KU 1, vanha ops

KU 1 Minä, kuva ja kulttuuri ( vanha ops)

Kurssi koostuu kolmesta osiosta, joista jokaisesta tulee tehdä tehtäviä noin 10 suorituspistettä vastaava määrä. Jokaisen tehtävän kohdalla on tehtävästä tuleva pistemäärä. Kurssin kokonaispistemäärä tulee olla 30.
ESIMERKKEINÄ OLEVAT TYÖT OVAT NIVALAN LUKION OPISKELIJOIDEN TUOTOKSIA VUOSIEN VARRELTA.

OSIO: IHMISKUVA

1. SAKISSA ON TUNNELMAA_________________________

Tehtävän kuvaus

Sommittelun eloisuus perustuu usein kuvan dynamiikkaan - vastakohtien luomaan jännitykseen. Varsinkin, jos kuvattavat kohteet ovat melko samanlaisia, on olemassa vaara, että kuvasta tulee yksitoikkoinen ja mielenkiinnoton. Silloin kuvaa voi elävöittää mm. kokoeroja, välimatkojen vaihtelua ja asentojen muutoksia käyttämällä.

Tehtävä

Kuvaa ihmisryhmä siten, että kuvassa vallitsee suuria jännitteitä.

Tekotapa

Värillinen tai valkoinen A3-arkki, vapaavalintaiset värit. Jännitteitä saat kuvaan esim siten, että jotkut ovat kaukana, yhdet istuvat, toiset seisovat, joku makaa tms. Ihmisryhmää yhdistää joku toiminta/toimettomuus: rakennustyö, kauppatorilla kiertely, huutokauppa, marjastus, sienestys, liikuntatapahtuma, festivaali, maatalousnäyttely tms. - Voit kuvata ihmiset joko luonnonmukaisesti tai abstrahoiden. Voit käyttää kuvan luomisessa hyväksesi myös perspektiiviä.

Arvostelu

S­ommittelukeinojen hallinta, tasapaino, toteutus.

Suorituspisteet 5 pist.
Iida-Maria Laitala

2. SUBJEKTIIVINEN KARTTA_________________________ .

Tehtävän kuvaus

Karttaa voi käyttää moniin tarkoituksiin. Sen avulla voi kertoa paitsi liikenneyhteyksistä, eläimistöstä, säästä, elinkeinoista jne. Kartan avulla voi kertoa myös mittasuhteiltaan pienestä ympäristöstä. Lapsi kuvaa usein ympäristöään käyttäen ns. simultaani- l. samanaikaisperspektiiviä: tiet, joet yms. hän kuvaa karttamaisesti ylhäältä päin, rakennukset, puut ihmiset jne. sivulta päin; samassa pihapiirissä yksi talo voi olla vaaka-asennossa, toinen pystyasennossa ja kolmas jopa ylösalaisin. Vaikka tällainen kuvaustapa ei vastaa näkövaikutelmaa mistään yksittäisestä pisteestä tarkasteltuna, vaan muodostuu monesta erillisestä havainnosta, se voi olla kertovampi - ilmeneväthän siitä sekä ympäristön tilasuhteet että rakennusten ulkonäkö.

Tehtävä

Piirrä lapsenomaista kuvaustapaa käyttäen muistikuviin perustuva subjektiivinen kartta jostakin itsellesi tärkeästä ympäristöstä (mummola, kesämökki, leikkipaikka...) simultaaniperspektiiviä soveltaen.

Tekotapa

Pysty- tai vaakasuoralle paperiarkille ( voi olla värillinen tai valkoinen, pitkulainen, neliö tms.) huopa- tai lyijykynää käyttäen. Piirrä rohkeasti ja vapaasti, unohda perspektiiviopin säännöt. Kirjoita piirrokseesi

lyhyitä kuvauksia mieleesi jääneistä tapahtumista, ilon ja harmin aiheista jne. Väritä halutessasi kartta puuväreillä tai tee sävypiirros lyijykynillä.

Arvostelu

Kuvan eloisuus, kertova sisältö.

Suorituspisteet

3 pist. lyijykynä+huopakynä, 5 p väritetty tai sävytetty työ

3. MINUN MAAILMANI______________________________

Tehtävän kuvaus

Jokainen ihminen on ainutkertainen. Syntymäpaikkaamme, vanhempiamme, perintötekijöitämme ja varhaislapsuutemme kokemuksia emme ole voineet itse valita. Iän karttuessa ympäröivä kulttuuri, asuinpaikka ja ystävämme muovaavat meitä niin, että meistä jokaisesta tulee oma persoonansa. Meillä on omat tapamme, harrastuksemme, mielenkiinnon kohteemme ja elämänasenteemme, jotka saattavat myös muuttua vuosien varrella. Joskus kysymme itseltämme: kuka minä oikein olen? Tähän kysymykseen voimme etsiä vastausta myös kuvallisin keinoin.

Tehtävä

Tee sellainen kuva omasta itsestäsi ja omasta persoonastasi, jossa tuot mahdollisimman monipuolisesti esille sen, millainen ihminen sinä itse koet olevasi ja millainen on sinun maailmasi.

Tekotapa

Ota ensin valokuva itsestäsi digikameralla tai skannaa valmiista kuvasta tietokoneelle ja printtaa kuva. Kerää kuvan lisäksi sellaisia kuvia aikakauslehdistä, jotka kertovat harrastuksistasi, mieltymyksistäsi ja luonteenpiirteistäsi. Sommittele näistä kuvista kokonaisuus, jossa pääsi ympärillä (tai sisäpuolella) on persoonallisuuttasi valottavia kuvia. Käytä kaikkia tarkoitukseen sopivaksi katsomiasi kuvanteko-välineitä ja –menetelmiä. Valmiin kollaasikuvan koko noin A4, muoto voi olla mikä tahansa.

Arvostelu

Ideointi, sommittelu ja kuvan viestivyys

Suorituspisteet 4 pist.

4. CROQUIS_______________________________________

Tehtävän kuvaus

Croquis (lue: krokii) on nopea liiketutkielma elävän mallin mukaan. Siinä pyritään muutamalla viivalla löytämään mallina olevan ihmisen senhetkisen asennon luonne ja vartalon mittasuhteet – perspektiivistä aiheutuvat lyhennykset huomioon ottaen. Luonnosmainen croquispiirustus kehittää nopeaa havaintokykyä ja lisää silmän ja käden varmuutta.

Tehtävä

Tee 4-6 nopeata croquisluonnosta huopakynää tai vesiväriä ja sivellintä käyttäen.

Tekotapa

Jaa A3-arkki 4-6 osaan vapaalla kädellä. Mallina voit käyttää luokassa istuvia oppilastovereitasi. Vaihda tarvittaessa paikkaa niin että näet kuvaamasi kohteen kokonaan. Voitte muodostaa myös ryhmän, jossa yksi vuorollaan on mallina muiden piirtäessä. Älä kiinnitä liikaa huomiota yksityiskohtiin tai mallin näköisyyteen. Käytä vain 5-10 minuuttia aikaa yhden asennon piirtämiseen. Voit käyttää mallina myös aikakauslehtien ja taidekirjojen ihmiskuvia.

Arvostelu

Vartalon liikkeen luonnehdinta, mittasuhteet.

Suorituspisteet 2 pist.

5. OMAKUVA_______________________________________

Tehtävän kuvaus

Muotokuva on taiteen historian suosituimpia aihepiirejä. Ennen valokuvauksen keksimistä muotokuvan maalaaminen oli ainoa keino "ikuistaa" jonkun henkilön ulkonäkö. Hyvä muotokuva kertoo ulkonäön ohella myös jotakin mallina olleen henkilön luonteesta. – Monet taiteilijat ovat harjoitelleet muotokuvan tekoa käyttäen uskollisinta ja halvinta, aina paikalla olevaa malliaan: omaa peilikuvaansa!

Tehtävä

Tee omakuva (rintakuva), jossa ikuistat itsesi jonkin menneen aikakauden asussa. Tutustu eri aikakausien kampaus- kaulus- ja hattumuotiin. Vaatetukseen voit myös tutustua. Myös ihmisen kuvaaminen on muuttunut vuosisatojen saatossa, siksi on hyvä tutustua eri aikojen ihmiskuvaukseen. Tee valintasi sen mukaan, mikä aikakausi sinua eniten innostaa: oletko japanilainen, egyptiläinen vai kenties rokokoon lady tai keikari.

Tekotapa

Vesi- / peitevärityö, kuivapastelli tai vahavärityö. Luonnostele omakuvasi lyijykynällä, mikäli teet vesi-/ peiteväri- tai vahavärityön. Jos teet kuivapastellityön, luonnostele omakuvasi joko taululiidulla tai suoraan kuivapastellilla. Muista vahaväri- ja kuivapastellityössä värien sävytys- ja sekoitusmahdollisuudet. Paperin valitset värin mukaan, koko vähintään A3, mutta paperin muodon ei tarvitse olla A- kokoja.

Arviointi

Ideointi, aikakauden näkyminen kuvassa, tekninen taito, näköisyys.

Suorituspisteet 5 p.
Iida-Maria Laitala

6. POWER-POINT ARJEN ELÄMÄSTÄ___________________

Tehtävän kuvaus

Digitaalinen kuvaus on mullistanut valokuvauksen viimeisten 10-15- vuoden aikana. Aiemmin valokuvan ottamisesta valmiiseen kuvaan kului kuvaajan valokuvausnopeudesta riippuen vähintään viikko, pikakuvaamojen myötä päästiin tuntiin ja nykyään kuvan voi analysoida saman tien ja tulostaa tai poistaa tarpeen mukaan.

Valokuvauksessa jouduttiin miettimään suhteellisen tarkasti, mikä oli kuvaamisen arvoista ja mikä ei, koska kaikki kuvaruudut maksoivat ja niistä ei voinut ennakkoon sanoa, mitkä olivat onnistuneet toivotulla tavalla. Digikuvauksen aikana kuvia voi räpsiä miltei määrättömästi, koska niitä kaikkia ei ole tarpeen kehittää.

Tehtävä

Kuvaa omasta arjestasi sellaisia asioita, joita et kuvittelisi konsanaan kuvaavasi: aamunaama peilissä, aamupala sekaisessa keittiössä, vaatekaapin sekamelska, epäonnistunut aamumeikki, puhjennut pyöränkumi, pitkin päivää sekalaisia tapahtumia, iltapäivän kotiin tulo ja illan intressit.

Tekotapa

Ota riittävästi kuvia (n. 50) digikameralla.Tee kuvasarjastasi jouheva kertomus päivän kirjosta powerpoint- ohjelmalla. Kertomuksen pituus saa olla 1-3 min.

Arviointi

Ideointi, lähestymistapa, powerpointin toimivuus, kertomukselliset ansiot, kuvasommittelu valokuvissa.

Suorituspisteet 5 p

OSIO: KUVASOMMITTELU

1. VALLAN KUVAT__________________________________

Tehtävän kuvaus

Kuvien yhtenä tehtävänä on kautta aikojen ollut vahvistaa yhteisöjen identiteettiä ja vallanpitäjien statusta. Kuvissa on usein käytetty arvoperspektiiviä: tärkein ja arvokkain on suurin, kaunein ja ylimpänä kuvapinnalla.

Kuvapintaa sommiteltaessa on hyvä muistaa, että kaikki siinä vaikuttaa kaikkeen - muodot toisiinsa, mittasuhteet toisiinsa, samoin värit. Esineitten koko kuvassa koetaan suhteessa muodostuvaan tilavaikutelmaan. Värien avulla voidaan korostaa haluttuja asioita kuvassa.

Tehtävä

Piirrä ja maalaa vallan kuva, kuva voi olla myös juliste. Pohdi tämän päivän vallanpitäjiä ja heidän suhdettaan tavallisiin ihmisiin. Valitse joku tunnettu vaikuttaja ja tee hänestä/ siitä kuva, joka kertoo vaikuttajan merkityksestä siinä yhteisössä tai yhteiskunnassa, jossa hän/ se toimii. Käytä kuvassa arvoperspektiiviä.

Tekotapa

Vesiväri- tai peitevärimaalaus valkoiselle A3-arkille tai pastelliliitutyö värilliselle A3- arkille.

Arviointi

Ideointi, sommittelutaito, arvoperspektiivin näkyminen ja vallan viesti.

Suorituspisteet 5 pist.
Iida-Maria Laitala

2. LUONN0NMULLISTUS_____________________________

Tehtävän kuvaus

Valokuvissa, piirroksissa ja maalauksissa kuvan viivarytmi välittää meille sanomia, jotka liittyvät aiheeseen: näemme helposti, jos muotokuvassa henkilö on huolestunut tai iloinen tai juokseeko hevonen kevyttä ravia vai täyttä laukkaa. Myös luonnossa tapahtuvat pienetkin säätilan muutokset huomaamme kuvan muodoista ja väreistä.

Tehtävä

Piirrä kuva, jonka aiheena on luonnonmullistus.

Tekotapa

Mustavalkoinen piirros, grafiittikynä tai valkoinen puuväri/vahaväri, valkoinen tai musta A3-arkki. Mieti, miten saat kuvattua myös luonnonvoimien voimakkuuden. Sijoita maisemakuvaasi keskeisesti näkyviin kohteita, joiden muotoon valitsemasi luonnonmullistus vaikuttaa. Kiinnitä myös erityistä huomiota kuvan valöörien (tummuusarvojen) vaihteluun.

Arvostelu

Liikkeen vaikutelman aikaansaaminen, viivarytmi, valööreiden käyttö.

Suorituspisteet 3 pist.

3. RAKENNUKSEN DEFORMOINTI______________________

Tehtävän kuvaus

Deformointi tarkoittaa muodon muuttamista tai rikkomista poistamalla muodosta kappaleita, tekemällä siihen koloja, reikiä, viisteitä, syvennyksiä tai lisäämällä ulokkeita, pullistumia jne. Deformoimalla voi vähentää esim. perusmuotojen ankaraa säännönmukaisuutta ja rikastaa muotoa. Deformointia käytetään mm. arkkitehtuurissa elävöittämään laatikkomaisia muotoja.

Tehtävä

Piirrä rakennus sotilasperspektiivissä. Elävöitä deformoimalla rakennuksen muotoa.

Tekotapa

Lyijykynä ja huopakynä, pystysuora A4-arkki. Muista, että sotilasperspektiivissä kansi (ja pohja) näkyvät suorakulmaisina ja kaikki mitat lyhentämättöminä. Korosta deformoimasi rakennuksen muotoa varjostuksen avulla - käytä valkoisen ohella harmaata (lyijykynä) ja mustaa (huopakynä) valööriä.

Arvostelu

Sotilasperspektiivin hallinta, muodon ideointi.

Suorituspisteet 2 pist.

4. SURREALISTINEN TILA___________________________

Tehtävän kuvaus

Surrealismi on unen ja alitajunnan tulkki taiteessa. Se tuo silmiemme eteen maailman, jossa vallitsee unenomainen tunnelma ja kaikki on mahdollista. Tilavaikutelmalla leikittely on yksi surrealismin tyylikeinoista. Surrealistinen tila voi perustua näköharhojen soveltamiseen, monien samanaikaisten pakopisteiden käyttöön, perspektiivivääristymiin, läpinäkyviin päällekkäisiin tilakerrostumiin, valetilojen syntymiseen jne. Mahdoton ja mielikuvituksellinen tilavaikutelma tulee kuitenkin surrealistisessa kuvassa käsin kosketeltavan havainnollisena esiin. Voit tutustua netissä tai taidekirjoista esimerkiksi Salvador Dalin töihin.

Tehtävä

Piirrä ja/tai maalaa surrealistinen tila mielikuvituksesi mukaan - esim. paikka, jossa kukaan ei ole aikaisemmin käynyt.

Tekotapa

Luonnostele kuva ensin lyijykynällä valitsemasi kokoiselle paperille, minimikoko A3 neliöksi leikattuna, voit tehdä työsi myös pysty- tai vaakasuunnassa pitkulaiselle tai pyöreälle paperille. Pakopistettä

(tai -pisteitä) ja viivoitinta voit halutessasi käyttää apuna. Elävöitä luonnostelemasi kuva joko eriasteisin grafiittikynällä tehdyin valöörein tai peitevärimaalauksena.

Arvostelu

Mielikuvituksen käyttö, tilan havainnollisuus.

Suorituspisteet

Grafiittikynäpiirros 4 pist.

Peitevärimaalaus 5 pist.

5. SAVIVEISTOS___________________________________

Tehtävän kuvaus

Terrakotta (poltettu savi) on eräs vanhimpia veistosmateriaaleja. Terrakottaveistoksia on tehty jo mm. muinaisessa Egyptissä, Kiinassa ja etruskien taiteessa.

Tehtävä

Muotoile savesta kaksiosainen veistos. Suunnittele osat siten, että ne ovat keskenään vuoropuhelussa.

Tekotapa

Piirrä aluksi muutama luonnos luonnosvihkoosi. Suunnittele kaksi toisiaan täydentävää muotoa tai elementtiä. Muodot tai elementit voivat olla abstrakteja tai esittäviä, ne voivat olla astioita, elollisia tai pelkkiä muotoja ilman muuta tarkoitusta. Valitse luonnoksistasi se, joka mielestäsi vastaa parhaiten tehtävänantoa.

Ota noin nyrkin kokoinen pala savea ja muokkaa se hyvin - puristele siitä ilma pois (saven huokosiin jäänyt ilma halkaisee esineen poltettaessa). Valitse aiheeksi muotoja, joissa ei ole kovin ohuita osia. Sellaiset osat katkeavat tai irtoavat helposti saven kuivuessa tai sitä poltettaessa. Kuivuneet elementit poltetaan keramiikkauunissa, jonka jälkeen voit halutessasi maalata tai patinoida ne (esim. siten, että veistoksen pinta muistuttaa pronssia). Voit myös käyttää engobe- kuviointia, joka laitetaan esineisiin ennen raakapolttoa. Raakapolton jälkeen esineet lasitetaan ja poltetaan, jolloin engobe-kuvioinnin värit kirkastuvat.

Pyri tekemään elementit valmiiksi kaksoistunnin aikana, voit myös tehdä yhden elementin/ kaksoistunti.

Arviointi

Luonteva osien vuoropuhelu, saven luonteen hyväksikäyttö, veistoksellisuus.

Suorituspisteet 3- 5 pist.­

6. KINEETTINEN SOMMITELMA_______________________

Tehtävän kuvaus

Kinetismi on taiteen tyylisuunta, joka toistamalla yksinkertaista geometrista kuvio-aihetta joko samanlaisena tai systemaattisesti muunnellen sekä käyttämällä liukuvia värisarjoja tai tehokkaita värikontrasteja pyrkii havainnolliseen tila-aika-valo-vaikutelmaan. Kineettinen maalaus vilisee, väräjää, hohtaa ja leikittelee tilalla. Tutustu kineettiseen ilmaisukieleen hakemalla netistä kuvia unkarilais- ranskalaisen pop-taiteen uranuurtajan ja kineettisen taiteen mestarin Victor Vasarelyn töistä.

Tehtävä

Maalaa kineettinen sommitelma. Suunnittele kuvio, joka perustuu säännölliseen toistoon tai systemaattiseen muutokseen. Laadi sommitelman värit siten, että väreissä tapahtuu asteittaisia muutoksia värisävystä tai vaaleusasteesta/kylläisyysasteesta toiseen. Voit käyttää myös vastaväripareja vuorotellen niitä sommitelmassa.

Tekotapa

Vaihtoehto 1: Peitevärimaalaus, neliön muotoon leikattu A3-arkki. Käytä viivoitinta ja/tai harppia tai pahvikaavainta täsmälleen samanlaisina toistuvien viivojen piirtämiseen.

Vaihtoehto 2: Akryylimaalaus 30x30 cm kokoiselle maalauspohjalle. Jos haluat, voit käyttää säännöllisten muotojen aikaansaamiseksi teippauksia tai avustaa linjoja kartonkipalasen avulla.

Arvostelu

Sommitteluidea, kineettisen vaikutelman aikaansaaminen, tekninen toteutus.

Suorituspisteet Peitevärityö 5 pist., akryylityö 5 pist


OSIO: KUVAMAAILMA

1. PASTISSI TAIDEKUVASTA_________________________

Tehtävän kuvaus

Vieraiden kulttuurien piirissä syntynyt taide on saanut monia eurooppalaisesta kulttuurista poikkeavia muotoja. Taide syntyy aina omasta kasvualustastaan, mm. ympäristöolosuhteiden, teknisen kehitystason, uskonnon ja perinteen vuorovaikutuksessa. Niin primitiiviset kuin pitkällekin kehittyneet kulttuurit maapallon eri osissa ovat vaikuttaneet monin tavoin myös länsimaisen taiteen vaiheisiin.

Pastissi on kuva, jossa jäljitellään tiettyä aikakautta tai taiteilijaa ja tehdään mukaelma teoksesta. ( Esimerkki: jäljennös vanhasta japanilaisen taiteen tuotoksesta ja liitetään siihen joku elementti, joka kytkee työn nykyaikaan.)

Tehtävä

Tee pastissi jostakin Euroopan ulkopuolella syntyneestä taideteoksesta - esim. kiinalaisesta, japanilaisesta, intialaisesta, islamilaisesta, afrikkalaisesta, etelä- tai pohjoisamerikkalaisesta taideteoksesta - valintasi mukaan.

Tekotapa

Etsi mallikuva kortistosta, taidekirjoista tai netistä: piirustus, maalaus, reliefi, veistos tai joku muu. Piirrä ja/tai maalaa kuva mahdollisimman tarkasti ja huolellisesti. Voit myös tehdä kolmiulotteisen mallin valitsemastasi taide-esineestä puusta, savesta, tekstiilistä tai jostakin muusta aiheeseen soveltuvasta materiaalista.

Lisää työhön elementti, joka kertoo ajasta, jossa nyt elämme.

Arviointi

Tekotavan huolellisuus, "aitouden" tuntu, ideointi

Suorituspisteet

Piirros/maalaus A4 4 pist.; A3 5 pist.­ Muut tekotavat: tuntimäärän mukaan; enint. 8 pist.
Iida-Maria Laitala

2. BRÄNDIÄ PUKKAA________________________________

Tehtävän kuvaus

Brändi- sana tulee englannin kielen sanasta brand, joka tarkoittaa polttomerkkiä tai polttomerkitsemistä. Suomessa on puhuttu paljon Suomi-brändeistä, asioista, joita haluaisimme/ kuvittelemme ulkomaalaisten ajattelevan, kun he puhuvat Suomesta. Brändit ja niistä syntyneet mielikuvat ovat keskeisiä vaikuttajia inhimillisessä päätöksenteossa. Brändin visuaalisia tunnuspiirteitä löytyy logosta, nettisivustojen värimaailmasta, typografiasta.

Tehtävä

Tutki kotikaupunkisi Nivalan brändejä. Minkälaisia mielikuvia ihmisillä on Nivalasta? Vastaavatko kaupungin päättäjien käsitykset niitä käsityksiä, joita kaupunkilaisilla itsellään tai ulkopuolisilla on?

Tekotapa

Tee Nivala-brändeistä joko juliste tai powerpoint keräämällä sopivaa kuvamateriaalia joko lehdistä, netistä tai kuvaamalla itse. Voit tehdä myös lyhyen gallupin haastattelemalla ihmisiä ja liittämällä haastattelujen annin julisteeseen tai powerpoint- ohjelmaan. Jos teet julisteen, kirjoita tekstit tietokoneella, valitse fontti ja fonttikoko siten, että ne tukevat julisteen sanomaa.

Arviointi

Ideointi, kekseliäisyys, monipuolisuus, viestivyys

Suorituspisteet

juliste 3 p, powerpoint 5 p, haastattelulisä 1 p

3. METSÄ________________________________________

Tehtävän kuvaus

Vuosisatojen ajan metsä on ollut yhteiskunnan taloudellinen tukipilari, maapallon keuhkot ja ihmiskunnan henkireikä. Erityisen tärkeä ihmiselle on ollut metsä esteettisenä kokemuksena. Se on tarjonnut samoilijalle sielun hoitoa ja ­sykähdyttäviä elämyksiä aina taideteoksia tuottavaksi inspiraatioksi asti. Ihminen on tarvinnut metsää elääkseen, mutta riistänyt sitä - metsä ei ihmistä olisi kaivannut. Tänä päivänä esteettisten, ekologisten ja taloudellisten arvojen törmäys on osoittautunut kohtalokkaaksi. Maapallon metsien tila on huolestuttava. Mitä metsä Sinulle merkitsee?

Tehtävä

Piirrä oma kannanottosi; miten itse koet metsän!

Tekotapa

Valitse joku seuraavista vaihtoehdoista:

a) mustavalkoinen sävyrikas työ pehmeällä lyijykynällä.

b) vahaliitutyö tai kuivapastellityö värilliselle arkille

c) vesi- tai peitevärimaalaus tai vesiliukoisilla vahaväreillä toteutettu työ

d) kollaasi värillisistä papereista - käytä väripapereita ja/tai lehtikuvista leikattuja tai revittyjä värillisiä paperipalasia.

Kaikki työt tehdään A3-kokoon. Jos kuvaat metsän sisustaa, käytä tilan tunnun saamiseksi suuria kokoeroja - lähimmistä puista näkyy vain osa runkoa! Piirrä useita puulajeja, pensaita ja erityyppistä aluskasvillisuutta. Voit myös valita kuvaasi tavallisuudesta poikkeavan kuvakulman. Työsi voi olla julistekin.

Arviointi

Kuvan sommittelu, rikkaus ja eloisuus, oma persoonallinen näkemys.

Suorituspisteet 4 pist.

4. PINTAMALLI KANKAASEEN TAI TAPETTIIN___________

Tehtävän kuvaus

Pintamalli tarkoittaa kuviomallia, jota voidaan käyttää pintaornamentin tapaan esim. kankaissa ja tapeteissa. Pintamallin toistuva peruskuvio eli raportti kertautuu kuvioiltaan ja väreiltään samanlaisena tavallisesti sekä vaaka- että pystysuunnassa. Väreillä on tärkeä merkitys kuvion hahmottamisessa. Värisävyn tai tummuuden pieni vaihtelu yhdistää kuviot yhdeksi kokonaisuudeksi; suuri vaihtelu taas erottaa ne toisistaan. Näin värien avulla voidaan rakenteeltaan täsmälleen samanlaista kuviota muunnella eli moduloida niin että se erilaisina väriyhdistelminä hahmottuu erilaisiksi kuviokokonaisuuksiksi.

Tehtävä

Suunnittele mieleisesi kuvio sisustus- tai vaatetuskankaan tai tapetin raporttiin, joka toistuu sekä vaaka- että pystysuunnassa. Tee tästä pintamallista kolme muunnelmaa erilaisia väriyhdistelmiä käyttäen siten, että kuvio hahmottuu kaikissa tapauksissa eri tavoin.

Tekotapa

Luonnostele raportti lyijykynää ja viivainta ja/tai harppia apuna käyttäen. Ota A2- kokoinen paperi ja mittaa siihen raporttiisi sopivat ruudut. Toista kuviota ruutuihin. Voit käyttää kuviota koko- tai puolisiirtona. Väritä peitevärejä käyttäen. Mallien värit voit valita siten, että ne edustavat yksiväri-, rinnakkaisväri- ja vastaväriharmoniaa.

Arvostelu

Kuvioiden vaihtelu, kuvioidea ja värisommittelu.

Suorituspisteet 6 pist.
Lukuvuoden 2015-16 tuotoksia

5. KUBISTINEN LASIMAALAUS_______________________

Tehtävän kuvaus

Lasimaalaus on keskiajalla kehittynyt, erityisesti kirkonikkunoiden koristeluun käytetty taidemuoto. Siinä värjätyt ja määrämuotoon leikatut lasinpalat on kiinnitetty toisiinsa lyijypuittein ja -kiskoin. Ikkunan läpi tuleva valo saa lasimaalauksessa värit hehkumaan ja tumma puite vielä korostaa värien voimaa. Myöhemmin lasimaalauksia on käytetty myös julkisiin rakennuksiin, jopa yksityiskoteihinkin mm. jugendin aikaan 1900-luvun taitteessa.

Kubismi on 1900- luvun alussa syntynyt maalaus- ja veistotaiteen suuntaus. Se keskittyi yksinkertaisiin geometrisiin muotoihin. Ensimmäinen kubistinen työ oli Pablo Picasson maalaus " Avignonin naiset", 1907. Maalausten muodot pelkistettiin kuutioiksi, kartioiksi, lieriöiksi ja palloiksi. Perspektiivin käyttö hylättiin ja pyrittiin tietoisesti saamaan kuvapinta tasoksi. Voit tutustua netissä tai taidekirjoissa oleviin Pablo Picasson, Georges Braquen ja Juan Grisin töihin.

Tehtävä

Tee luonnos kubistiseksi lasimaalaukseksi ja toteuta se värillistä silkkipaperia ja mustaa kartonkia tai tukevaa paperia käyttäen. Voit myös valita lehdestä mieleisesi kuvan, jonka mukaan teet kubistisen sommitelman.

Tekotapa

Hahmottele aihe vähintään kokoon A3 neliöksi leikattuna mustalle arkille, arkin muoto voi olla myös pitkulainen, pyöreä monikulmainen jne. Varaa kuvan reunoihin n. 2 cm leveä kehyskaista, johon kuvan viivaverkosto (0,5-1 cm) tukevasti kiinnittyy. Leikkaa pahvipuukolla tai askarteluveitsellä värillisiksi tulevat kohdat mustasta arkista auki. Aseta silkkipaperiarkki leikatun puiteverkoston päälle. Piirrä väripinnan ääriviivat (jätä liimausvara!), leikkaa kuvio irti ja liimaa paikalleen. Jatka samalla tavalla, kunnes kaikki haluamasi eriväriset pinnat on liimattu kohdalleen. Lopuksi voit syventää ja rikastaa värisävyjä liimaamalla muutaman suuren väripinnan edellisten päälle.

Arviointi

Ideointi, värien sommittelu, tunnelma.

Suorituspisteet 6 pist.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä