Lukuvinkkejä

K15 - Jyri Paretskoi

Kirja oli sopivan pituinen ja teksti oli jouhevaa luettavaa. Kirjassa oli paljon huumoria ja hauskoja juttuja. Tilanne komiikkaa ei todellakaan puuttunut.

Kirja kertoo Ronista, jolla ei ole montaa kaveria. Roni on koulu kiusattu. Ronin luokalle tulee uusi tyttö, joka muuttaa Ronin elämän. Ronilla on lappu johon hän on kirjoittanut kysymyksiä, mitkä saisi tietää, kun Roni täyttää 15. Ronin äidin makuuhuoneessa on lukittu kaappi, johon Roni ja kumppanit yrittävät löytää avainta, äidiltä salaa.
Oliver Marttinen
Kuvahaun tulos haulle k-15 kirja

Juoppohullun päiväkirja - Juha Vuorinen

Juoppohullun päiväkirja on kirjasarjan ensimmäinen osa, joka käsittelee Juha nimisen päähenkilön ja sivuhenkilöiden Kristianin ja Mikaelin elämää. Juhan,Kristianin ja Mikaelin elämä on tiivistetysti aikalailla pelkkää ryyppäämistä, naimista ja tappelemista, mutta ei sen enempää kirjasta ettei mene spoilaamisen puolelle, jos haluat tietää henkilöistä lisää lue kyseinen kirja.

Suosittelen kirjaa sellaiselle lukijalle joka ymmärtää mustaa huumoria ja tahtoo nauraa itsensä hengiltä siis oikeesti tää kirja on niin hauska et joku mummeli säikähti lentokoneessa, kun rupesin nauraa maan niin perkeleesti keskellä yötä, koska luin tätä kirjaa.
Veeti Väisänen

Kuvahaun tulos haulle juoppohullun päiväkirja 1

Aavelinnut - Ritva Toivola

Kirja on jännittävä ja helppolukuinen. Suosittelen sitä kaikille jotka pitävät jännittävistä kirjoista.

Kirjan päähenkilö on poika nimeltään Topi ja sivuhenkilöitä ovat Jarkko (Topin eno), Olivia (Jarkon naapuri), Sami (Topin ystävä), Milena ja Maria (Jarkon ystäviä).

Kirjan rakenne oli helppolukuista ja johdonmukaista.

Kirjan tarina loppui kuin seinään, mutta se antaa lukijalle mahdollisuuden jatkaa tarinaa omassa päässään niin kuin haluaa.

Kirjaa kerrotaan Topin näkökulmasta; joka omasta mielestäni tekee kirjasta kiinnostavamman.

Juonipaljastuksia

Topi lähtee hänen Jarkko enonsa kanssa viettämään saaren mökille kesäloman viimeisiä viikkoja. Heidän siellä ollessaan Topi huomasi mustia aavemaisia lintuja mökkisaaren vieressä olevalla Laukkaluodolla ja ilmoitti niistä Jarkolle joka oli mökin ovella.

Kun Jarkko lähti saaresta ja Topi jäi saareen niin hän meni käymään Jarkon naapurin luona, viemässä hänelle kalaa ja hänen siellä ollessaan hän näki maalauksen, jossa oli kolme luurankolintua istumassa kivellä keskellä merta, joka lainehti niiden ympärillä punamustana, niin kuin veri.

Jose Savolainen

Kuvahaun tulos haulle aavelinnut

Tähtiin kirjoitettu virhe - John Green

Kirja kertoo rakkaustarinasta, jossa kaikki ei suju niin helposti. Päähenkilö Hazel kertoo omasta elämästään syöpänsä kanssa. Hän on 16-vuotias happiviiksiä kantava sekä kirjoja rakastava tyttö, joka on onnellinen saatuaan lääkkeen ansiosta muutamia elinvuosia lisää. Hänen vihaamaansa vertaistukiryhmään tulee uusi jäsen, Augustus. Gus sairasti luusyöpää ja menetti jalkansa, jonka takia sitä korvaa proteesi. Hän on hurmaava ja hyväkäytöksinen nuori. Hazel ja Augustus viettävät aikaa huomaten miten vahva side heidän välillään on. Jännitystä kirjasta ei puutu, kun Hazelin syöpä aiheuttaa ongelmatilanteita. Siksi suosittelen tätä lukijoille, jotka tykkäävät jännittävistä ja ei ennalta arvattavista tilanteista. Nuoret kokevat pettymyksiä sekä suuria hetkiä matkustaessaan ulkomaille kirjailijan perässä. Hazel ja Augustus etenevät suhteessaan, mutta mitä tapahtuu, kun he saavat kuulla järkyttävän uutisen, se selviää kun luet kirjan itse. Kirja kannattaa lukea myös sen takia, että saa tietää syöpää sairastavan ihmisen elämästä ja päivittäisistä ongelmista. Suosittelen tätä erityisesti niille, ketkä lukevat romanttisia kirjoja, eivätkä halua kuulla ihan tavallista rakkaustarinaa.
Enrica Pokkinen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tähtiin kirjoitettu virhe on John Greenin suosittu romanttinen draama romaani, joka ilmestyi vuonna 2012. Kirjan pohjalta on tehty Josh Boonen ohjaama elokuva, joka sai ensi-iltansa kesäkuussa 2014.


Kirja kertoo kahdesta sairaasta nuoresta, jotka rakastuvat toisiinsa. Kirjan päähenkilö Hazel Grace Lancaster on 16-vuotias syöpää sairastava nuori. Niin hän itse kuin hänen perheensäkin haluaisivat Hazelin olevan “normaali” nuori, mutta syövällä on ikäviä sivuvaikutuksia ja yksi niistä on se, ettei tavallisuuten ole mahdollisuutta. Hazelin elämä junnaa eteenpäin syöpäkokousten ja kotona istumisen välillä aina siihen saakka, kunnes hän tapaa Augustuksen, nuoren ja komean pojan, joka aikoo tehdä kaikkensa hurmatakseen Hazelin. Hazel ja Augustus huomaavat pitävänsä toisistaan. Hazel ja Augustus lähtevät matkalle yhdessä Amsterdamiin ja seikkailevat yhdessä läpi Amsterdamin.

Minun mielestä kirja on todella hyvä ja se on pitkä, mutta sopivan pitkä kirja.
Hilma Roponen

Kuvahaun tulos haulle tähtiin kirjoitettu virhe kirja

Mirror Mirror - Cara Delevingne

Mirror, Mirror on Delevingnen esikoisromaani. Hän kirjoitti teoksen yhdessä kirjailija Rowan Colemanin kanssa ja julkaisi sen vuonna 2017. Kirja kertoo Lontoossa asuvista neljästä nuoresta, joilla jokaisella on omat suuret salaisuutensa. Päähenkilö Red sekä samaa koulua hänen kanssaan käyvät Naomi, Rose ja Leo päätyvät kouluprojektin takia yhdessä bändiin, jonka nimeksi he päättävät Mirror, Mirror. Red on lyhyt ja punatukkainen rumpali, Rose itsevarma laulaja, Leo pitkä ja ihailtu kitaristi ja Naomi omanlaisen tyylin omaava basisti. Vaikka bändin jäsenet tuovat tukea toisilleen, Naomi katoaa ja hänet löydetään puolikuolleena Thames-joesta. Tytön maatessa sairaalassa tajuttomana Red, Leo ja Rose alkavat tutkimaan hänen katoamistaan, sillä he eivät usko Naomin yrittäneen itsemurhaa. Tutkiminen johtaa kuitenkin isoon, vakavaan rikokseen sekaantumiseen.

Kirja oli mielenkiintoinen ja nopealukuinen. Tarina pysyi kiinnostavana, sillä uusia salaisuuksia paljastui usein. Pidin hahmoista ja kirjoitustyylistä, jossa käytiin välillä menneisyydessä.
Vilma Pekurinen
Kuvahaun tulos haulle mirror mirror cara delevingne

K18 - Johanna Hulkko

Aksu on lukiolainen poika, kaikin puolin kunnollinen, ja ihastunut sirkusta harrastavaan Mariaan. Aksu itse harrastaa tietokonepelejä ja on niissä enemmän kuin taitava.

Kun vanhemmat lähtevät pienelle matkalle, Aksu saa luvan jäädä kotimieheksi. Kun vanhempien auton takavalot häipyvät, perheen olohuone muuttuu komentokeskukseksi peleineen kaikkineen. Yksinäinen poika pyytää pelikaverikseen Nooran, joka Aksun mielestä osaa pelata oikeita pelejä.

Nuoresta iästään huolimatta Noora on myös kokenut happo, eikä mene kauaakaan, kun nuoret korkkaavat Aksun isän vodkapulloja huonolla seurauksella.
Leevi Lausas
Kuvahaun tulos haulle k18 johanna hulkko

Sori vaan, se on totuus - Katariina Romppainen

Kirjan päähenkilö on seiskaluokkalainen Senja, joka on valehdellut kavereilleen kodistaan ja perheestään, koska huonomaineinen vuokralähiö Koilaakso ja todella köyhä yksinhuoltajaäiti hävettävät. Senjalla oli hänen isästään vain nimi ja yksi valokuva tiedossa. Kun aikaa oli kulunut, niin Senjaa alkoi ahdistaa valehtelu ja hän aikoi kertoa kaiken hänen kaverilleen. Sitä ennen hänen äiti lähti yllättäen Norjaan ja sanoi Senjalle että lähtee töihin, mutta oikeasti hän meni sinne ihan muun syyn takia jota ei halunnut kertoa Senjalle, ettei Senja huolehtuisi. Sillä aikaan Senja joutuu hänen sukulaisilleen, joita ei ole nähnyt ikinä. Siellä ollessa hän pääsee ehkä vihdoin näkemään hänen isäänsä ja on siitä todella innoissaan. Vähän ajan päästä Senja kumminki saa tietää missä hänen äiti oikeasti on, joten haluaa heti lähteä sinne. Kun Senja pääsee hänen äitinsä luokse niin silloin hänen äitinsä on jo aika hyvässä kunnossa, joten he pääsevät muuttamaan takaisin yhteen Koilaaksoon. Pian takaisin muuton jälkeen Senja tutustuu vihreäsilmäiseen poikaan, joka tulee mm. syömään heille. Tämän jälkeen, jonkun ajan päästä Senjan isä tulee vihdoinkin järkiinsä ja tekee todella suuren muutoksen hänen elämässään, ja sen saat tietää kun luet kirjan. Suosittelen kirjaa ihmisille joita kiinnostaa ihmisten elämäntarinat ja erilaiset kohtalot. Kirjavinkkaus on suunniteltu suurinpiirtein minun ikäisilleen tytöille ja pojille, miksei aikuisillekin. Itse pidin kirjasta todella paljon, koska kirjassa oli koukuttava kerrontatyyli ja mielenkiintoisia juonen käänteitä.
Saana Laukkanen
Kuvahaun tulos haulle sori vaan se on totuus

 

Pehmolelutyttö - Jukka Behm

Lukemani kirjan päähenkilö on 15-vuotias tyttö,  jonka nimi on Emilia. Hän myy omaa aikaansa tuntemattomille miehille. Hän asuu kaksikerroksisessa rivitalossa yhdessä hänen isoveljensä Joonan ja vanhempiensa kanssa.  Emilia ja joona pitävät molemmat pehmoleluista joita heillä riittää. Emilia jakaa kaikki salaisuutensa rakkaille pehmoleluillensa. Lila on Emilian paras kaveri ja Lila on Emilian kanssa vain silloin, jos hänellä ei ole ketään poikaa kenen kanssa olla.

Mielestäni kirja kannattaa lukea, koska siinä kerrotaan ajankohtaisista asioista, jotka voivat kiinnostaa oma ikäisiäni. Kirja oli mielenkiintoinen ja koukuttava, siksi tahtoisin että mahdollisimman moni lukisi tämän.
Taru Hämäläinen

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Teoksen henkilöitä ovat 15-vuotias Emilia, hänen  isoveljensä Joona ja heidän vanhempansa. Emilialla ja Joonalla on kummallakin iso armeija pehmoleluja huoneissaan, pehmot ovat heidän yhteinen kiinnostuksen kohteensa. Perheenjäsenet asuvat kaikki samassa omakotitalossa ja ovat keskenään hiljaisia ja omissa oloissaan viihtyviä ihmisiä. Sen perustelen sillä, että he eivät puhu toisilleen paljoa.  Emilia viettää aikaa parhaan kaverinsa Lilan kanssa vain silloin, kun hänellä ei ole poikaystävää.

Emilialla on salaisuus, jonka hän jakaa vain pehmolelujensa kanssa. Emilia myy aikaansa miehille.  Hän kuvailee kirjassa asiaa näin: “Olen ottanut muutamalta typerykseltä rahaa siitä, että he ovat saaneet viettää aikaa seurassani.”.

Pidin kirjasta, koska siinä tapahtui paljon ja se oli mielenkiintoinen. Kirjan lukemiseen ei mennyt kuin muutama päivä. Kirja kannattaa lukea sen mielenkiintoisuuden vuoksi. Se oli mielenkiintoinen ajankohtaisen aiheensa vuoksi. Teoksessa tapahtuu paljon joten se ei ole pitkästyttävä. Kirja on myös aika lyhyt eli soveltuu myös lyhyempien kirjojen lukijoille.
Iida HaimilahtiKuvahaun tulos haulle pehmolelutyttö

Sebastian Aho - Kärpistä NHL-tähdeksi - Antti Wennström

Kirja kertoo jääkiekkoilija Sebastian Ahon tarinan hänen nuoruusvuosista nykypäivään. Kirjassa puhutaan pääasiassa Sebastianin kiekkourasta, ei niinkään muusta elämästä. Kirja on kirjoitettu “hän”- kertoja tyyliin eri ihmisten haastattelujen pohjalta.


Kirja kannattaa lukea, jos on kiinnostunut jääkiekosta ja jääkiekkoilijan elämästä.
Tuomas Hokkanen

Kuvahaun tulos haulle sebastian aho kärpistä nhl tähdeksi

Patrik Laine - NHL:n uusi suomalaistähti - Antti Wennström

Luin kirjan, joka kertoi Patrik Laineen elämästä ja matkasta huipulle. Kirja oli mielenkiintoinen minulle, koska harrastan itse jääkiekkoa. Suosittelen kirjaa niille ketä kiinnostaa jääkiekko ja elämäkerta tarinat.

Kirjassa käsitellään jääkiekon pelaamista, harrastamista ja siitä kuinka kovaa pitää treenata, jotta pääsee huipulle pelaamaan jääkiekkoa ja tienaamaan elantonsa lajilla. Kirja sopii myös urheilusta ja liikunnasta kiinnostuneille ihmisille. Kirja on myös käyvä hieman lukutaidottomille koska kirjassa on paljon kuvia. Patrikin tarinaa kertovat valmentajat ja pelikaverit. Kirja oli hyvä lukukokemus, siksi suosittelen kirjaa muille.
Veeti Partanen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kirja kertoo Laineen elämästä ja hänen matkastaan huipulle. Laineen tarinaa kertovat hänen pelikaverit ja valmentajat sekä toimihenkilöt,  Kirja sopii parhaiten jääkiekosta kiinnostuneille tai elämäkertojen lukijalle. Kirja luo katsauksen myös tulevaan: Mitä onnistuminen ja voittaminen NHL:ssä vaatii.  Kirja sopii myös heikommallekin lukijalle koska teksti on selkeää ja kirjassa on käytetty kuvia paljon. Kesällä 2016 NHL:n varaustilaisuudessa Winnipeg Jets varasi Laineen. Odotukset tässä Winnipegin kaupungissa olivat kovat mutta niin myös 18-vuotiaaseen Laineeseen kohdistuneet paineet. Laine hämmästytti kuitenkin kaikki ja alkoi iskeä maaleja samaan tahtiin mihin Suomen Pääsarjatasolla jäi. Innostuin lukemaan kirjaa koska siinä on nuorille tarkoitettua tekstiä ja se on helppo lukuista. Teos on ajankohtainen koska se on vasta julkaistu ja Patrik Laine pelaa vieläkin NHL:ssä.

Opin kirjasta sen että jos on ongelmia oman luonteen kanssa se voi olla vahvuus kun siitä käy puhumassa oikeille henkilöille.
Jonne Pulkkinen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Suosittelen kirja mielellään liikunnasta kiinnostuneille nuorille ja myöskin vanhemmille ihmisille kirja sopii mainiosti, vaikka kirjassa kerrotaan jääkiekkoilijasta ei itse välttämättä tarvitse olla kiinnostunut jääkiekosta. Patrik Laine kirja on hyvin helppolukuista ja helposti ymmärrettävää ja kirjassa on myös paljon kuvia. Kirjassa käsitellään kuinka paljon vaatii töitä päästä maailman huipulle ja kuinka pitkä prosessi se on. Kirjassa kerrotaan Patrik Laineen matkasta huipulle valmentajien, seurakavereiden, seurajohtajien, kykyjenetsijöiden ja jääkiekkojournalistien kuvakulmasta. Kirjassa Patrik Laine kertoo myös omia mietteitä matkan varrelta.
Jonas Rouhiainen

Kuvahaun tulos haulle patrik laine NHL:n uusi suomalaistähti

Nälkäpeli - Suzanne Collins

Nälkäpeli kertoo joka vuotuisesta perinne pelistä jossa valitaan 12 eri sektorilta 2 pelaajaa. Pelaajat laitetaan peli alueelle jossa heidän pitää tappaa toisensa niin että vain yksi jää eloon ,mutta kirjassa ympäristö on ohjattavissa jonka takia ympäristö muuttuu koko ajan ja mitä vaan voi tapahtua milloin vain.Pelin voittaja saa palkinnoksi rikkausia joilla voi elää loppuelämänsä.

Kirjassa on paljon toimintaa ja juonenkäänteitä ,jonka takia ei voi ikinä tietää mitä seuraavaksi tapahtuu.Juonen käänteiden määrä ja toiminta tekee kirjasta kiinostavan, jonka takia motivaatio lukea pysyy helposti pitempiäkin aikoja

Suosittelen kirjaa ihmisille jotka pitävät toiminnasta mutta tylsistyy helposti.
Miika Nousiainen

Kuvahaun tulos haulle nälkäpeli

Viestejä koomasta - Marja-Leena Tiainen

Marja-Leena Tiaisen kirja Viestejä Koomasta on mukaansatempaava ja samaistuttava kirja. Kirja kertoo nuoren tytön elämästä, mutta samalla laittaa pohtimaan elämän suuria kysymyksiä.  Päähenkilö Silva on aivan tavallinen tyttö Varsalasta, joka viettää kesälomaansa yhdessä perheensä ja kavereidensa kanssa. Kirja kertoo Silvan elämästä ja henkisestä kasvusta kesälomasta aina vuodenvaihteeseen saakka.

Silva alkaa kesälomalla kavereiden painostuksesta joutua huonoille raiteille elämässä.  Myöhemmin se meinaa koitua Silvan kohtaloksi hänen hypätessään sillan kaiteelta jokeen. ‘’Silva puristi metallista kaidetta. Hän sulki silmänsä ja veti syvään henkeä. Sitten hän putosi.’’  Silva herää Koomasta, joka on ikään kuin tila elämän ja kuoleman välissä. Kooma-aika antaa lukijalle ajattelemisen aihetta oman elämän rajallisuudesta. Se ei kuitenkaan ole ahdistavaa vaan silmiä avaavaa ja mielenkiintoista. Silvan ollessa Koomassa hän näkee kuolleita ihmisiä, juttelee muiden Koomassa olevien kanssa ja saa viestejä vainajilta viedäkseen ne eläville ihmisille. Mitä kaikkea Silva kokee Koomassa? Mitä viestejä Silva saa vietäväkseen? Ne voit selvittää vain lukemalla.

Kooman jälkeinen aika on kirjan mielenkiintoisin osuus. Silvan elämä muuttuu Kooman seurauksena ja hänen elämäänsä tulee uusia ihmisiä. Silva pelastaa toisen ihmisen hengen, mutta kärsii itsekin ongelmista. Lisäksp

i viestien toimittaminen oikeille vastaanottajille tuottaa päänvaivaa.

‘’ Silva vilkaisi Hetaa. Nuori nainen tuijotti häntä silmät suurina ja ihmettelevinä. -Kertoisitko, mistä on kysymys, Heta pyysi.

-Sitä on vähän vaikea selittää…

-Yritä. Missä sä tapasit Adan?

-En minä tavannut sitä oikeasti. Me tavattiin… unessa.

-Unessa? Hetan silmät pyöristyivät. -Mitä sä oikein höpiset?

-Mulle sattui onnettomuus, ja olin jonkin aikaa tajuton. Näin kummallisia unia, ja yksi oli sellainen, missä Ada tuli juttelemaan mulle.’’

Silvan henkinen kasvu on mielenkiintoista luettavaa, koska hän on samanikäinen kuin itsekin olen. Uudet ihmiset kuten Lauri Espoosta tuovat lisää jännitystä Silvan elämään.

Kirja on helppolukuista ja tarina etenee hyvään tahtiin. Kerronta on selkeää, eikä mikään asia jää kaivertamaan mieltä. Haastan teidät lukemaan kirjan, koska siinä on yhdistetty hieman yliluonnollista ja meidän ikäisen päähenkilön kehittymistarina.
Eevi Lokka
Kuvahaun tulos haulle viestejä koomasta

Antti Tapani

Antti Tuiskun elämänkerta Antti Tapani kertoo hurjan ja huolettoman lapsuuden ja nuoruuden Antin elämästä. Kirja käsittelee myös Antin uran alkuaikoja ja kauhistuttavia ihmissuhteita. “ Hän veti mua turpaan siinä keskellä Mannerheimintietä. Sitten hän sanoi tämän auton pysähtyvän nyt tähän ja vetäisi yhtäkkiä käsijarrusta. Mulla oli varmaan kuusikymppiä nopeutta. Auto lähti pyörimään väkkäränä. Näin peräpeilistä, että bussi tulee päin ja huusin, että nyt me kuollaan.” Kirja oli mielestäni avartava, siinä sai ihan uuden kuvan suositun artistin elämästä, paineista ja peloista. Kirjassa kerrottiin paljon asioita, joita ei olisi voinut kuvitella tapahtuvan juuri Antille. Siinä selviää myös miten Antin ura on vaikuttanut hänen ystäviin ja perheeseen.

 Elämänkerta oli myös mukava lukea, koska siinä oli pätkiä missä Antin läheiset ja uran varrella olevat ihmiset puhuivat. Siinä sai taas vähän eri näkemystä miltä Antin ura on näyttänyt heidän näkökulmasta.

 Mielestäni kirja kannattaisi lukea, vaikka ei olisikaan mikään Antti tuisku fani tai edes kuuntelisi hirveästi hänen musiikkiaan. Itsekin luin kirjan, koska halusin tietää enemmän, mitä artistit käyvät läpi isojen paineiden alla ja koko ajan valokeilassa olevina. Myös sen miten he pitävät yksityisasiat poissa mediasta ja jaksavat sitä, että kadulla aina joku tunnistaa sinut.
Viivi Visti

Kuvahaun tulos haulle antti tuiskun elämäkerta

Samoilla silmillä - Peter Franzen

Tässä kirjassa käsitellään poikaa nimeltä Pete, Peten äitiä Eevaa ja Peten kasvatti-isää Perttiä. Kirja kertoo mielenkiintoisesti heidän elämästään.

 Pete on teini-ikäinen poika, jonka elämä alkaa kohti aikuisuutta. Hän kokee uusia siistejä asioita elämässä kuten yöelämää ja tappeluita. Virkavaltakin tulee Petelle ehkä jopa vähän liiankin tutuksi.

 Peten äiti elää uutta nuoruutta erottuaan Peten isästä ja lähtee opiskelemaan ulkopaikkakunnalle. Hän etsii uutta miestä itselleen ja voi olla, että baarista lähtee mukaan kotiin ulkomaalainen laulaja.

 Peten isä etsii uutta suuntaa elämälleen sen jälkeen kun yritti hukuttaa itsensä talviseen mereen. Hän haluaa aloittaa puhtaalta pöydältä ja viettää aikaa lastensa kanssa.


Kirja kannattaa ehdottomasti lukea, varsinkin jos on teini-ikäinen. Teoksessa kuvataan hyvin elämän vaikeita ja hyviä aikoja. Mielenkiintoisinta on se, että juuri kun jotain jännää on tapahtumassa, kertoja vaihtuu toiseen. Jos siis teinin elämä kiinnostaa ja etsit kirjaa mitä lukea, tässä on hyvä vaihtoehto. Kirja on helppolukuinen ja sopivan pitkä. Ainoana miinuksena näen sen, että jotkut vuorosanat ovat niin vahvaa murretta että niitä ei meinaa ymmärtää.
Veli-Matti Nuija
Kuvahaun tulos haulle samoilla silmillä peter franzen

Viha jonka kylvät - Angie Thomas

Tarinan päähenkilö on 16-vuotias Starr, joka asuu perheineen Garden Heightsin slummeissa.

Kirja  käsittelee muutosta Starrin elämässä, kun hänen lapsuudenystävänsä ammutaan poliisin toimesta eräänä iltana. Starr on ainoa silminnäkijä ja ainoa joka voi tuoda oikeutta ystävälleen. Starr joutuu tasapainottelemaan kahden maailman välillä, ja etsimään rohkeutta puhumaan tapahtuneesta maailmalle, joka yrittää pitää hänet hiljaisena.

Teoksessa käsitellään raskaita aiheita kuten rasismia ja poliisien herkkiä liipaisinsormia varsinkin ei-valkoisten suhteen. Omasta mielestäni on myös kiinnostavaa kuinka kaunistelematta kirjoittaja kertoo elämästä slummeista: kahden jengin päättymättömästä valtataistelusta, huumekauppoihin sotkeutuvista nuorista ja selviytymisestä sen kaiken kaaoksen keskellä, kun lait eivät enää päde. Kirja sai minut ymmärtämään hyvin tunteita ja syitä mielenosoitusten taustalla ja mistä niissä on oikeasti kyse.

Suosittelisin kirjaa kaikille, jotka ovat vähääkään kiinnostuneita vähemmistöjen elämästä, varsinkin Amerikassa. Starrin näkökulma poliisien vallasta, jengeistä ja väkivaltaisuudesta herättää paljon uusia ajatuksia ja keskustelun aiheita. Kirja on myös hyvin ajankohtainen ja realistinen ottaen huomioon millainen tilanne Amerikassa tällä hetkellä on.

Katkelma s. 19 - 20

Starr on Garden Heightsin kuuluisissa kevät bileissä Kenyan kanssa, mutta kun Kenya lähtee, Starr jää juttelemaan Khalilin, vanhan ystävän kanssa.
Senni Hynönen
Kuvahaun tulos haulle viha jonka kylvät

Kaikki viimeiset sanat - John Green

Lukemani kirja on John Greenin teos, Kaikki viimeiset sanat. Romaanin päähenkilö on 16-vuotias Miles Halter. Kotiolot eivät viihdyttäneet poikaa tarpeeksi, ja hänestä oli aika ottaa vähän etäisyyttä vanhemmistaan. Miles muuttaa Culver Creekin sisäoppilaitokseen osittain uuden elämän varjossa ja ryhtyy opiskelemaan. Hän sopeutuu aivan erilaisiin maisemiin ja kavereihin, joihin oli kotonaan tottunut. Ensimmäinen, johon Miles tekee tuttavuutta oli Everesti, hänen kämppäkaverinsa. Everestin kautta tulee lisää ystäviä, kuten Alaska, Takumi ja Lara. Kaverit, jotka polttavat ja juovat saavat Milesinkin sortumaan, vaikka oli lähtiessään vielä varma, ettei niin tule koskaan käymään.

Pian alkaa jo tapahtua ja Miles rakastuu oppilaitoksessa asuvaan Alaskaan. Koulu sujuu hieman taka-alalla, koska on muutakin mietittivävää. Se mitä vapaa-ajalla tehdään selviää, kun luet kirjan itse.

Minun mielestä kirja on hyvin kirjoitettu ja se koukuttaa lukemaan. Teksti on helposti ymmärrettävää, eikä varmastikaan tarvitse lukea kohtia uudestaan ymmärtääkseen. Vaikka aihe ei kuulostaisi ensimmäisellä kerralla niin mielenkiintoiselta, se on silti paljon muutakin kuin mitä takakansi kertoisi. Suosittelen kirjaa meidän ikäisille, mutta toki myös nuoremmille kuin vanhemmillekin lukijoille. Pidin kirjassa eniten lopusta, sillä sitä oli mahdoton odottaa tai ennalta arvata. Monissa kirjoissa loppuratkaisua käsitellään jo kirjan alkupuolella, tässä ei kuitenkaan niin käynyt, joka on mielestäni hyvä asia. Minun mielestä parhaita kohtia kirjassa on ehdottomasti loppu, vaikka se onkin surullinen. Muutenkaan kirjassa ei ollut tylsiä kohtia, joissa olisi tehnyt mieli jättää lukematta.
Nelli Husu
Kuvahaun tulos haulle kaikki viimeiset sanat kirja

Pako - Jorma Kurvinen

Kirjassa käsitellään kahta poikaa nimeltään Paavo ja Matti, jotka ovat 16 ja 12 vuotiaita. Eräänä päivänä pojat ovat kalassa aivan normaalisti, kun he menevät kalastusmökkiinsä heitä odottaa odottamaton asia nimittäin Inarin vankileiriltä karanneet saksalaissotilaat ottavat pojat panttivangeikseen. Huonosti varustautuneet saksalaiset pakottavat pojat johdattamaan heidät Ruotsin rajalle. Pojille on tulossa siis todella rankka reissu. Saksalaisia jahtaa myös Gestapon takaa-ajo ryhmä, jos saksalaiset jäävät kiinni heitä kidutetaan pahasti eli se ei ole vaihtoehto.

Vinkkaan kirjaa siksi, koska se perustuu tositapahtumiin ja se kertoo sodan aikaisesta ajasta. Jorma Kurvinen myös pitää sitä parhaana nuortenkirjanaan, jonka on koskaan tehnyt.
Eero Ylönen
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kirja jonka aion vinkata on nimeltään pako. Nimi kertoo hyvin mistä kirja kertoo. Se kertoo kahdesta pojasta nimeltään Matti (12v) ja Paavo (16v), jotka joutuvat Inarin vankileiriltä paenneiden miesten kidnapatuksi. Miesten tavoite on päästä yli ruotsin rajan josta heitä jahtaavat Gestapon sotajoukot eivät saavuttaisi heitä. Inarin vankileiriltä paenneet saksalaiset miehet kuolisivat mielummin, kuin joutuisivat Gestapon käsiin.

Kirjan jännittävimpiä kohtia on, kun saksalaiset, Matti ja Paavo etenevät sotilaiden tukikohdan ohi ja päättävät varastaa selviytymistarvikkeita rekka-auton lavalta. Yksi saksalaisista oli nappaamassa reppuun varusteita, kunnes yksi sotilaista tuli ulos ja huomasi tämän. Sotilas avasi tulen ja samoin saksalaiset. Matti ja Paavo odottivat näköetäisyydellä kauempana. Yksi saksalainen oli vielä ampumassa ja toinen oli perääntynyt Matin ja Paavon luokse, kunnes hän huomasi toverinsa pulassa. Hän huusi “DIE BRIEFE!” ja lähti rynnäkköön takaisin. Lue kirja niin tiedät mitä seuraavaksi tapahtuu.

Kirjan on kirjoittanut Jorma Kurvinen. Tämä oululainen kirjailija on saanut useita kirjallisuuspalkintoja ja kirjoittanut monia menestysromaaneja.

Kirja jonka luin oli tosi hyvä. Kirja oli helppolukuinen ja siinä oli juuri sopivasti sivuja. Kirjassa oli jännittävää seikkailua, mutta myös rauhallisiakin osia. Suosittelen kirjaa ihmisille, jotka tykkäävät jännityksestä. Jos alotat kirjan, jäät siihen heti koukkuun, sen takia sen lukeminen on nautinnollista!
Aapo Neuvonen
Kuvahaun tulos haulle jorma kurvinen pako

Vihan kadut - Ryan Gattis

“Kävelen avaamaan television. Kuvat esittävät kaupungin kortteleita ja juoksevia ihmisiä, joiden kainalot ovat täynnä tavaraa. Roskikset palavat, lähikaupat palavat ja -ei saatana - huoltoasematkin palavat. Taivas ei ole sininen eikä edes siniharmaa, kuten silloin, kun savusumu on pahimmillaan. Se näyttää lähinnä märältä sementiltä.

Silloin ymmärrän, että katson kuvaa sotatila-alueelta. South Centralissa on sotatila. Ihan kuin se Libanonin-kaaos, joka olisi saapumassa meikäläisen takapihalle.

Ja mikä on tuon kaaoksen merkki minulle ja joka ikiselle vatipäälle, jolla on rikosrekisteri? Tänään on jumalauta joulu, homiet. Pankaa haisemaan, viesti kertoo, ottakaa mitä haluatte. Tänään hämärähommat hoidetaan päivänvalossa. Tänään kytät eivät hallitse kaupunkia. Tänään me hallitsemme.”


Niin sanoi Fate, jengipomo, joka on juuri lähdössä ostamaan aseita kaveriltaan, jotta voisi musertaa Troublen jengin. Fate on ison klikin johtaja, jolle kukaan ei väitä vastaan.


Vihan kadut on tositarinoihin perustuva kirja Los Angelesin mellakoista vuodelta 1992.

Siinä 17 fiktiivistä henkilöä kertovat mellakoiden kuudesta päivästä jokainen omasta näkövinkkelistään. Mukana on muun muassa sairaanhoitaja, palomies ja huumekauppiaita. Jokaista päivää edeltää lainaus amerikkalaisista medioista, jonkun oikeasti sanomasta tai kirjoittamasta tekstistä.


Vaikuttavan teoksesta tekee sen jopa hieman pelottavan realistinen ja suorasanainen kerronta Amerikkalaisesta jengikulttuurista sekä se, kuinka väkivalta ja tappaminen ovat syrjäseuduilla niin arkipäiväistä ja helppoa. Kivan lisän tuovat myös espanjankieliset slangisanat, joita Losissa oikeasti käytetään. Kirjassa poliisit eivät enää pysty hallitsemaan kaupunkia vaan valta on rikollisten käsissä.


Kirja sopii mielestäni kaikenlaisille lukijoille. Se on mielenkiintoinen teos, joka kannattaa lukea loppuun saakka, jotta tajuaa, mitä alussa tapahtui, ja kuka oli minkäkin tapahtuman takana. Se tempaisee mukaansa heti alusta alkaen ja kertoo hyvin Amerikan pimeämmästä puolesta.


“Teemme tilaa Osolle, Fatelle ja parille sotilaalle, jotka kantavat Momon, Troublen ja viiden jengiläisen ruumiit rekan luo ja viskaavat ne lavalle kuin ne olisivat verisiä jauhosäkkejä.”

Sen kertoi Clever, jengiläinen, joka oli mukana Faten ja Jokerin jengien välisessä tappelussa. Nyt voittajat aikovat kuljettaa hävinneet rekalla sillan alle ja polttaa koko rekan ruumiineen päivineen hävittääkseen todisteet tapoista. Rikospaikalla pikkuhomiet pesevät veret pois seinistä ja väärentävät kengänjälkiä, jotta seriffit eivät pysty tutkimaan rikospaikkaa, mutta jäävätkö jengiläiset kuitenkin kiinni tai paljastuuko huumekauppiaat poliiseille siviilien toimesta? Se täytyy itse selvittää lukemalla!
Iina Rasimus
Kuvahaun tulos haulle vihan kadut

Mitä tytön täytyy tehdä? - Holly Bourne

Teos kertoo 15-vuotiaasta Lottiesta ja hänen elämästään. Lottie on temperamenttinen  feministi, eli hän puolustaa naisten oikeuksia. Hän on jopa perustanut koulussa kerhon, johon kaikki halukkaat voivat liittyä keskustelemaan kaikista feministisistä ja seksistisistä asioista. Lottien vanhemmat ovat aina halunneet, että Lottie pääsee arvostettuun Cambridgen yliopistoon, joten he vaativat, että tämä FemSoc kerho ei häiritse Lottien opintoja.

Kirjan alussa Lottie  joutuu kahden iäkkään miehen arvostelemaksi. Miehet saartavat Lottien ja ihailevat hänen aamulla laittamaansa punaista huulipunaa. He myös tuovat sen esille, kuinka tykkäävät tästä huulipunasta. Miesten käytös raivostuttaa, mutta eniten Lottieta vaivaa se, ettei hän tehnyt tilanteessa mitään. Hän vain seisoi ja antoi miesten vaikuttaa itseensä, aivan kuin hänessä olisi joku vikana.

Lopulta Lottie keksii kahden kaverinsa kanssa idean. FemSoc aloittaisi 4 viikkoa kestävän projektin, jonka aikana pitää tuoda jokainen heidän näkemänsä seksistinen asia julki. He hankkivat torvet, joita pitää soittaa jokaisen sekstistisen asian tulessa vastaan. Lottie ja kaverit Amber, Evie, Megan ja Lottien mielestä ärsyttävä mutta kiinnostava Will perustavat nettiin myös sivuston, johon he voivat kuvata Lottien projektin edistymistä.

4 viikkoa on pitkä aika, jonka aikana ehtii tapahtua paljon. Onnistuuko projekti, sekä millaisia vastoinkäymisiä käy- sen saat selville lukemalla kirjan.


Kirjan kirjoittaja Holly on itsekin kokenut seksismiä ja kirjan alussa kerrottu tarina on alunperin tapahtunut hänelle itselleen. Alku ja muutenkin koko kirja tuntui aidolta sekä aihe on minusta tärkeä, koska seksismiä tapahtuu edelleen. Kirja koskettaa monia naisia ja mielestäni on tärkeää, että aiheesta puhutaan. Teos antaa uuden näkemyksen epätasa-arvosta ja siitä, millaista sitä vastaan on oikeasti taistella. Samaan aikaan kun monet kannustavat, monet vastustavat ja suorastaan kiusaavat. Kirja kannattaa lukea, jos aihe kiinnostaa ja haluaa tietää, millaista on oikeasti tulla häirityksi vain sukupuolen takia, vaikka asiaan ei itse voi vaikuttaa.
Henna Sinisalo
Kuvahaun tulos haulle mitä tytön täytyy tehdä

Yksi kevät - Laura Lähteenmäki

Laura Lähteenmäen Yksi kevät teos kertoo punaisten tyttöjen kohtalosta vuoden 1918 tapahtumissa.  Kirja on julkaistu 2018. Lähteenmäki on suosittu suomalainen nuortenkirjailija.

Teos on ikäänkuin jaettu luku osiin. Jokaisessa kerrotaan eri henkilön näkökulmasta. Ensimmäisessä luvussa “Huvila” kerrotaan Aadan näkökulmasta. Keskimmäisessä osassa “Katu” on ulkopuolinen kertoja. Viimeinen luku “Torppa” kerrotaan Bean näkökulmasta.

Kirjassa pääroolissa esiintyvät 15-17 vuotiaat tytöt. Linda on Katrin isosisko ja toimii viisikon johtajana. Aada seuraa vain muita, osaamatta tehdä omia päätöksiä. Ja sitten vielä Bea, joka todella tajuaa vaarat ja mahdollisuudet.

Tytöt työskentelevät sotasairaalassa, johon tuodaan rintamalta taistelijoita. Haavoittuneissa oli niin kaikkien pelkäämiä karskeja miehiä, kuin tyttöjen ihastuksia. Kun rintamalta alkoi loppua miehet, perustettiin naiskaarti, johon tytöt osallistuivat. Pelkureista tulee rohkeita ja rohkeista pelkureita, kuka loppujen lopuksi on selviytyjä?

“-Silti he kaikki olisivat syyllisiä, jos he jäisivät kiinni, ja se pelotti Aadaa.”

“-Tietenkin hän suri Lindaa, ja ehkä hän katui sitäkin, että oli meistä ainoana ampunut.

“-Mene, kuiskasin hänelle ja sanoin, että minäkin menisin heti, jos minulla olisi vielä koti jossain. En toivonut mitään muuta sillä hetkellä kuin kotia. Sitä kotia, jossa äiti ihasteli halkonsa väriä ja veljet tömistelivät nälkäisinä sisään.”

Vaikka tapahtumista on yli 100-vuotta aikaa, voi silti samaistua heidän mietteisiin ja tunteisiin. Se tekee kirjasta mielenkiintoisen, koska on jännä huomata, että ajatusmaailma ei ole muuttunut samalla tavalla kuin vaikka puhelimet. Jos yhtään kiinnostaa, että millaista on ollut 100-vuotta sitten olla teini, suosittelen kirjaa. Tykkäsin kirjasta myös, koska se perustuu todellisuuteen ja teksti helposti luettavaa. Tarinaa on mukava seurata ja lukea, koska sitä on kerrottu eri näkökulmista. Olisi ollut kivaa kuulla myös muiden näkökulmat tapahtumiin, etenkin Lindan. Kirja on sopivan lyhyt ja sopii myös loistavasti vähemmän lukemista harrastaville!
Helmiina Lantta
Kuvahaun tulos haulle yksi kevät kirja

3096 päivää - Natascha Kampusch

Kirja kertoo 10-vuotiaan Natascha Kampuschin kohtalokkaasta elämästä, joka alkoi vuoden 1998 maaliskuussa. Hän oli normaali koululaistyttö, ehkä hieman normaalia pyöreämpi ja kasvoi perheessä, jossa vanhemmat olivat eronneet. Natascha tunsi olevansa syntynyt perheeseen, jossa roolit olivat jo jaettu, eikä hänelle jäisi muuta roolia kuin vanhempiensa riitojen syy. Häneen oli kuitenkin istutettu taistelijaluonne, ja hän ajatteli aina, että isot tytöt eivät itke. Kirjassa Natascha kertoi tämän olevan myös yksi vaikuttava syy pelastumiseen.

Eräänä kohtalokkaana päivänä vuonna 1998 Natascha päätti lähteä poikkeuksellisesti yksin kouluun, ilman äidin saattamista. Matka jännitti häntä kovasti ja olo oli epävarma. Kadun varrella näkyi valkoinen pakettiauto, jonka vieressä seisoi nuorehko mies. Natascha oli seurannut uutisista kauhutarinoita pikkutyttöjen raiskauksista, surmista ja kidnappauksista. Mutta miksi juuri hänelle kävisi jotain sellaista? Natascha epäröi huomatessaan sieppaajan katseen, mutta ei piitannut siitä vaan jatkoi päättäväisesti matkaansa. Osuessaan sieppaajan kohdalle, hän tunsi miehen tarttuvan häneen. Tyttö ei ollut tarpeeksi vahva pistämään vastaan sieppaajalle ja hetkeä myöhemmin istui tuon valkoisen auton kyydissä. Hänellä ei ollut hajuakaan, mitä tulevat kahdeksan vuotta toisivat tullessaan, ja ehkä ihan hyvä niin. Mutta mitä sitten tapahtui noina kauhun vuosina?


 Koska teoksessa asiat kerrotaan Nataschan näkökulmasta ja hän kertoo hyvin avoimesti tuntemuksistaan ja ajatuksistaan, on kirja lukukokemuksena hyvin raaka. Ja kun tietää, että kaikki mitä lukee on täysin totta, sai kirja monta kertaa selkäpiin karmimaan. Teos kuitenkin avartaa silmiä siitä, kuinka hirveä maailma on jossain päin maailmaa ja kuinka onnekkaita olemme eläessämme vapaata elämää. Romaani oli todella koukuttava ja ehdottomasti suosittelen sitä kaikille luokkatovereilleni.
Kukka-Maaria Siitari

Kirja Natascha Kampusch 3 096 päivää perustuu todenmukaisiin tapahtumiin. Kirjan päähenkilö on itse kirjan kirjoittaja ja hän kertoo elämänsä merkittävästä tapahtumasta.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koulumatkallaan 10-vuotias Natascha siepataan valkoiseen pakettiautoon. Hän oli seurannut paljon lähiaikaisia sieppauksia uutisista ja radiosta, jotka olivat tapahtuneet saman ikäisille tytöille. Hän ei kuitenkaan olisi koskaan kuvitellut joutuvan itse sellaisen rikoksen kohteeksi. Sieppauksen hetkestä hänen elämänsä muuttuu täysin. Kahdeksan vuoden aikana hänen mieltään painoi yksi asia. Sieppauspäivänään lähtiessään kouluun hän oli ollut vihainen äidilleen eikä hyvästelyt häntä.  

 

Kirja on hyvin koukuttava ja mielenkiintoinen. Lukiessani kirjaa välillä minulle tuli hieman huono olo ja kylmiäväreitä, sillä aloin ajatella itseäni siinä tilanteessa ja se olisi ollut aivan kauheaa. En ymmärrä, kuinka joku on voinut selviytyä tuollaisesta tilanteesta. Kirjassa päähenkilö kuvailee tunteitaan ja kertoo hyvin tarkasti joistakin tilanteista ja myös siitä kuinka selviytyi niistä. Kirjassa kahdeksan vuoden tapahtumat ovat tiivistetty hyvin. Lukiessasi krjan saat selville, kuinka hän pääsi kahdeksan vuoden vankeutensa jälkeen omin voimin pakoon.

 

Suosittelen kirjaa henkilöille, jotka pitävät todenmukaisista ja mielemkiintoisista ja ehkä jopa hieman raaoista kirjoista. Vielä mielenkiintoisemman kertomuksesta tekee se, että kaikki tapahtumat ovat totta ja ne on kirjoittanut henkilö, joka on itse ollut paikalla.
Isabel Kämppi

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kirja kertoo Itävaltalaisesta naisesta nimeltä Natascha Kampusch. Hänet siepattiin pakettiautoon koulumatkalla 2.3. 1998 ollessaan vain kymmenvuotias. Hänet viedään erään omakotitalon kellariin tyrmään jossa hän vietti 3096 päivää. Hänen sieppaaja Wolfgang Priklopil on ainoa ihminen, jonka kanssa hän saa olla tekemisissä. Mies pahoinpitelee, nöyryyttää, piinaa ja alistaa häntä. Vankeutensa aikana Natascha keskittyy selviämiseen ja ajattelemaan vain seuraavaa päivää. Natascha suunnitteli pakoa jo ensi hetkestä mutta se onnistui vasta kesällä 2006. Wolfgang Priklopil surmasi itsensä samana päivänä kun Natascha karkasi.

 

“No niin. Tästä kokeesta minä selviäisin. Kulkisin kapealla jalkakäytävällä miehen ohi. En mielelläni koskettanut muita ihmisiä ja halusin väistää ainakin sen verran, etten hipaisisi häntä. Sitten kaikki kävi hyvin nopeasti. Samalla hetkellä kun aioin pää painuksissa kulkea miehen ohi, hän tarttui minua vyötäröstä ja nosti minut pakettiauton avoimesta ovesta sisälle. Kaikki tapahtui yhdellä ainoalla liikkeellä, aivan kuin kohtaukselle olisi suunniteltu koreografia ja olisimme harjoitelleet sitä yhdessä.”

Natascha Kampusch sieppaushetkellä

Itse pidin kirjasta koska se oli helppolukuinen ja koukuttava mutta raaka. Kirja kannattaa lukea koska se on mielenkiintoinen ja mielestäni aika koskettava.
Laura Karstunen

Kuvahaun tulos haulle 3096 päivää kirja

Kahden maailman tyttö - Marja-Leena Tiainen

Minä luin kirjan nimeltä Kahden maailman tyttö. Kirja päähenkilö on 17-vuotias maahanmuuttaja tyttö nimeltä Tara. Tara on alunperin kotoisin Turkista, mutta perhe joutui muuttamaan pois kotoa pommi iskun takia. Perhe päätyy suomeen pakolaiskeskukseen.Taran mentyä kouluun hän kohtaa erimaalaisten perheiden arvoissa eroja, sillä Suomeen muutettua Tara haluaa samoja asioita kuin ikäisensä suomalaistytöt. Hän haluaa pukeutua muodikkaasti, meikata, tavata kavereita ja liittyä sosiaaliseen mediaan. Mutta isä, veli ja suvun miehet seuraavat tarkasti taran liikkumisia ja puhelinta. Taran rikottua muslimi perheen arvoja häntä rankaistaan ankarasti teoistaan. Myöhemmin Tara hakeutuu turvakotiin turvaan vihamielisiä sukulaisia ja hän alkaa tottua uuteen elämään, vaikka koti-ikävä on suuri. Nuoren tytön tulevaisuus alkaa jo näyttää lupaavalta, kunnes jotain ikävää sattuu…


 Mielestäni kirjan aihe käsitteli hyvin ajankohtaista aihetta ja tarina avasi silmäni mitä oikeasti maailmalla tapahtuu. Joillekkin ihmisille ei ole itsestään selvyys, että saa valita kenen kanssa menee naimisiin tai millaisen kuvan itsestään antaa muille.

 Kirja oli paikoin koskettava ja surullinen, koska Taran isä ajatteli vain hänen sukunsa mainetta ja sillä tavoin riisti Taran elämästä vapauden. Taran isä on jopa valmis riistämään tyttärensä hengen perheen maineen vuoksi.


Kirja sopisi mielestäni minun ikäisilleni tai vanhemmille, koska nuoremmat eivät ehkä ymmärtäisi kirjassa käsiteltyjä aiheita ja kielenkäyttö on paikoin rumaa. Takaumia kirjassa oli todella paljon, jotka elävöittivät ja lisäsivät tekstin mielenkiintoa. Tarinan kertoja on itse Tara ja tapahtumat kuvataan hänen perspektiivissä. Suosittelen siis kaikkia lukemaan kirjan, koska se on mielenkiintoinen ja tapahtumarikas.
Lotta Pynnönen
Kuvahaun tulos haulle kahden maailman tyttö

Poika vuoren huipulla - John Boyne

John Boynen kirjoittama romaani Poika vuoren huipulla kertoo toisen maailmansodan hirveyksistä Keski-Euroopassa Pierrot nimisen pojan näkökulmasta. Boyne on myös tehnyt teoksen Poika raidallisessa pyjamassa, joka saattaa olla monelle tunnetumpi. Kirjat eivät kuitenkaan ole vastaavia keskenään, vaikka molemmissa päähenkilönä onkin pieni poika ja kummatkin kertovat samasta sota-ajasta. Suosittelen siis ehdottomasti lukemaan tämänkin kirjan, vaikka olisi jo kokemus Boynen teoksista!


Teoksen päähenkilönä on seitsemänvuotias poika nimeltään Pierrot, joka jää jo kirjan alussa orvoksi. Pierrot joutuu siis valitettavasti hylkäämään kotikaupunkinsa Ranskan ja hänen parhaan ystävänsä Anshelin. Hänen on muutettava asumaan tädinsä kanssa taloon, joka sijaitsee Saksassa vuoren huipulla. Tämä talo paljastuu itse Hitlerin omistamaksi. Uuteen ja vieraaseen ympäristöön joutuessa, Pierrotia kielletään olemasta oma itsensä ja sen sijaan hänen on ruvettava käyttäytymään kuin natsi-saksalaisen. Jopa Pierrotin nimi pitää muuttaa Pieteriksi, jotta hän kuulostaa vähemmän ranskalaiselta. Kirjan edetessä Pierrot muuttuukin täysin ja unohtaa mitkä asiat hänen mielestään ovat väärin ja mitkä oikein.


Pierrot ei hievahtanutkaan kohdatessaan Adolf Hitlerin katseen. Hän tiesi, mitä hänen oli tehtävä. Hän napsautti kantapäänsä yhteen ja sinkautti oikean käsivartensa eteenpäin sormenpäät ikkunalasia hipoen. Sitten hän teki tervehdyksen, josta oli tullut niin olennainen osa häntä.

 Sinä aamuna sängystä oli noussut Pierrot, mutta sänkyyn palaava ja sikeästi nukahtava poika oli Pieter.”  


Miten Pierrot sitten päätyi tähän tilanteeseen ja miten tästä eteenpäin hänen elämänsä jatkuu? Tähän saat vastauksen lukemalla kirjan itse.


Kannustan kovasti lukemaan kirjaa, sillä se kertoo todella mielenkiintoisen näkemyksen toisen maailmansodan ajasta. Erityisesti teoksessa se oli mieleenpainuvaa, miten pojan viattomuus ja traaginen menneisyys vaikuttaa pojan oman ajattelutavan muuttumiseksi. Kirja avartaa toisen maailmansodan kauheuksia muutenkin, kuin pelkästään uhrien eli juutalaisten näkökulmasta.
Iida Liukkonen
Kuvahaun tulos haulle poika vuoren huipulla