Toivakkalaine OPS-ratkaisu

Opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön.
Koulutyön käytännön järjestämisessä kurinpidolliset ratkaisut tukevat kasvatuksen ja opetuksen tavoitteiden saavuttamista ja edistävät perusopetuksen yhtenäisyyttä rakentavaa toimintakulttuuria. 

Työrauhaan vaikutetaan opettajan antama ohjauksen ja palautteen, monenlaisen yhteistyön sekä yhteisen vastuunoton ja huolenpidon keinoin. Koulujen toimintakulttuuria, pedagogisia ratkaisuja sekä luottamuksen ja välittämisen ilmapiiriä vahvistamalla ja kehittämällä luodaan edellytykset hyvän työrauhan rakentumiselle.

Työrauhan turvaamiseksi ja epäasialliseen käyttäytymiseen puuttumiseksi on Toivakan esi- ja perusopetukseen laadittu kasvatuskeskustelu (KAKE)-polku.

Kasvatuskeskusteluja ja jälki-istuntoa sekä kurinpidollisia toimia koskeva suunnitelmaa arvioidaan ja päivitetään tarpeen mukaan.


KAKE-polku varmistaa toimintapojen laillisuuden ja yhdenmukaisuuden sekä oppilaiden yhdenvertaisen kohtelun ja tukee järjestyssääntöjen toteutumista.

Hyvän ja turvallisen koulupäivän luomiseksi sekä yhteistyön mahdollistamiseksi ja järjestämiseksi tehdään monipuolista yhteistyötä koulujen kesken sekä koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa, moniammatillisesti sekä yhtenäisellä opinpolulla varhaiskasvatuksesta perusopetuksen päättövaiheeseen. 

Toivakassa ytimessä ovat

- esi- ja perusopetuksen yhtenäinen hallinto, toimintasuunnitelma ja lukuvuosikertomus sekä koulujen yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä KOR
- monitoimijainen tiimi (varhaiskasvatus, perusopetus, oppilashuolto, perhekeskus, perhevakka ja muut toimijat)
- kiusaamisen vastaiset tiimit, oppilaskunta- sekä tukioppilastoiminta
- vanhempainyhdistys (Kankaisten kyläkoulu) ja vanhempaintoimikunta (Toivakan koulukeskus); yhteiset vanhempainillat, arviointikeskustelut, vanhempainvartit ja kasvatuskeskustelut sekä Wilma.
- sitouttava kouluyhteisötyö
- nuorisotyö koulussa
- yhteistyö muiden toimijoiden kanssa (mm. kulttuuri- ja vapaa-aikatoimi, kirjasto, seurakunnat, kolmas sektori)

 

Kasvatuskeskustelu
on ensisijainen keino puuttua oppilaan häiritsevään ja epäasialliseen käyttäytymiseen, vilpin käyttöön tai koulun järjestyssääntöjen rikkomiseen.

Ilmoittaminen
Huoltajalle ilmoitetaan Wilma-viestillä.

Varataan huoltajalle mahdollisuus osallistua kasvatuskeskusteluun tai osaan siitä, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

Kirjaaminen
Huoltajalle ilmoittaminen ja kasvatuskeskustelun syy kirjataan Wilman kurinpitolomakkeelle.

Toimivalta
Opettaja tai rehtori

Keskustelussa on yksilöidään teko tai laiminlyönti, kuullaan oppilasta ja tarvittaessa selvitetään laajemmin käyttäytymisen syyt ja seuraukset sekä keinot, joilla käyttäytymistä ja oppilaan hyvinvointia voidaan koulussa parantaa.  Kasvatuskeskustelussa pyritään löytämään myönteisiä keinoja koulussa käyttäytymisen ja yleisen hyvinvoinnin parantamiseksi. 
Samasta asiasta voidaan määrätä uudelleen kasvatuskeskusteluun tai jälki-istuntoon.

KAKE-polulla kasvatuskeskusteluita on kolme

Kuuden Wilma-häiriömerkinnän jälkeen Opettaja käy kasvatuskeskustelun kaksin oppilaan kanssa, kirjaa keskustelun Wilmaan ja ilmoittaa keskustelusta huoltajalle ja vastuuopettajalle. Huoltajalle varataan mahdollisuus osallistua kasvatuskeskusteluun, jos se katsotaan tarpeelliseksi.
Kahdentoista Wilma-häiriömerkinnän jälkeen Ensimmäinen moniammatillinen tai monialainen kasvatuskeskustelu, jonka kokoonpano määritellään tapauskohtaisesti, mutta johon osallistuvat vähintään luokanopettaja/- valvoja, oppilas ja hänen huoltajansa, rehtori sekä oppilashuollon edustaja
Seitsemännen samana lukuvuonna tulleen jälki-istunnon jälkeen Toinen moniammatillinen tai monialainen kasvatuskeskustelu.

Ennen mahdollista kirjallista varoitusta Rehtori käy oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa kasvatuskeskustelun, jossa käydään läpi kirjallisen varoituksen menettely ja vakavuus.


Lukuvuosittain pidetään huoli siitä, että koulujen opetushenkilöstöllä on ajantasainen tieto kasvatuskeskusteluista ja kurinpidollisista toimivaltuuksista.
Henkilökunnan perehdyttäminen ja osaamisen varmistaminen tapahtuu lukuvuoden alkaessa ja pitkin lukuvuotta. KAKE-polkua arvioidaan pitkin lukuvuotta ja erityisesti lukuvuoden päättyessä lukuvuosikertomusta laadittaessa.
Huoltajille tiedotetaan KAKE-polusta, koulujen järjestyssäännöistä ja laissa säädetyistä kurinpidollisista keinoista koulujen kotisivuilla Pedanetissa ja Wilman välityksellä. Oppilaille vielä edellisten lisäksi KAKE-polku-asioita käydään läpi luokissa.


Kurinpidollisten keinojen käytössä (jälki-istunto, kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen) tulee ottaa huomioon teon laatu sekä oppilaan ikä ja kehitystaso. Huoltajaa on kuultava ennen kurinpitotoimesta päättämistä. 

Luokasta / muusta opetustilasta / koulun järjestämästä tilaisuudesta poistaminen
jäljellä olevan
oppitunnin/tilaisuuden ajaksi

Ilmoittaminen
Huoltajalle ilmoitetaan Wilma-viestillä ja tarpeen mukaan puhelimitse

Kirjaaminen
Huoltajalle ilmoittaminen ja poistamisen syy kirjataan Wilman kurinpitolomakkeelle.

Voimakeinojen käyttämisestä tehtävä kirjallinen selvitys opetuksen järjestäjälle

Toimivalta
Opettaja ja/tai rehtori

Valvonta järjestettävä.

Opettajalla tai rehtorilla yksin tai yhdessä on oikeus poistaa oppilas, joka ei noudata suullista määräystä poistua.

Vastarintaa tekevä oppilas voidaan poistaa käyttäen sellaisia oppilaan poistamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen. Voimakeinojen käyttämisestä on annettava kirjallinen selvitys opetuksen järjestäjälle.

Voimankäyttövälineitä ei saa käyttää.



Jälki-istunto
Oppilas, joka kasvatuskeskustelun jälkeen jatkaa opetuksen häiritsemistä, koulun järjestyssääntöjen rikkomista tai vilpillistä menettelyä voidaan määrätä jälki-istuntoon.

12 Wilman häiriömerkintää

Kuuleminen
Oppilasta kuullaan ennen jälki-istunnon toteuttamista.

Ilmoittaminen
Huoltajalle ilmoitetaan ennen jälki-istunnon toteuttamista.

Kirjaaminen
Huoltajalle ilmoittaminen, oppilaan kuuleminen, jälki-istunnon syy kirjataan Wilman kurinpitolomakkeelle.

Toimivalta
Opettaja tai rehtori

Kesto enintään 2 tuntia, valvonta järjestettävä.

Voidaan istuttaa hiljaa tai teettää kirjallisia tai suullisia tehtäviä, harjoituksia ja tehtäviä, jotka tukevat kasvatusta, opetusta ja kehitystä ja ovat oikeassa suhteessa oppilaan tekoon sekä ikään ja kehitystasoon.

Ei voida järjestää siten, että oppilas jäisi pois opetuksesta tai koulun muusta toiminnasta.

 

Opetuksen epääminen enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi
Jos on olemassa vaara, että oppilaan tai muun henkilön turvallisuus kärsii väkivaltaisen tai uhkaavan käytöksen johdosta tai opetus vaikeutuu kohtuuttomasti oppilaan häiritsevän käytöksen vuoksi.

Ilmoittaminen
Huoltajalle soitetaan pyydetään häntä mahdollisuuksien mukaan noutamaan oppilas koululta. Ilmoitetaan sosiaalihuollon toimeenpanosta vastaavalle viranomaiselle.

Kirjaaminen
Opetuksen epäämisen syy ja huoltajalle ilmoittaminen kirjataan Wilman
kurinpitolomakkeelle.

Toimivalta
Rehtori

Oppilasta ei saa jättää ilman valvontaa.

Opettajalla tai rehtorilla yksin tai yhdessä on oikeus poistaa oppilas, joka ei noudata suullista määräystä poistua.

Vastarintaa tekevä oppilas voidaan poistaa käyttäen sellaisia oppilaan poistamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen. Voimakeinojen käyttämisestä on annettava kirjallinen selvitys opetuksen järjestäjälle.

Oppilaan osallistuminen opetukseen voidaan edellä mainitulla perusteella evätä myös seuraavaksi työpäiväksi, mikäli opetuksen järjestäjä tarvitsee aikaa suunnitella oppilaan paluuta takaisin opetukseen ja tarjota oppilaalle oppilashuollon palveluita sekä tukea turvallista paluuta opetukseen.

Voimankäyttövälineitä ei saa käyttää.

Oppilaalle järjestetään tarvittava oppilashuolto.

 

Kirjallinen varoitus
Oppilas häiritsee opetusta, rikkoo koulun järjestyssääntöjä, menettelee vilpillisesti.

Kuuden samana lukuvuonna tulleen jälki-istunnon jälkeen harkitaan tai suoraan syyn, teon tai laiminlyönnin ollessa hyvin karkea.

Kuuleminen
Oppilasta kuullaan ja huoltajalle varataan tilaisuus tulla kuulluksi ennen päätöstä.

Ilmoittaminen
Kirjallinen päätös valitusosoituksineen huoltajalle.

Kirjaaminen
Hallinnollinen päätös Dynastyyn

Toimivalta
Rehtori

Kirjataan varoituksen syy, teko tai laiminlyönti sekä tekoon liittyvä kurinpitohistoria. Oppilaalle järjestetään tarvittava mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti oppilashuollon psykologin tai kuraattorin kanssa. 

 

 

Määräaikainen erottaminen
Vakava rikkomus tai toistuva piittaamattomuus, joka jatkuu jälki-istuntojen ja/tai kirjallisen varoituksen jälkeen.

Kuuleminen
Oppilasta kuullaan ja huoltajalle varataan tilaisuus tulla kuulluksi ennen päätöstä.

Ilmoittaminen
Kirjallinen päätös valitusosoituksineen huoltajalle. Ilmoitetaan sosiaalihuollon toimeenpanosta vastaavalle viranomaiselle.

Kirjaaminen
Hallinnollinen päätös, joka voidaan panna täytäntöön sen estämättä, ettei päätös ole lainvoimainen.

Toimivalta
Rehtori


Kesto enintään 3 kuukautta

Teko yksilöidään ja hankitaan selvitys sekä järjestetään oppilaalle opiskeluhuolto. Opetus on järjestettävä niin, että oppilas ei jää jälkeen muusta opetusryhmästä. Oppilaalle laaditaan opetussuunnitelmaan perustuva henkilökohtainen suunnitelma opetuksesta (opetuksen toteutus ja seuranta).

Oppilaalle järjestetään tarvittava mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskeluhuollon psykologin tai kuraattorin kanssa. 

 

LISÄKSI MUUTA KURINPITOON LIITTYVÄÄ

Poisotto-oikeus

Häiritsevät ja vaaralliset esineet tai aineet
Jos oppilaalla on häiritsevä tai vaarallinen esine tai aine tai esine tai aine, jolla oppilas häiritsee opetusta, opettajalla tai rehtorilla on oikeus ottaa se pois. Häirintään käytetty esine tai aine palautetaan oppilaalle oppitunnin tai koulun tilaisuuden päättymisen jälkeen. Jos on todennäköistä, että häirintä jatkuu, häirintään käytetty esine tai aine luovutetaan oppilaalle viimeistään työpäivän päättyessä.

Kielletyt esineet ja aineet
Kouluun ei saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussaan sellaista esinettä/ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen ja jonka hallussapidolle ei ole hyväksyttävää syytä. Kiellettyjä ovat mm. alkoholilain ja tupakkalain mukaiset tuotteet, teräaseet, ampuma-aseet, aseen osat, patruunat, ammukset, kaasusumuttimet, räjähteet, syövyttävät ja lamauttamiseen soveltuvat aineet.

 

 

Ilmoittaminen
Ilmoitettava oppilaan huoltajalle mahdollisimman pian.

Kirjaaminen
Kirjataan Wilman
kurinpitolomakkeelle.

Myös esineiden ja aineiden luovuttaminen ja hävittäminen tulee kirjata.

Toimivalta
Rehtorilla
tai opettajalla
yhdessä tai erikseen.

 

Kiellettyjen ja laittomien esineiden ja/tai aineiden luovutus
Kielletyt esineet ja aineet luovutetaan oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle. Laittomat esineet ja aineet luovutetaan poliisille tai muulle laissa säädetylle viranomaiselle, jos oppilaalla, tämän huoltajalla tai muulla laillisella edustajalla ei lain mukaan ole oikeutta pitää niitä hallussaan. Ennen luovuttamista esine tai aine tulee säilyttää huolellisesti. Esineiden ja aineiden luovutus tulee järjestää mahdollisimman pian haltuunotosta. Haltuun otetut huumausaineet, ampuma-aseet, aseen osat, patruunat, ammukset ja kaasusumuttimet sekä räjähteet tulee luovuttaa poliisille välittömästi.

Jos huoltaja ei 3 kuukauden kuluessa nouda esinettä tai ainetta, se voidaan todisteellisesti hävittää. Suositeltavaa on, että ennen hävittämistä muistutetaan noutovelvollisuudesta ja hävittämisestä tiettynä päivänä, ellei esinettä tai ainetta noudeta.

Viimesijainen puuttumiskeino.
Haltuun ottamisessa noudatetaan hienotunteisuutta ja kunnioitetaan henkilökohtaista koskemattomuutta ja yksityisyyttä mahdollisimman pitkälle. Jos haltuun otettavaa vaarallista tai kiellettyä esinettä tai ainetta hallussaan pitävä oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää haltuun ottamisen, rehtorilla tai koulun opettajalla on oikeus käyttää sellaisia esineen tai aineen haltuun ottamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarvionti huomioon ottaen. Epävarmassa tilanteessa pyydetään poliisi paikalle.

Voimakeinoja käyttöön turvautuneen opettajan tai rehtorin tulee antaa kirjallinen selvitys tapahtuneesta opetuksen järjestäjälle.

 

Tarkastamisoikeus
Opettajalla tai rehtorilla on oikeus tarkastaa oppilaan mukana olevat tavarat, hänen hallinnassaan olevat koulun säilytystilat ja päällisin puolin hänen vaatteensa, jos on ilmeistä, että oppilaan hallussa on sellainen kielletty esine tai aine, jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta ja oppilas pyynnöstä huolimatta kieltäytyy niitä luovuttamasta tai ei luotettavasti osoita, ettei hänen hallussaan niitä ole. Tarkastusoikeus ei ulotu häiritsevän esineen tai aineen etsintään. Tarkastusoikeutta ei ole muulla henkilökunnalla.

Ilmoittaminen
Huoltajalle ilmoitetaan mahdollisimman pian.

Kirjaaminen
Kirjataan Wilman
kurinpitolomakkeelle.

Toimivalta
Opettaja
tai rehtori

Viimesijainen puuttumiskeino.

Oppilaalle tulee ennen tarkastusta ilmoittaa tarkastuksen syy ja sen perustelu.

Tarkastajan tulee olla oppilaan kanssa samaa sukupuolta. Tarkastuksessa tulee olla läsnä tarkastajan lisäksi toinen täysi-ikäinen koulun henkilökuntaan kuuluva. Oppilaan pyynnöstä tarkastuksessa tulee olla läsnä hänen valitsemansa koulun henkilökuntaan kuuluva, jos tämä on saapuvilla. Näistä säännöistä voidaan kuitenkin poiketa, jos asian kiireellinen luonne ja turvallisuus sitä välttämättömästi vaativat.

Tarkastaminen on tehtävä mahdollisimman turvallisesti ja hienotunteisesti. Oppilaan henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja yksityisyyteen ei saa puuttua enempää kuin on välttämätöntä opiskelurauhan ja turvallisuuden varmistamiseksi. Vaatetuksen ja ihon väliseltä alueelta ei tarkasteta edes silloin, kun esineen tai aineen sijainnista on varma tieto. Tällöin kutsutaan poliisi paikalle. Vaatteiden päällisin puolin tunnustelu erogeeniseksi luokiteltavien alueiden kohdalta on kielletty. Tarkastusta tehtäessä on oltava erityisen varovainen ja otettava huomioon, ettei esimerkiksi ilmeinen teräase aiheuta vahinkoa tarkastettavalle tai tarkastajalle.

 

Korvaaminen

Se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Alaikäinen (alle 18 vuotias) vahingonaiheuttaja on velvollinen korvaamaan vahingosta määrän, joka hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa, teon laatuun, vahingon aiheuttajan ja vahingon kärsineen varallisuusoloihin sekä muihin olosuhteisiin katsoen harkitaan kohtuulliseksi. Ilmoitetaan oppilaan huoltajalle. Korvaamisesta voidaan tapauskohtaisesti sopia. Jos korvataan rahalla, pääsääntöisesti huoltaja käyttää puhevaltaa. Vahingonkorvauksen vaatiminen ja teosta rankaiseminen ovat toisistaan riippumattomia toimenpiteitä. Vahingonkorvausta ei saa käyttää rangaistuksenomaisesti.

Syytteen vireilläolo

Jos oppilasta vastaan on vireillä syyte tuomioistuimessa, se estää aloittamasta tai jatkamasta koulun rangaistusmenettelyjä. Jos syyte on vapauttava oppilaalle, häntä voidaan rangaista koulussa, kun teko ei ollut rikos, mutta koulussa rangaistava teko. Jos oppilas on tuomittu, samasta asiasta ei voida antaa kurinpitorangaistusta (eli varoitusta tai määräaikaista erottamista).

Määräaikaisen erottaminen on kuitenkin tällöinkin mahdollinen, jos se oppilaan tekemän rikoksen tai siihen liittyvien seikkojen perusteella on perusteltua.

 

Velvollisuus siivota omat jälkensä

Jos tekijä on varmuudella tiedossa, hänet voidaan määrätä puhdistamaan tai uudelleen järjestämään tahallaan tai huolimattomuuttaan likaaman tai epäjärjestykseen saattaman koulun omaisuuden tai tilan

Ilmoittaminen
Huoltajalle ilmoitetaan Wilma-viestillä.

Kirjaaminen
Wilma

Toimivalta
Opettaja tai rehtori


Kesto enintään 2 tuntia. Valvonta järjestettävä.

Tehtävä ei saa muodostua oppilaan ikä ja kehitystaso huomioon ottaen oppilaalle vaaralliseksi tai raskaaksi. Oppilas ei voi tehtävän suorittamisen vuoksi jäädä pois opetuksesta.

Tehtävän suorittaminen otetaan huomioon päätettäessä perusopetuslain mukaisista kurinpidollisista toimenpiteistä ja lasketaan korvattavan vahingon määrää, mikäli lisäksi vaaditaan vahingonkorvauksia.

 

 




Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä