Taideprojekti 1 lk

Taideprojektin kuvaus

Äänekosken esikoululaiset ja 1. luokkalaiset tekivät yhteistyössä Kukkulan kuvataidekoulun opettajan Sirpa Hasan kanssa taideprojektin, jonka lähtökohtana oli jokin suomalainen satu. Hietaman koulun 1.luokka osallistui tähän "Tarinasta taiteeksi"- projektiin. Ryhmäämme kuuluivat myös Koiviston ja Honkolan koulun ensimmäiset luokat.

Jokainen ryhmä sai itse valita sadun, jota esikouluissa ja kouluissa käsiteltiin. Valitsimme saduksi Martti Haavion "Tiina Tonttutyttö". Päätöksen teimme keskiviikkona 9.11.2016.

Luin sadun oppilaille äidinkielen tunnilla viikolla 46. Mietimme kuvataidetunnilla, millaisia vaatteita tontuilla on. Piirsimme myös erikokoisia ja -näköisiä tyttö- ja poikatonttuja valkoiselle paperille. Mietimme myös, miten tontut liikkuvat. Oppilaat liikkuivat sen jälkeen luokassa tirkistellen ja kurkistellen, mitä toisen luokan oppilaat tekevät, kun he tulivat takaisin luokkaan erityisopettajan pitämältä tunnilta.

Askartelutunnilla lapset miettivät, mitä sadun kohtaa he haluaisivat kuvata itse. Keräsin toiveet ylös, ja oppilaat ryhtyivät toiveiden pohjalta miettimään taideosuuden toteutusideoita ja toteuttamaan luokan omaa osuutta, noita Pomperipossan Kukkonkannuslinnaa ja puuropataa. Saimme isot pahvilaatikot lahjoituksena Äänekosken K-CityMarketista ja käytimme usean viikon ajan kuvataide- ja askartelutunteja linnan rakentamiseen.
20170403_132830.jpg
Tavoitteena oli käyttää projektissa mahdollisimman paljon kierrätys- ja/tai luonnonmateriaalia. Ympäristötiedon tunneilla keskustelimme säästämisestä ja tavaroiden kierrättämisestä. Oppilaat mm. toivat kotoa tyhjiä karkkipapereita linnan koristelua varten.

Matematiikan tunneilla opettelimme vetämään suoria viivoja linnan ikkunakuvia varten ja teimme erilaisia mittauksia ja laskimme, kuinka monta karkkia koristeluun tarvitaan.

Puuropataa varten opettelimme askartelutunneilla sormivirkkausta ja päällystimme vanhan rautapadan sormivirkatuilla lankaketjuilla. Erään oppilaan isä lahjoitti risiryynipuuroa muistuttavaa Styrox-raetta puuroksi.
20170329_114206.jpg
Yhteinen tapaaminen, jossa Sirpa Hasa ohjasi taustakankaan maalaamista, järjestettiin Hietaman koululla tiistaina 24.1.2017. Samana päivänä oppilaat aloittivat Lapin kintaiden tekemisen; kintaat tehtiin valmiiksi kuvataidetunneilla ja ne kiinnitettiin toisiinsa nyörillä.
20170124_100032.jpg


Äidinkielen tunneilla tutustuimme saamen kieleen ja saamelaiseen kulttuuriin.

Projektien tuotokset olivat näytillä Kuvataidekoulun kevätnäyttelyssä Hoikkassalissa 6.-27.4.2017, eskareiden ruusujuhlassa 1.6.2017 ja koulun päättäjäispäivän juhlassa 3.6.2017.

Oppilaat saivat suullista palautetta projektin aikana. Mahtavalta tuntui varmasti myös se, että oma työ pääsi näyttelyjulisteen kuvaan. Kävimme 1. luokan oppilaiden kanssa kevätretkellä Äänekoskella ja tutustuimme Kuvataidekoulun näyttelyyn. Ihastelimme ylpeinä omaa tuotostamme.

20170407_101539.jpg