Kasvion ohjeet

Kasvion ohjeet 2017

Kasvio metsän kasveista

Kasviossasi pitää olla 25 mieluimmin kukkivaa metsän kasvia alla olevasta luettelosta. Voit tehdä kasvion joko keräämällä kasvit tai valokuvaamalla ne. Palauta kasviosi tarkistettavaksi viimeistään 1.9.2017.

Kasvion kerääminen

Laita luonnosta keräämäsi kasvit kuivumaan ja prässäytymään esim. sanomalehtien väliin painon alle. Vaihda kuivumisen alussa papereita, jotta kasvit eivät homehdu. Kiinnitä kuivat, prässäytyneet kasvit teipillä tai kontaktimuovilla esim. piirustuspapereille. Nimeä kasvit ja kirjoita kasvin nimen yhteyteen myös keräyspäivä ja kasvupaikka.

Esim. puolukka

12.6.2017

Kalevankangas, Mikkeli

Kasvien kiinnittämiseen tarvittavat paperit ja kontaktimuovit ym. saat halutessasi syksyllä koulusta, joten voit tehdä kasviosi viimeistelyn kesän jälkeen.

Kasvion valokuvaaminen

Sinulla on mahdollisuus tehdä kasvio myös valokuvaamalla. Kuvien on oltava itse otettuja, eivätkä ne saa olla esim. netistä kopioituja. Jos teet kasvion valokuvaamalla, laita kuvatessasi kasvin viereen lappu, jossa on nimesi ja kuvauspäivä. Liimaa valokuvat/tulosteet piirustuspaperille ja kirjoita niiden viereen yllä olevan esimerkin mukaiset tiedot. Kasvion voit tuoda tarkistettavaksi myös tikulle tallennettuna. Kasvion ”keräämisessä” kameralla on se hyvä puoli, että kasvit jäävät paikalleen. Ne nimittäin ovat kauneimmillaan kasvupaikallaan luonnossa!

Metsän kasveja

Pohjakerros: seinäsammal, liekosammal, kynsisammal, kerrossammal, sulkasammal, lehväsammal, karhunsammal, poronjäkälä, hirvenjäkälä, torvijäkälä, tinajäkälä, nahkajäkälä

Kenttäkerros: mustikka, puolukka, sianpuolukka, variksenmarja, kanerva, vanamo, oravanmarja, kielo, käenkaali, metsätähti, kangasmaitikka, sudenmarja, kultapiisku, metsäkurjenpolvi, talvikki, metsäorvokki, nuokkuhelmikkä, metsäkastikka, metsälauha, sananjalka, metsäimarre, kallioimarre, metsänalvejuuri, metsäkorte, riidenlieko, katinlieko, keltalieko

Pensaskerros: kataja, paju, tuomi, paatsama

Puukerros: mänty, kuusi, rauduskoivu, hieskoivu, harmaaleppä, pihlaja, haapa, vaahtera, lehmus, tammi, jalava