Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) myöntää vuosittain opiskeluapurahoja kansainvälistä menestystä tavoittelevien tai aktiiviuransa jo päättäneiden huippu-urheilijoiden ammattiin valmistavaan ja tutkintoon tähtäävään opiskeluun.
Eduskunnan myöntämän lisärahoituksen turvin URA-säätiöllä on mahdollisuus myöntää lukuvuodelle 2017-18 apuraha aikaisempaa useammalle urheilijalle. Täyden URA-apurahan määrää on samalla korotettu 3000 euroon. Apuraha maksetaan kahdessa osassa, joulukuussa 2017 ja huhtikuussa 2018. Opiskeluapurahaa lukuvuodelle 2017-18 voi hakea sähköisellä hakulomakkeella. Hakuaika päättyy 30.9.
Tarkemmat hakukriteerit ja apurahan myöntämisperusteet löytyvät URA-säätiön nettisivulta.
Pyydämme lajiliittoja ja urheiluakatemioita tiedottamaan urheilijoita apurahahausta ja laittamaan tiedon verkkosivuilleen.
Lisätiedot: URA-säätiön asiamies Jukka Tirri, puh. 0447800213, ura@olympiakomitea.fi
Valtakunnalliset urheiluoppilaitos- ja urheiluakatemiapäivät järjestettiin Lahdessa 9-10.5. Päiville kokoontui edustajia 20 urheiluakatemiasta, urheiluoppilaitoksista, Suomen Olympiakomiteasta ja urheilun lajiliitoista.
Osana päivien ohjelmaa palkittiin vuoden urheiluoppilaitoksena Porin suomalaisen yhteislyseon koulu. Koulussa toimiva urheilulukio on osa 2000-luvun alussa perustettua Satakunta Sports Academya, joka on yksi Suomen ensimmäisistä urheiluakatemioista. Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman johtaja Simo Tarvonen onnitteli voittajaoppilaitosta korostamalla sen roolia huippu-urheilijoiden kasvattajana.
– Porissa on toiminut valtakunnallinen erityisen tehtävän urheilulukio 90-luvun alusta alkaen ja sieltä on kasvanut vuosien aikana useita kansainvälisin tason urheilijoita. Porilaisen urheilun ylpeydenaiheina ovat tietysti jääkiekkoilijat, mutta myös yksilölajien urheilijat ovat saavuttaneet hienoa menestystä. Tästä kertoo muun muassa se, että Rion Olympiakisoissa viime kesänä Suomen joukkueessa oli neljä porilaisen urheilulukion kasvattia; aitajuoksija Nooralotta Neziri, pyöräilijä Lotta Lepistö, uimari Matti Mattson ja painonnostaja Anni Vuohijoki, Tarvonen sanoi.
Vuoden urheiluoppilaitoksen edustajat kertoivat tehneensä pitkäjänteistä työtä toiminnan kehittämisessä.
– Olemme tarkkaan miettineet mitkä ovat toimintamme tavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi niillä resursseilla, joita meillä on käytössä. Olemme suhteellisen pieni urheilulukio, joka pystyy nopeasti ja ketterästi reagoimaan urheilijoiden ja valmentajien tarpeisiin. Olemme ylpeitä siitä, miten tehokkaasti saamme resurssimme kohdennettua tärkeisiin asioihin, linjasi Porin suomalaisen yhteislyseon koulun rehtori Mari Aalto oppilaitoksensa laadukkaan työn lähtökohtia.
– Ajattelumme lähtee siitä, että yksittäinen valmennustapahtuma on laadukas. Kun saamme näitä laadukkaita tapahtumia riittävän monta peräkkäin, syntyy urheilijalle arki, josta voi ponnistaa maailman huipulle, kertoi urheilulukion valmennuksen koordinaattori ja valmentaja Jari Mäkelä.
– Suomalaisen urheilun kannalta on todella tärkeää, että meillä on eri puolilla Suomea laadukkaasti toimivia urheiluoppilaitoksia. Nämä oppilaitokset ovat urheilijoille entistä tärkeämpiä, kun vaatimustaso niin opiskeluissa kuin urheilussakin kasvaa koko ajan, painottaa urheiluakatemiaohjelman johtaja Simo Tarvonen suomalaisen urheiluoppilaitosverkoston merkittävyyttä.
Suomen Olympiakomitean johtama urheiluakatemiaohjelma on keskeinen työkalu suomalaisessa huippu-urheilussa ja urheilijan polun tukemisessa. Akatemiaohjelma on valtakunnallinen verkosto, joka toimii kehittyvänä osaamisen ja olosuhteiden mahdollistajana.
Urheiluakatemioissa harjoittelee ja opiskelee yli 10 000 urheilijan polun eri vaiheessa olevaa urheilijaa, ja niissä työskentelee satoja valmentajia ja asiantuntijoita, joiden osaamista kehitetään huippu-urheiluverkoston yhteistyöllä. Yli 20:n alueellisen urheiluakatemian muodostaman valtakunnallisen verkoston tavoitteena on urheilijan päivittäisharjoittelun jatkuva kehittäminen. Keskeiset toimenpiteet liittyvät valmentautumisosaamisen vahvistamiseen, toimintaympäristöjen kehittämiseen, akatemia-valmennuskeskusten tukemiseen sekä lajien välisen keskittämisratkaisujen aikaansaamiseen. Kuluvan vuoden aikana akatemiatoiminta laajenee urheiluoppilaitoksista yläkouluihin.
– Tavoitteena on saada mukaan 150 yläkoulua, jotka toteuttavat neljää erilaista mallia harjoittelun ja koulunkäynnin yhdistämisessä yhteisten oppisisältöjen kautta. Olen erittäin tyytyväinen siitä, että useat kaupungit ovat sitoutuneet uuteen toimintatapaan, iloitsee urheiluakatemiaohjelman johtaja Simo Tarvonen.
Lisää aiheesta täältä
Urheiluoppilaitoshaku 21.2. -14.3.2017
Toisen asteen yhteishaussa virallisiin urheiluoppilaitoksiin haettaessa urheilija täyttää sähköisen oppilaitoshaun (opintopolku.fi) yhteydessä myös urheiluhaun tiedot (mm. laji, saavutukset, ym.). Lisäksi urheilijan tulee lähettää Hakulomake urheiluoppilaitokseen 2017 tai urheiluoppilaitoksen oma hakulomake yhteishaun päättymiseen mennessä.
HUOM! Varmista aina hakuohjeet, aikataulu, mahdollinen oppilaitoksen oma hakulomake ja vaadittavat liitteet oppilaitoksen verkkosivuilta tai ota tarvittaessa yhteys oppilaitoksen urheilukoordinaattoriin.
Hakuprosessi ammatillisen erityisen koulutustehtävän urheiluoppilaitoksiin
Hakijan tulee tarkistaa oppilaitoksen sivuilta, että hänen valitsemansa ammatillinen perustutkinto sisältyy oppilaitoksen urheilijakoulutukseen.
Urheiluansioilla, jotka koostuvat lajiliittopisteistä ja oppilaitoksen omista arvioinneista, voi saada 1-3 lisäpistettä, jotka lisätään hakijan kokonaispisteisiin. Urheiluansiot eivät anna merkittävää etua hakukohteeseen, joten urheilijan kannattaa hakea sellaiseen perustutkintoon, jonne edellytykset sisäänpääsyyn ovat olemassa.
Hakuprosessi ja urheiluoppilaitosten opiskelijavalinnan kriteerit 2017
Hakulomake urheiluoppilaitoksiin 2017
Ansöningsblankett, idrottare 2017
Kevään 2017 hakuun liittyvät aikataulut
Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) myöntää vuosittain opiskeluapurahoja kansainvälistä menestystä tavoittelevien tai aktiiviuransa jo päättäneiden huippu-urheilijoiden ammattiin valmistavaan ja tutkintoon tähtäävään opiskeluun. Lukuvuodelle 2015-16 URA-säätiö jakoi yhteensä 138 000 euroa kuudellekymmenelleyhdeksälle opiskelevalle urheilijalle.
URA-apurahan suuruus on 2000 € ja se maksetaan kahdessa osassa, joulukuussa 2016 ja huhtikuussa 2017. Opiskeluapurahaa lukuvuodelle 2016-17 voi hakea sähköisellä hakulomakkeella. Hakuaika päättyy 30.9.
Tarkemmat hakukriteerit ja apurahan myöntämisperusteet löytyvät URA-säätiön nettisivulta.
Akatemiaurheilijoille ja -valmentajille on tarjolla ravintola Viikin Helmessä (Helmentie 7) lounas hintaan 4 € / hlö, arkipäivisin klo 14.00 – 14.30 välisenä aikana SSA urheilijakorttia esittämällä. Vaihtoehtoisesti lounaan voi ottaa mukaan kuljetusrasiaan myöhemmin nautittavaksi. Tarjous ei koske Viikin Helmen Kuparin toimipistettä. Tarjolla olevan lounaan sisällön voi tarkistaa osoitteesta http://www.viikinhelmi.fi/lounas.php
Karaten EM-kilpailut 5.-8.5.2016 Montpellier, Ranska.
Ensimmäinen kilpailupäivä 5.5.2016
Helena Kuusisto finaaliin naisten +68kg sarjassa.
Helena Kuusisto pääsi arvalla suoraan toiselle kierrokselle, jossa Porin Shotokania edustava Kuusisto voitti Bulgarian Borislava Ganeva 3-2. Kolmannen kierroksen ottelussa Kuusisto kaatoi Espanjan Laura Palacio Gonzalazin 2-0.
Seuraavana oli vuorossa välierä jossa Kuusisto kohtasi Montenegron Dragana Konjevicin. Kuusisto voitti ottelun 2-0 ja varmisti paikkansa lauantaina käytävään loppuotteluun jossa hän kohtaa isäntämaan Anne Laure Florentin. Kuusisto on ensimmäinen suomalainen karaten EM-kisojen henkilökohtaisen sarjan loppuottelussa sitten vuoden 1999 eli 17-vuoden tauon jälkeen.
Finaali otelleen 7.5.
VARUSMIESPALVELUS PUOLUSTUSVOIMIEN URHEILUKOULUSSA SANTAHAMINASSA HELSINGISSÄ
Urheilukoulun tehtävänä on antaa varusmiespalvelustaan suorittaville motivoituneille ja lahjakkaille urheilijoille (ml naiset) mahdollisuus toteuttaa sotilaskoulutuksen ohessa systemaattista valmentautumista. Vuodesta 1979 alkaen Urheilukoulussa on palvellut jo liki 6000 urheilijaa 57:stä eri lajista. Urheilukoulu tarjoaa hyvät harjoitteluolosuhteet sekä riittävästi aikaa nousujohteista harjoittelua varten varusmiespalveluksen ohessa. Urheilukoulun kesälajien hakuajankohta muuttuu. Haku päättyy jo 1.6.2016
Kesälajien urheilijat aloittavat varusmiespalveluksen IV/16 saapumiserässä Kaartin jääkärirykmentissä 17.10.2016.
Valmennus
Urheilukoulussa on valmennukseen varattu aikaa päivittäin 2-8 tuntia (yhteensä noin 12–30 h/vko). Harjoitteluun on lisäksi käytettävissä lähes kaikki illat ja viikonloput (pl. sotaharjoitukset). Urheilukoulu tarjoaa kahdeksan leiriviikkoa valmentautumiseen varuskunnassa tai urheiluopistoilla. Valmennustoiminta toteutetaan koulutettujen sotilasvalmentajien koordinoimana. Pääosassa lajeista osallistuu pääkaupunkiseudun urheiluakatemian järjestämään valmennustoimintaan, myös erilaisilla yhteistyömalleilla lajiliittojen kanssa voidaan valmennusta järjestää. Valitut urheilijat sitoutuvat lajiliiton valmennukseen. Urheilukouluun valitut suorittavat valmennuskurssin palveluksensa aikana. Urheilukoulun oma fysioterapeutti tekee urheilijoille lihastasapainokartoituksen palveluksen aikana, lisäksi hän on urheilijoiden käytettävissä vammojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä palveluksen aikana.
Muita tietoja
Urheilijat palvelevat Urheilukoulussa joko 165 vrk tai 347 vrk. Heidät koulutetaan miehistötehtäviin ja aliupseereiksi. Parhaiten menestyneet saavat reserviupseerikoulutuksen. Myös reserviupseerikurssi pidetään Urheilukoulussa (Santahamina) ja urheilijat voivat kurssin aikana harjoitella säännöllisesti.
Hakeutuminen
Urheilukoulun hakijoiden tulee edustaa ikäluokkansa kansallista tai kansainvälistä huippua. Urheilulajin tulee olla Olympia- tai MM-kilpailujen ohjelmassa tai lajin tulee olla laajasti harrastettu Suomessa/ulkomailla. Valinnat suoritetaan eri lajien asiantuntijalausuntojen sekä psykologisten ja fyysisten testien tulosten perusteella. Urheilukouluun voi hakea myös hierojan ammattitutkinnon suorittaneet varusmiesikäiset henkilöt.
Lokakuun saapumiserään hakevien kesälajien urheilijoiden, joiden kansallinen kilpailutoiminta ajoittuu keväästä syksyyn (mm. suunnistus, yleisurheilu, jalkapallo, ammunta, moottoriurheilu, golf, uinti ja muut vesilajit) on jätettävä hakemuksensa 1.6.2016 mennessä. Valintakokeet järjestetään Kaartin jääkärirykmentissä, Helsingissä 27. -30.6.2016.
Erillisiä hakulomakkeita erikoisjoukkoihin saa aluetoimistoista ja Urheilukoululta (www.puolustusvoimat.fi =>varusmiehet =>erikoisjoukot =>urheilukoulu tai www.urheilukouluntuki.fi).
Tiedustelut
Valmennuspäällikkö
0299 421815
Osoite
Kaartin jääkärirykmentti/Urheilukoulu, PL 6, 00861 Helsinki
Suomen kisajoukkueeseen opiskelijoiden hiihtosuunnistuksen MM-kilpailuissa Venäjän Tulassa Mira Kaskisen lisäksi kuuluu kolme nais- ja kuusi miesurheilijaa. Onnea Miralle kisoihin!
Porin suomalaisen yhteislyseon urheilulinjan opiskelija Eero Ahola voitti Turussa pidetyissä urheiluoppilaitosten hallimestaruuskilpailuissa näytöstyyliin kultaa. Tuloksella 18.42 Eero voitti toiseksi tullutta Kuortaneen urheilulukion Pekka Laitista lähes 3 metriä. Päätavoitteena Eerolla on heinäkuussa Tbilisissä pidettävät oman ikäluokan EM-kisat, SSA onnittelee!
Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa veikkausvoittovaroista vuodelle 2016 seuratukea 4 miljoonaa euroa. Seuratoiminnan kehittämistuen haku avautuu 19.11.2015 klo 13.00 ja päättyy 18.12.2015 klo 16.15.
Seuratoiminnan kehittämistuki (seuratuki) on tarkoitettu urheilu- ja liikuntaseurojen toiminnan kehittämiseen, myös akatemiayhteistyöhön on mahdollista hakea resursseja.
Kehittämistuen haku tehdään sähköisenä osoitteessa www.seuraverkko.fi. Haku tapahtuu osin sähköisesti, mutta lopullinen hakemus on lähetettävä allekirjoitettuna myös perinteisenä postina opetus- ja kulttuuriministeriön kirjaamoon.
Hakuohjeisiin tästä.
Torstaina 19.11.2015
Klo 8-14
Urheilutalo, Pori
Sairaustapauksissa järjestetään erillinen testitilaisuus vain niille, jotka ovat esittäneet lääkärintodistuksen ennen varsinaista testipäivää.
Liikuntatestejä varten oppilaat kokoontuvat torstaina 19.11 klo 8.10 Urheilutalon eteen, josta siirrytään yhdessä pukuhuoneiden kautta palloilusaliin.
Liikuntatesteissä tarvittavat varusteet:
- sisäliikunta-asu - liikunnallinen paita ja housut tai shortsit ja sisäjalkineet (pitkät hiukset kiinni)
- jätä korut, kellot ja arvoesineet kotiin - u-talolla tallelokeroja 50 sentin panttia vastaan
- päivän aikana tarjotaan kouluruokana kevyt retkieväs
Testit mittaavat yleisiä liikunnallisia taitoja ja fyysisia ominaisuuksia, eivätkä keskity minkään lajin erityisosaamiseen. Testeinä käytämme Kasva Urheilijaksi -testistön ominaisuustestejä sekä taitovalmiustesteistä tasapaino-, koordinaatio- ja heitto/kiinniottotestiä.
Testituloksesta ja valinnasta ilmoitetaan kotiin kirjeitse.
Tiedustelut:
Petri Tuomisto, liikunnan erikoislk. koordinaattori, liikunnanopettaja 044 701 9074
Taneli Tiirikainen, rehtori 044 701 5281
Jari Mäkelä, liikunnanopettaja, PSYL Urheilulukion valmennuspäällikkö 044 701 4284
Johanna Lehti, liikunnanopettaja 044 701 9949
Toisen asteen yhteishaussa virallisiin urheiluoppilaitoksiin haettaessa urheilija täyttää sähköisen oppilaitoshaun (opintopolku.fi) yhteydessä myös urheiluhaun tiedot (mm. laji, saavutukset, ym.). Lisäksi urheilijan tulee lähettääHakulomake urheiluoppilaitokseen 2016 tai urheiluoppilaitoksen oma hakulomake yhteishaun päättymiseen mennessä.
HUOM! Varmista aina hakuohjeet, aikataulu, mahdollinen oppilaitoksen oma hakulomake ja vaadittavat liitteet oppilaitoksen verkkosivuilta tai ota tarvittaessa yhteys oppilaitoksen urheilukoordinaattoriin.
http://www.sport.fi/huippu-urheilu/urheilijat/urheilijoiden-opiskelumahdollisuudet/urheiluoppilaitoshaku-2016
Ti 13.10. Vöyrin tekonurmikentällä pelatussa ottelussa Vaasan Urheiluakatemia voitti SSA:n 6-1. Ottelun voittaja Vaasa selvisi lopputurnaukseen.
Torstaina 8/10 Nurmossa käydyssä lukioiden välisessä Koululiikuntaliiton (KLL) tyttöjen pesäpallon lopputurnauksessa Suomen mestaruuden otti Porin suomalaisen yhteislyseon tytöt.
Matkalla mestaruuteen porilaiset voittivat sekä Seinäjoen että Nurmon lukiot.
Voittajajoukkueessa pelasivat Laura Aaltonen, Jenni Heikkinen, Laura Katajisto, Lotta Lax, Oona Liimatainen, Noora Lindholm, Emmi Nieminen, Lotta Pelkonen, Ella Ruusunen, Anna Sävelä, Eveliina Tuominen, Minttu Vettenranta.
Joukkueen valmennuksesta ja pelinjohdosta vastasi Sami Österlund.
http://www.palloliitto.fi/palloliitto/sarjat-ja-tulokset/pojat/urheiluoppilaitosten-turnaus/urheiluoppilaitosten-turnaus-3
Pesäpallo tytöt:
KLL lukion tyttöjen lopputurnaus pelataan Seinäjoella 8.10. neljän joukkueen voimin.
http://www.kll.fi/koululaiset/palloilusarjat/pesapallo/ottelukaaviot-15-16
Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) myöntää vuosittain opiskeluapurahoja kansainvälistä menestystä tavoittelevien tai aktiiviuransa jo päättäneiden huippu-urheilijoiden ammattiin valmistavaan ja tutkintoon tähtäävään opiskeluun.
Apurahan suuruus on 2000 € ja se maksetaan kahdessa osassa. Ammatillisessa lisäkoulutuksessa (esim. ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa) apurahan suuruus määräytyy tutkinnon laajuuden mukaan ja on minimissään 1000 €.
Opiskeluapurahaa lukuvuodelle 2015 -16 voi nyt hakea sähköisellä hakulomakkeella. Hakuaika päättyy 30.9. Tarkemmat hakukriteerit ja apurahan myöntämisperusteet löytyvät URA-säätiön nettisivulta.
Lisätietoa: URA-säätiön asiamies Jukka Tirri, ura@noc.fi , 044 7800213