Kouluikä (7-12)

Lukemaan ja kirjoittamaan opettelu on Ruskalle työlästä. Tämän johdosta hänet laitetaan oppimisen tukemiseksi pienryhmään heti ensimmäisellä luokalla. Ruskalla on meneillään konkreettisten operaatioiden vaihe. Hän siis osaa ajatella loogisesti, mutta tukeutuu konkreettisiin havaintoihin.

Neljännellä luokalla Ruskan dysfasiaan havaitaan liittyvän myös keskittymisvaikeuksia. Hänelle diagnosoidaankin ADHD. Motoriset taidot kehittyvät kuitenkin hyvää tahtia, ja soiton saralla ollaan jo kauan sitten siirrytty leluksylofoneista oikeaan pianoon. Ruska on edelleen myös hyvin fyysisesti aktiivinen ja loistaa koulun liikuntatunneilla. Tämä antaa pojalle onnistumisen kokemuksia ja lisää kaverisuosiota tukien itsetuntoa ja tervettä minäkäsitystä. Ruskan status on kuitenkin heikko. Hän ei täytä kaikkia sukupuoleensa liittyviä odotuksia, minkä takia tämä menettää uskottavuudensa koulutovereiden silmissä. Toiminnanohjaus on Ruskalla viivästynyttä. Hänen on erityisen vaikea ymmärtää kielellisiä ohjeita ja noudattaa niitä.

Ikätoverit naljailevat joskus Ruskalle hänen tyttömäisyydestään, mutta kiusaaminen ei koskaan kehity vakavaksi ja koulun aikuiset rauhoittavat tilanteet nopeasti. Lisäksi hänen oma pienryhmänsä on vastaanottavaisempi, ja siellä vallitsee hyvä ryhmähenki. Ryhmässä on myös läpi alakoulun Ruskan parhaaksi ystäväksi kehittynyt Monesa, jonka kanssa pojalla ulkopuolisen silmään näyttää toisinaan olevan oma viittomasalakieli. Muita ystäviä Ruskalla ei ole huonon sosiaalisen kognitionsa johdosta.

Ruskan identiteetti on vielä tässä vaiheessa Marcian teorian mukaan selkiytymättömässä vaiheessa. Tämä voi osittain johtua hänen vanhempiensa kasvatustavasta, koska häntä ei ole opetettu sitoutumaan tiettyihin arvoihin, joten hänellä ei ole valmiina omaksuttua identiteettiä.