Sulje
Käynnistetään info-tv-näkymää (JavaScript pitää olla sallittuna)

VAI08 Ilmaisutaito

Harjoitellaan draamallisen ilmaisun eri muotoja käyttäen vaihtelevia työtapoja. Tutustutaan draaman eri genreihin.

VKO08.1 Kotitalous, Leivonta- ja juhlakurssi

-suolaiset ja makeat leivonnaiset sekä pienet ateriat arki- ja juhlakäyttöön

-juhlakulttuuriin tutustuminen

VKO08.2 Kotitalous, Kokkaan ja maistan

-omien aterioiden suunnittelu ja toteutus

-ruokalajeihin ja ruoanvalmistusmenetelmiin syventyminen (keitto- pata- ja laatikkoruoat, kastikkeet, salaatit, jälkiruoat jne.)

VKStn08 Käsityö

TEKNISEN KÄSITYÖN KURSSI

Vuosiluokat ja viikkotunnit
8. lk 2vvt

Tavoitteet:
Kurssin tavoitteena on vahvistaa ja syventää oppilaiden omista mielenkiinnon kohteista nousevaa ongelmanratkaisua ja suunnittelua sekä käsityön tekemiseen liittyvien tietojen ja taitojen osaamista. Oppilasta kannustetaan, rohkaistaan ja motivoidaan johdonmukaiseen suunnitteluun ja itseohjautuvaan työskentelyyn. Perehdytään työturvallisuuteen ja kartoitetaan ja arvioidaan työn vaaroja sekä riskejä osana käsityöprosessia. Työskennellään turvallisesti.

Sisäl

Kurssilla valmistetaan oman kiinnostuksen mukaisia erilaisia harrastus-, tarve- ja käyttöesineitä (esim. moponhuoltopukki, sählymaali, frisbeegolfkori, bluetoothkajari, stereovahvistin, puukko, kalastusvälineet, korurasia, huonekalu, sisustustuote, yms.). Prosessissa kannustetaan ja tuetaan oppilaan omaa ideaa, suunnitelmaa ja toteutusta. Harrasteammattilaisia voi käydä vierailuilla mahdollisuuksien mukaan.




VKSts08 IDEASTA TUOTTEEKSI

Tekstiilityön kurssi
8. lk
(2vvt)

Tavoitteet:
- Kurssin tavoitteena on syventää, laajentaa ja soveltaa aiemmin opittuja tekstiilityön tietoja ja taitoja.
- Kussin tavoitteena on myös oppia ottamaan vastuuta oman työn tekemisestä ja valmistumisesta.

Sisällöt:
- Suunnitellaan ja valmistetaan tekstiilituote esim. vaate, asuste, lelu, nukke tai sisustutuote.
- Oppilas voi valita itseään kiinnostavat tekniikat ja kehittää kädentaitojaan monipuolisesti.
- Työskentelyssä painotetaan työturvallisuutta, kestävää kehitystä ja monimateriaalisuutta.

VKU08 Kuvataide, Piirtoja ja vetoja

Kuvantekijän unelmakurssi, jossa tutustutaan erilaisiin piirustus- ja maalaustekniikoihin, kuten lyijykynä, kuivapastelli, hiili, akvarelli, guassi, akryyli- ja tussimaalaus..
Kurssilaiset valitsevat kiinnostuksensa mukaiset piirustus- tai maalaustekniikat ja syventyvät niihin.


VLI08 Liikunta, Lisää liikuntaa

Tavoite
Syvennetään perusliikunnassa harjoiteltuja tietoja ja taitoja.

Sisältö

Samoja sisältöjä kuin perusliikunnassa. Painotetaan oppilaan omaa aktiivista roolia. Oppilaat kantavat osittain vastuun oppituntien sisällöstä, suunnittelusta ja toteutuksesta omien kykyjensä mukaan. Sisältöjä suunniteltaessa otetaan huomioon ryhmän toiveet.

Arviointi
Arvioinnissa noudatetaan opetussuunnitelman perusteissa mainittuja liikunnan arvioinnin kriteerejä.

VMU08 Musiikki: Soittamaan!

Säestetään pianolla ja kitaralla kappaleita sointumerkeistä. Harjoitellaan eri musiikkityylilajien komppeja. Tyylinmukaista säestämistä ja komppaamista laajennetaan myös muihin bändisoittimiin (basso, rummut). Kurssi toimii hyvänä pohjana bändikurssille.

VRA08 ja VRA09 Ranska, B2-kieli (8.lk 2vvt ja 9.lk 2vvt)

VRA 8.luokka

Opit erilaisia tervehdyksiä, esittelemään itsesi, tilaamaan ruokaa, kellonaikoja, sääilmauksia, kertomaan perheestä ja urheilusta sekä ääntämään ranskaa alusta pitäen.

VRA 9. luokka

Opit erilaisia ostoskeskusteluja kuten ostamaan metrolipun ja vaatteita, kertomaan vapaa-ajasta, koulusta ja matkasuunnitelmista, kuvailemaan ihmisiä, neuvomaan ja kysymään tietä ja lisäksi ääntämisesi vahvistuu ja saat tietoa Euroopan maista ja kaupungeista.

VSA08 ja VSA09 Saksa, B2-kieli (8.lk 2vvt ja 9.lk 2vvt)

VSA 8.luokka
Opitaan kommunikoimaan saksaksi kaikkein tavallisimmissa arkielämän tilanteissa.Aihepiirit ovat lähellä oppilaan maailmaa (esim. minä itse, koti, sukulaiset, koulu).
Pyritään löytämään autenttisista tekstityypeistä ymmärtämisen kannalta olennaisin sisältö.
Yksinkertaista kieltä tuotetaan sekä suullisesti että kirjallisesti.


VSA 9.luokka
Vahvistetaan oppilaan suullista ja kirjallista tuottamista.Mennyt aikamuoto opetetaan.Erilaisia arkielämään liittyviä tilanteita harjoitellaan.
Tavoitteena on, että oppilas selviytyy tavallisista ja vähän vaaativammistakin viestintätilanteista sekä kykenee kertomaan itsestään ja omasta lähiympäristöstään suullisesti ja kirjallisesti.

VTVT08 Tieto- ja viestintäteknologia

Syvennetään tekstinkäsittelytaitoja. Käydään yleisimpiä sovellusohjelmia (teksti, taulukko, tietokanta, diaesitys). Opetellaan ohjelmointia. Kuvankäsittely:perehdytään piirto-ohjelmien avulla kuvankäsittelyn mahdollisuuksiin. Kurssilla opitaan välttämään suurimmat vaarat tietoyhteiskunnassa.

VVE08 ja VVE09 Venäjä, B2-kieli (8.lk 2vvt ja 9.lk 2vvt)

VVE 8. luokka

Opetellaan lukemaan ja kirjoittamaan kyrillisiä kirjaimia, esittelemään itsensä ja toinen henkilö, tervehdykset ja hyvästelyt, kohteliaat sanonnat, opitaan tunnistamaan substantiivien suku, persoonapronominit ja possessiivipronomineja, harjoitellaan numeroita, verbin taivutusta ja tutustutaan prepositionaaliin. Opit kertomaan perheestä, kodista, vapaa-ajasta ja koulusta. Harjoitellaan myös ostoskeskusteluja.
Työskentelymuotoina ovat erilaiset pari- ja ryhmäkeskustelut, pienten dialogien esittäminen, leikit. Harjoittelemme ääntämistä ja kirjoitusta jokaiselle sopivalla tasolla, tavoitteena saavuttaa toimiva luku- ja kirjoitustaito. Käytämme paljon autenttista materiaalia verkosta, musiikkia, dokumenttejä, kuvia jne.

VVE 9. luokka

9. luokalla teemoina ovat sää ja matkustaminen, luonto ja eläimet, kaupungilla liikkuminen ja ruokailu, kyläily ja tienneuvominen ja -kysyminen. Opit kertomaan olotilastasi ja asioimaan hotellissa ja laajennamme ostoskeskusteluja. Tutustumme nähtävyyksiin ja venäläiseen juhlakulttuuriin. Kieliopista tulee lisää verbeistä, adverbeja, kysymyssanat, järjestysluvut, kellonajat, lisää prepositionaalia ja kulkuneuvoja. Uusi sijamuoto instrumentaali ja genetiivi, tulevat tutuiksi, samoin kuin datiivi. Työskentelymuodot vaihtelevat teeman mukaan.

VYH08 Yhteiskuntaoppi

Yrittäjyyskurssi

Vuosiluokka ja vuosiviikkotunnit
8. lk (2 vvt)

Tavoitteet

Valinnaisaineen tarkoituksena on tutustuttaa oppilas yrittäjyyteen ja yrityksen perustamisen edellytyksiin. Kurssilla pohditaan, millainen yrittäjän täytyy olla ja opitaan miten yrityksen perustaminen käytännössä tapahtuu. Perehdymme erilaisiin yritysmuotoihin ja tutkimme yrittäjyyden eri puolia.

Tavoitteena on, että oppilas hahmottaa yrittämiseen liittyvät riskit ja mahdollisuudet. Hänelle hahmottuvat, mitä ovat työelämässä tarvittavat arvokkaat taidot sekä omat valmiudet ja mahdollisuudet. Oppilas toimii yrittäjämäisesti: opettelee suunnittelemaan toimintaansa, ottamaan vastuuta ja tavoittelemaan asetettuja päämääriä tiiminä toisten kanssa. Hän ymmärtää yritysten ja yrittäjyyden tärkeyden yhteiskunnalle, omaksuu positiivisen asenteen yrittäjyyttä kohtaan ja oppii asiaan liittyvät peruskäsitteet.

Sisältö
Kurssilla opiskellaan yhteistoiminnallisesti keskustellen, erilaisten pari-/ryhmätöiden avulla ja projektityöskennellen. Kurssilla hyödynnetään internetiä harjoitusten tekemisessä ja tiedonetsinnässä. Mahdollisuuksien mukaan käymme opintovierailuilla erilaisissa yrityksissä lähialueilla ja hyödynnämme asiantuntijoita esimerkiksi haastatteluiden avulla. Kurssilla perustetaan oma yritys liiketoimintasuunnitelmineen.

Yhteiskuntaopin yrittäjyyskurssin päättöarvioinnin kriteerit hyvälle osaamiselle (arvosanalle 8) oppimäärän päättyessä

Opetuksen tavoite

Sisältö

Arvioinnin kohteet oppiaineessa

Arvosanan kahdeksan osaaminen

Merkitys, arvot ja asenteet

T1 ohjata oppilasta syventämään kiinnostustaan ympäröivään yhteiskuntaan, erityisesti talouselämään ja yrittäjyyteen sekä vahvistaa oppilaan kiinnostusta yhteiskuntaoppiin tiedonalana.

Katso yrittäjyyskurssin alaotsikosta sisältö

Ei käytetä arvosanan muodostumisen periaatteena. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.

T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan eettistä arviointikykyään liittyen erilaisiin inhimillisiin, yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin kysymyksiin.

Katso yrittäjyyskurssin alaotsikosta sisältö

Ei käytetä arvosanan muodostumisen periaatteena. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.

Yhteiskunnallisen tiedon käyttäminen ja soveltaminen

T3 rohkaista oppilasta kehittymään yritteliääksi ja vastuulliseksi taloudelliseksi toimijaksi, joka hahmottaa yrittäjyyttä ja työelämää, tuntee niiden tarjoamia mahdollisuuksia ja osaa suunnitella omaa tulevaisuuttaan.

Katso yrittäjyyskurssin alaotsikosta sisältö Yrittäjyys- ja työelämätaidot Oppilas osaa kuvailla työelämän ja yrittäjyyden yhteiskunnallista merkitystä ja arvioida niiden tarjoamia mahdollisuuksia myös oman tulevaisuutensa kannalta.

T4 ohjata oppilasta talouden perusteiden ymmärtämiseen, oman talouden hallintaan ja vastuulliseen kuluttamiseen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti

Katso yrittäjyyskurssin alaotsikosta sisältö Talouden perusteiden hahmottaminen Oppilas osaa perustella säästämisen, sijoittamisen ja kuluttamisen merkityksen sekä omassa elämässään että kansantaloudessa.

Yrittäjyydessä tarvittavien tietojen ja taitojen omaksuminen sekä yhteiskunnallinen ymmärrys

T5 ohjata oppilasta syventämään ja pitämään ajan tasalla yhteiskuntaa, talouden toimintaa, yksityistä taloudenpitoa sekä yrittäjänä toimimista koskevia tietojaan ja taitojaan. Katso yrittäjyyskurssin alaotsikosta sisältö Yhteiskuntaa, taloutta ja taloudenpitoa sekä yrittäjänä toimimista koskevat tiedot ja taidot Oppilas osaa kuvailla yhteiskunnan, talouden ja yrittäjyyden toimintaa sekä tarkastella niihin liittyvää julkista keskustelua.