Sammaltassut

Sammaltassujen lokakuu

ILMAISUN MONET MUODOT

Musiikkituokioilla lapset ovat päässeet soittamaan, leikkimään ja laulamaan. Olettekin saattaneet kotona kuulla seuraavilla sanoilla kulkevaa laulua ”Syksyn tullen vaatteet kastuu, lätäköihin kengät astuu. Mikään ei oo hauskempaa nyt syksy tulla saa. Heijaa-hoijaa heijaa-hoijaa syksy tulla saa!” Edellä mainittu laulu on uusin opettelemamme kappale ja löytyy kirjasta Musiikkimatka, ja voitte kuunnella laulua myös youtubesta https://www.youtube.com/watch?v=yTDUJu5VBI8


TUTKIN JA TOIMIN YMPÄRISTÖSSÄNI

Metsäretkillä olemme etsineet syksyn merkkejä ja rakentaneet Tiia-kuusen ympärille majaa. Tiia-kuusi on siis suuri kuusi metsäretkipaikallamme ja sitä tervehditään metsäretken aluksi joka kerta. Tiia-kuusi saa myös lapsilta osakseen paljon haleja ja jopa suukkoja. Olemme metsässä opetelleet luonnon kunnioittamista ja arvostamista, sekä myös luontoon rauhoittumista. Teemme usein metsässä myös pieniä tehtäviä, kuten pelaamme metsäbingoa tai etsimme vihjeiden mukaan metsästä materiaalia (iso-pieni, painava-kevyt..). Tätä metsässä kerättyä materiaalia käytämme myös päiväkodin askarteluissa.

20190925_103534.jpg

Kävimme lokakuussa myös linja-autolla Raahesalissa katsomassa näytelmää "Hiirulainen Sirkuksessa". Kumpi lie oli lasten mielestä hauskempaa, bussilla köröttely vai näytelmän katsominen :)
Kuvahaun tulos haulle hiirulainen sirkuksessa kajaani

Saimme lokakuussa myös päiväkodille odotettuja vieraita..nimittäin poliisit vierailivat ja esittelivät työtään ja autoaan.

Poliisit.jpg

Poliisit2.jpg
KASVAN, LIIKUN JA KEHITYN

Liikuntatuokiolla olemme harjoitelleet nyt useana kertana pallonkäsittelytaitoja. Heittäminen ja kiinniottaminen ovat liikkumisen perustaitoja, jotka innostavat lasta yhteistoimintaan ja mahdollistavat osallistumisen. Pallo itsessään on jo välineenä haastava, sillä sen hallitseminen vaatii silmä-käsi- koordinaatiota ja havaintomotoriikkaa. Lisäksi motoristen taitojen kehittymiseen vaikuttaa keskushermoston kypsyminen, kokemukset ja harjoittelu.

20190905_104527.jpg

KIELTEN RIKAS MAAILMA

Lokakuussa aloitamme aistiseikkailun nimeltään ”Satu sinisestä merestä”. Tutustumme merenalaiseen maailmaan erilaisine olentoineen ja mietimme mikä niistä on hidas ja mikä nopea. Myös kuka meistä on rauhallisempi luonteeltaan ja kuka nopeampi aikeissaan J ”Siellä sinisessä meressä ne kaikki elävät sulassa sovussa toistensa kanssa, niin hitaat kuin nopeatkin!”
20191001_100607.jpg


TERVETULOA SAMMALTASSUIHIN! :)

SAMMALTASSUJEN ELOKUU/SYYSKUU:

Elokuussa tärkein tavoitteemme oli saada uusi ryhmä toimimaan ja tutustua toisiimme. Siispä käytimme paljon aikaa toistemme nimien ja luonteiden opetteluun leikkien ja pelien avulla. Tutustuimme elokuussa myös metsäretkipaikkaamme ja seikkailimme tutkien ympäristöämme kyöpelinvuoren leikkipuistossa.


TUTKIN JA TOIMIN YMPÄRISTÖSSÄNI


Metsäretkipaikkamme sijaitsee Antinkankaan monitoimitalon vieressä. Käymme metsäretkellä joka viikon keskiviikko ja melkeinpä säässä kuin säässä. Varusteeksi lapsille riittää säänmukainen, lämmin varustus. Lapset ovat keksineet metsään päästäkseen salasanan, joka pitää sanoa aina ennen metsään menoa. Salasana on ”Puupupu”. Metsässä harjoittelemme luonnossa liikkumista ja luonnon arvostamista. Käytämme luonnon antimia metsässä leikkiessämme ja oppiessamme. Metsäretkeen kuuluu olennaisena osana myös eväiden syöminen – eväinä meillä on usein vettä/mehua ja näkkileipää.
Syksyn merkkejä.jpg

Eväät metsässä.jpg

Puunhalailu.jpg

Maja1.jpg

KASVAN, LIIKUN JA KEHITYN

Isossa liikuntasalissa olemme myös päässeet jo useamman kerran käymään. Iso liikuntasali on käytössämme torstaisin. Menemme liikuntasaliin pienryhmissä. Yhden ryhmän aikana toiset ryhmät ulkoilevat päiväkodin pihalla. Liikuntasalissa olemme tähän mennessä ottaneet pallonkäsittelyharjoituksia, tasapainoilua ja kiipeämistä.

Jumppaa.jpg

ILMAISUN MONET MUODOT

Jokaisen viikon tiistaina meillä on aistiseikkailua. Aistiseikkailu on toiminnallinen materiaali, jossa erilaisia aisteja apuna käyttäen opetellaan asioita. Aistiseikkailun lähtökohtana on siis lapsen luova ja moniaistinen toiminta. Monipuoliset tehtävät tukevat lapselle tärkeitä toimintatapoja: leikkiä, liikkumista, taiteellisia kokemuksia, itseilmaisua sekä kiinnostavien asioiden ja ilmiöiden tutkimista. Syyskuun aistiseikkailussa saamme seikkailla sirkuksen maailmassa, kun kirjava suvisirkus saapuu kaupunkiin. Ryhmämme tilassa on aistiseikkailu-pöytä, johon lapset saavat pysähtyä leikkimään kulloisenkin kuun materiaaleilla. Nyt pöydässä on sirkus Sammaltassujen hassu eläinsirkus :)

Aistiseikkailu.jpg

Olemme nyt syksyn aikaan keskittyneet askarteluissamme vuodenajan lisäksi myös luonnonmateriaaleihin. Teimme upeat "akvarellilehdet" suihkuttamalla elintarvikeväriä akvarellipaperin päällä oleville lehdille. Lehdet toimivat sapluunana ja valmiit tuotokset koristavat upeina lasten lokeroiden seinää.

Askartelut.jpg

Syksyn teemaan sopien olemme myös laulaneet syksylauluja ja säestäneet soittimilla;

- "Kaksi pientä peikkolasta, istui kärpässienen alla. Sataa roproprop, sataa roproprop, sataa aivan kaatamalla"
- "Lehdet lentävät, lehdet lentävät nyt syksy jo on.."
- Peikkojumppa "Aamuvarhaisella peikkopoika, kädet ylös ilmaan kohottaa.."
- "Syksyllä lehdet puusta varisee, maahan lannoitteeksi karisee.."
- Sade "Huhu kulkee ruohikossa suhisee kuin tuuli.."
Soittimia - iso ja pieni.jpgMINÄ JA MEIDÄN YHTEISÖMME

Perjantaisin meillä on lelupäivä. Lelupäivään saattaa tulla erilaisia teemoja, joista ilmoitamme erikseen. 
Lapset ovat kovasti touhunneet ja keksineet ihania, mielikuvitusrikkaita leikkejä yhdessä ja aikuisen ohjaamana. Syksyn aikana pinnalla ovat olleet mm. junaleikit, joissa juna rakennetaan penkeistä ja tuoleista, ja se sisältää erilaisia vaunuja, autoleikit, kotisleikki ja rakenteluleikit. Myös lautapelit ja palapelit ovat lastemme suosiossa.

Duplot1.jpg

Leikkiä.jpg

Muistipeli.jpg

Palapelit.jpgKIELTEN RIKAS MAAILMA

Sammaltassuissa on käytössä PIKI-toimintamalli. PIKI-toimintamallin avulla tunnistetaan ja ehkäistään kiusaamista kotona ja varhaiskasvatuksen ryhmissä. Tavoitteena on vahvistaa erityisesti lasten vuoro-vaikutus ja tunnetaitoja. PIKI-toimintamallin materiaaliin kuuluu satukirja Pikistä, pienestä olennosta joka haluaisi kovasti kuulua ryhmään. Kun Piki innoissaan lähtee puumajalle uusia ystäviään tapaamaan, läimäytetäänkin ovi hänen nenän edestään kiinni.

Minäkin haluan mukaan! Piki oli innoissaan. Se oli menossa ensi kertaa metsään, jonne muut lapset olivat rakentaneet majan. Piki oli pukeutunut Salamasankarin asuun. Salamasankari oli kaikkein nopein ja rohkein.

Mutta miten kävikään? Uudet kaverit eivät ottaneetkaan Pikiä mukaan, vaan läimäyttivät oven kiinni sen nenän edessä.

Onneksi on Iso, jolla on lämmin syli. Ison rauhoittavat sanat lohduttavat murheellista pikkuolentoa. Yhdessä Ison kanssa Piki miettii, miten päästä leikkeihin mukaan ja millainen on hyvä kaveri. Pikikin löytää lopulta oman ystävän, Lumin.

PIKI on tarina ryhmässä tapahtuvasta kiusaamisesta, itsetunnon vahvistamisesta, tunteista ja ystävyydestä.

PIKI.jpg