Hyttynen

Hyttynen

shutterstock_186391907_y14_hyttynen_p.jpgHyttyset ovat lentäviä hyönteisiä, joita kutsutaan arkikielessä myös sääskiksi, itikoiksi tai Lapissa räkäksi. Niillä on solakka vartalo, pitkät jalat ja imukärsä, jolla ne imevät verta ihmisestä ja muista eläimistä. Saaliinsa se löytää hajun, lämmön ja hengityksen hiilidioksidin peusteella.

Vain naarashyttynen imee verta. Naaras tarvitsee veressä olevaan energiaa lisääntymiseen eli munien kehittymiseen. Koirashyttynen juo vain kukkien mettä ja elää lyhyen elämän. Se kuolee pian parittelun ja naaraan hedelmöittämisen jälkeen. Naarashyttynen elää 3-4 viikkoa eli kuukauden.

Naaras munii lammikkoon tai muuhun seisovaan veteen satoja munia. Munat talvehtivat. Keväällä munista kehittyy muodonvaihdoksen kautta uusia hyttysiä.

Katso Ylen sivu hyttysistä

Missä on eniten hyttysiä?

shutterstock_174321164_y14_hyttynen_karhu_p.jpgLapin kesä on kuuluisa hyttysistä. Heinäkuinen Lapin suo voikin olla monelle yllättävä kokemus: hyttysiä lentelee suurina parvina ympärilläsi.

Lapin soilla hyttyset kiusaavat ihmisten lisäksi muita eläimiä, kuten poroja ja karhujakin.

Hyttyspaljous houkuttelee Lapin kesään pesimään pikkulintuja ja kahlaajia. Ne ovat lentäneet Lappiin hyttysten takia!

Lapin kesä on kuitenkin niin hieno, että sinne ei kannata olla menemättä muutaman hyttysen takia!

Kaupungissakin voi olla hyttysiä. Kaupungissa ei vain niin pysyviä lätäköitä, että hyttyset voisivat niissä lisääntyä. Kaupungin hyttyset kehittyvätkin viemäreissä. Ei pidä siis hämmästyä, vaikka keskellä kaupunkiakin hyttynen pistää sinua!

Hyttynen levittää tauteja

shutterstock_186581180_y14_hyttynen_p.jpgHyttynen levittää monia tauteja. Kun se pistää ihmistä, taudinaiheuttajat pääsevät sen imukärsän kautta ihmisen verenkiertoon.

Malaria on tunnetuin hyttysten levittämä tauti, mutta sellaiset kuin denguekuume ja keltakuume ovat tropikissa yleisiä. Hyttysten levittämiin tauteihin kuolee vuosittain yli miljoona ihmistä. Onneksi näitä tauteja ei esiinny täällä Suomessa.

Suomessakin toki hyttyset levittävät tarrtuntatauteja, mutta ne eivät ole niin vaarallisia kuin tropiikin alueen taudit. Erityisesti Itä-Suomessa tavataan hyttysten levittämää tautia (ns. Pogostan tauti), joka muistuttaa flunssaa. Kesäflunssasi voikin olla hyttysen levittämä!

Hyttysiä voi välttää

shutterstock_113463280_y14_hyttynen_p.jpgHyttysiä voi välttää pukeutumalla oikein. PItkälahkeiset housut ja pitkähihainen paita suojaavat jo hyvin hyttysiltä.

Tarvittaessa voit käyttää suihkeita tai puikkoja, jotka karkottavat hyttysiä.

Monet käyttävät ruokailessaan hitaasti palavia hyttyskarkotteita.