Vanhalan koulu

Pääsiäinen

Ensi viikolla valmistaudutaan jo Pääsiäislomaan. Englannin tunneilla opetellaan pääsiäisaiheista sanastoa kolmosten, nelosten, vitosten ja kutosten kanssa. Ruotsin tunnillakin etsitään kutosten kanssa lähteistä, kuinka toivotetaan ruotsiksi "Iloista pääsiäistä!".

Sen verran voin jo paljastaa, että esimerkiksi kutoset opettelevat ruotsissa ensi viikolla ainakin, että:

Glad påsk! = Hyvää pääsiäistä!
ett påskkort, påskkortet, påskkort, påskkorten = pääsiäiskortti
ett påsklov, påsklovet, påsklov, påskloven = pääsiäislomaLiitteet:

easter-2.jpg

Palmusunnuntai lähenee...

Joko virpomaoksasi on siinä kunnossa, että voit lähteä sunnuntaiaamuna virpomaan sen kanssa? Muistathan jo lorun ulkoa eli

"Virvon varvon,
tuoreeks, terveeks,
tulevaks vuodeks,
vitsa sulle, palkka mulle."

Mukavaa Palmusunnuntai-viikonloppua kaikille oppilaille huoltajineen ja perheineen!

T: Vanhalan koulun henkilökunta

Torstain 22.3.2018 kielten tunnit

Tänään oli ihanaa katsoa opena kutosluokkalaisten ahkerointia. Päätettiin yhdessä, että päivän eka tunti kerrataan enkkua yhdessä parin kera ja lisäksi osittain opejohtoisesti. Päivi-ope oli unohtanut kerrankin jotakin. Päivi-ope kertoi, että yleensä monistaa kokeet jo edellisellä viikolla valmiiksi. Nyt oli kuitenkin unohtunut tämä homma kaiken kiireen keskellä. Open unohdus ratkaistiin seuraavalla tavalla.

Ope pyysi yhtä reipasta kutosluokkalaista hakemaan Sini-avustajan luokkaan. Kieltenope nappasi sitten nopeasti koekansion ja meni viereiseen huoneeseen monistamaan kokeita 12 kpl. Koska aikaa oli enää vähän ja piti ehtiä syödäkin ennen kotiin lähtöä, ope keksi ratkaisuksi, että nyt tehdäänkin tällä kertaa soveltava koe. Kutosluokkalaiset saivat käyttää omia enkun teksti- ja työkirjoja sekä vihkoja apuna, kun tekivät koetta. Kokeen tekoa jatketaan ensi ti ja silloin tehdään kokeesta kuuntelutehtävä. Lisäksi silloin voi vielä parannella tämän päivän koevastauksia. Läksyksi ei tullut enkusta mitään eikä myöskään ruotsista, koska ruotsia ei siis pidetty tänään ollenkaan. Ope otti kuitenkin ruotsin kirjat katottavaksi. Ope selasi tunnin jälkeen kirjat läpi ja vilkais, miten tehtävät on tehty. Hienosti oli suurin osa tehnyt kaikki tehtävät ja myös kirja Hallonbåt 1-2 oli hienossa kunnossa. Kirjat on nyt kutosluokan opepöydällä, josta rehtori sitten huomenaamuna jakaa kirjat. Loput kirjat tulee ensi ti takaisin. Ope päällystää ne ensin kontaktimuovilla. Neljä kappaletta kirjoja on opella päällystettävänä.

Vitosluokkalaisten kanssa kerrattiin tulevaa koetta varten Reminder-tehtäviä tehden. Ope keräsi työkirjat ja tutki tunnin jälkeen, kuinka tehtävät oli tehty. Hienolta näytti kaikkien osalta. Kaikki vitosluokkalaiset ovat ahkeria tekemään tehtäviä enkun tunnilla. Ope palautti oman työpäivänsä päätteeksi vitosten kirjat vitosluokan open pöydälle eli Anna-Mari-ope jakaa huomenna kirjat vitosille. Niitä ei saa mennä itse ottamaan opepöydältä. Vitosten vihkot on opella tarkistettavana ensi tiistaihin asti. Palautus on taas vitosluokkalaisten ikiomiin kaappeihin. Läksyksi vitosille tuli kerrata niin paljon vielä enkun kokeeseen kuin vaan jaksaa. Vitosten enkun koe on siis jo ensi ti 27.3.2018. Tsemppiä lukuintoa kaikille vitosille, kun valmistautuvat koetta varten. Muistakaa, että Extra-kappaleita ei tarvitse opetella kokeeseen ollenkaan. Muistakaa myös, että opetelkaa huolella etenkin tummennetut sanat, kielioppilaatikot, lukekaa kappaleita ääneen moneen kertaan. Alleviivailkaa työkirjaan niin paljon kuin jaksatte, jos se auttaa teitä vitosia paremmin muistamaan asiat kokeessa. Lukekaa myös sanoja ääneen esimerkiksi näin: Thank you! Kiitos! I am very sorry! Olen todella pahoillani ja niin edelleen.

Nelosten kanssa tehtiin soveltava sanakoe. Sai käyttää kirjoja apuna, kun kirjoitti oikein huolella kuukaudet englanniksi paperille, koska ope ei ollut vielä ehtinyt tarkistaa sanakokeista edellistä koetta. Nelosten vihkot on myös open katsottavana. Vihkot saatte takaisin ensi tiistaina 27.3. Neloset jutteli reippaasti tunnilla ketjussa englantia, niin että ope aloitti aina ketju. Ketju alkoin muistaakseni näin: I am your English teacher. What is your name? I am... and I am ten years old. How old are you? I am ten years oli to. Where are you from? I am from Finland? Where do you live? I live in Germany... ja niin edelleen. Tunti loppui siihen, kun neloset nappasivat virpomisvitsansa matkaan ja lähtivät kyyteihin. Poistuessaan luokasta moni sanoi: Bye, bye. See you next time! Have a nice weekend! Läksyksi nelosille tuli työkirjasta s. 112 tehtävä 2.

Kolmoset saapuivat myös tänään luokkaan ihanan reippaina ikiomien virpomisvitsojensa kanssa. Suurin osa kolmosista on tehnyt aina tunneilla niin ahkerasti töitä, että halusin palkita nämä ahkerat tapaukset kirjalahjalla. Tilasin jo alkusyksystä ruotsin materiaalia Pohjola-Nordenista. Pohjola-Norden lahjoitti kivoja ruotsinkielisiä kirjoja. Nämä ahkerat kolmosluokkalaiset saivat siis tänään valita kirjoista itselleen ikiomaksi mieleisensä. Kolmosten englannin koe siirtyy, koska Heljä-open on silloin pidettävä jokin omista kokeistaan. Kolmosilla ei ole siis ensi tiistaina 27.3. englannin koetta. Kolmosille ei tullut tänään läksyä ollenkaan.

Vanhalan koulu pärjäsi hienosti Mikkelin koululaishiihdoissa sekä jääpalloturnauksessa

Vanhalan koulu pärjäsi hyvin Mikkelin koululaishiihdoissa 15.3.2018. Hiihtosää oli erittäin mainio, ja yleisö sai nähdä paljon hienoja, yritteliäitä suorituksia.

Viidennen luokan Ella Tarssanen hiihti upeasti hopeaa viidennen luokan tyttöjen sarjassa. Neljännen luokan Vilhelmiina Laukkanen päätyi sijalle 11 liki kolmenkymmenen hiihtäjän joukossa. Saman ikäluokan Niilo Kuokkanen oli 16. neljänkymmenen hiihtäjän joukossa ja Jere Kekkonen ja Aleksi Härkönen hiihtivät myös ehjät ja hyvät suoritukset kisoissa. Tarkemmat tulokset Mikkelin koululaishiihdoista löytyvät Mikkelin hiihtäjien sivuilta otsakkeen koululaishiihdot alta.

Tiistaina 3-4. luokan pojat osalllistuivat Mikkelin koulujen väliseen jääpalloturnaukseen, jonka järjestivät Mikkelin kampparit. Tällä seuralla on tältäkin vuodelta useita SM-mitaleita sekä junnujen että aikuisten sarjoista. Pelasimme alkulohkossa kaksi ottelua. Moision koululle hävisimme 0-3, mutta Ristiinan koulun voitimme hienosti 5-0. Neljännesvälierissä voitimme Otavan koulun 3-0. Puolivälierissä hävisimme Päämajakoululle pienimmällä mahdollisella maalierolla 0-1. Näin katkesi tiemme välieriin, joissa ratkaistiin mitalijoukkueiden sijoitukset. Tarkemmat tiedot näistä tuloksista löytyy Länsi-Savosta tai Mikkelin kamppareiden nettisivulta.

Kaiken kaikkiaan suorituksemme jääpalloturnauksessa oli todella hieno pieneksi kouluksi. Pojat ottivat ilon irti voitoista tuulettaen ja kahdesta tappiostakaan koulumme joukkueen pojat eivät lannistuneet. Erittäin hieno urheiluhenki oli koko ottelussa kaikilla osallistujilla vallalla. Huippujuttu!

Tässä samalla jo hiukan tulevasta koululaisten urheilutapahtumasta Mikkelissä. Huhtikuun lopussa on nimittäin Mikkelin koulujenväliset jalkapallo-ottelut. Vuosiluokilla 1-4 kaikki oppilaista pääsevät pelaamaan, kun taas 5-6.-luokilla on oma sarjansa. Koulumme 3-4. luokan opettaja Heljä Lampinen ottaa jo nyt ilmoittautumisia vastaan. 1-4. luokkalaisten sarjassa tulee olla 4 tyttöä ja 4 poikaa samassa sarjassa. Joka luokasta emme saa siis joukkuetta Vanhalassa kasaan. Jos halukkaita pelaajia löytyy riittävästi, niin Heljä on luvannut yhdistellä eri vuosiluokkien oppilaista joukkueita. Nyt kaikki innokkaat jalkapallonpelaajat ilmoittautumaan Vanhalan koulun Liikuntavastaavalle Heljä Lampiselle.