Ohjeita uusille opiskelijoille

Ohjeita syksyllä 2017 aloittaville opiskelijoille


Läppäri hakuinfon juttu tammi 2015.jpg

Kirjojen hankkiminen

Lukion nettisivulla (etusivu, oikea palsta) on kaksi erilaista kirjalistaa: paperikirjat ja e-kirjat.

e-kirjoja on hyvä kokeilla ennen kuin ostat kaikkia kirjoja e-kirjoina. Valinnaisissa aineissa kirjoja kannattaa hankkia sitä mukaa kuin kurssit etenevät, ettei sinulle jää turhia kirjoja, jos päätätkin lopettaa aineen opiskelun jossain vaiheessa.

Paperikirjan tai e-kirjan voit valita omien mieltymystesi mukaisesti. E-kirjoissa on yleensä eri pituisia lisenssejä ja lisenssin pituus vaikuttaa siihen, kuinka kauan kirja on käytettävissäsi. Tämä pitää huomioida aineissa, jotka aiot kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa: kirjaa pitää päästä lukemaan ylioppilaskirjoituksiin saakka. Viimeiset kirjoituksesi ovat keväällä 2021. Paperi- ja e-kirjan erona on se, että e-kirjaa ei voi kierrättää.

Voit halutessasi säästää kirjakuluissa kierrättämällä kirjoja opiskelutovereiden kesken. Kurssilla käytettävän kirjan ei siis tarvitse olla oma, poikkeuksena tehtäväkirjat (kielissä): niiden tulee olla puhtaita - näin pääset miettimään ratkaisut ihan itse!

Kierrätys toimii helposti siten, että selvität, kenellä on jokin tietty kurssi eri jaksossa kuin sinulla ja sovit vaihtokaupasta/lainasta ja annat vastineeksi jonkin omista kirjoistasi lainaksi. Muista, että hyviin tapoihin kuuluu pitää lainakirjaa siististi. Lainakirjaan et voi tehdä merkintöjä, joten sinun tulee opiskella toisenlaisia muistiinpanotekniikoita. Niitä opiskellaan opokurssilla ja eri oppiaineissa. Jatko-opinnoissa opiskelu tapahtuu pääasiassa kirjaston kirjoja lukemalla, joten lainakirjaan perustuvien opiskelutekniikoiden käyttö on tärkeää oppia jo lukioaikana.

Muista, että niissä aineissa, jotka aiot kirjoittaa YO-kirjoituksissa (kaikilla ainakin äidinkieli), sinun tulee säilyttää kirjasi kirjoituksiin saakka. Voit toki lainata kirjaa tarvitsevalle välillä, mutta pyydä kirja takaisin.

Laskentaohjelmien hankinta

Älä hanki kesän aikana laskinta. Tietokoneella käytettävien laskentaohjelmien hankinnasta annetaan ohjeet ensimmäisessä jaksossa, ensimmäisellä matematiikan kurssilla. Osa ohjelmista on ilmaisia, osa maksullisia.