Uudet lukiolaiset - ikäluokka 2019

Ikäluokan 2019 hakumateriaali

Ikäluokka 2018 - valintapäätös ja opiskelupaikan vahvistaminen 28.6.2018 mennessä

(Päivitetty 1.8.2018 klo 6.19.)

Valintapäätös

Uudet lukiolaiset (ikäluokka 2018) otetaan rehtorin tekemällä päätöksellä 13.6.2018. Valintakirjeet uusille lukiolaisille postitetaan 14.6.2018.

Uuden lainsäädännön takia uusien lukiolaisten nimiluetteloa ei julkaista missään.

Valintaa koskevia tietoja voit kysyä Mikkelin lukion koulusihteeriltä (Erja Sundvall) 14.6.2018

  • sähköpostitse (erja.sundvall@mikkeli.fi)
  • puhelimitse (050 3117572)
  • torstaina 14.6.2018 klo 9.00 – 17 ilmoittautumispisteessä lukion ala-aulassa henkilökohtaisesti.

Opiskelupaikan vastaanottamista koskeva ilmoitus

Opiskelijaksi valitun on vahvistettava opiskelupaikan vastaanottaminen viimeistään torstaina 28.6.2018.

Vahvistamisvaihtoehdot:

  • ilmoittamalla sähköpostitse Mikkelin lukion rehtorille (jari.tuomenpuro@mikkeli.fi)
  • toimittamalla päättötodistuksen kopio ilmoittautumispäivänä 14.6.2018 klo 9.00 – 17.00 ilmoittautumispisteeseen Mikkelin lukion ala-aulaan
  • toimittamalla päättötodistuksen kopio myöhemmin (viim. 28.6.2018) Mikkelin lukion kansliaan koulusihteerille
  • tekemällä vastaanottomerkintä Opetushallituksen kansalliseen Opintopolku-järjestelmään valintakirjeessä olevan ohjeen mukaisesti.

HUOM 1! Jos olet ilmoittanut opiskelupaikan vastaanottamisesta jo ennakolta rehtorille, ei sinun tarvitse vahvistaa asiaa uudelleen.

HUOM 2! Mikäli et vahvista opiskelupaikan vastaanottamista määräaikana edellä kuvatulla tavalla: menetät opiskelupaikkasi, ja paikka siirtyy varasijalla olevalle hakijalle.

Perusryhmäjako ja lukuvuoden alkaminen

Perusryhmäjako tulee lukion Wilma-järjestelmään 1.8.2018 iltapäivällä. Uusien lukiolaisten ja lukiolaisten huoltajien Wilma-tunnukset aktivoituvat 1.8.2018. (Tämä koskee niitä lukiolaisia, jotka tulevat Mikkelin kaupungin peruskouluista. Muista kouluista tulevat saavat Wilma-tunnukset ensimmäisenä koulupäivänä.)

Toisin kuin aiemmin on suunniteltu: viikolla 32 (ke 8.8.2018 ja to 9.8.2018) ei ole rehtorin ohjaustunteja uusille lukiolaisille.

Uusien lukiolaisten lukuvuosi 2018 – 2019 alkaa maanantaina 13.8.2018 klo 9.00. Aluksi on ryhmänohjaajan ohjaustunti, ja klo 11 – 14.15 normaalit maanantain työjärjestyksen mukaiset oppitunnit.

Ohjeet netissä

Oppikirjaluettelon, tietokoneen hankintaan liittyvät ohjeet ovat jäjempänä.

Lukiolaisen päätelaite / tietokone - ikäluokka 2018

(Päivitetty 14.6.2018 klo 11.24.)

Yleistä taustaa

Tämä ohje koskee erityisesti elokuussa 2018 lukionsa aloittavaa ikäluokkaa 2018. Ohjeessa on otettu huomioon ylioppilastutkintolautakunnan tekemät päivitykset sähköistä ylioppilastutkinnon koetta koskeviin ohjeisiin.

Mikkelin lukiossa on siirrytty vähitellen digimenetelmien käyttöön opetuksessa. Kaikki ylioppilastutkinnon kokeet muuttuvat digikokeiksi (sähköisiksi kokeiksi), siten että viimeisenä digikokeeksi muuttuu matematiikan koe keväällä 2019.

Voidakseen osallistua täysipainoisesti opiskeluun, tarvitsee lukiolainen päätelaitteen. Lukiolainen on velvollinen hankkimaan asianmukaisen päätelaitteen oppituntikäyttöön. Päätelaitteen hankinnassa on syytä ottaa huomioon ylioppilastutkintolautakunnan määräykset sähköisessä yo-kokeessa käytettävästä päätelaitteesta (viimeisin ohje on päivätty 28.2.2017).

Kokelas hankkii itse myös yo-kokeessa tarvitsemansa päätelaitteen. Jos lukiolaisella on lukioaikana opiskelukäytössä päätelaite, joka ei täytä yo-määräyksiä, on lukiolaisen siis tavalla tai toisella hankittava yo-kokeeseen määräykset täyttävä päätelaite.

 

Päätelaitteen yleiset ominaisuudet

Yo-kokeessa käytettävä päätelaite on ”normaali kannettava tietokone”, ei tabletti eikä älypuhelin. Käyttöjärjestelmänä voi olla Windows, OS X tai Linux.

Nk. hybridikoneiden osalta on yo-yhteensopivuus tutkittava huolellisesti. Hybridilaitteet lienevät yleensä yhteensopivia, mikäli niissä on USB-portti.

Tarkemmat tekniset vaatimukset ovat ylioppilastutkintolautakunnan antamissa ohjeissa. Ohjeisiin kannattaa perehtyä huolellisesti.

Kaikki tällä hetkellä myynnissä olevat normaalit kannettavat tietokoneet täyttävät helposti tekniset vaatimukset. Myös useimmat vuosia vanhat laitteet täyttävät vaatimukset.

 

Eräitä huomionarvoisia yksityiskohtia

Prosessori. 64-bittinen x86-prosessori. Yksiytimisen prosessorin kellotaajuus vähintään 2 GHz.

Muisti. Suositus: vähintään 4 Gt.

USB-käynnistys. Täysin keskeistä on, että tietokoneessa on mahdollisuus käynnistää kone USB-muistilta, käytännössä pitää olla vähintään yksi USB-portti muistitikkua varten.

Ruudun koko. Mikkelin lukioon hankitaan lukiolaisten käyttöön säilytyskaappeja päätelaitteita varten. Kaappiin mahtuu enintään 17 tuuman näytöllä varustettu kone. Yo-kokeessa saa käyttää alle 18 tuuman näytöllä varustettua laitetta.

Luokkaopiskelussa kätevin ruutukoko lienee noin 13 - 15 tuumaa.

Akku. Akku on monen päätelaitteen kriittinen osa. Mahdollisimman pitkä akun kesto on normaalissa luokkaopiskelussa eduksi. Yo-koetta varten kokelaan vastuulla on huolehtia oman koneensa akun kunnosta (mahdollisten verkkovirtakatkosten varalle).

Langaton verkkoyhteys. Normaalissa luokkaopiskelussa käytetään langatonta verkkoa, joten tämä ominaisuus pitää laitteessa olla (WLAN-verkkokortti tai USB-liitännäinen lisälaite). Yo-kokeessa ei Mikkelin lukiossa käytetä langatonta verkkoa.

Ethernet-liitäntä. Yo-kokeessa käytetään lankaverkkoa, joten laitteessa pitää olla Ethernet-liitäntä (tai USB-liitännäinen lisälaite).

Ääniliitäntä (kuulokkeet ja mikrofoni). Joko 3,5 mm:n pistokkeen avulla tai USB-liitännän kautta. Muistettava on, että yksi USB-liitäntä tarvitaan yo-kokeessa käyttöjärjestelmätikulle.

Muuta huomattavaa. Yo-kokeessa voi lisälaitteiden liittämiseen tarvittaessa käyttää virtalähteetöntä USB-hubia tai muuta vastaavaa adapteria. Yo-kokeessa lisälaitteet eivät voi käyttää radiotaajuuksia (esim. Bluetooth).

 

Tarkemmat tekniset ohjeet ja lisätiedot

Ylioppilastutkintolautakunnan antamat yksityiskohtaisemmat ohjeet ovat YTL:n nettisivuilla. Ohjeisiin kannattaa perehtyä huolellisesti.

Ohjeen nimi on : ”Ohje sähköisen ylioppilaskokeen päätelaitteesta”. Ohjeen osoite on https://www.ylioppilastutkinto.fi/maaraykset/yleiset-maaraykset-ja-ohjeet, päätelaiteohje on pdf-muodossa liitteenä 2. Ohjeita on myös Abitti-sivuilla: https://www.abitti.fi/fi/ohjeet/tietokoneen-hankinta/

Ylioppilastutkintolautakunnan sähköisiä yo-kokeita käsittelevien sivustojen osoiteet ovat: www.abitti.fi ja www.digabi.fi

Tietokoneen buuttausohjeita eri tietokonemalleille on koottu Kruunupyyn lukion sivulle http://www.kronobygymnasium.fi/docs/USB_boot.pdf

Lisäopastusta päätelaitteen teknisistä ominaisuuksista antaa Mikkelin lukion it-tukihenkilö Marko Hakanen. (Yhteys Wilman kautta, sähköpostilla: marko.hakanen@edu.mikkeli.fi tai puhelimitse 040 1294755.)