4. Mitä hyötyä on filosofiasta?

Ajatusharjoitus ennakko-oletusten tunnistamisesta

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake

2. AJATUSHARJOITUS ENNAKKO-OLETUSTEN TUNNISTAMISESTA
Lue tarinat 1–3 ja vastaa kysymyksiin.

1) Timo ja Ville juttelevat leikkipuistossa kun heidän taaperonsa tekevät hiekkakakkuja. Timo kehuu, kuinka hyvin hänen vaimonsa Lotta auttaa lastenhoidossa ja kotitöissä. Lotta vie joka lauantai lapset uimahalliin ja lukee usein heille iltasadun. Ville on myös tyytyväinen puolisoonsa Anniin. Viime viikollakin Anni teki makaronilaatikon ja toissa yönä nousi vaihtamaan vauvan vaipan.

2) Mikko ja Teemu pohtivat, mitä he tekevät lukion jälkeen. Pojat haluavat viettää välivuotta ehkä töitä tehden ja matkustellen ja sitten hakea opiskelemaan. Armeijaan he eivät halua mennä, vaikka se olisi heille mahdollista. Toisaalta Mikko ja Teemu ovat sitä mieltä, että heidän tyttöystäviensä pitää mennä armeijaan. Suomi tarvitsee uskottavan puolustuksen, ja mitä siitä tulisi, jos kaikki välttelisivät asepalvelusta? Itse asiassa he pitäisivät tyttöystäviään epäisänmaallisina lintsaajina, jos nämä eivät mene armeijaan. Onhan intin käyminen kansalaisvelvollisuus! Ja pääseehän sieltä lomille.

3) Tiina pitää alkoholista. Tulossa on uuden työpaikan pikkujoulut ja Tiinaa jännittää, kuinka muut suhtautuvat häneen. Tullessaan pikkujouluihin hän kuiskaa mehua ojentavalle tarjoilijalle ottavansa alkoholillisen juoman. Tarjoilija kailottaa toiselle: Hei, täällä on yksi jolle tarvitaan alkoholillinen vaihtoehto! Oliko meillä jotain ALKOHOLILLISTA? Kovalla tohinalla Tiinalle löytyy lasi valkoviiniä. Tiina kuulee, kun työkaverit kuiskuttavat hänen selkänsä takana, ja miettivät mikä hänellä on vikana, kun hän juo mehun sijaan valkoviiniä.

a) Mitä yllättävää tai outoa tarinoissa oli?

b) Miksi?

c) Kirjoita samantyyppinen ennakko-oletuksia paljastava tarina arkisesta tilanteesta.

d) Kuinka harjoitus liittyy filosofiaan?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake

ESIMERKKI SOKRAATTISESTA KESKUSTELUSTA

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake

a) Hae netistä tietoa hakusanalla "sokraattinen menetelmä". Mitä tyypillisiä sokraattisen menetelmän piirteitä sarjakuvasta löydät (opppikirjan sivu 37)?

b) Tee keskustelun etenemisestä kaavio. Kuinka keskustelu etenee alun kysymyksestä "miksi kaikki ovat minua vastaan?" kysymykseen "kuinka saan elämäni tasapainoon?"

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake

Vertailutehtävä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake

Vertaile filosofiaa, historiaa, uskontoa ja psykologiaa oppiaineina ja tieteenaloina.
a) Mitä eroja ja mitä yhteistä niillä on?

b) Mikä niistä kiinnostaa sinua eniten? Miksi?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake

Käsitetehtävä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake

Antiikin Kreikassa esitettiin, että todellisuuden perusarvot ovat totuus, hyvyys ja kauneus.
Etsi esimerkiksi internetin avulla määritelmiä näille käsitteille.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake