Pro-koulu

Pro-koulu

Olemme mukana Itä-Suomen yliopiston ja Niilo Mäki –instituutin vetämässä PRO-koulu –hankkeessa. (PRO= positiivisesti ryhmässä oppien). Oppilailta, vanhempaintiimin jäseniltä, opettajilta ja koulun henkilökunnalta kyseltiin toissa keväänä, mitkä olisivat kolme tärkeintä käyttäytymisen tavoitetta, joilla edistäisimme rauhallista, turvallista koulun arkea ja koko kouluyhteisön jäsenten hyvinvointia. Kaikkien toiveista PRO-tiimi kasasi keskeiset tavoitteet, jotka olivat:
1. Muista käytöstavat
2. Kuuntele ja keskity rauhallisesti
3. Kannusta itseäsi ja muita

Näitä käyttäytymisodotuksia ja tavoitteita harjoittelemme koulussa vaiheittain. Esimerkiksi ohje: ”Muista käytöstavat” pitää sisällään mm. sisätiloissa liikkumisen ja tervehtimisen opettelua ”kiitos” ja ”ole hyvä” harjoittelua arjessa.

Käytännössä tämä harjoittelu tarkoittaa sitä, että koulun henkilökunnalla on mukanaan kortteja, joita he antavat oppilaille huomatessaan odotuksen mukaista käyttäytymistä. Oppilas kertoo luokassa, miksi sai kortin ja kuka sen hänelle antoi. Luokissa on pelipohja, jossa on välitavoitteita ja päätavoite. Kun luokan oppilaat ovat saaneet kortteja, pelipohjalla liikutaan eteenpäin kohti tavoitteita. Pelipohjan tavoitteet oppilaat ovat laatineet itse. Niitä voivat olla mm. lisävälitunti, levyraati, leffatunti tai extraliikuntatunti.

Hankekouluna olemme mukana tutkimuksessa, jossa tutkitaan systemaattisen harjoittelun vaikutusta käyttäytymiseen.
PRO-koulun vastuuhenkilö on Ossi Lampinen. KiVa ja PRO ovat tavoitteeltaan samantyyppisiä ohjelmia ja siksi ne on niputettu saman opettajatiimin vetovastuulle.