Rosengården, 3-5 åringar

Rosengården

I Rosengården jobbar Ulrika, Malin, Sussi. (Camilla vikarierar Ulrika en dag i veckan).
Tfn: 040-5967020
Gruppens e-post: haikobrinken.rosengarden@porvoo.fi

Rosengårdens vårfest 22.5 kl 18.

Rosengårdens vårfest. Vi träffas alla i Örnshamn den 22.5 kl 18. Vi firar avslutning med picnic, alla familjer får hämta med vad de vill i matväg 🌞

Vecka som gått, vecka 16

Denna vecka har handlat mycket om påsken, vi har pysslat, varit till påskkyrkan och avslutat veckan med häxträff. På måndag var vi till påskkyrkan i lilla kyrkan, barnen tyckte bra om detta. Vi åkte buss. vilket var jättespännande och tittade på en konstutställning som skolbarn gjort gällande påsken. På tisdag hade vi sångstund, vi sjunger vårsånger och börjar tänka på våravslutningen. På onsdag var det dags för mini-förskola för 5-åringarna och vi andra fortsatte med vårt påskpyssel. Barnen har pysslat egna påskkorgar och påskkort. Vi avslutar veckan med husets gemensamma sångstund och häxträff!
 
VI ALLA I ROSENGÅRDEN ÖNSKAR ER EN GLAD OCH SOLIG PÅSK!

Info för nya förskolebarn

INBJUDAN!

BESÖKSDAG TILL FÖRSKOLAN 15.5.2019

- Blivande förskolebarn: VÄLKOMNA att bekanta er med förskolan kl. 9-10.30!

- Vårdnadshavare: VÄLKOMNA på föräldrakväll 7.5.19 kl. 18.30 i Tolkkisten koulu, Vallvägen 4, 06750 Tolkis. Föräldrakvällen är för Eklövska förskolans och åk 1-6 föräldrar. (Eklövska skolan)

- Vårdnadshavare: Välkomna på föräldrakväll kl. 17-18. (övriga skolor)


Denna inbjudan är förhandsinfo för att Ni ska kunna reservera dagen i Er kalender. Närmare information om barnets blivande förskoleplats får Ni med förskolebeslutet senast den 10.5.2019.
Om Du har frågor kring besöksdagen kontakta blivande förskoleenhetens daghemsföreståndare.

susanne.nyholm@porvoo.fi

Meddelanden:

Vi önskar att barnens regnkläder tas hem över påskhelgen för att tvättas, de har varit i flitig användning här på dagis.

Påskkyrka ordnas i år den 15.4, vi åker med buss till lilla kyrkan. OBS! Bussen startar 09:00 från daghemmet. Vi önskar att barnen är här senast 8:45.

18.4 ordnas det påskmaskerad/häxträff och barnen får klä ut sig enligt påsktema, påskhäxa, kanin, påskgubbe, katt etc. Vi träffas alla i jumpasalen för gemensam sångstund. Barnen får hämta de instrument som de pysslat här på dagis med sig om de vill.

Vecka 17 dagsschema
22.4 Annandag Påsk
23.4 Vappenpyssel
24.4 Skogsutflykt (ingen matsäck)
25.4 Miniförskola/Vappen pyssel
26.4 Jumpa

Vecka 16 dagsschema
15.4 Mån Påskkyrka start kl 9:00
16.4 Tis Sångstund
17.4 Ons Påskpyssel/mini förskola
18.4 Tor Häxträff/gemensam sångstund.
19.4 Fre LÅNGFREDAG

Vi vuxna på Rosengården ber er föräldrar vänligen lägga namn i era barns kläder.

Veckan som gått/vecka 15

Vi började veckan med lång utevistelse och så firade vi födelsedag. På tisdag hade vi påskpyssel och mini-förskola. På torsdagen gick vi allihopa till skogen. På torsdag fortsatte vi med påskpyssel och på fredag njöt vi av fint väder och jumpade ute! Trevligt veckoslut!

Veckan som gått, vecka 14.

Förra veckan fick vi njuta av härligt vårväder och vi var mycket ute. Vi har också tagit i bruk DAISY programmet den här veckan och vi håller ännu alla på att lära oss mera om detta. På måndag hade vi utevistelse, på tisdag hade vi mini-förskola och pyssel. Vi fortsätter pyssla på våra påskkorgar. på onsdag hade vi sångstund, vi har börjat sjunga vårsånger. På torsdag sådde vi påskgräs. På fredag hade vi inne-jumpa. Trevlig start på veckan.

Veckan som gått, vecka 13

Den här veckan började vi med utevistelse på måndagen. På tisdag gick vi på skogsutflykt. På onsdag hade vi jumpa och på torsdag pysslade vi korgar. Veckan avslutas med gemensam sångstund i huset. Vi har pysslat egna instrument som vi nu äntligen får testa! Trevligt veckoslut 🌞

Vårens utvecklingssamtal

Hej! Vårens kortare utvecklingssamtal (vasu samtal) är på kommande. På Rosengårdens tambursdörr hittar ni dom lediga tiderna. Vänligen fyll i den tid som passar er familj.

Veckan som gått, vecka 12.

På måndagen hade barnen utevistelse. På tisdag hade gruppen sångstund. På onsdag hade vi jumpa i stora salen. På torsdag var Anita från församlingen här, vi bekantade oss även med den nya serien om mumindalen. På fredag hade vi mini-förskolan. Barnen fick även besöka olika "matematik" lek-stationer som förskolan hade ordnat. 🌞

Veckan som gått, vecka 11.

På måndag hade vi utevistelse. Våren är på väg och det är ganska gått ute på dagisgården. Kolla gärna att era barns regnkläder och gummistövlar finns på dagis och att gummilänkarna är i skick så att det inte läcker in vatten. På tisdag hade hemlisarna miniförskola, vi gjorde våra egna instrument. På onsdag gick vi allihopa till skogen och lekte där. På torsdag var det Pi-dagen och vi uppmärksammade siffror. Vi pysslade nummer nyckelpigor och spelade ett räknespel. På fredag var det leksaksdag och barnen fick hämta med en egen leksak. 🌞Veckan som gått, vecka 10

På måndag hade vi utevistelse. På tisdag hade femmisarna miniförskola, blommoena och katterna pysslade på vår geometri drake. På onsdag hade vi rörelse lekar och sånger inomhus. På torsdag fortsatte vi med kompisklubben och vi funderade på våra trivselregler i gruppen. På fredag hade vi en trevlig sångstund, vi sjöng bland annat roboten och formkompisarna. 🌞

Veckan som gått, vecka 9.

Hej och välkomna tillbaka efter sportlovet. Den här veckan har de som haft skidor med sig skidat på gården. På måndag hade vi utevistelse. På tisdag hade vi Pia från naturhjältarna på besök och vi var i skogen och vi letade efter olika saker man kan hitta i skogen, t.ex. kottar, barr, grenar, lav och mössa, stenar etc. Vi lärde oss att känna igen olika träd och vi fick även låna visselpipor som lät som fåglar. På så sätt fick barnen "prata" med fåglarna i skogen. 
På onsdag hade vi samling med sångstund och pysslade även lite. På torsdag var det husets gemensamma sångstund. Vi sjöng roboten, formkompisarna och min hatt den här tre kanter. På fredag hade 5-åringarna mini-förskolan. De andra barnen var ute och njöt av det fina vädret.
Trevligt veckoslut 🌞

Rosengården informerar, skidning vecka 9.

Hej!
Vi lyssnar på barnen i Rosengården och ett stort önskemål har varit att vi skulle skida här på dagis. Så vecka 9 är det dags! 25-29.2 får barnen gärna hämta med sig skidor om de har sådana hemma. Vi kommer att skida här på dagisgården. Det är absolut inget tvång och har man inte skidor hemma så går det lika bra att leka som vanligt ute dagisgården. De som hämtar med sig skidor får gärna kolla att utrustningen är hel och passar barnet.
Trevlig fortsättning på veckan!
H. Ulrika, Malin och Sussi

Veckan som gått, vecka 6.

Hej.
Vi är många som varit sjuka i Rosengården, både barn och vuxna. På måndagen hade vi utevistelse. På tisdagen jumpade vi inne i gymnastiksalen. På onsdag firade vi födelsedag och 5-åringarna hade mini-förskola. På torsdag uppmärksammade vi mediefostransveckan med QR-skattjakt, barnen tyckte det här var jättespännande! På fredag hade vi samling med sångstund.

Februaris tema i Rosengården är geometriska former. Vi letar efter trianglar, rektanglar och fyrkanter lite överallt här på dagis. Vi sjunger även om formkompisarna och lär oss namnen på de olika geometriska formerna.

Veckan som gått, vecka 4

Hej!
Förra veckan hade vi utevistelse på måndagen. På tisdagen pysslade vi, vi jobbar för tillfället med att fylla vår vägg med katter, blommor och fjärilar. På onsdagen var 5-åringarna och skrinnade. På torsdag begav sig hela gruppen till en pulkabacke i närheten av daghemmet och åkte peffis. På fredag hade vi utevistelse. Det har varit kallt och vi har varit inomhus mera än vanligt.

Veckan som gått, vecka 3

Hej, hoppas ni alla haft ett trevligt veckoslut.

På måndagen lekte barnen både ute och inne. På tisdagen var 5-åringarna och skrinna, de andra barnen lekte ute. På onsdag var vi alla till skogen tillsammans, vi lekte björnen sover och sedan fick barnen utforska skogen och leka där. På torsdag var Anita från församlingen på besök. Temat för denna gång var vänskap, och barnen fick måla solar tillsammans. På fredag jumpade vi inomhus.

Trevlig fortsättning på veckan!

Ulrika, Sussi och Malin

 

Välkommen till Rosengården!

Veckan som gått, vecka 2.

Välkomna tillbaka till vardagen efter jullovet. Hoppas ni alla hade en trevlig jul och nyår. Vi är två nya vuxna i Rosengården, Ulrika och Malin. Ulrika jobbar 4 dagar i veckan, de dagar som hon är ledig kommer Camilla att vikariera.

Förra veckan lärde vi känna varandra och vi har kommit in i både nya och gamla rutiner igen efter lovet. På tisdagen hade vi sagostund i Rosengården. Onsdag var pysseldag, vi pysslade snöflingor gjorda av bokplast och vaddpinnar, håll utkik efter dessa i Rosengårdens fönster.
På torsdag gick Dinofjärilarna (5-åringarna) och skrinna till Kokon. Katterna (4-åringarna) och Blommorna (3-åringarna) gick på skogsutflykt. Vi samlade material till kommande pyssel samt lärde oss om hur djuren i skogen lever på vintern. På fredag hade vi jumpa dag!

Vi vuxna påminner er om att meddela i god tid då ert barn blir borta.

Vänliga hälsningar,
Ulrika, Sussi och Malin.I Rosengården jobbar:
Ulrika,
 Sussi. T, Malin, Camilla. B


Tfn: 040-5967020
Gruppens e-post: haikobrinken.rosengarden@porvoo.fi

V. 49

Tisdagen 5 åringarna var och skrinna och det gick bra. Vi som blev kvar gick till Gammelbacka skola och se på lucka 4. Som var ett vintter lanskap med hus med ljus i fönstret och julgubben i släden och sina renar. Onsdagen hade vi självständighets fest i salen med alla 3-5 åringar. Presidentparet var i år från junibacken. Vi skålade med saft, sjöng vårt land, dansade och åt Brunbergs kyss.
Lucka 5 hade haikobrinken så vi såg på den med. De va e julgran 
Fredagen var leksaksdag där alla fick ha med sin egen leksak.
Vi har nu också börjar med jul pyssel, 4 olika modeler man får välja att laga.

V. 48

Den här veckan har vår studerande Emma haft yrkesprovs vecka. Hon har haft olika samlingar. Måndagen hade hon sångstund med rörelse sånger. Tisdagen hade hon miniförskola med mål penngrep och förklara, berätta och gissa och begreppena. 3-4åringarna läste komppisböker och fundera på det. Onsdagen var vi och skrinna då de först var svårt att hållas o stå men gick bra tillslut, roligt var det. 3-4 åringarna var ut och gå mål :att lära sig röra sig i traffiken tillsammans. Torsdagen var vi och leka i skogen där Emma hade några lekar.
Fredagen sångstud med julsånger som tema och Emma hade pyssel olika kontinenters flaggor

V. 46

Denna vecka har vi svarat på kompis frågor. Funderat på hurdan en bra komppis är, och vem är mina komppisar. Vi har också börjat göra komppis kort till nästa veckas tisdag som alla barn i huset gör. Tema komppis fortsätter ännu nästa vecka.

V. 45

Måndagen hade vi lång utevistels med junibacken
Tisdag pysslade vi farsdags hemligheter
Onsdagen hade vi gymnastik i små grupp
Torsdag var vi alla o leka och äta i skogen
Fredagen fri lek
Trevligt veckoslut och en glad farsdag

Veckan som gått v. 43

Denna vecka har vi fokusereat på halloween. Vi har färglaggt olika halloweenbilder, haft halloweenmaskerad och undersökt halloweenspel på iPaden.

Då vi var till skogen njöt vi först av vår matsäck och sedan av att få leka i den fina höstnaturen. Att leka med käppar var mycket populärt.
Utomhuslek.jpg
Jumppan ägde denna tisdag rum utomhus, där barnen fick springa genom en redskapsbana.

Halloweenmaskerad

Rosengården har maskerad dag fredagen 26.10 tillsammans med Junibacken och Saltkråkan.
På förmiddagen samlas vi i gymnastiksalen där vi leker lekar och dansar.

Happy halloween.jpg

Veckorna som gått v.41 och v. 42

Vecka 41 har innehållit mycket färdigplanerat programm. Vi har haft jumppa och inrymningsövning. Vi har varit på teater i salen. Vi har varit till skogen och fått ha matsäck med oss. En grupp har varit ute påp promenad och plockat höstlöv.
Höstlöv.jpg
Under vecka 42 har vi lekt massor både ute och inne. Vi har också bakat bulla och spelat olika instrument. På fredagen gick vi till en lekpark nära dagis.

Veckan som gått v.40

Under denna vecka har vi gjort många olika saker. Vi började veckan med att leka ute. Sedan har vi haft jumppa.
Då vi på onsdagen delade in oss i smågrupper fick barnen i tur ordning baka kex till föräldramötet. Vi smakade på kexen efter lunchen och efter föräldramötet blev det så många kvar att barnen fick två kex per man till efterrätt efter lunchen på torsdagen.
Picknik.jpg
Vi hade tyvärr inte möjlighet att gå till skogen, men barnen ville äta sin matsäck så vi hade picknik på dagisgårdens bollplan.

Veckan som gått v.39

Under denna vecka har vi röstat fram följande temadjur: haren. Vi har redan gått igenom hur haren ser ut och varför pälsen byter färg till vintern.

En del av barnen bakade semlor till hela gruppen då vi på onsdagen hade maletköttsoppa.
När vi var ute på promenad bestämde vi oss för att plocka solrosor som finns längs med vägen. Alla barnen fick varsin.
Solros.jpg
I mini-förskolan har vi fortsatt med att skriva våra namn och dessutom har vi följt olika slags sträckade linjer. Vi övar på penngrepp och finmotorik.

Veckan som gått v. 38

Veckans tema har varit ekorren.

Ekorren.jpg
Förren vi gick till skogen på torsdagen hade vi fått ett brev av en ekorre. Ekorren undrade om vi kunde hjälpa den att samla mat till vintern.
I skogen hade vi en lek där vi skuttade fram som ekorrar, smalade mat till vinterförrådet och varnade varandra om rovdjur genom att stampa i marken och smacka, så som också riktiga ekorrar gör. I skogen hittade vi också många olika svampar. Barnen kände lätt igen både röda flugsvampar och gula kantareller.

I mini-förskolan har vi skrivit våra egna namn, kännt igen bokstäverna som finns i våra egna namn och räknat hur många boikstäver det finns i namnen.

Veckan som gått v.37

Denna vecka har vi talat om svampar. Svampars utseende och ätbarhet har diskuterats. Vi har också sjungit en sång om Herr kantarell.
Fiskarna till projektet "jag" har pysslats färdigt.
På måndagen fick vi en korg med böcker från bokbussen. Barnen har läst nästan alla av de "nya" böckerna.
Vi har vistasts mycket utomhus och fått njuta av det fina höstvädret.

Veckan som gått v.36

Under den gångna veckan har barnen delats in i mindre grupper och inom dessa grupper har barnen själva fått välja sina gruppnamn. I grupperna har bland annat hösten diskuterats och fiskar till projektet "jag" har pysslats.
Barnen i de olika grupperna har berättat vad de är intresserade av och vi vuxna försöker tillsammans med barnen ta reda på och undersöka barnens olika intresseområden.

Gruppnamnen är: Dinofjärillarna, Katterna och Blomorna.

Hösten har kommit!

Under augusti månad har vi på Rosengården bekantat oss med varandra och med våra lärmiljöer. Vi har lärt känna med varandra genom lek, sång och mer vardagliga situationer. Vissa av både barn och vuxna är bekanta från förut, medan andra är helty nya.

Från och med september kommer vi arbeta i mindre grupper, vilka barnen själva får hitta på namn till. På Rosengården jobbar vi för att barnen ska få sin röst hörd, till exempel genom att tillsammans välja höstens tema. Med vuxnas stöd och hjälpande hand kommer barnen att få undersöka ämnet de valt.

Under höstens gång kommer Rosengården att vara med i Naturhjältarna. Naturhjältarna utforskar naturen, rör på sig mycket, leker och upplever naturen på ett positivt sätt.