Tervetuloa Raahen kaupungin varhaiskasvatuspalveluiden sivuille!

Ajankohtaista

Luontoesikoulun tiedote

Tervetuloa tutustumaan syksyllä käynnistyvän luontoesikoulun toimintaan!


Infotilaisuus maanantaina 22.1. klo 18 Kirkkokadun päiväkodilla

Luontoesikoulun ABC

Ei pelkoa, luontoeskari on melkein ihan tavallinen esikoulu. Kuten kaikissa esikouluryhmissä myös luontoeskarissa toimitaan esiopseissa sovituilla tavoilla ja tavoitteilla. Tai no, joitakin eroja toki on. Mutta ne ovat hyödyllisiä ja kivoja eroja. Lapsen parhaaksi tietenkin!

A) Metsässä on hyvä olla

Suomessa luontoeskaritoiminta on vireää ja tarjonta on kasvussa. Oppeja ja kokemuksia on kertynyt jo usean vuoden ajalta eri puolilta Suomea. Mistään uudesta keksinnöstä ei siis ole kyse. Luontoeskareiden suosio perustuu pitkälti hyviin käytännön kokemuksiin ja toiminnasta saatuihin positiivisiin tutkimustuloksiin. Mitä oppimisympäristöihin tulee, metsä on mitä oivallisin luokkahuone. Se tarjoaa lähes kaiken mitä lapsen terve kasvu, kehitys ja oppiminen tarvitsee. Ja mitä metsästä ei löydy, se voidaan ottaa sinne mukaan. Metsässä on tilaa tehdä ja oppia, kysellä ja pohtia. Tai vain hengittää ja olla.

Luistelua itse tehdyllä jääradalla? Kalastusta ja marjastusta? Metsäpyöräilyä? Majojen rakentamista? Matematiikkaa ja tilastotiedettä lintuja bongaten? Rumpupiiri keskellä metsäaukiota? Aakkosia hiekkarannalla? Rauhoittumista ja lueskelua teltoissa? Oikeastaan mitä vaan yhdessä päätetäänkään!

B) Sammaleelta pulpettiin

Eikö esikoulun pitäisi valmentaa koulutielle?

Kyllä! Tutkimusten mukaan luontoesikoululaiset pärjäävät mainiosti myös siirryttyään tavallisen peruskoulun piiriin. Ja hei, peruskoulua ollaan koko ajan tuomassa lähemmäksi luontoa ja toiminnallisuutta!

C) Ulkona säällä kuin säällä

Luontoeskarissa ollaan yhdessä ulkona esikoulutuntien ajan neljänä päivänä viikossa kesät talvet. Myös ruokailu järjestetään omalla leiripaikalla.

Turvallisuudesta huolehtiminen on tietysti kaiken toiminnan perusta niin tavallisessa esiopetuksessa kuin luontoeskarissakin. Arvioimme riskejä ja olosuhteita jatkuvasti, ja toimintaa ohjataan ja valitaan sen pohjalta. Säävaraukset sovitaan yhdessä. Vaikka voisi ehkä luulla, että sade, tuuli tai pakkanen altistaisivat lapset sairauksille, on havaittu, että luontotoiminnassa olevat lapset sairastavat tavallista vähemmän.

Vanhemmilta luontoesikoulu ei vaadi muita erityisiä valmisteluja kuin sen, että lapsella on tavallinen sään ja telmimisen kestävä varustus, kun hän tulee eskariin. Autamme mielellämme miettimään, millaista pukeutumista kulloinkin tarvitaan. Nopeasti hommaan tottuu!
Yhtenä päivänä viikosta toimitaan sisätiloissa, missä on omat hyvät puolensa ja leikkinsä. Käyttöömme on kaavailtu omaa luokkahuonetta, jonka saamme ”sisustaa” alusta loppuun tyhjältä pöydältä meille parhaalla mahdollisella tavalla. Kuka tietää, vaikka lopulta päätyisimme tekemään metsän päiväkodin sisälle! Oltiin sisällä tai ulkona, vapaus tehdä itse ja yhdessä on vahvasti läsnä ryhmän toiminnassa. Välillä käydään kulttuurivierailuilla myös kaupungin keskustassa, ettei ihan metsäläisiksi muututa. Ja erakoitumista vastaan taistellaan talon muun väen kanssa erilaisissa juhlissa ja tapahtumissa. Mutta metsään aina palataan.

Luontoesikouluun ilmoittaudutaan samaan tapaan kuin muihin ryhmiin – valitset vain toive-eskariksi ulkoilmaesikoulun.


(Nuotio)lämpimästi terveisin,
Tatu Hirvonen
Lastentarhanopettaja
sekä päiväkodinjohtaja Hanna Korpela hanna.korpela@raahe.fi