Tietoa koronaviruksesta ja ohjeet sairastumista epäileville / Info about coronavirus

Tietoa koronaviruksesta ja ohjeet sairastumista epäileville / Info about coronavirus

Short version in English at the end of message

Oulun kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin terveysviranomaisten ohjeistamana Oulun kaupungin eri yksiköissä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) linjausta:

Päiväkotiin, kouluun ja töihin voi palata epidemia-alueelle suuntautuneen matkan jälkeen, jos epidemia-alueelta Suomen palaamisen jälkeen ei tule kuumetta tai muita hengitystieinfektion oireita kuten yskää tai hengenahdistusta. Jos oireita tulee 14 vuorokauden kuluessa epidemia-alueelta poistumisesta, on välittömästi otettava yhteyttä terveydenhuoltoon ensisijaisesti puhelimitse (OYS neuvontanumero p. 08 315 2655).

Linjaus löytyy https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/usein-kysyttya-koronaviruksesta-covid-19 -sivulta

Sivuilta löytyy tiedot mm. seuraaviin kysymyksiin:

Miksi henkilöitä voidaan joutua määräämään eristykseen tai karanteeniin taudin vuoksi?

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä eristykseen tai karanteeniin henkilön, joka on sairastunut tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen yleisvaaralliseen tartuntatautiin tai tartuntatautiin, jota perustellusti epäillään yleisvaaralliseksi. Lisätietoa tartuntatautipäivärahasta Kelan sivuilla.

Miksi altistuneiden lähipiiriä ei aseteta karanteeniin?

Lähipiiri ei ole karanteenissa koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen, toisin kuin karanteeniin asetettu. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava.

Tartunnan saamisesta siihen, että potilas voi tartuttaa muita, on viivettä. Tämä takia altistuneen, mutta oireettoman henkilön omaisten ei kannata rajoittaa elämäänsä. Jos altistunut alkaa oireilla, tutkitaan, onko kyse koronaviruksesta. Tutkimustulosten perusteella karanteenia laajennetaan tarpeen mukaan lähiomaisiin. Tätä ennen lähiomaiset eivät tartuta muita.

The City of Oulu follows the guidance of the Finnish institute of health and welfare in matters concerning the coronavirus epidemic. Institute has the following info for the citizens: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates

The school work continues normally at the moment. However, if you are coming from the epidemic areas (see link above) and feel ill (fever, cough, respiratory distress), please call immediately to the Oulu University Hospital +358 8 315 2655.