4. Kiina

Kiinan historia on vaikuttava

kiinanmuuri_slaakio-whybrow_PA013200.JPG
Kiina on väkiluvultaan maailman suurin ja pinta-alaltaan maailman neljänneksi suurin valtio.

Kiina on maailman vanhimpia valtioita. Valtio on ollut olemassa jo tuhansia vuosia, vaikka valtaa pitäneet kansat ovat vaihtuneet monia kertoja.

Valtion puolustamiseksi alettiin tehdä noin 2 000 vuotta sitten 20 000 kilometriä pitkää muuria. Sen tarkoituksena oli estää barbaarien hyökkääminen Kiinaan. Nykyisin Kiinan muuri on suosittu turistikohde.

Monet keksinnöt, kuten paperi, ruuti, kompassi, leija ja raha, ovat kiinalaista alkuperää. Ruudin keksiminen aloitti tuliaseiden kehittämisen. Kompassin keksiminen Kiinassa jo yli 4 000 vuotta sitten osoittaa, että valtiossa on ollut korkeakulttuuri paljon ennen eurooppalaisia korkeakulttuureja.

Kiina on maailman väkirikkain valtio

lippu_kiina_Panacea_Doll_shutterstock_324217661.jpgKiinassa elää yli miljardi ihmistä, eli joka viides maailman ihmisestä on kiinalainen! Vaikka suurin osa ihmisistä asuu maaseudulla, Kiinassa on kymmeniä miljoonakaupunkeja. Suurimmassa kaupungissa, Chongqingissä, asuu lähes 30 miljoonaa ihmistä.

Kiinan väkiluvun kasvu on hidastunut, sillä perheiden sallitaan hankkia vain yksi lapsi.

Kiinan virallinen kieli on mandariinikiina. Koska kouluissa opetus annetaan tällä kielellä, kaikki kiinalaiset osaavat puhua kiinaa.

tori_slaakio-whybrow_China225.jpgKiinan kielen kirjoittaminen ja lukeminen ovat vaikeita, sillä kiinan kielessä ei ole kirjaimia, vaan tuhansia erilaisia merkkejä.

Jos osaa 2 000 merkkiä, osaa lukea ja kirjoittaa kiinaa välttävästi.​

Peking on Kiinan pääkaupunki

peking_slaakio-whybrow_China366.jpg
Kiinan pääkaupungissa Pekingissä elää noin kahdeksan miljoonaa asukasta.

Peking on Kiinan koulutuksen ja kulttuurin keskus. Kaupungin kiinalainen nimi Beijing tarkoittaa pohjoista pääkaupunkia. Etelämpänä olevat Shanghain ja Hongkongin kaupungit ovat Pekingiä tärkeämpiä talouselämän keskuksia.

Pekingin kuuluisia nähtävyyksiä ovat Kielletty kaupunki, joka on entinen keisarien asuinalue. Kielletyn kaupungin reunalla on Taivaallisen rauhan aukio. Se on maailman suurin kaupungin keskellä oleva aukio: sen pituus on lähes kilometri!

Länsi-Kiina ja Itä-Kiina

Kartan läntinen Kiina (kartassa vasemmalla oleva alue) on ruskeaa. Väri osoittaa että alue on ylänköä ja vuoristoa. Tiibetin ylängöllä ei voi harjoittaa maataloutta. Alueen ihmiset elävät kasvattamalla jakkihärkiä ja lampaita. Alueen eteläosassa on korkea Himalajan vuoristo, jonka korkeimmat huiput ovat yli 7 000 metrin korkeudessa. Koska olosuhteet Länsi-Kiinassa ovat ankarat, asutus on harvaa.

Itä-Kiina on alankoa. Alueen halki virtaa kaksi suurta jokea, Keltainenjoki ja Jangtse. Joet ovat tuoneet miljoonien vuosien aikana vuorista irronnutta hienoa hiekkaa mukanaan. Näin on syntynyt maataloudelle ihanteellinen maalaji. Vettä käytetään pengerretyillä pelloilla riisin viljelyyn. Jokia on paikoin padottu vesivoiman tuottamiseksi ja tulvien estämiseksi.

Kiinan suurimmat kaupungit sijaitsevat Itä-Kiinassa. Suurin kaupunki Shanghai on Keltaisenmeren rannalla. Etelärannikolla oleva Hongkong on talouselämän keskus korkeine pilvenpiirtäjineen.


kiina.jpg

Kiinan elinkeinot

riisin_istutus_shutterstock_8882986.jpg
Itä-Kiinan alangolla maatalous tuottaa ruokaa yli miljardille asukkaalle. Sikoja kasvatetaan yleisesti maatiloilla.

On arvioitu, että Kiinassa tuotetaan vuodessa yli 50 miljardia kiloa sianlihaa vuodessa.
Myös kanan- ja lampaanlihan tuotannossa Kiina on maailman suurimpia tuottajia.

Riisi ja vehnä ovat Kiinan tärkeimmät tuotantokasvit. Riisiä kasvatetaan pengerretyillä pelloilla.

Kiina on maailman suurin kalastusvaltio. Kalaa kalastetaan meristä ja joista, mutta kaloja kasvatetaan suuria määrä makean veden altaissa.

Kiinan teollisuus kehittyy huimaa vauhtia

pilvenpiirtajia_slaakio-whybrow_China242.jpg
Kiinassa on valtavat luonnonvarat. Energiaa tuotetaan kivihiilestä, maakaasusta ja öljystä. Näiden niin sanottujen fossiilisten polttoaineiden käyttäminen on aiheuttanut suuria ympäristöongelmia. Esimerkiksi Pekingin kesäolympialaisten pelättiin kärsivän kaupungissa leijuvan saastesumun takia.

Teollisuuden tarvitsemia raaka-aineita, kuten rautaa, saadaan kallioperästä.

Kiinan teollisuus onkin kehittynyt nopeasti, ja Kiina on nykyisin yksi maailman johtavista talousmaista. Teollisuuden ja sitä kautta elintason nousu näkyy muun muassa kaupunkien uusina pilvenpiirtäjinä.

Kiinassa arvostetaan koulutusta ja tiedettä. Kiinalaiset vanhemmat tukevatkin lasten koulunkäyntiä monin eri tavoin. Monet kiinalaiset asiantuntijat ovat käyneet tutustumassa suomalaiseen koulujärjestelmään, jota pidetään maailman parhaimpana.

Tiivistelmä

  • Kiinassa on keksitty monia tärkeitä keksintöjä jo kauan sitten.
  • Kiinalla on suuret luonnonvarat, mm. metalleja ja kivihiiltä.
  • Kiina on nykyisin maailman johtavia teollisuusvaltiota.
  • Suuria kaupunkeja: pääkaupunki Peking, Shanghai ja Hongkong.
  • Kiina on suurvalta: siellä elää yli miljardi asukasta.
  • Länsi-Kiina on karua ylänköä.
  • Itä-Kiinassa tuotetaan suuria riisisatoja.