Nurmikko ja niitty

Mitä on nurmikko?

shutterstock_148752833_y14_nurmikko_p.jpgOletko koskaan ajatellut mitä nurmikko on? Se ihmisen tasoittama maa-alue, johon ollaan kylvetty heinäkasvien siemeniä. Nämä heinäkasvit sietävät hyvin leikkaamista ja ne muodostavat kauniin, vihreän maton.

Yleensä nurmikolla on vain muutamaa kasvilajia, kuten niittynurmikkaa ja punanataa. Muita kasveja pidetään rikkaruohoina. Esimerkiksi monet kitkevät nurmikolta voikukkia ja yrittävät monin eri tavoin estää sammalen leviämistä nurmikolle.

Koska nurmikolla elää vain muutamaa kasvilajia, myös eläimiä nurmikolla on vähän.

Mitä nurmikolla voi tehdä?

shutterstock_192204116_y14_nurmikko_p.jpgKoska nurmikko on tasainen ruohomatto, se sopii hyvin pallopelien pelaamiseen.

Nurmikolle on myös levittää peitto, ja vaikka lukea auringosta nauttien.

Jos kaadut nurmikolle, voit huomata, että vaatteiseesi on tullut vihreää väriä. Se kasvien lehdissä olevaa lehtivihreää. Kasvit tarvitsevat sitä, jotta ne voivat yhteyttää eli tuottaa auringon valon avulla energiaa itselleen.

Lehtivihreä ei lähde vaatteista pesussakaan helposti pois.

Kasteliero on nurmikon salaperäinen asukki

shutterstock_134632013_kasemato_selkarang_p.jpgNurmikko voi vaikuttaa alueelta, jossa ei elä eläimiä. Kuitenkin nurmikolla on öiseen aikaan elämää, kun kastelierot eli kastemadot nousevat koloistaan hakemaan ruokaa.

Kastelierot ovat hajottajia. Se tarkoittaa sitä, että ne syövät kuolleita kasvin osia.

Kastelierot vetävät koloonsa leikattua nurmikon silppua ja syövät sitä turvallisissa onkaloissaan.

Kastelierot ovat rastaiden herkkua. Tästä syystä rastaat viihtyvät hyvin kesäisellä nurmikolla.

Rastas ei voi nähdä matoa, joka on kolossaan. Mutta rastas voi kuulla madon liikkeet. Rastas pysähtyykin tarkkaan kuuntelemaan onko lähistöllä rapistelevia matoja. Oletko nähnyt joskus rastaan saavan madon kiinni?

shutterstock_160504862_kasemato_selkarang_p.jpg

Hoitamaton nurmikko muuttuu niityksi

niityt_niittyleinikki_shutterstock_141247540_p.jpgJos nurmikkoa ei leikata säännöllisesti, sinne ilmestyy pian muita kasveja. Ne valtaavat nurmikon muutamassa vuodessa alkuperäisiltä nurmikon kasveilta.

Voikukka, niittyleinikki ja apilat alkavat kukkia alueella. Samalla lisääntyy nurmikolla lentävien hyönteisten määrä, sillä voikukan ja apilan kukat houkuttelevat esimerkiksi mehiläisiä keräämään mettä kukista.

Vähitellen nurmikko voi muuttua niityksi. Niitty on avoin alue, jossa luonnon kasvit saavat kasvaa vapaasti. Ihminen ei puutu mitä lajeja niityllä elää niin kuin nurmikolla. Niitty onkin parhaimmillaan oikea kukkameri.