Havuhiipat

Teknologiaseikkailu 6.2.-19

Havuhiippojen 5-vuotiaat lapset osallistuivat 6.2.-19 Kirkkokadun päiväkodilla järjestettyyn Teknologiaseikkailuun. Seikkailu sisälsi neljä erilaista pajaa, joiden aiheina olivat mm. liikunta, koodaus, ja animaatio. Lapset saivat tutustua animaation tekemiseen ja tehdä omia animaatioita, harjoitella koodauksen perusteita toiminnallisesti virus-pelissä sekä koodata Bee-Bot -robottia suorittamaan haluttuja tehtäviä. Viimeisessä pajassa lapset pääsivät urheilemaan, kun he pelastivat liikunnallisia pelejä tabletilla. Lajeina olivat jalkapallo, uinti sekä aitajuoksu, ja näiden lajien parissa saikin pistää koko kehon lii
kkeelle! 

Teknologiaseikkailu oli lasten mielestä mieluinen juttu arjen keskellä, ja me työntekijätkin saimme uusia ideoita media- ja teknologiakasvatuksen toteuttamiseen ryhmissämme.

20190206_124626.jpg
Animaatiopaja


Viruspaja

20190206_135133.jpg
Liikuntapaja

Havuhiippojen TAMMIKUU

20190205_140949[1]1.jpg

Kielten rikas maailma:
Arjessamme pyrimme lukemaan erilaisia kirjoja ja satuja niin paljon kuin mahdollista, niin yhdessä, kuin erikseenkin. Tammikuussa olemme lukeneet yhdessä paljon erilaisia talviaiheisia kirjoja ja lapset ovat innostuneet kirjastossa leikkimisestä, katsellen samalla kirjaston kirjoja. Myös tunnetaitotuokioihin liittyvä Piki-kirja on pysynyt lasten suosikkina. 

Olemme loruttelleet eri arjen tilanteissa, kuten siirtymätilanteissa ja ruokailun yhteydessä. Pienet lorut ja laulut herättävät huomion toiminnan aloittamiseen ja siihen keskittymiseen. 

Tutkin ja toimin ympäristössäni:
Yhtenä tammikuun aiheena oli ryhmässämme tutkia talvelle tyypillisiä asioita, joista päällimmäiseksi nousi lumi. Lunta onkin tarttunut muutamien suuhun sen verran reippaasti, että päätimme toteuttaa lumensulatuskokeen, jonka jälkeen lapsetkin totesivat, ettei likaista lunta kannata syödä. Samalla tutustuimme veden eri olomuotoihin. 

Kasvan, liikun ja kehityn:
Tammikuun paukkupakkasista huolimatta, pääsimme ulkoilemaan suurinpana osana päivistä. Esimerkiksi lumileikit ja pulkan vetäminen on ollut lapsista mukavaa, mikä on toiminut samalla loistavana liikunnan muotona. Yhteisillä jumppahetkillä olemme keskittyneet erilaisten leikkien ja tarinoiden avulla pallon käsittelyyn ja kehonhallintaan. Olemme opetelleet terveyteen ja kasvuun liittyviä asioita eri arjen tilanteissa, esimerkiksi ruokailun yhteydessä (käsien pesu, ruokailutavat).

Ilmaisun monet muodot:
Päiväkodin yhteisenä tehtävänä on ollut perinteisesti lumiukkoaskartelu, jonka toteutimme ryhmässämme tänäkin vuonna. Lumiukkoaskartelun tarkoituksena on harjoitella ja havainnoida hahmottamista; millaisena lapsi hahmottaa lumiukon, kun hänen tehtävänä on leikata lumiukon osat ja koota ne itsenäisesti paperille. Ryhmäämme rakentui hieno lumiukkojen joukkio, ja yhdistimme askarteluun erilaisia lumiukkolauluja ja -leikkejä.

Lapset tekivät tammikuun aikana myös hienoja metsän eläimiä. Tämän askartelun kautta lapset harjoittelivat silmä-käsi -yhteistyötä kolmiuloitteisen rakentamisen kautta. Maalatessa eläimia lapset tutustuivat värien sekoittamiseen, sillä käytössämme oli vain päävärejä. Askartelu koostui monista eri vaiheista ja käytimme useita eri materiaaleja, joten metsän eläin toteutettiin projektityöskentelynä. Askartelun kautta ryhmässä puhututti metsän eläimet; miten ne pärjäävät talvella, ja mitä metsän eläimiä meillä Suomessa oikeastaan onkaan?

Yhteisten hetkien lisäksi arjessa olemme myös mm. lorutelleet, laulaneet, leikkineet ja näytelleet käsinukeilla.

Minä ja meidän yhteisömme: 
Tammikuussa olemme toteuttaneet media- ja teknologiakasvatusta esimerkiksi pelaamalla oppimispelejä sekä kuvaamalla ja videoimalla toimintaa (lapset saavat myös itse kuvata). Olemme katselleet myös erilaisia videoita teemoihimme liittyen, laajentaen keskustelujamme käsiteltävistä aiheista. Lapset ovat saaneet harjoitella matikkaa toiminnallisin keinoin (esim. käsitteet pieni-suuri, enemmän-vähemmän). Myös esimerkiksi palikoilla ja legoilla rakentaminen ovat leikin ohessa olleet hyviä harjoituksia avaruudelliseen hahmottamiseen.

Mikä oli lasten mielestä mukavaa tammikuussa? 
"Kirjastossa leikkiminen"
"Pihalla leikkiminen"
"Hämähäkkikiikussa oleminen"

Havuhiippojen elokuvaelämys

PART_1547627101343[1].jpeg

Lasten toiveena on ollut elokuvan katseleminen päiväkodissa. Ryhdyimmekin tuumasta toimeen eikä aikaakaan, kun musiikkisaliimme rakentui ihka oikea elokuvateatteri valkokankaineen ja poppareineen!

Elokuvakokemus oli lasten keskuudessa tykätty juttu, joka samalla tutustutti heitä elokuva- ja mediakulttuuriimme. Mietimme yhdessä, miten elokuvateatterissa käyttäydytään ja mitä tyypillisiä asioita elokuvissa käymiseen kuuluu.

Joulupukin vierailu ja teatteriesitys

joulupukki.jpg

4.12. Vieraaksi Antinkankaalle saapui itse Joulupukki. Kokoonnuimme yhteen juttelemaan Joulupukin kanssa ja laulamaan hänen kanssaan mukavia joululauluja. Lapset esittivät Joulupukille hyvia ja välillä jopa hieman haastaviakin kysymyksiä, ja lopuksi kaikki halukkaat pääsivät Joulupukin syliin. 

taruma.jpg

10.12. Havuhiipat osallistuivat koko päiväkodin tavoin Teatteri Taruman "Tonttujen nokkapokkapuunaus" -teatteriesitykseen. Hauskassa ja osallistavassa esityksessä siivottiin ja tanssahdeltiin, sekä tietysti naurettiin.

Hiljaisuus-hiiri

Joulukalenterimme 10. luukusta kurkisti yllättäen pienen pieni Hiljaisuus-hiiri, joka kertoi haluavansa osallistua ruokailuhetkiimme. Hiiri tarkkailee innokkaana ruokailua huoneen nurkassa, ja tarpeeksi rauhallisen hetken vallitessa se uskaltautuu tulla pöytään seuraksemme.

Hiljaisuus-hiiren käyttö perustuu narratiiviseen pedagogiikkaan, jonka tarkoitus on tässä tapauksessa sadun ja kerronnallisuuden keinoin harjoitella kohteliaita ruokailutapoja. Samalla harjoitellaan rauhallista keskustelua ja toisten kuuntelemista.

Askartelua Havuhiipoissa

Viime päivät Havuhiippojen ryhmässä on askarreltu innolla mitä luovimpia esineitä ja asioita. Ylimääräisestä pahvista lapset keksivät tehdä mm. tabletteja, kännyköitä ja tietokoneita. Samalla mietimme yhdessä, mitä sovelluksia näissä teknisissä laitteissa voisi olla ja mitä niillä voisi tehdä. Laitteiden lisäksi lapset ovat tehneet taloja ja koirankoppeja pienille leluilleen.

On ollut mahtava katsoa, miten lapset kertovat omaehtoisen askartelun ja leikin kautta omasta ympäristöstään ja elämästään. Tabletit ja kännykät sekä muut askartelut ovat siirtyneet luontevasti hauskoihin leikkeihin, ja niillä on katseltu myös videoita YouTubesta ja leikitty toimistoleikkejä.