Terveydenhuollon tiedote oppilaille & vanhemmille koronavirustilanteesta

Tervehdys oppilaat ja vanhemmat,

Koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tauti on ollut viime viikkoina päivittäin uutisissa ja tartuntoja on todettu Suomessakin kolmisenkymmentä. Tähänastisten tietojen mukaan uuden koronaviruksen aiheuttama infektio on lapsilla yleensä lievä, flunssankaltainen tauti. Yleistä tartuntavaaraa koronaviruksen osalta Suomessa ei juuri tällä hetkellä ole ja kouluun uskaltaa saapua normaalisti. Mikäli kuitenkin koronavirusinfektio leviäisi ja vaikuttaisi lapsenne koulunkäyntiin, teihin ollaan yhteydessä koulun tai terveysviranomaisten taholta.

Koska ohjeistukset voivat muuttua milloin tahansa, on tärkeää seurata tapahtumia ja tarkistaa mahdolliset uudet tiedotteet Wilmasta päivittäin. Koulu ei lähetä "ei mitään uutta" -tiedotteita, mutta jos tilanne muuttuu koulun osalta, tiedotamme asiasta Wilman kautta.

Koronaviruksesta, sen aiheuttamasta sairaudesta ja sairauden leviämisestä saa tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivulla osoitteessa: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19.

Ajankohtaisen kansallisen ohjeistuksen mukaan tavanomaista elämää ei ole tarvetta rajoittaa. Näin ollen ei ole tarvetta käyttää esim. hengityssuojaimia. Käsien pesu on erittäin hyvä keino vähentää tällä hetkellä runsaasti liikkeellä olevien muidenkin hengitystieinfektioiden saamista. Suosittelen käymään lasten kanssa läpi käsien pesun ja yskimisen hyviä käytäntöjä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen.

Mikäli oppilaalla on terveydenhuollon arviota vaativia hengitystieinfektion oireita, ottakaa ensin puhelimitse yhteys terveyskeskukseen tai sen kiinnioloaikoina Satasairaalan päivystykseen. Yhteyttä tulee ottaa lievistäkin hengitystieoireista, jos olette olleet matkalla uuden koronaviruksen epidemia-alueella (esim. Italia) tai olette olleet läheisissä tekemisissä koronavirusinfektioon sairastuneen kanssa.

Posa puh. 02 577 3265 Satasairaala puh. 02 627 6868

Tilanne muuttuu nopeasti ja kansallinen ohjeistus muuttuu tiuhaan. Kansallisen tilanteen ja ohjeistusten seurantaan suosittelen THL:n ajankohtaista koronaviruksesta- sivua, jonne päivittyvät myös mm. matkustamista koskevien ohjeiden muutokset: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19.

 

Margit Seppälä, ylilääkäri, Posa