Tuohitossut

Tuohitossujen lokakuuKielten rikas maailma:


-Kirjastosatuhetkellä saimme kuulla hellyttävän sadun siiliperheestä ja nauttia kauniista kuvista

Satuhetki1.jpg
Satuhetki2.jpg
Satuhetki3.jpg

-Aleksis Kiven päivänä tutustuimme suomalaiseen kirjallisuuteen ja Aleksis Kiveen


Ilmaisun monet muodot:

-Teimme metsäretkiä ja yhdellä retkellä kokosimme oman valokuvanäyttelyn

IMG_0145.JPG
(Valokuvaajat etsimässä kuvaukohteita :))

-Aistiseikkailussa alkoi satu Sininen meri. Sitä jatkamme marraskuussa myös.

20191001_094051.jpg
(Meren kohinaa.. Sininen meri-satu alkoi yhteisellä kerralla)


-Laveeraustyöt: Aloitimme maalaamaan "Sinistä merta"

laveeraus2.jpglaveeraus3.jpg

-Jatkoimme työstämään päiväkodin yhteistä taideprojektia pienryhmittäin

-Nukketeatteriesityksenä meillä kävi päiväkodilla esiintymässä Kiertävä kulkuri, joka esittei meille sadu PIKI-salamasankarista. Tarina oli tuttu lapsille, ja esitys olikin upea.

-Meriaiheiset ja paljon lauletut laulut tässä kuussa: Pikku Lokki, Suuret pienet aallot, Viisi pientä sammakkoa, Minä näin kun kettu


Minä ja meidän yhteisömme

-Tunnetaidoissa harjoittelimme Piki-sarjan avulla: jännitys-kiukku-suru

-Poliisit vierailivat päiväkodilla (siitä kuvia jo aiemmin)

-Isänpäivävalmistelut olivat täydessä vauhdissa jo lokakuun puolella. Päivään liittyen keskustelimme ryhmässä perheistä, isistä ja muista tärkeistä ihmisistä.


Tutkin ja toimin ympäristössäni

-padin käyttöä harjoittelimme; musiikki ja valokuvaus, tiedon etsintä


Kasvan, liikun ja kehityn

-Lasten toiveleikkinä toistui Rosvo ja poliisi (ulkoleikki)

-Jumppasalin käyttö jäi vähemmällä, joten toivottavasti marraskuussa ehdimme enemmän sinne taas!

Tuohitossujen valokuvanäyttely

Viimeisimmän metsäretken aiheena oli valokuvanäyttelyn kokoaminen. Jokainen lapsi sai etsiä metsäretkipaikalta mieluisimman kohdan, minkä halusi ikuistaa! Näistä lasten ottamista kuvista on koottu tämä näyttely, olkaa hyvät ja nauttikaa :)
Myöhemmin, kun kävimme kuvia läpi, lapset osasivat hienosti löytää kuvien joukosta omansa. Vaikka hyvinkin samanlaisiakin otoksia sieltä löytyy.. Voitte kokeilla myös kotona, vieläkö lapset löytävät oman kuvansa?

Syyskuu 2019


Syyskuussa vietimme myös vanhempainiltaa. Kiitos kaikille osallistujille!
Vanhempainillassa saimme arvokasta palautetta toiminnasta sekä mahdollisuuden hyville keskusteluille, jotka valitettavan usein keskeytyvät arjen hulinassa haku- ja tuontitilanteissa. Vanhempainillassa vanhemmilla oli mahdollisuus jättää suullista ja kirjallista palautetta ja toiveita. Vanhemmat saivat tutustua ryhmässä käytettäviin materiaaleihin ja kysellä niistä. Lisäksi nähtävillä oli Raahen kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma, uusi lapsen vasu-kaavake, Lapset puheeksi-lomake ja tämän toimintakauden Antinkankaan päiväkodin arvot. Lisäksi Päiväkodin johtajamme Marja Suomela esittäytyi ja piti puheenvuoron. Ryhmässä kävimme läpi myös käytännön asioita ja pidemme lyhyen infon. :)Kielten rikas maailma

Lapsi oppii vuorovaikutuksessa muiden ja lasten ja aikuisten kanssa. Kielen kehitys on paljon muutakin kuin puhetta. Lapsi oppii, miten katse, äänensävy, ilmeet ja eleet ovat tärkeä osa viestiä. Harjoittelemme siis myös muun vuorovaikutuksen lisäksi lukemaan ja tunnistamaan näitä sanattomia viestejä. Aikuisen on tärkeää itse tiedostaa nämä ja niin hän pystyy tukemaan lasta myös taidon harjoittelussa. Esimerkiksi leikissä aikuinen on läsnä ja sanoittaa tilanteita, jolloin lapsen kyky lukea sanattomia viestejä harjaantuu. 
Kirjan_lukua_syys.jpg

Lapsille luettaessa pyrimme antamaan lapsille aikaa lukea myös kuvaa. Päiväkodille saimme alkusyksystä suuren määrän uusia ihania kirjoja, jotka ovat täynnä kauniita kuvia! Pyrimme säännöllisesti vaihtelemaan kirjoja ja tarjoamaan lapsille välillä hetkiä tutustua kirjoihin päiväkodin omassa pikku kirjastossa. Sehän tuntuu ihan oikealta kirjastoretkeltä!

Tet-harjoittelija_syys.jpg

Ilmaisun monet muodot

Syyskuussa Aistiseikkailussa tarinaan johdatti Suvisirkus pelleineen ja leijonan kesyttäjineen. Kävimme tarinan kautta läpi muun muassa värejä ja erilaisia soittimia. Liikunnassa harjoittelimme erilaisia taitoja sirkus-temppuradalla. Lapset saivat rakentaa sirkusmaailmaa lattiakuvana ja olla yleisössä osallistuen esitykseen.

Suvisirkus2.jpg
Suvisirkus1.jpg

Harjoittelimme uusia lauluja laulaen, leikkien ja soittaen. Pyrimme tekemään ympäristöstä sellaisen, että jokainen lapsi voi osallistua myös musiikkiin omalla tavallaan. Aina ei ole pakko laulaa, mikäli se on aluksi liian jännittävää. Tärkeämpää on, että jokainen kokee hetken mieluisena ja musiikin voimaannuttavana elementtinä arjessa. Vanhoja tuttuja lauluja lauloimme yhdessä Sammaltassujen kanssa yhteisellä lauluhetkellä. Lisäksi Sammaltassut opettivat meille täysin uutta laulua.

Syyskuussa teimme kukkaniittyä, jossa kukat muodostuivat lasten painetuista käsistä. Töissä harjoittelimme myös repimistä ja rypistämistä sekä leikkaamista. Kynäharjoituksia teimme myös säännöllisesti piirtäen ja värittäen. Osa lapsista ehti aloitella jo seuraavaa kädentaitotyötä, joka aloitettiin laveeraamaalla paperi kirjoitussuuntaan. Näitä töitä jatkamme lokakuun puolella, kunhan projekti pääsee kunnolla käyntiin.

Minä ja meidän yhteisömme

Lasten kanssa keksuteltiin perheestä ja ketä kenenkin perheeseen kuuluu. Perheitä oli erilaisia ja jokaisen perhe yhtä ihana ja tärkeä. Lopuksi lapset piirsivät omasta perheestä kuvan ja asetettiin näkyvillle vanhempainilta-kutsun ympärille. Lasten perhekuvat säilytetään lasten omiin kasvun kansioihin.

Tunnetaitoja aloimme harjoitella Fanni-materiaalin kautta. Lähdemme liikkeelle erilaisten tunteiden tunnistamisesta ja nimeämisestä. Olemme harjoitelleet ryhmässä toimimista, käyneet läpi yhteisiä sääntöjä ja sopineet, että Tuohitossuissa kaikki ovat toistensa kavereita. Yksi tärkeä tehtävämme on pitää toisistamme huolta. Sovimme myös, että olemme kohteliaita uusille lapsille ja aikuisille. Olemme jakaneet vastuuta, kuka esimerkiksi esittelee ryhmää ja leikkejä, mikäli uusi lapsi tulee tutustumaan. Kannustamme lapsi pyytämään apua ja auttamaan myös kavereita. Pienillä eleillä ja teoilla luomme viihtyisän ja turvallisen ympäristön, jossa kaikilla tulisi olla hyvä olla. Ryhmähenkeä nostamme yhteisillä hetkillä lauluin ja leikein, yhteistä rytmiä etsiän. Se on oleellisen tärkeää me-hengen kannalta.
Leikki_syys.jpg

Kuun lopussa seurakunnan työntekijät tulivat päiväkodille pitämään pikkukirkkoa. He kertoivat tarinaa suomlaisesta tytöstä ja afrikkalaisesta kylästä ja sen asukkaista. Saimme seurata tarinaa, jota havainnollistettiin nukein ja muun rekvisiitan avulla. Yhteislauluissa lauloimme mukana uusia ja tuttuja lauluja.

Tutkin ja toimin ympäristössäni

Syyskuussa otimme metsään mukaan luontokirjan ja luupit. Yritimme tunnistaa ja etsiä metsästä eri luononkappaleita ja keräsimme niitä liinalle. Lopuksi tutkimme niitä lähemmin luupeilla. Syyskuussa teimme myös puisto-retkiä, joita lapset olivat toivoneet. Retkiin kuuluu myös harjoittelu, kuinka matkoilla ja retkillä käyttäydytään. Osa lapsista intoutui etsimään päiväkodin pihalta ja retkiltä syksyn merkkejä. Kävimme niitä yhdessä läpi ja mietimme, miksi esimerkiksi lehdet putoavat puusta tai osa linnuista lentää etelään talveksi. Pienet pohdiskelijat keksivät, mitä mainioimpia syitä näille ilmiöille. 
Luontokirja_syys.jpg
Luontoretki_syys.jpg
Kasvan, liikun ja kehityn

Ruokapöydässä keskustelimme useampana päivänä ihmisten luista.. :) Keskustelu lähti liikkeelle siitä, kun joku lapsista alkoi miettiä, mitä tämä kova on joka tuntuu, kun laittaa käden nyrkkiin. Niinpä keskustelu johti luihin. Ja siihen kuinka myös ihmisten luut tarvitsevat ravintoa, jotta kasvavat ja pysyvät terveinä. Koska asia oli selkeästi jäänyt mietityttämään osaa lapsista, he palasivat aiheeseen vielä seuraavina päivinä. Niinpä eräs päivä, kun aikuinen totesi lapselle, että juo vielä maitosi niin olet valmis kuului tomera vastaus: "Ja luuni kasvavat.". Usein pienillä hetkillä ja keskusteluilla saatta olla hyvinkin opettavaiset seuraukset. Silloin kun lapset ovat itse kiinnostuneita ja uteliaita, he suorastaan imevät tietoa itseensä.
Niinpä ulospäin arkisilta vaikuttavat tilanteet saattavat olla hyvin merkityksellisiä lapsen oppimisen ja kehityksen kannalta. Myös siirtymistilanteissa lapsi opettelee monenlaisia taitoja, joita hän tulee tarvitsemaan myöhemmin. Annamme siis painoarvon myös näille ja muille "arkisille" tilanteille, koska lapsen kannalta jokainen hetki on yhtä merkityksellinen päivän aikana.

Legotie_syys.jpg

Arjen ja leikin iloa syksyyn kaikille! :)

Tuohitossujen elokuu 2019


Tervetuloa syksy ja uusi toimintakausi!

Hieman yleisesti Antinkankaan vuosisuunnitelmasta 2019-2020:

Noudatamme Opetushallituksen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteita ja Raahen kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaa. Pedagoginen suunnittelu lähtee lapsen havainnoinnista, lapsen varhaiskasvatussuunnitelman sisällöistä sekä lasten ja huoltajien toiveista ja tarpeista.

Toiminnassa noudatamme uuden varhaiskasvatussuunnitelman mukaisia oppimisen alueita, joita ovat
-Kielten rikas maailma,
-Ilmaisun monet muodot,
-Minä ja meidän yhteisömme,
-Tutkin ja toimin ympäristössäni,
-Kasvan, liikun ja kehityn. 

Kasvua, kehitystä ja oppimista tapahtuu koko päivän ajan arjen tilanteissa. Toiminta on pedagogisesti suunniteltua kattamaan koko päivä huomioiden myös perushoitotilanteet. Lapsia rohkaistaan ja kannustetaan harjoittelemaan asioita itse omaan tahtiinsa.

Tänä toimikautena painotamme lapsen turvallista arkea, osallisuutta, sosiaalisten taitojen ja tunnetaitojen oppimista. Tarjoamme lapsille elämyksiä ja huomioimme heidän vahvuuksiaan. Positiivinen pedagogiikka ja oppimisen ilo ovat osa arkeamme. Tunne- ja vuorovuorovaikutustaitojen oppimisessa käytössämme on Piki –toimintamenetelmä, Jukka Hukka ja Fanni materiaalit. Tavoitteena on tukea lapsen vuorovaikutustaitoja sekä ryhmäytymistä sekä ehkäistä kiusaamista.

Tuohitossujen toimintakausi on käynnistynyt toisiimme tutustuen ja ryhmähenkeä luoden.

Toimintaan vaikuttaa tilavuoromme, koska pyrimme hyödyntämään päiväkodin monipuolisia tiloja mahdollisimman paljon.
Maanantaina käytössämme on yläkerran musiikki-/liikuntasali.
Tiistaina meillä on pikkukeittiö-vuoro, jossa on mahdollista kokata tai leipoa. Tila toimii hyvin myös leikinjako-tilana,jonka vuoksi käytämme sitä myös Aistiseikkailu-hetkien aikaan, jolloin jakaannumme pienryhmiin.
Keskiviikkona käytössämme on iso liikuntasali ja mahdollisuuksien mukaan käytämme myös muita tiloja jumppaamiseen, jolloin erilaiset pienryhmät ja esimerkiksi jumpparadat ovat mahdollisia toteuttaa.
Torstaina käytämme Ateljee-tilaa, joka toimii erinomaisesti esimerkiksi taide- tai vaikka tutkimustilana.
Perjantaina meillä on lelu- ja leikkipäivä, jolloin pyrimme mahdollistamaan pitkäkestoiset leikit, teemaleikkipäivät ja aikuisten jakamattoman huomion leikkiin. Kielten rikas maailma:


Elokuussa aloitimme tutustumaan uusiin ja vanhoihin loruihin ja laululeikkeihin. Lorupussi löytyy ryhmästä ja kaivetaan esiin monta kertaa viikossa. Osa lapsista on toivonut myös loruttelua ja runoja luettavan kirjoista aamu- ja iltapäivän leikkihetkien aikaan. Joka päivä luimme vähintään yhden sadun lapsille.

lauluhetki_elokuu.png

Minä ja meidän yhteisömme:

Nimipuun avulla lapset harjoittelevat tunnistamaan oman nimensä. Omenoiden avulla jaamme usein myös pienryhmät ja jaamme toiminnan aamulla. Samalla katsomme yhdessä, ketä päiväkodissa on tänään paikalla ja toivotamme jokaisen lapsen tervetulleeksi!
Harjoittelimme toistemme nimiä ja tutustuimme toisiimme monenlaisten leikkien avulla.

Nimipuu.png

Ilmaisun monet muodot:

"Kop kop, kopu kopu kop
kuka siellä portilla kolkuttaa?"

Laulaen, leikkien, runoillen, maalaten, piirtäen olemme tutustuneet ilmaisun moniin muotoihin.
Alla olevaan kuvaan nappasimme Mörköteatterin koputus-laululeikin innoittamat ammatinharjoittajat. Roolivaatteet jäivätkin toviksi leikkeihin ja ryhmä oli täynnä innokkaita pukeutujia.

Roolileikkihetki.png

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Rakentaminen on ollut mieluista puuhaa elokuun aikana. Lapset ovat rakennelleet erilaisia ratoja, isoilla ja pienillä legoilla, palikoilla ja millä ikinä keksivätkin. Rakennuksia ja ratoja on käytetty auto- ja eläinleikkeihin.

Alla olevassa kuvassa autoradan rakennusta.

Leikkihetki_elokuu.png

Metsä- ja/tai puistoretkillä olemme käyneet viikoittain. Käytämme metsäretkien pohjana osittain mörrimetsä-toiminnan rakennetta, johon kuuluu metsässä toimimisen taitojen harjoittelun lisäksi vahvasti ajatus luonnon kunnioittamisesta ja mielenkiinnon herättämisestä. Tarkoituksena on saada lapsi innostumaan metsässä liikkumisesta ja luonnon tutkimisesta. Lapsen ominaisen mielenkiinnon ja uteliaisuuden herättäminen tukee vahvasti oppimista.

Metsä_elokuu.png

Lapset innostuivat poimimaan mustikoita ja halusivat, että seuraavalla kerralla otetaan myös rasioita mukaan.
Ja niin otimme ja poimimme ison määrän marjoja. Poimiessa yksi lapsi ehdotti, että niistä saisi herkullisen piirakan. Totesimme sen olevan erittäin hyvä idea. :)

Mustikat_kädellä.png
Metsässä_elokuu.png

Kasvan, liikun ja kehityn:

Yhteisesti poimituista marjoista päätimme siis leipoa piirakan. Tällä kertaa pari lasta sai aikuisen kanssa leipoa piirakan alusta loppuun.
Kaikki saivat osallistua työn tulosten ihasteluun ja maisteluun. Olihan se hienoa syödä piirakkaa, joka oli tehty itse poimituista marjoista!

Mustikkapiiras.png

Alla olevissa kuvissa iso jumppasali käytössä.
Salin toinen puoli ja kiipeilyseinä ensimmäisiä kertoja ryhmän käytössä, ja lasten kokeilussa!

Liikuntasali_elokuu.png

Tasapainoharjoituksia:

Liikuntasali2_elokuu.png

Tuohitossujen Toukokuu

Kielten rikas maailma:

Sade- laulu elää ryhmässämme ja sitä onkin runsaasti loruteltu ja laulettu ryhmässä. Haimme myös paljon uusia kirjoja päiväkodin omasta kirjastosta, joita lapset ovat saaneet itse selata ja joita aikuiset ovat lapsille lukeneet. 

Teemaviikkona aloitimme Matkan maailman ympäri. Matka maailman ympäri –teemaviikoilla tutustuimme maapalloomme ja maihin, sekä kuuluisiin nähtävyyksiin ja kulttuureihin ympäri maailman. Lauloimme Matkustan ympäri maailmaa-laulua ja harjoittelimme tervehdyksiä eri kielillä. Lapset askartelivat omat passit, joihin harjoittelimme myös oman nimen kirjoittamista.

passi.jpg


Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Toukokuussa aloitimme kevätbongailun, jolloin etsimme päiväkodin pihalta ja metsäretkillä kevään merkkejä luonnosta. Kävimme niitä yhdessä läpi eri tilanteissa sekä kokosimme niitä aamukokoontumisissa taululle. 

Maailman ympäri matkan tiimoilla lapset kiinnostuivat tutkimaan muun muassa erilaisia eläimiä kirjoista, miten lajit vaihtelevat mantereittain. Osa lapsista kiinnostui kovasti maiden lipuista ja kartoista ja halusi tietää niistä lisää. Materiaalit olivatkin lasten saatavilla, jotta he pystyivät myös itsenäisesti tutkailemaan niitä.

Kasvan, liikun ja kehityn:

Kesän lähestyessä arjen rutiinit ja siirtymätilanteet ovat alkaneet käydä lapsille jo tutuiksi. Olemme antaneet lapsille aikaa harjoitella tilanteita ja omatoimisuutta sekä pyrkineet kannustamaan siihen. Olemme asteittain isommilla lapsilla vähentäneet ohjausta näissä tilanteissa, jotta he ovat saaneet harjoitella ja totutella tietynlaiseen itsenäisyyteen, jota vaaditaan mikäli siirtyy jo vähän isompien ryhmään. Pienempien kanssa olemme harjoitelleet päivittäisistä tilanteista selviytymistä sanallisin ohjein, tarvittaessa kuvia apuna käyttäen. Tarkoituksena pyrkiä myös ikätasoiseen omatoimisuuteen. Myös päivittäiset siirtymä- ja perushoitotilanteet ovat arvokkaita oppimisen hetkiä ja sitä olemme yrittäneet muistutella sekä antaa niille aikaa. 

Ruokailussa olemme harjoitelleet ruuan hakua ja lautasten palauttamista. Osa lapsista kun ruokailee ensi syksynä jo koulun ruokalan puolella. Minkä verran jaksan syödä? Sen arvioiminen saattaa olla vielä harjoituksessa. Lisäksi olemme yhä enemmän kiinnittäneet huomiota rauhalliseen ruokailuun ja asialliseen ruokapöytäkeskusteluun.

Ilmaisun monet muodot:

Kevätjuhlaharjoituksia oli viikoittain koko päiväkodin voimin. Oli mukavaa kokoontua koko päiväkodin voimin ja harjoitella muiden lauluja ja omaa esitystä. Lapset nauttivat kovasti näistä lauluhetkistä. 

Aistiseikkailussa oli Sami Sitruunaperhonen. Tämä tarina johdatti lapset tunteiden ja niiden käsittelyn maailmaan. Sami Sitruunaperhosen tarina olisi kantanut vieläkin pidemmälle, mutta aikamme loppui kesken, vaikka tarinaa olisi ollut mukava käsitellä laajemminkin. Päätimmekin, että Sami saa jatkaa seikkailuaan ensi kaudellakin.


Minä ja meidän yhteisömme: 


Maailman ympäri matkallamme tutustuimme eri maiden ruokiin, nähtävyyksiin ja kulttuureihin. Tutkailimme eri maiden ominaispiirteitä ja minkalaiset asiat ovat eri valtioille tärkeitä. Aiheeseen käytimme johdatteluna Aistiseikkailu- materiaaleja, jotka kertovat kulttuureista tarinoiden avulla. Lisäksi tutustuimme eri maiden lippuihin ja karttoihin.
Matkan aloitimme kuitenkin Suomesta, koska maailmalle lähtiessä, on tärkeää muistaa omat juurensa. :)

maailmanympärimatka.jpg


Päiväkodin pihalla järjestimme ulkoilutapahtuman "Pihaseikkailun", johon lapset saivat osallistua yhdessä vanhempiensa kanssa. Pihalla oli kuusi toimintapistettä, joissa oli erilaisia liikunnallisia tehtäviä. Lopuksi vanhempaintoimikunta tarjosi banaania ja mehua! Kiitokset myös aktiivisille vanhemmille!

Toukokuussa kävimme kevätretkellä Bomba-talolla yhdessä Sammaltassujen ja Havuhiippojen kanssa. Ohjelmassa oli luontoon ja ympäristöön tutustumista. Mielenkiinnon mukaan valittuja leikkejä ja muuta pelailua ja tekemistä, ruokailua ja makkaranpaistoa nuotiolla, luontobingon pelaamista sekä jättisaippuakuplien tekoa.

Toimintakausi alkaa olla lopuillaan ja osa lapsista kävi tutustumassa toukokuussa jo seuraavan vuoden ryhmään. Tuohitossujen ryhmä on ollut tiivis ja ryhmähenki on ollut vahva. Jokainen lapsi on löytänyt ryhmässä leikkikavereita ja osallistunut ryhmän toimintaan. Haikeudella, mutta iloisin mielin suuntaamme syksyyn, jolloin saamme uusia lapsia Tuohitossuihin ja saatamme osan lapsista eteenpäin :)

Tuohitossujen huhtikuu

Kielten rikas maailma:

Aloimme harjoitella uusien laulujen sanoja lorutellen. Yksi uusista lauluistamme oli Sade. Laulussa harjoittelimme ensin sanoja ja otimme mukaan kehonsoittimet. Kuuntelimme laulun tempoa ja perussykettä.

Huhu kulkee ruohikossa,
suhisee kuin tuuli.
Joku tiesi kertoa,
että sateen kuuli.

Pieni taimi ihan hiljaa 
jaksaa vettä odottaa.
Takapihan kasvimaassa
kuulostelee ropinaa.

Pisarat rummutti
ja sade maahan ehti.
Taimi vartta kasvatti 
ja syntyi uusi lehti.
-Soili Perkiö-

Lapset omaksuivat laulun hyvin ja lapset oppivat sanat nopeasti. Loru laajeni lauluksi ja lopulta mukaan tuli laululeikki. Myöhemmin otimme mukaan myös erilaisia liikkeitä ja siitä lähtikin laajenemaan kevätjuhlaesityksemme.

Avaruusviikolla avaruuskirjat johdattelivat meitä avaruusaiheeseen ja auttoivat meitä löytämään tietoa aiheeseen liittyviin kysymyksiin. Etsimme tietoa erilaisisa ilmiöistä ja tutkimme myös avaruuteen liittyvää käsitteistöä. Mikä on linnunrata? Mitä tarkoittaa musta aukko? Mitä avaruusasemalla tapahtuu? Hauskaa oli lasten kanssa pohtia, kuinka astronautit avaruudessa nukkuvat ja mitä he syövät. Keskustelun apuna käytimme kirjojen lisäksi kuvia ja haimme tietoa internetistä. 

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Pääsiäismunajahti oli tänä vuonna kuva-arvoituksien muodossa. Tableteille oli otettu kuvia päiväkodin eri paikoista ja lasten tuli kuvavihjeiden avulla paikantaa pääsiäismunat, joiden takana oli arvoitus. Kun arvoitus oli ratkaistu, sai nähdä seuraavan kuvan ja lähteä etsimään seuraavaa munaa. Kuvavihjeet johdattivat lapset radan loppuun, jossa jokaiselle lapselle oli yllätys.

Avaruusviikon aikana tutustuimme avaruuteen lukemalla, tutkimalla, etsimällä tietoa aiheesta ja kädentöin. Katsoimme satelliittien kuvaamana, miltä avaruudessa näyttää. Tutustuimme robotteihin ja harjoittelimme Beebot- robotin avulla yksinkertaista koodausta. Etsimme tabletin avulla internetistä tietoa ja kuvia avaruudesta. Kirjoista luimme planeetoista, galaxeista ja astronauttien elämästä avaruusasemilla.

Kasvan, liikun ja kehityn:


Metsäretkillä lapset ihastuivat lumivuorilla kiipeilyyn ja monen lempipuuhaa olikin niissä kiipeily sekä lumessa temmeltäminen. Ylös kiipeäminen ja alas laskeutuminen vaihtelevassa maastossa olikin hyvää harjoitusta ja leikin lomassa liikuntaa tuli kuin huomaamatta. 
Tavallisten liikuntahetkien lisäksi opiskelijamme Hanne suunnitteli lapsille liikuntatuokion, joka suoritettiin pienryhmissä. Säiden lämmetessä kaivoimme myös pyörät varastosta ja pääsimme kurvailemaan pihateitä pitkin. Myös pallopelit siirtyivät pihalle. Päiväkodin piha mahdollistaa monenlaiset ulkoleikit ja -pelit.

kinokset.png


Ilmaisun monet muodot:


Pääsiäisen aikaan askartelimme pääsiäisaiheisia askarteluja. Harjoittelimme leikkaamista ja pistely-tekniikkaa. Istutimme rairuohoja ja seurasimme niiden kasvua. Myös virpomisvitsojen teko kuului pääsiäisvalmisteluihimme.

Pääsiäisnäytelmässä Teatteri Taruma esitti päiväkodilla pääsiäisaiheisen näytelmän.

Avaruusviikolla aloitimme planeetta-askartelun. Käytimme sokerimaalaus-tekniikkaa, jolla laveerasimme ensin paperin. Aluksi tutkimme kirjoista ja internetistä kuvia palneetoista ja niiden koostumuksista. Löysimme monia erivärisiä planeettoja ja lapset saivatkin itse valita, minkä väristä ja minkalaista pintaa haluavat lähteä planeettaansa luomaan. Kun maalaus oli kuivunut, lapsi sai itse valita montako planeettaa ja minkäkokoisia haluaa tehdä. Sen jälkeen hän sai leikata planeetat ja liimata ne mustalle paperille. Lopuksi lapsi sai tehdä roiskimalla tähtipölyä taustalle.


Minä ja meidän yhteisömme: 


Pääsiäisenä meille kävi seurakunnan työntekijät kertomassa pääsiäisen tapahtumista ja miksi pääsiäistä vietetään sekä minkalaisia asioita pääsiäiseen liittyy. Katsomuskasvatuksessa on tärkeää opettaa lapsille, että uskonnollisista juhlista ja tapahtumista voidaan puhua arvottamatta kuitenkaan mitää. Monet juhlapyhistä, kuten joulu ja pääsiäinen ovat olennainen on osa suomalaista kulttuuria sekä historiaa ja niiden tunteminen on siksi hyödyllistä.
Pääsiäiseen tutustuimme myös paperinukkejen ja tarinoiden avulla.

naamiaiset.jpg

ryhmäkuva.jpg

Vappua juhlimme yhdessä Niittyvillojen, Kastehelmien ja Sammaltassujen kanssa. Lapset saivat halutessaan pukeutua naamiaisasuihin.


soiva siili 2.png

Vapun aikaan iloa ja musiikin riemua tarjosi myös Raahe Waputtaa, Raahe 370v –tapahtuma, jonne matkasimme 30.4 lämpimänä ja aurinkoisena tiistai-aamuna. Härkätorinpuistoon oli meidän päiväkotimme lisäksi kokoontuneet mm. kaikki muutkin Raahen päiväkodit, joten yleisöä oli paljon. Lavalla meitä viihdytti Soiva Siili, jonka tahtiin tanssimme ja lauloimme sydämemme kyllyydestä.

soiva siili.png

Tiedeviikko Tuohitossuilla

Vietimme Tuohitossujen kanssa tiedeviikkoa, joka piti sisällään hauskoja ja helppoja tieteellisiä kokeita; kokeilimme kiteytyykö piipunrassi suolavedessä ja onnistummeko viikossa tekemään sokerista tikkareita, mietimme miten pintajännitys toimii ja miksi perunajauhoista ja vedestä tehtyyn ihmelimaan pystyy hitaasti työntämään sormensa, mutta kovaa iskettynä se ei sinne uppoa. Lisäksi värjäsimme kukkia elintarvikeväreillä, kokeilimme totteleeko vesihanasta valuva vesi ilmapalloa, jota on hierottu hiuksiin ja teimme pilviä purkkeihin. Pienet tutkijat olivat hurjan innostuneita!

tiedeviikkokollaasi.jpg

Tuohitossujen Maaliskuu

Kielten rikas maailma:

Saimme ryhmäämme uudet lorukortit, joiden myötä opimme paljon uusia loruja. Lorupussi onkin monelle lapselle hyvin mieluinen toimintatuokio, jota he usein itse toivovat. 

Uutena satuna olemme aloittaneet Pikku Mulperi ja pienet suuret tarinat. Kirja sisältää mindfulness-satuja ja harjoituksia, joiden avulla kaikki kokemukset ovat yhtä sallittuja ja tervetulleita. Se, että erilaisia kokemuksia ei tarvitse vältellä, lisää usein merkittävästi myös rentoutta ja levollisuutta.

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Tiedeviikkoa vietimme maaliskuun viimeisellä viikolla. Silloin teimme erilaisia kokeita ja tutkimme ilmiöitä.


Kasvan, liikun ja kehityn:

Kävimme laskemassa mäkeä ja touhusimme ulkona lumileikkejä sekä pääsimme kiipeilemään lumivuorille. Saimme päiväkodin pihalle myös mahtavia lätäkköjä, joten kaivoimme lapiot ja ämpärit esiin.

Mäenlasku.jpg

Ilmaisun monet muodot:

Maaliskuu alkoi koulun ja päiväkodin yhteisellä isolla lauluhetkellä. Lapset nauttivat kovasti yhteisistä lauluista ja koulun väen järjestämistä esityksistä. 

Maaliskuussa Aistiseikkailussa seikkaili Tipi Tipu. Tipi Tipun avulla tutustuimme vastakohtiin korkea ja matala eri tavoin. Kuuntelimme korkeaa ja matalaa ääntä, sekä opettelimme tunnistamaan ne toisistaan. Otimme liikuntaan mukaan korkean ja matalan käsitteet, jolloin pyrimme liikkumaan ohjeen mukaan.


TipiTipu.jpg


Korkea ja matala ääni.jpg

Päiväkodilla esiintyi Loiskis-trio, jonka esitys oli lapsille todella mieluinen.

Loiskis.jpg


Minä ja meidän yhteisömme: 


Kokoonnuimme viikoittain Sammaltassujen kanssa yhteiselle lauluhetkelle. Harjoittelemme yhteisiä lauluja ja saamme mahdollisuuden tutustua myös paremmin toisen ryhmän lasten leikkeihin ja toimintaan.

Tuohitossujen Helmikuu

Kielten rikas maailma:
Varhaiskasvatuksen yhtenä keskeisenä tavoitteena on tukea lapsen kielen ja puheen kehittymistä. Erilaiset vuorovaikutustilanteet sekä loruttelu ja lastenkirjojen säännölliset lukuhetket antavat sytykettä lapsen kielen kehitykselle ja rikastuttavat sanavarastoa. Tuohitossuilla on joka päiväsatuhetki lepohetken aikaan. Silloin joko aikuinen lukee sadun tai satu kuuluu äänikirjana. Lisäksi lorupussit ja lorukortit ovat osa viikoittaista toimintaa. Helmikuussa teimme myös omia talvisatuja ryhmäsadutuksen muodossa. Kirjat ovat ryhmässä esillä, jolloin lapsilla on mahdollisuus itse valita haluamansa kirja ja pyytää aikuista lukemaan sen. Tai he voivat itse selata kirjaa lukien sitä ”leikisti” itselleen tai muille lapsille.

Aamukokoontumisissa pyrimme useamman kerran viikossa rohkaisemaan lasta kertomaan muille lapsille jostakin tapahtumasta tai esimerkiksi omasta lelupäivän lelustaan jotain. Jokaisen puheenvuoro kuunnellaan ja sitä arvostetaan. Vuoden mittaan jokainen lapsi on rohkaistunut käyttämään oman vuoronsa ja osallistuu jo mielellään keskusteluun. Rohkaisemme lapsia myös esimerkiksi rauhalliseen ruokapöytäkeskusteluun, joka on mitä mainioin vuorovaikutustilanne päivässä.

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Lumimaalauksen yhteydessä tutkimme lumen rakennetta ja mitä sille tapahtuu lämpimässä. Mietimme, miksi lumi muuttuu vedeksi, kun sen tuo sisälle?

Lumimaalaus.jpg

Laskemme päivittäin erilaisia asioita sekä järjestelemme ja luokittelemme niitä arjen toimintojen lomassa. Olemme myös harjoitelleet erilaisia muotoja Aistiseikkailun Lunna Lumiukko- tarinan avulla. Muotojen ja värien kertausta käymme myös askartelun ja jumpan lomassa.

Kasvan, liikun ja kehityn:

Helmikuussa jumppasimme isossa salissa ja teimme temppuratoja yläkerran salissa. Teimme tasapainoharjoituksia sekä perus karkea motoriikan harjoituksia. Motorinen kehitys on tärkeä osa lapsen kasvua ja kokonaiskehitystä. Motoriset taidot luovat liikkumisen perustan lapselle.

hiihto2_muokattu.jpg

Kävimme hiihtämässä läheisellä ladulla. Ladut olivat lopulta hyvässä kunnossa ja ilmat suosivat. Kävimme hiihtämässä isommissa ja pienemmissä ryhmissä useampana viikkona.

Ilmaisun monet muodot:
Kokeilimme lumi- värjäystä lumella ja silkkipaperilla. Tutkimme samalla, mitä lumelle tapahtuu, kun se tuodaan sisälle. Lapset iloitsivat kovasti, kun saivat luvan kanssa touhuta lumen kanssa sisällä. Kokeilimme käsin, miltä lumi tuntuu.

Askartelimme isovanhempienpäivän kutsuja ja leivoimme isovanhemmille keksejä. Itse isovanhempien päivänä lapset saivat myös askarrella isovanhempiensa kanssa sekä esitellä myös aiemmin tekemiä kädentöitään. Olimme myös opastaneet lapsille, että he voivat itse esitellä päiväkodin tiloja sekä kertoa, mitä toimintaamme kuuluu.

Minä ja meidän yhteisömme: 

Tutustuimme helmikuussa kirjaan ”Molli ja Kumma”, jossa käsitellään erilaisuutta ja uuden kohtaamista.  

Ystävänpäivän tienoille, kävimme lasten kanssa läpi lasten vahvuuksia ja ”missä minä olen hyvä?”. Lisäksi mietimme, mikä tekee meistä hyviä kavereita toisillemme. Ystävänpäivän kunniaksi saimme seurata ystävänpäiväesitystä, jossa musta lammas sai uuden ystävän ja huomasi, kuinka ystävyys tuo iloa elämään.

 

Tuohitossujen Tammikuu

Kielten rikas maailma:
Luimme tammikuussa tarinaa Ketusta ja revontulesta. Sen pohjalta keskustelimme revontulien synnystä ja pohdimme, olisiko tarina tosi? Lapsilla oli lupa kysyä, kommentoida ja ihmetellä sadun nostattamia asioita ääneen. Luimme paljon myös muita talvisatuja sekä loruttelimme talvisia loruja.

ketut.jpg
Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Tammikuun pakkasilla oli hyvä tutkia jääkimpaleita sekä ilmaan muodostumaa höyryä. Miksi ilma höyrystyy, kun se tulee suusta ulos? Missähän eläimet ovat kovien pakkasten aikaan ja kuinka ne tarkenevat?

Kasvan, liikun ja kehityn:

Tammikuussa harjoittelimme paljon pallon käsittelytaitoja. Aloitimme harjoittelun karkeamotorisilla perusharjoitteilla, kuten pallon työntäminen, vetäminen, vierittäminen, kantaminen, pompottaminen, heittäminen, kiinniotto, potkaisu ja pallon sekä mailankäytön perusharjoitteet. Tämä käsittelytaitojen karkeamotorinen vaihe on tärkeä, sillä se luo perustan myös sellaisten hienomotoristen taitojen kehitykselle kuten piirtäminen ja kirjoittaminen. Näillä karkeamotorisilla harjoitteilla lapsi opettelee myös silmän ja käden yhteistoimintaa. Jo aiemmin lapset olivat toivoneet lisää pallopelejä jumppiin, joten harjoittelimme erilaisia myös pallo- ja mailapelejä. Pelasimme sählyä ja jalkapalloa sekä harjoittelimme pallon kuljetusta erilaisilla radoilla. Kokeilimme koripallon pomputtelua sekä pallon heittoa. Olimme myös pallosotaa joukkueittain. :)

Ilmaisun monet muodot:

Tammikuussa askartelimme kettu ja revontulet- sadun pohjalta monivaiheisen kädentyön. Ensin teimme revontulet tummaan taustaan pastelliliiduilla, jonka jälkeen tuputtelimme lumen valkoisilla peiteväreillä. Sen jälkeen lapset saivat leikkausharjoitusta, leikkaamalla ketun osat paperista. Lopuksi lapset pyrkivät hahmottamaan leikkaamansa palaset oikeille kohdilleen ja liimaamaan ne paikoilleen. Vielä viimeisenä silauksena lapset viimeistelivät työnsä.

Laulut vaihtuivat lumiukkolauluihin ja erilaisiin talvi-lauluihin joululaulujen jäljiltä. Usein lapset toivoivat kuitenkin joulujuhlissa esitettyä laulua ”Metsän juhlat”.


Minä ja meidän yhteisömme: 

Kokoonnumme kerran päivässä yhteen, jolloin tervehdimme toisiamme ja katsomme, ketkä ovat paikalla. Jokainen lapsi huomioidaan ja toivotetaan tervetulleeksi. Tämä yhteinen kokoontuminen on hyvä keino harjoitella myös toistemme nimiä, sillä ryhmässä aloitti uusia lapsia. Lapset oppivat toistensa nimet kuin huomaamatta.

Tuohitossujen metsäretkiä

Metsäretkillä olemme tutustuneet metsäretkipaikkaamme. Metsästä valikoitui

ryhmällemme oma puu, jonka lapset nimesivät Tiiaksi. 😊 Metsään saavuttaessa

lausutaan salasana ”käpykukka”, jonka lapset keksivät ensimmäisellä kerralla.

Olemme etsineet luonnosta eri värejä luonnonkappaleista,

askartelumateriaaleja kädentaitotöitä varten sekä muun muassa opetelleet

tunnistamaan kasveja ja marjoja. Yhdellä metsäretkikerralla lapset rakensivat majaa

Tiia-puun alle. Myös syyssateen kastelemat puut ovat innoittaneet lapset ottamaan

”luonnonsuihkuja” ravistelemalla vettä oksista.

Galleriassa on kuva myös väribingosta, jota pelasimme luonnossa.

Lisäksi olemme harjoitelleet luonnossa tutkien, kaikin aistein havainnoiden ja leikkien erilaisia taitoja.

Kasvisten viikko tuohitossuissa syksyllä 2018

Tutustuimme lasten kanssa kasvisten maailmaan. Kävimme läpi erilaisia juureksia ja vihanneksia. Mietimme, missä ne kasvavat ja mitkä niistä olivat lapsille jo ennestään tuttuja. Lapset saivat itse kuoria ja pilkkoa kasvikset, joka teki niiden maistelustakin tuplasti mieluisampaa! Yhdessä haistelimme ja maistelimme lopputulosta!

Aistiseikkailua syksyllä 2018

Tänä syksynä Aistiseikkailuissa Tuohitossut ovat seikkailleet Peikko Violetin kanssa peikkometsässä, iltanuotiolla Intiaanipoika Vihreä Sulan kanssa sekä Piki-kissan kotikaupungissa liikennesääntöihin tutustuen.