Gammelbackan päiväkoti

Lapset

James Baldwinin sanoin: Lapset eivät koskaan olleet hyviä vanhempiensa kuuntelijoita, mutta heidän matkijoinaan, he eivät ole koskaan epäonnistuneet.

Esikoulu- ja muita tehtäviä ajan kuluksi



25.3-20

1. Leipokaa yhdessä jotakin hyvää. Samalla voidaan opetella millaisia mittoja leivonnassa tarvitaan, voidaan mitata vaakaa apuna käyttäen tai desimitoilla. Taikinan tuntu ja tuoksut on myös hyvä erotella ääneen. Lisäksi tulee ohjeen noudattaminenkin opeteltua, sillä monesti ohjeita tarvitaan hyvään lopputulokseen. Lopuksi vielä makuaistia kutkutellen herkutellaan yhdessä tuotoksesta. Nam, nam.

2. Voitte myös suunnitella lapsen tai lasten kanssa vaikkapa parin viikon ruokalistan: mitä syötäisiin aamupalaksi, mitä lounaaksi, mitä välipalaa, mitä päivälliseksi ja mitä iltapalaa. Lehdestä voi leikata kuvia tai aikuisen avustuksella kirjoittaa ruudukkoa, niin samalla tulee lapsenkin mieleiset ruoat, jotka varmasti sitten myös maistuvat ja ruokiin tulee varmasti vaihtelua. Uusia makujakin voi ottaa kokeiltavaksi.

3. Uskallus-hetki: valitaan jokin aivan uusi tai outo ruokamateriaali ja pidetään uskallusmaistiaiset. Kuka meidän perheestä on uskaliain? Kuka uskaltaa maistaa monta kertaa? Kuinka monta kertaa pitäisi maistaa, että tästä voisi pitää?

4. Tehkää hassuja voileipiä. Leipä voi olla mitä tahansa, mistä lapsi tykkää. Tehkää silmiä, neniä, suita, korvia, hiuksia vihanneksista ja hedelmistä leipien päälle. Vai voisiko leipä olla auto? Mistä pyörät?

5. Tutkikaa netistä Pikku Kakkosen ohjelmia, pelejä ym.  

6. Kirjoittakaa/ piirtäkää kuva tai tehkää pieni kertomus, jonka lähetätte sukulaiselle tai pudotatte läheisen esimerkiksi ikäihmisen postilaatikkoon. Hän varmasti ilahtuu tänä aikana muistamisesta.

7. Tehkää päiväjärjestys ja opetelkaa kellonaikoja samalla.  
Mitä tehdään ensin aamulla, sitten päivällä, milloin ulkoillaan, milloin syödään. Päiväjärjestys voi olla hyvin lapsikohtainen ja oman lapsen näköinen. Pääasia on, että se on sellainen, joka voi muuttua ja muovautua tilanteen mukaan. Näin lapsen päivään tulee järjestystä ja hän tietää mitä odottaa. Samalla voi määritellä lapselle aikaa, jolloin tehdään jotain yhdessä ja milloin hän voi tehdä jotakin ihan yksin.

8. Lukekaa jokin kiva kirja. Jos on oma kirjasto mistä valita niin se käy mainiosti, mutta nyt on myös mahdollisuus tutustua LUKULUMO- kirjoihin: mene nettiin lukulumo.fi ja laita käyttäjänimeksi lukulumokoti ja salasanaksi 987654321 niin pääset kuuntelemaan kirjoja monella eri kielelläkin. Eli voitte tehdä nojatuolimatkoja mielikuvitusmaailmoihin.  

9. Tehkää kotiin jogatila, jossa lapsi ohjaa aikuisia ja sisaruksia.

10. Entä, voisiko sisälle rakentaa liikuntaesteradan? tuolin päältä, pöydän alta....

Koronavirusaika 23.3-20 - ....?

Gammelbackan päiväkoti on lapsimäärältään pienentynyt ja siirtynyt päiväkoti Metsätähden alaisuuteen Jääkiekkotie 3.
Esikoululaiset ovat Karviaiset ryhmässä ja 1-5v. Ruusunmarjat ryhmässä. Mukana on oman päiväkodin varhaiskasvatushenkilökuntaa. 
Päiväkoti Metsätähden johtajana toimii Sinikka Vähäkangas puh. 0405472688. 

Viimeisimmän ohjeistuksen mukaan lapsen pitää olla aivan terve, kun tulee päiväkotiin.

ILMOITUKSIA

Kun saat varhaiskasvatuspaikan /esiopetuspaikan

Kun olet saanut päätöksen varhaiskasvatus- tai esiopetuspaikasta, ( jos olet hakenut vain esikoulupaikkaa ja tarvitset varhaiskasvatustakin, tee uusi hakemus siitä samalla miettien minkä tuntimäärän tarvitsette  käy myös   1) tarkistamassa Daisy-...

HAE VARHAISKASVATUKSEEN

Hae varhaiskasvatukseen Varhaiskasvatukseen voi hakea ympäri vuoden. Varhaiskasvatuspaikka voidaan myöntää vasta, kun vanhempainrahakausi on päättynyt. Jätä hakemus viimeistään neljä kuukautta ennen kuin lapsi tarvitsee varhaiskasvatuspaikkaa. J...

ILMOITUSTAULU

Daisy ohjeita

- klikkaa ensin tästä merkistä Tällä linkillä pääsette Porvoon ohjeisiin: - P - Porvoo - vasemmasta reunasta löytyy Varhaiskasvatus ja esiopetus sitten - kesälomat tai esiopetuksen kesävaraus Lisäksi tämän sivun oikeassa reunassa on Daisy o...

Daisyn käyttöohjeita

    Daisy-tiedote huoltajille 14.3.2019     Daisy-järjestelmän käyttöönotto varhaiskasvatuksessa etenee   Porvoon varhaiskasvatuspalveluissa otetaan huhtikuun alussa käyttöön uusi sähköinen asiointipalvelu Daisy, jonka avulla huoltaj...

TERVETULOA GAMMELBACKAN PÄIVÄKOTIIN

Päiväkodin johtaja Päivi Koistinen-Karppinen puh. 0405481828.
paivi.koistinen-karppinen@porvoo.fi
varajohtaja Elisa Aalto puh. 0404895762

Tällä hetkellä toimivia ryhmiä ovat:

Lentäjät 6v. puh, 0405472586 ja
puh. 0401759223 gammelbacka.lentajat@porvoo.fi


Rakentajat 3- 5v. puh. 0404899875 ja
puh. 0401785107 gammelbacka.rakentajat@porvoo.fi


Palokunta 1-4v. puh. 0404899634 ja
puh. 0404899519 gammelbacka.palokunta@porvoo.fi

Pallero 1-5v. puh. 0404866952 osoitteessa Tornipolku 5 06400 Porvoo

Palvelukoordinaattorit neuvovat varhaiskasvatuksen asiakkaita

Varhaiskasvatuksen palvelukoordinaattorit ovat aloittaneet tehtävässään. He neuvovat ja ohjaavat asiakkaita kunnalliseen ja yksityiseen varhaiskasvatuspalveluun liittyvissä asioissa.
Palvelukoordinaattorit neuvovat perheitä sopivan päiväkodin, perhepäivähoidon ja kerhojen valinnassa ja sähköisen hakemuksen tekemisessä. He vastaavat mös asiakasmaksuihin, palveluseteliin ja verkkoasiointiin liittyviin kysymyksiin sekä muihin varhaiskasvatusta koskeviin asioihin.
Varhaiskasvatuspalveluiden palveluohjauksen kehittämisellä pyritään lisäämään tasalaatuisuutta ja yhdenvertaista asiakaspalvelua.
Palvelukoordinaattorit palvelevat asiakkaita puhelimitse maanantaista torstaihin klo 8.30-11.30. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostilla.
- Läntinen alue ja perhepäivähoito: Gina Liljeberg-Karlsson puh. 0401679048 carina.liljeberg-karlsson@porvoo.fi
- Itäinen alue: Marjatta Salo puh. 0406767864 marjatta.a.salo@porvoo.fi
Lisätietoja varhaiskasvatusjohtaja Leila Nyberg puh. 0400295708 leila.nyberg@porvoo.fi

LAPSELLE TÄRKEITÄ ASIOITA

Jotta lapsesi päivä sujuisi entistä mukavammin
- tuo aina lapsi jollekin aikuiselle aamulla ja hae lapsi aina niin, että henkilökunta tietää lapsen lähtevän (kättely) ns. SAATTAEN VAIHDETTAVA
1) tuothan lapselle joustavapohjaiset sisätossut liukastumisen ja likaantumisen estämiseksi - on osa lapsen työturvallisuutta
2) tuo sopivasti nimikoituja varavaatteita repussa tai kassissa maanantaisin, että voidaan pukea puhdasta ylle - aina perjantaisin ottaa reppu ja kassi sekä sadevaatteet mukaan kotiin huoltoa ja tarkistusta varten
3) laita lapselle sään mukainen vaatetus päälle (huom!) ilmojen vaihtelut samankin päivän aikana
4) nimikoi lapsen kaikki varusteet sekaantumisten estämiseksi
5) anna lapsesi mukaan jonkin tärkeän esineen esim. valokuvan tai kaulaliinan tms. helpottamaan läheisten ikävää

MUUTAMIA ARKEA HELPOTTAVIA ASIOITA

  • illalla kotona:
- huolletaan pesten/korjaten lapsen (lapsen omalla nimellä nimikoidut) vaatteet sisä ja ulkovaatteet (napit, nepparit, vetoketjut, "lenksut" ynnä muut lapsen vaatteiden huoltoon liittyvät asiat)
- pakataan reppuun seuraavan päivän säähän sopivat varusteet puhtaina (kuravaatteet ynnä muut)
- valitaan aamuksi tarhavaatteet
- käydään rauhallisesti ja ajoissa nukkumaan

*aamulla kotona:
- vaihdetaan yövaippa pois- pestään lapsi myös kasvot ja hampaat
- puetaan päiväkotivaatteet päälle
- tarjotaan lapselle aamupalaa
- otetaan reppu mukaan, jossa on varavaatteita ja tarvittavat välineet (esim. unikaveri, jumppavaatteet)

  • toivomme, että ette puhu kännykkään kun tuotte tai haette lastanne
- lapsen tuo ja hakee aina ensisijaisesti isä tai äiti, jolle halutaan välittää tärkeitä asioita lapsen päiväkotipäivästä. Varahakijan tulee olla täysi-ikäinen.

  • autoille on varattu parkkipaikka lapsen tuomista ja hakemista varten - päiväkodin keittiön oven eteen tai parakin seinän viereen ei saa pysäköidä tavaraliikenteen sujumisen takia ja siksi, että pakokaasut autoista tulevat suoraraan lasten ryhmätiloihin. Samalla turvataan koululaisten ja esikoululaisten kulkeminen päiväkodin ja puiston välissä.
  • lasta tuova aikuinen pesee lapsen kädet tullessaan päiväkotiin, jotta katkaistaan tautikierre kotoa-päiväkotiin
- lasta tuova aikuinen riisuu lapsen, laittaa joustavapohjaiset tossut jalkaan ja laittaa tulevan päivän vaatteet hyllyyn valmiiksi lasta varten
- ja kertoo jos on ollut jotain mainittavaa edellisenä iltana kotona tai tulossa esimerkiksi iltapäivällä (lapsen neuvola, hammaslääkärikäynti)

  • sairasta lasta tai toipilasta ei pidä tuoda päiväkotiin, koska lapsi ei jaksa toimia ryhmän mukana ja hän saattaa sairastuttaa muut lapset ja heidän perheensä.
- lääkkeistä annetaan vain lääkärien määräämät lääkkeet, jos niitä ei voida kotona antaa - lähihoitajat tekevät lääkehoitosuunnitelman aina lääkkeitä tuotaessa.

  • päiväkotiin ei tuoda makeisia, kakkuja tai muita makeita tuotteita, sillä panostamme terveelliseen ja ravintorikkaaseen oikeaan ruokaan
  • päiväkoti ei vastaa rikkimenneistä leluista, tavaroista tai kadonneista vaatteista.