KU 7, vanha ops

KU 7, vanha ops: piirustus, maalaus, grafiikka

Valitse kurssin jokaisesta osiosta ( kolme osiota) tehtäviä noin 10 suorituspistettä vastaava määrä.
OSIO 1: PIIRUSTUS

1. VIIVA ELÄÄ_______________________________

Tehtävän kuvaus

Piirtäessäsi mitä tahansa kuvaa, viivan rikkaalla käytöllä on suuri merkitys työn lopulliselle ulkomuodolle. Viivan piirtämistä voi harjoitella monilla eri työvälineillä ja harjoituksen myötä viivastasi kehittyy elävä ja mielenkiintoinen. Viivalla voit rytmittää kuvapintaa ja saada aikaan liikettä mieleiselläsi tavalla.

Tehtävä

Tutustu taidehistorian kirjojen tai netin avulla hollantilaisen Vincent van Goghin töihin. Valitse Vincentin töistä mieleisesi ja ota siitä kopio tai tuloste. Tee kuvan perusteella piirros erilaisia viivoja käyttäen van Goghin hengessä.

Tekotapa

Hahmottele valitsemasi työ valkealle alkuperäistyön muotoa noudattavalle (min koko A4) paperille lyijykynällä. Tutki viivojen suuntia ja leveyksiä ja tee alkuperäistyötä seuraileva viivatyö tasakärkitussilla, jossa käytät nestemäistä tussia.

Arviointi

Viivarytmin löytyminen, viivojen runsaus, tasakärkitussin käyttö, uskollisuus alkuperäistyölle, työn siisteys.

Suorituspisteet 4 p

2. MIELIKUVISTA TIETOISUUTEEN______________

Tehtävän kuvaus

Usein ajattelemme, että joku asia tai esine näyttää joltakin, vaikka itse asiassa muistikuvamme pettää pahasti. Olemme tottuneet monenlaisiin stereotypioihin kuvatessamme kohteita: omenalla, tatilla, kumisaappaalla, sateenvarjolla yms. on olemassa olevat muodot mielikuvissamme.

Tehtävä

Aluksi piirrä hedelmä tai hyönteinen muistikuviesi mukaan. Seuraavaksi etsi valitsemastasi asiasta kuva tai ota aito malli ja piirrä sitä mallina käyttäen kuva.

Tekotapa

Ota A3 kokoinen valkoinen paperi ja piirrä vasempaan reunaan muistikuvasi pohjalta valitsemasi kohde. Oikeaan reunaan piirrä kuva kohdetta mallina käyttäen. Toteuta työ lyijykynätyönä, jonka teet sävypiirroksena eli käytät lyijykynää siten, että saat mustaa ja valkoista ja kaikkia harmaan sävyjä. Muista valot ja varjot!

Arviointi

Sävypiirroksen rikkaus, kohteen näköisyys, kuvapinnan sommittelu.

Suorituspisteet 3 p

3. IHMINEN JA ESINE- LEIKITTELYÄ MITTASUHTEILLA

Tehtävän kuvaus

Olemme tottuneet näkemään asiat realistisina eli todenmukaisina. Kuvan rakentamisessa voi olla mielenkiintoista muuttaa asioiden mittasuhteita siten, että realistisuus häviää ja kuvasta tulee mielikuvituksen leikkitanner.

Tehtävä

Valitse kaksi elementtiä esim. ihminen ja rakennus, ihminen ja astia, ihminen ja eläin, ihminen ja hattu, ihminen ja kasvi jne. Piirrä niistä kuvasarja tai sarjakuva.

Tekotapa

Piirrä kolmen kuvan kuvasarja A3- kokoiselle pitkittäin puolitetulle paperiarkille. Rajaa kuvaruudut sopivan kokoisiksi sen mukaan, miten muokkaat elementtejäsi. Piirrä ensimmäiseen ruutuun asiat realistisessa mittakaavassa: ihminen oikean kokoisena suhteessa toiseen elementtiin. Toiseen ruutuun muuta mittakaavaa esimerkiksi siten, että ihminen on joko valtavan suuri tai mielettömän pieni suhteessa toiseen elementtiin, voit myös muuttaa jommankumman muotoa siten, että venytät sitä joko pituus- tai leveyssuunnassa tai väännät muotoa kuperaksi/ koveraksi tms. Kolmannessa kuvassa voit pitää taivasta rajana mielikuvituksellesi. Tee kuvasarja valmiiksi lyijykynällä, rajaa ääriviivat tussilla ja väritä työ puuväreillä tai vesiliukoisilla puuväreillä. Voit jättää työn myös musta-valkoiseksi niin halutessasi. Jos haluat,voit tehdä kuvasarjasta myös sarjakuvan ja kehitellä tekstit.

Työssäsi voit käyttää myös keskus- tai kulmaperspektiiviä.

Arviointi

Mielikuvituksen käyttö, elementtien muutos kuvasarjassa, työn toteutus.

Suorituspisteet 3 p

4. MUOTOKUVA LEHTIKUVASTA_________________

Tehtävän kuvaus

Kun selailet sanomalehtiä, huomannet, että mustavalkoisissa henkilökuvissa kasvojen muoto syntyy valon ja varjon leikistä henkilön kasvoilla. Ne kasvojen alueet, joille valo tulee voimakkaana korostuvat ja osa kasvoista saattaa painua taustan hämärään piirtymättä kunnolla.

Tehtävä

Etsi sanoma- tai aikakauslehdestä kasvokuva jostain henkilöstä. Tee kasvokuvasta hiilipiirros.

Tekotapa

Ota kuvan muotoon sopiva, vähintään A3- kokoinen litoposterpaperi. Peitä paperin karkea puoli kauttaaltaan poltetulla hiilellä. Kun olet saanut kuvapinnan mustatuksi, ota kittikumi, käsipyyhepaperia, stumppi tai säämiskää ja ala aukaista valopaikkoja valokuvan mukaan. Tarvittaessa voit lisätä hiiltä alueille, joita haluat tummentaa lisää. Lopuksi voit lisätä tummuusasteeltaan voimakkaampaa puristettua hiiltä. Kun olet saanut työn valmiiksi, sumuta fiksatiivia kuvapinnalle hiilen kiinnittämiseksi.

Arviointi

Sävyjen rikkaus, muodon löytyminen, kokonaisuus.

Suorituspisteet 4 p

5. RAUTATIEASEMA KULMAPERSPEKTIIVISSÄ_____

Tehtävän kuvaus

Vanhat rautatieasemat ovat usein komeita puurakentamisen osaamisesta kertovia rakennuksia. Monia rautatieasemia on purettu pois kehityksen tieltä, mutta onneksi satoja on vielä jäljellä. Asemarakennukset on rakennettu Suomessa pääosin vuosina 1850- 1900. Niissä näkyy vaikutteita monista eri tyylikausista ( uusgotiikka, uusrenessanssi, kansallisromantiikka, jugend) ja eri maiden vaikutuksista (sveitsiläistyyli, huvilatyyli). Myöhempinä vuosina 1900- luvun alkukymmenillä asemarakennuksiin tuli klassismia ja funktionalismia ja puutalojen rakentaminen muuttui kivitalojen rakentamiseksi.

Tehtävä

Etsi netistä tai kuvakortistosta kuva vanhasta asemarakennuksesta, joka on kuvattu siten, että voit toteuttaa rakennuksen piirtämisen kahden pakopisteen perspektiivissä.

Tekotapa

Ota asemarakennuksen muotoon sopiva vähintään A3- kokoinen värillinen paperi. Etsi alkuperäiskuvalle pakopisteet vetämällä rakennuksen kulmasta lähteviä viivoja kohti niiden risteämispaikkaa. Mikäli pakopisteet menevät valitsemasi paperin kuvapinnan ulkopuolelle, lisää paperisuikaleet paperin reunoihin. Piirrä alkuperäiskuvaa uskollisesti seuraileva kuva asemarakennuksesta. Väritä työ puuväreillä siten, että valopuolen seinällä käytät vaaleampaa ja varjopuolen seinällä tummempaa sävyä.

Arviointi

Perspektiivin hallinta, valo-varjo-vaikutelman tehokkuus, työn siisteys

Suorituspisteet 5 p

6. SYKSYISEN ELOPELLON KERTOMAA____________

Tehtävän kuvaus

Kävellessäsi syyskesällä viljelysmaiden keskellä huomaat varmasti, kuinka upea värien kirjo sinua ympäröi: kynnöspellon ruskeat sävyt, tuleentuneen viljapellon keltaiset ja oranssit sävyt, rehunteon jälkeen nousseen uuden äpäreen muhevat vihreät sävyt. Kaikki tämä nähtynä jo laskussa olevan auringon valossa saa mielen sykertymään ihastuksesta ja kulkijan ihmettelemään kuinka kaunista luonnossa voikaan olla.

Tehtävä

Piirrä A2- kokoiselle mustalle paperille kuva syksyisestä peltomaisemasta, jossa elonkorjuuaika voi näkyä paitsi kasvuston väreissä myös työkoneina pellolla.

Tekotapa

Hahmottele peltomaisemasi lyijykynällä, jos käytät työn värittämiseen vahavärejä tai öljypastelliliituja tai pastelliliitukynällä, jos käytät työn värittämiseen kuivapastelliliituja. Sävytä rikkaasti ja pyri saaman hehkeän syksyn vaikutelma työhösi. Lopuksi laita fiksatiivia työhösi, jos teit sen kuivapastelliliiduilla. Mikäli käytit vahaliituja tai öljypastelliliituja, voit halutessasi käsitellä värialueita tärpätillä.

Arviointi

Värien rikas käyttö ja sävymaailman monipuolisuus, sommittelu, mielenkiintoisuus

Suorituspisteet 5 p

OSIO 2: MAALAUS

1. VIIDAKKO .

Tehtävän kuvaus

Olet joutunut keskelle eteläamerikkalaista sademetsää, laaksoon, jossa kukaan eurooppalainen ei ole ennen sinua käynyt. Sakean ja rehevän trooppisen kasvuston joukossa näet lukemattomia eurooppalaiselle tuntemattomia puita, pensaita ja kasveja. Usvainen keskipäivän valo siivilöityy lehvästöjen läpi ja vihreän sävyjen lukematon määrä ympäröi sinut. Siellä täällä kukkii joku loistavanvärinen trooppinen kukka. Haltioituneena katselet näkemääsi ja kuuntelet viidakon lintujen konserttia.

Tehtävä

Piirrä ja maalaa edellä kuvailtu mielikuvituksellinen viidakkonäkymä.

Tekotapa

A3, vesi- tai peitevärit. Aloita hahmottelu etualan puista ja kukista ja jatka piirtämistä syvemmälle viidakkoon. Piirrä luonnosmaisesti, sillä voit maalata esim. kukkien yksityiskohdat suoraan siveltimellä. Aloita väritys kuvatilassa mahdollisimman kaukaa vaalein, läpikuultavin värisävyin. Siirry vähitellen etualalle käyttäen yhä voimakkaampia, tummempia ja loistavampia värejä.

Arviointi

Mielikuvitus, värisävyjen runsaus, tilantuntu.

Suorituspisteet

­ 4 pist.


2. KAKSI VALAISTUSTA .

Tehtävän kuvaus

Valaistus muuttaa voimakkaasti luonnon värejä. Vuoden- ja vuorokaudenajat sekä sää yhdessä tekevät ympäristöstämme jatkuvassa muutostilassa olevan tapahtuman. Valon väri, suunta, voimakkuus ja luonne sekä heijastukset synnyttävät paikallisväreihin vaikuttavan valaistuskokonaisuuden. Erilaisissa valaistusolosuhteissa syntyvä värityksellinen kokonaisuus vaikuttaa ympäristön aikaansaamaan tunnelmaan - jopa meidän tunne-elämäämme. Ajattelepa vain syksyistä sadepäivää, heinäkuista rajuilmaa tai kirkasta kevätaamua.

Tehtävä

Maalaa sama maisemakuva kahdessa erilaisessa valaistuksessa. Myös vuoden- ja vuorokaudenaika sekä sää voivat olla molemmissa tapauksissa erilaiset.

Tekotapa

Vaihtoehto1. Piirrä maisemakuva A4-arkille. Jäljennä sama maisema ääriviiva-piirroksena toiselle A4:lle (esim. läpipiirtämällä). Väritä kuvat vesi- tai peitevärein. Teippaa kuvat lopuksi yhteen kuvapariksi. Mallikuvana voit käyttää esim. kortistokuvia (toisen maiseman valaistus voi olla sama kuin mallikuvassa).

Vaihtoehto 2. Tietokone, DP4, 32 väriä. Piirrä maisema kuvaruudulle. Väritä ja talleta kuva. Muuta sen jälkeen kuvan valaistusta väripaletin värejä vaihtamalla. Printtaa molemmat kuvat.

Arvoiointi

Valaistuksellisen kokonaisuuden hallinta, piirustus- ja väritystaito.

Suorituspisteet

Vesi- tai peitevärit 6 pist.

Tietokonekuva 3 pist.­

3. ARKINEN ASETELMA .

Tehtävän kuvaus

Asetelman maalaaminen tarjoaa taiteilijalle oivan mahdollisuuden paitsi erilaisten materiaalien tutkimiseen myös monenlaisiin kuvapinnan sommittelukokeiluihin. Asetelman ainesten valinta kertoo sekä aikakauden kulttuurista että taiteilijan mieltymyksistä.

Tehtävä

Sommittele, piirrä ja maalaa arkipäiväisiä esineitä käyttäen ­haluamasi asetelma. Malleina voit käyttää joko todellisia esineitä tai kortiston kuvia.

Tekotapa

Värillinen työ vaaka- tai pystysuoralle A3-arkille, jonka muotoa voit halutessasi lyhentää aina neliömuotoon asti. Jos käytät mallikuvaa apuna, vältä suoraa kuvasta jäljentä-mistä - voit muuttaa kuvan rajausta, vähentää tai lisätä siinä olevia esineitä tai käyttää tyylittelevää kuvaustapaa. Muista toiston ja vaihtelun merkitys sommitelmassa! - Vesi- tai peitevärityö valkoiselle tai vahaliitutyö värilliselle arkille.

Arviointi

Sommittelun eheys, tunnelman tavoittaminen.

Suorituspisteet

5 pist.


4. OUTO VALOILMIÖ MEHTÄPERÄN TAIVAALLA .

Tehtävän kuvaus

Olit iltahämärissä matkaamassa polkupyörällä Mehtäperän suuntaan. Aurinko oli jo häipynyt taivaanrannan taa. Vain heikko valonkajastus näkyi horisontissa. Ensimmäiset tähdet olivat juuri syttyneet. Pyörässäsi ei ollut valoja ja töin tuskin pystyit erottamaan tien pinnan. Yhtäkkiä näit jotakin kummaa, mitä et oikein vieläkään usko todeksi. Taivaalle ilmestyi outo valoilmiö. Hyppäsit pelästyneenä pyöräsi satulasta ja jäit silmät pyöreinä katsomaan taivaalle. Parin minuutin kuluttua ilmiö katosi.

Tehtävä

Piirrä, mitä näit: outo valoilmiö Mehtäperän taivaalla. Voit myös kuvata itsesi ilmiötä hämmästelemässä. Vuodenajan voit valita vapaasti.

Tekotapa

Vesi- tai peitevärimaalaus valkoiselle A3-arkille tai vahaliitutyö mustalle A3-arkille.

Arviointi

Valaistuksen tunnelma, värien käyttö.

Suorituspisteet

3 pist.

5. OPISKELIJAN ­HUONE .

Tehtävän kuvaus

Opiskelijoiden asunto-ongelmien vähentämiseksi Nivalan Opiskelijoiden Asuntosäätiö (NOAS) on päättänyt rakennuttaa Ouluun asuntolan nivalalaisten opiskelijoiden käyttöön. Asuntola rakennetaan soluperiaatteella - jokaiseen soluun kuuluu yhteinen ruoanlaitto- ja ruokailutila, yhteiset peseytymistilat sekä pohjakaavaltaan suorakaiteen muotoisia yhden ja kahden hengen huoneita. Huoneitten sisustusideoitten löytämiseksi NOAS on julistanut kilpailun yhden hengen huoneen kalustamiseksi.

Tehtävä

Piirrä näkymä opiskelijan toivehuoneesta kalustettuna kahden pisteen (kulma)pers-pektiivissä.

Tekotapa

Piirrä huone viivainta apuna käyttäen vaakasuoralle A3-arkille. Aloita työ sijoittamalla pakopisteet arkin reunoihin samalle (= katselu-)korkeudelle. Piirrä huoneen nurkka valitsemaasi kohtaan. Piirrä seinäpinnat pakopisteiden suunnasta nurkan ääripisteistä arkin reunaan. Jatka kalusteet samoja pisteitä käyttäen. Väritä työ vapaavalintaisin värein. Pyri viihtyisään ja kodikkaaseen lopputulokseen.

Arviointi

Kulmaperspektiivin hallinta, tilan havainnollisuus ja huoneen viihtyisyys.

Suorituspisteet

5 pist.


6. LEMMIKKI

Tehtävän kuvaus

Lemmikkieläimet ovat omistajilleen usein hyvin tärkeitä ja jopa inspiraation lähteitä. Taiteessa lemmikkieläimiä on usein ikuistettu omistajiensa rinnalle heidän muotokuviinsa.

Tehtävä

Piirrä ja maalaa oma lemmikkieläimesi. Jos et omista omaa lemmikkiä, valitse kortistosta, lehdestä tai internetistä mallikuva mieleisestäsi eläimestä. Halutessasi voit ikuistaa myös itsesi (tai omistajan) lemmikin rinnalle.

Tekotapa

Tutki ensin eläimen mittasuhteita. Hahmottele aihe taululiidulla värilliselle canson-arkille

(koko n.A3). Väritä kuivapastelleilla. Pyri saamaan esille eläimen muoto ja karvan pituus ja tuntu (lyhyt/pitkä, karkea/sileä/kiiltävä). Tutki eläimeen osuvia valoja ja varjoja. Kiinnitä lopuksi pastelliväri fiksatiivilla.

Arviointi

Kuvan eloisuus, eläimen luonteen esille tuominen, sommittelu.

Suorituspisteet

5 pist.


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä