Etäopetuksen muistilista

Opettaja ja oppijat Peda.netin käyttäjiksi

Oppilaillani tai minulla ei ole käyttäjätunnusta, mitä teen?

Kurssin, luokan tai aineen sivu Peda.nettiin, sisällön luominen sivulle

Sivun perustaminen opetuskäyttöön kunnan tai organisaation sivujen alle

• Jotta opetus Peda.netissä onnistuu, tarvitset vain sivun ylläpito-oikeuksineen. Jos kunnallasi tai oppilaitoksellasi on Peda.net-jäsenyys, löydät kuntasi tai oppilaitoksesi sivut (https://peda.net) etusivun aakkosellisesta listauksesta. Oppilaitoksesi IT-tuki voi perustaa sinulle sivun oppilaitoksesi alle, ja antaa sinulle siihen ylläpitäjyyden. Jos olet ylläpitäjänä koulunne sivuilla, voit katsoa uuden sivun perustamisen tästä: https://peda.net/id/f52c0536d Tällöin olet automaattisesti myös uuden, perustamasi sivun ylläpitäjä. Peda.net-palveluun voi perustaa luokan, kurssin tai oppiaineen sivun myös OmaTilan alle. Katso tästä ohjeet sivun perustamiseksi OmaTilaan: https://peda.net/id/bc4af098d ja tästä OmaTilan käyttöön: https://peda.net/ohjeet/omatila

Sisällön luominen sivuille

• Luomallesi sivulle voit lisätä sisältöä Luo sisältöä -painikkeesta. Löydät listauksen Peda.netissä käytössä olevista työvälineistä. Suosittelemme käyttämään teksti-työvälinettä tiedon jakamiseen ja asioista kertomiseen, ryhmämuistiota yhteisölliseen työskentelyyn, keskustelualuetta luokan sisäiseen keskusteluun ja palautuskansiota oppijoiden tehtävien palautusten vastaanottamiseen. Katso ohjeet näiden luomiseksi tästä:
    Teksti: https://peda.net/id/3M2QGd
    Ryhmämuistio: https://peda.net/id/FhLH4H
    Keskustelualue: https://peda.net/id/j3QdHH
    Palautuskansio: https://peda.net/id/hn2rRN

Oppijan lisääminen oppimiskokonaisuuteen

Kuinka opettaja saa oppijan lisättyä sivulleen?

• Oppijat saat lisättyä omaan oppimiskokonaisuuteesi seuraavia ohjeita noudattaen:
    1. Avaa oppimiskokonaisuutesi sivu ja klikkaa sivun otsakkeen alta Julkisuus-painiketta.
    2. Aukeavassa näkymässä klikkaa valinta kohtaan: Sivun julkisuus on määritelty erikseen vain tälle sivulle ja tallenna muutos. Tallentamisen jälkeen sinulle aukeavat näkyviin käyttäjäroolit (lukijat, osallistujat, muokkaajat ja ylläpitäjät)
    3. Klikkaa Sivulle liittymisen asetukset -painiketta Osallistujat otsakkeen vierestä.
    4. Aukeavassa näkymässä klikkaa valinta kohtaan: Sivulle liittyminen vaatii vain avaimen ja kirjoita Liittymisavain kenttää haluamasi salasana. Tallenna.
    5. Kerro oppijoille mistä opetuskokonaisuutesi sivu löytyy ja millä salasanalla he saavat osallistujan eli oppijan oikeudet sivullesi. Liittymispyyntöä käytettäessä oppijoilta ei kysytä määrittelemääsi salasanaa enää toistamiseen, mikäli he kirjoittavat sen oikein. Jos oppija ei syötä määrittelemääsi salasanaa, ei hän näe sivusi sisältöä lainkaan eikä voi myöskään palauttaa tehtäviä.

Miten oppilas toimii, kun opettaja lisää hänet?

• 1. Avaa opettajalta saamasi sivu (joko suoralla linkillä tai opettajalta saamillasi ohjeilla)
    2. Sivua avattessa sinulta kysytään salasana (liittymisavain), jonka opettaja on määritellyt (kysy opettajalta salasana, mikäli et sitä tiedä)
    3. Syötettyäsi salasanan oikein, sivun sisältö aukeaa sinulle, eikä salasanaa kysytä enää toistamiseen sivulla vieraillessasi.
    4. Tee itsellesi pikalinkki sivulle klikkaamalla tähden kuvaketta ja kuvakkeesta aukeavassa näkymässä Tallenna painiketta. Näin sinulle muodostuu pikalinkki OmaTilaasi (eli omalle profiilisivullesi), jota klikkaamalla pääset suoraan oppimiskokonaisuuden sivulle.

Tehtävien palautus, näkyminen ja arviointi

Kuinka tehtävien palautus tapahtuu?

• Oppijat pääsevät palauttamaan tehtäviä, kun heillä on osallistujan oikeus sivulle, jossa tehtävät ovat. Oppijan tulee tietää sivu, jolla tehtävä on (opettaja voi toimittaa linkin) sekä mahdollisesti ensimmäisellä kerralla liittymisavain. Oppija näkee opettajan valinnasta riippuen 1-3 palautusmahdollisuutta:
    1. "Palauta kuva tai muu tiedosto": Oppija voi palauttaa tehtävän lataamalla omalla laitteella (tietokone, tabletti, puhelin) tehdyn tiedoston (esim. word, power point, kuva) tai ottaa omalla laitteella samanaikaisesti kuvan tai videon, jonka voi palauttaa. Huom! Ihan kaikilla laitteilla ei voi tehdä palautusta ottamalla kuvan tai videon reaaliaikaisesti.
    2. "Palauta merkintä": Oppija kirjoittaa oman vastauksensa Peda.netin tekstityökalulla. Oppija voi hyödyntää vastauksessaan myös kuvia, upottaa videoita ja lisätä liitetiedostoja.
    3. "Palauta linkki": Oppija laittaa linkin omaan vastaukseensa, esim. oppijan OmaTilaan, johon tehtävä on tehty. Tällöin pitää varmistua siitä, että opettajalla on oikeus avata linkki (Oppijan annettava opettajalle oikeus sivulle julkisuusasetuksista)

Oppija pääsee tarkastelemaan omia vastauksiaan klikkaamalla uudestaan tehtävän nimeä ja katsomalla "Palautukset". Oppija voi myös käydä muokkaamassa vastaustaan niin kauan kuin opettaja sen mahdollistaa. Mikäli tehtävä arvioidaan, voi oppija katsoa tuloksensa tehtävän yhteydessä ja hän saa tiedon arvioinnista myös OmaTilaansa kohtaan "Arvioinnit".

Tehtävien näkyminen opettajalle ja arviointi

• Kun oppija on palauttanut tehtävän, voi opettaja tarkastella tehtävää klikkaamalla tehtävän kohdalla linkkiä "Palautukset". Tämän jälkeen tulee näkyviin lista kaikista palautuksista oppijakohtaisesti. Jos tehtävät arvioidaan, kannattaa klikata "Yhteenveto", jolloin pääsee antamaan arviointeja klikkaamalla oppijan palautuksen kohdalla "Lisää arviointi". Arviointi voi olla numero ja/tai sanallinen arviointi. Arviointia voidaan myös muokata jälkeenpäin.