Parlamenttikerho

Nuorten parlamentin täysistunto eduskunnassa 23.3.2018

Nuorten parlamentin täysistunnossa kouluamme edustivat oppilasedustajina Isa Kannisto ja Siiri-Sofia Luukkonen sekä toimittajaoppilaana Niia Salminen.

Nuorten parlamentin kyselytunnilla Isa pääsi esittämään kysymyksen ajokortin myöntämisikärajan alentamisesta maan hallitukselle. Kysymys oli niin ajankohtainen, että siitä eduskunnan puhemiehen Paula Risikon päätöksellä myös äänestettiin. Isan esittämä kysymys ja koko nuorten parlamentin kyselytunti on katsottavissa Yle Areenassa osoitteessa: https://areena.yle.fi/1-4261944

Nuorten parlamentin täysistuntoon lähetetyt kysymykset

Auton ajokortin myöntämisiän alentaminen

Petäjäveden yläaste, Petäjävesi, Keski-Suomen vaalipiiri

Isa Kannisto

 

Auton ajokortin myöntämisiän alentaminen

 

Arvoisa puhemies! Nuorten kouluun ja harrastuksiin kulkeminen on vaikeaa varsinkin maaseudulla, koska matkat kouluun ja harrastuksiin saattavat olla jopa 15 kilometriä pitkiä. Nuorten kulkeminen riippuu vanhempien tai julkisen liikenteen aikatauluista eikä kaikkialle edes pääse julkisilla kulkuneuvoilla. Mopollakin on vaikeaa kulkea pitkiä matkoja eikä se ole kovin miellyttävää sateella ja saattaa olla jopa vaarallista. Jos nuoret saisivat auton ajokortin jo 16-vuotiaana, se helpottaisi nuorten ja heidän perheidensä elämää suuresti. Mielestämme kaavaillut niin sanotuista traktoriautoista eivät ole tarpeeksi käytännöllisiä ja turvallisia, ja ne mielestämme lisäävät maanteiden ruuhkaisuutta. Ryhtyykö hallitus edistämään auton ajokortin saamista jo 16-vuotiaana?
Kasvisruokapäivä julkisin varoin rahoitettuihin ruokaloihin

Petäjäveden yläaste, Petäjävesi, Keski-Suomen vaalipiiri

Siiri-Sofia Luukkonen

 

Kasvisruokapäivä julkisin varoin rahoitettuihin ruokaloihin

 

Arvoisa puhemies! Suomessa on paljon julkisia ruokaloita esimerkiksi kouluissa ja vanhainkodeissa. Ruokaloissa monet ihmiset jättävät salaatin ottamatta, jolloin kasviksia saadaan liian vähän ja ruokavalio on liian yksipuolista. Viikoittaisella kasvisruokapäivällä voitaisiin monipuolistaa ihmisten ruokavalioita ja ylläpitää yleistä terveyttä. Kasvisruokapäivällä voitaisiin samalla vähentää ihmisten lihansyöntiä, joka vähentäisi kasvihuonepäästöjä, joita tulee kasvien tuotannossa huomattavasti vähemmän kuin lihan tuotannossa. Kouluissa ja muissa julkisissa ruokaloissa voitaisiin lisäksi totuttaa ihmisiä monipuolisempaan ja terveellisempään ruokavalioon. Ryhtyykö hallitus edistämään viikoittaisen kasvisruokapäivän perustamista julkisin varoin rahoitettuihin ruokaloihin?