Asiatekstit

Mikä ihmeen Fan Fiction?

Mikä ihmeen fan fiction?

1

images

Fan fiction (eli ficci tai fic)- sana on englantia ja se sana tarkoittaa fanifiktiota. Yleensä suomennettua sanaa ei käytetä.

Fan fiction on fanien tuottamaa fiktiivistä tekstiä. Teksti voi liittyä elokuvaan, tv-sarjaan, kirjaan, sarjakuvaan tai julkisuuden henkilöön. Fan fictionissa juonta ja genreä on voitu muokata tai laajentaa. Tyypillisä genrejä voivat olla romantiikka, toiminta ja huumori. Fan fiction voi myös poiketa alkuperäisteoksen juonesta.

Kirjoittajat voivat myös luoda hahmoille menneisyyden tai tulevaisuuden, joka kirjoittajaa itseään miellyttää. He myös saattavat kirjoittaa sivuhenkilöistä tarinan ja luoda näille oman tarinan. Fan fictionin kirjoittamisessa ei ole mitään oikeaa tai väärää tapaa, eikä tarinoilla ole mitään rajoja. Kirjoittamisen avulla he voivat tulkita omaa faniuttaan tietyä sarjaa kohtaan. Fanien omat tulknnat voivat poiketa rajustikin alkuperäisestä tarinasta.

Suosittuja aiheita ovat esimerkiksi Doctor Who, Sherlock Holmes, Harry Potter ja Taru sormusten herrasta. Julkisuuden henkilöistä voidaan kirjoittaa myös.

Fan fictioneja julkaistaan yleensä netissä kirjoittajan omilla sivuilla, foorumeilla ja fan fictioneihin erikoistuneilla sivuilla. Fan fictionit voivat olla ikärajoitettuja, koska sisällössä voi olla rajua kielen käyttöä tai väkivaltaa.

Fan fictionit jakautuvat vielä muutamaan alalajiin. One shot on yksiosainen tarinanpätkä, jota voi verrata novelliin. Song fic on ficci, jossa on käytetty tehosteena jonkin kappaleen sanoja. Tarina voi pyöriä valitun kappaleen ympärillä. Drabble on alle tuhat sanaa oleva tarina. Näissä yleensä kuvataan hahmon ajatuksia. Crossover fan fictoin tarkoittaa että tarinaan on sekoitettu kahta tai useampaa sarjaa.

Fan fictionin kirjoittaminen on loistavaa ajanvietettä. Siinä myös oma kirjoitustaito karttuu mielekkäällä tavalla.

Toimittaja: Nina