4. Saksa

Miksi Saksa on niin tärkeä teollisuusvaltio?

moottoritie_saksa_shutterstock_3467648.jpg
Teollisuus, kuten autojen ja lääkkeiden valmistaminen, vaatii raaka-aineita, hyviä kulkuyhteyksiä, ammattitaitoista työvoimaa ja tieto-taitoa valmistaa ja markkinoida hyviä tuotteita. Metalliteollisuuden tärkeimmät raaka-aineet ovat rautamalmi ja kivihiili. Näitä molempia on Saksan kallioperässä paljon. Saksa onkin ollut muun muassa yksi suurimpia autojen valmistajia. Audi, BMW, Mercedes-Benz, Opel ja Volkswagen ovat saksalaisia automerkkejä.
 
Saksassa kuljetetaan tavaroita jokia ja teitä pitkin. Saksan halki pääsee matkustamaan laivalla aina Pohjanmereltä Mustallemerelle. Tämän mahdollistavat Rein ja Tonava sekä niiden välille rakennettu kanava. Saksan autotiet ovat kuuluisia hyvästä kunnostaan. Saksan moottoritiet mahdollistavat ihmisten nopean matkustamisen ja tavaroiden nopean kuljettamisen. Saksalaiset osaavat valmistaa hyvää osaamista tarvittavia tuotteita. Työvoimaa on tullut paljon ulkomailta. Saksassa asuukin miljoonia siirtolaisia Turkista ja Etelä-Euroopan maista. 
   
Saksalaisilla tuotteilla on hyvä maine. Esimerkiksi saksalaisia autoja pidetään laadukkaina ja hyvinä. Tästä syystä niitä on helppo markkinoida. Saksa on Suomen yksi tärkeimmistä kauppakumppaneista. Tämä tarkoittaa sitä, että Saksaan viedään ja sieltä tuodaan Suomeen paljon teollisuustuotteita.