittaa kiinnittää lapsen huomio johonkin toiseen asiaan. Isommankin lapsen kohdalla kannattaa miettiä ein sanomisen lisäksi, että annat lapselle käskyn siitä, mitä toivot hänen tekevän (sen sijaan, että sanot ”älä hypi sohvalla”, voitkin sanoa ”istu alas sohvalle, kiitos”). Lapsi pystyy omaksumaan käskyn nopeammin, kun se on myönteisessä muodossa asetettu.

Lähde: The FamilyBoost