Mäntän lukio

Lukiolla tapahtuu

Alankomaalaisten vierailu tammikuussa 2016

Tammikuun viimeisellä viikolla lukio sai vieraiksi 14 opiskelijaa ja 3 opettajaa alankomaalaisesta Dorenweerd Collegesta Arnhemista. Vierailu liittyi yhteistyöprojektiin, joka alkoi jo lukuvuonna 2014-2015. Tänä lukuvuonna projektissa on mukana myös Jämsän lukio. 15 opiskelijaa majoittuikin jämsäläisiin perheisiin.

Vieraat saapuivat myöhään maanantai-iltana 25. tammikuuta. Tiistaipäivän kumpikin ryhmä vietti "omissa" kouluissaan eli Mäntän ja Jämsän lukioissa. Päivän ohjelmaan kuului mm. opiskelijoiden tekemien projektitöiden esityksiä. Vieraat osallistuivat isäntiensä mukana myös oppitunneille.

image.jpeg.
Solumallien askartelua biologian tunnilla.

Koulupäivän päätyttyä ohjelmassa oli korvapuustien leipomista yläkoulun kotitalousluokassa. Samalla suomalaiset opiskelijat kertoivat vieraille suomalaisesta kulttuurista sekä suomen kielestä.

image.jpeg

image.jpeg
Pullien leipomosen lisäksi vieraat pääsivät myös luistelemaan, avantouinnille sekä saunaan.

Keskiviikkopäivä oli omistettu kulttuurille. Myös jämsäläiset opiskelijat vieraineen olivat mukana tutustumassa Mäntän museoihin. Aamupäivällä vierailtiin Gustaf-museossa ja iltapäivällä vuorossa oli Gösta-museon taideaarteisiin tutustuminen. Vielä ennen jämsäläisten kotiin lähtöä vuorossa oli muutama projektitöiden esitys sekä yhteinen iltapala.

Keskiviikkoiltana vierailulla olevat opettajat pääsivät myös leipomaan, karjalanpiirakoita Sirkka-Liisa Anttilan johdolla. Leipomisen ja piirakoiden syömisen jälkeen myös opettajilla oli mahdollisuus saunoa ja käydä avannossa. Kaksi kolmesta vierailulla olevista opettajista käytti tilaisuutta hyväkseen.

image.jpeg

Torstai oli Jämsän päivä. Aluksi kuunneltiin viimeiset esitykset, joita alankomaalaiset olivat tehneet Suomesta ja suomalaisuudesta. Lounaan jälkeen tutustumiskohteena oli Hirvikartano ja sen hirvet, porot ja kauriit. Matti- ja Jorma- nimiset hirvet ihastuttivat ja hieman hämmästyttivätkin isolla koollaan sekä vieraita että isäntiäkin.

image.jpeg Matti-hirvi halusi tehdä tuttavuutta.

image.jpeg

Kun hirvet ja porot oli taputeltu, kauriit pysyttelivät hieman etäämmällä, seuraava kohde oli Himoksen hiihtokeskus. Vaikka sää oli aika surkea, välillä satoi räntää, lunta tai vettä, osa nuorista suuntasi laskettelurinteeseen, pulkkamäkeen tai lumikenkäsafarille. Osa asettui nuotion äärelle makkaraa paistamaan.

Kolme päivää kuluivat nopeasti, ja perjantaiaamuna vierailla oli edessä kotiinlähtö. Jäähyväiset olivat kuitenkin hyvin iloiset, olisihan mänttäläisten ja jämsäläisten vastavierailu Arnhemiin kahden ja puolen kuukauden päästä.