ESERA 2017 -Dublin (1.11)

ESERA 2017 -talousanalyysi

European Science Education Research Association (ESERA) järjestää joka toinen vuosi mittavan tiedeopetuksen tutkimuskonferenssin, jota kutsutaan tuttavallisesti ESERAKSI. Vuoden 2017 ESERA järjestettiin Dublinissa. Tänä vuonna konferenssin pääteemat ovat tutkimus, käytänteet ja yhteistyö.

ESERA on erittäin korkeatasoinen tiedeopetuksen tutkimuskonferenssi, jonne osallistuu noin 1 500 tutkijaa. Paperien ja postereiden saaminen konferenssiohjelmaan on vaikeaa. Tutkimusryhmämme sai ESERAAN tänä vuonna useamman esityksen, mikä on erinomainen suoritus. Lisää tutkimuksesta täältä.

ESERA ja rahat

ESERA on konferenssi, jossa kaikki ylijäänyt raha jää järjestävälle yliopistolle – tällä kertaa siis Dublinin yliopistolle. Konferenssi on kallis. Viikon tapahtuma maksaa 235–645 € riippuen rekisteröitymispäivästä ja omasta statuksesta. Tohtoriopiskelijoille tapahtuma on esim. halvempi kuin yliopistonlehtoreille. Oletetaan, että osallistuja maksavat keskimäärin 350 €, mikä toisi rahaa sisälle noin 525 000 €.

Tuloutusmalli on melko absurdi, koska se kannustaa järjestämään tapahtuman mahdollisimman halvalla. Esimerkiksi Dublinissa söimme joka päivä lounaaksi sipsipussin, kolmioleivän, hedelmän, karkkipatukan ja mehun. Ne tarjoiltiin ruskeassa paperipussissa ilman lautasia. Lounas on maksanut alle euron / osallistuja. Ymmärrän kyllä liiketoimintaa. Jos on paikka tehdä rahaa, niin kyllähän se pitää tehdä. Konferenssivieraissa sipsipussit ja karkkipatukat aiheuttivat hieman närää.

Tapahtuma järjestettiin vuonna 2015 Helsingissä, jossa ruokakuluissa ei säästelty. Tämä on järkevää sen vuoksi, että hyvin ravitut tutkijat pystyvät ajattelemaan ja keskustelemaan. Näin he saavat enemmän irti tapahtumasta, mikä edistää samalla tiedettä.

Dublinissa siis keinoteltiin voiton maksimoiminen sekä osallistujien hyvinvoinnin että tieteen kustannuksella. Suomessa ravintoasioilla ei leikitä, mikä näkyy esimerkiksi maailman parhaana kouluruokailuna. Mainittakoon myös, että kouluruokailumme on tärkeä tekijä koululaitoksemme menestyksen takana. Kaikki lapset saavat ravitsevan lounaan ja jaksavat painaa pitkän päivän opintoja.