3. Amerikan asuttaminen

Siirtolaisuus Euroopasta vaikutti mantereisiin monin tavoin

Amerikka jaetaan maantieteellisesti Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan. Pohjois-Amerikan eteläosaa kutsutaan Väli-Amerikaksi. Kun Euroopassa alkoi levitä tieto uusista alueista valtameren takana, alkoi siirtolaisia virrata sankoin joukoin Atlantin yli. Etelä-Euroopasta, etenkin Espanjasta ja Portugalista, ihmisiä asettui Väli- ja Etelä-Amerikkaan. Länsi- ja Pohjois-Euroopasta tulleet siirtolaiset asuttivat Pohjois-Amerikkaa. Mukanaan siirtolaiset toivat kielensä, kulttuurinsa, tapansa ja arkkitehtuurinsa ja näiden seikkojen suhteen manner jaetaan kulttuurimaantieteellisesti pohjoiseen Anglo- ja eteläiseen Latinalaiseen Amerikkaan.

ge_7_messi_shutterstock_84306613.jpgAnglo-Amerikkaan kuuluvat Yhdysvallat ja Kanada, jotka alun perin olivat englantilaisten ja ranskalaisten valtaamia alueita. Pääkielenä on englanti, poikkeuksena Kanadassa sijaitseva Quebecin provinssi. Siellä 80 % asukkaista puhuu pääkielenään ranskaa. Tätä aluetta pidetään ranskalaisen kulttuurin keskuksena Amerikan mantereella. Viimeksi vuonna 1995 provinssi äänesti itsenäistymisestään mutta enemmistö oli itsenäistymistä vastaan. Vuonna 2006 parlamentti sääti lain, joka kuitenkin määrittelee quebeciläiset omaksi kansakunnaksi Kanadan sisällä. 1600-luvulla Yhdysvaltoihin tuotiin Afrikasta arviolta 400 000 - 600 000 orjaa työskentelemään pääsääntöisesti puuvillaplantaaseilla. Monet kuolivat matkan aikana tai perillä sairauksiin ja raskaaseen työhön. Heillä ei ollut mitään päätäntävaltaa oman elämänsä suhteen ja heitä voitiin myydä kuin mitä tahansa muuta kauppatavaraa.

Latinalaiseen Amerikkaan kuuluvat kaikki Väli- ja Etelä-Amerikan valtiot. Latinalaisen Amerikan asukkaat ovat enimmäkseen espanjalaisten ja portugalilaisten jälkeläisiä. Pääkieli on espanja, jota puhutaan lähes kaikissa muissa valtioissa paitsi Brasiliassa, jossa pääkieli on portugali. Lisäksi muutamilla Karibianmeren saarilla puhutaan englantia, ranskaa tai jotain muuta eurooppalaista kieltä. Katolisen kirkon asema on vahva kaikkialla Latinalaisessa Amerikassa. Arkkitehtuurin puolesta monet kaupungit tuovat mieleen Etelä-Euroopan. Myös Latinalaiseen Amerikkaan tuotiin orjia, Länsi-Intian saariston sokeriruokopelloille arviolta 4 - 5 miljoonaa orjaa ja Brasiliaankin yli 3 miljoonaa.

Siirtolaisuus varsinkin Anglo-Amerikkaan jatkuu yhä ja heitä tulee kaikkialta maailmasta. Viime vuosikymmeninä etenkin kiinalaiset ja japanilaiset ovat tuoneet lisäkirjoa Amerikan "kansallisuussalaattiin".