Hyviä käytänteitä koulun arkeen

Uusien kurssipohjien kopiointi

Uusi lukukausi alkaa, ja edellisenä tehty pohja on osoittautunut hyvin toimivaksi. Opettajalta menee kuitenkin runsaasti aikaa, kun hän lähtee poistelemaan vanhoja merkintöjä edellisestä pohjasta. Me Peda.netillä suosittelemme, että vanha kurssisivu tai sivukokonaisuus arkistoitaisiin ja arkistoitu pohja kopioitaisiin Peda.netin kopioi-toiminnolla. Kopioi-toiminto kopioi kaiken persoonattoman sisällön, jolloin opettaja saa tyhjän pohjan itselleen muutamalla klikkauksella.

Tutustu täällä kopiointiin ja kopioinnin asetuksiin: https://peda.net/ohjeet/toiminnot/kopiointi


Vanhojen kurssien arkistoiminen

Arkistointi on hyvä tapa säilyttää dokumentointia annetuista arvosanoista ja siitä, miten hyvin tietyt tehtävät tai harjoitteet palvelevat tarkoitustaan. Suosittelemme vanhojen kurssien arkistoimista tuhoamisen sijaan: näin myös opiskelijat pääsevät palaamaan niihin tehtäviin, joita ei ole teetetty heidän OmaTilansa alle. 

Arkisto toteutetaan luomalla Arkisto-niminen sivu koulun sivujen alle sopivaan paikkaan. Seuraavaksi luodaan looginen rakenne arkistolle, niin että halutut asiat löytyvät jatkossa helposti. Tämä rakenne luodaan luomalla sivuja arkisto-sivun alle.

Yläkoulussa ja lukiossa suosittelemme jaottelemaan arkiston sisällön oppiaineittain, jolloin arkiston rakenne useimmiten vastaa hyvin koulun omien sivujen rakennetta, ja siten helpottaa arkistossa navigointia. Tällöin rakenne voisi näyttää esimerkiksi yläkoulussa seuraavanlaiselta: Arkisto-Englanti-2016A. Viimeinen tunnus tarkoittaisi vuonna 2016 aloittaneiden A-luokkaa. Lukiossa vastaava voisi olla esimerkiksi Arkisto-Englanti-Syksy 2019-ENA2.1. 

Alakouluissa ja varhaiskasvatuksessa
voi olla mielekästä jaotella arkisto joko opettaneen opettajan tai varhaiskasvattajan nimen alle, tai vuosiluokittain samoin kuin yläkouluissa tai lukioissa niin, että esimerkiksi 2018 aloittanut luokka 1A nimetään arkistoon 2018 A -tunnuksella, jonka alle laitetaan kaikki heidän arkistoidut sivunsa - esimerkiksi oppiaineittain.

Tärkeintä on, että arkisto palvelee tarkoitustaan, eli toimii helppona säilönä vanhoille opintokokonaisuuksille, ja on navigoitavissa.

Miksi oma profiilikuva kannattaa lisätä?

Oman profiilikuvan lisääminen ei välttämättä tunnu kovin keskeiseltä Peda.netin käytön kannalta. Suosittelemme käyttäjiä kuitenkin lisäämään profiilikuvan, sillä se auttaa oikean käyttäjän löytämisessä. Kun opettaja hakee lisättävää Maija Meikäläistä, hän tunnistaa oikean Maija Meikäläisen muista saman nimisistä Peda.netin käyttäjistä kuvan perusteella. Jos omaa naamakuvaansa ei tahdo lisätä, voi luokka vaikkapa käydä ottamassa kuvan sovitusta aiheesta (esim. ruskalehti), ja jokainen luokkalainen voi lisätä tämän yhdessä sovitun kuva-aiheen profiilikuvakseen. Silloin opettaja tunnistaa oikean Maija Meikäläisen lisätessään oppilaita sivuilleen.