≡ Navigointi

Ohjeita uusille opiskelijoille

Ohjeita syksyllä 2016 aloittaville opiskelijoille

Ilmoittautuminen ja tietokoneen hankkiminen

Hoida ilmoittautuminen valintakirjeessä annettujen ohjeiden mukaisesti. Ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan 50 euron omavastuu kannettavasta tietokoneesta, jonka saat lukion päätyttyä omaksesi. Mikäli et pysty taloudellisten vaikeuksien takia maksamaan 50 euron maksua ilmoittautumisen yhteydessä, voit neuvotella koulun kanssa maksuaikataulusta. On kuitenkin tärkeää, että sinulla on kone käytössäsi heti koulun alussa.
Läppäri hakuinfon juttu tammi 2015.jpg

Kirjojen hankkiminen

Lukion nettisivulla (etusivu, oikea palsta) on neljä erilaista kirjalistaa, kaksi aloittaville ja kaksi jatkaville: paperikirjat ja e-kirjat. Katso omat kirjasi aloittavien kirjalistoista (poikkeukset alempana).

Hanki aluksi vain ensimmäisen jakson kirjat (poikkeuksena mahdolliset pakettitarjoukset). Varsinkin e-kirjoja on hyvä kokeilla ennen kuin ostat kaikkia kirjoja e-kirjoina. Valinnaisissa aineissa kirjoja kannattaa hankkia sitä mukaa kuin kurssit etenevät, ettei sinulle jää turhia kirjoja, jos päätätkin lopettaa aineen opiskelun jossain vaiheessa.

Paperikirjan tai e-kirjan voit valita omien mieltymystesi mukaisesti. E-kirjoissa on yleensä eri pituisia lisenssejä ja lisenssin pituus vaikuttaa siihen, kuinka kauan kirja on käytettävissäsi. Tämä pitää huomioida aineissa, jotka aiot kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa: kirjaa pitää päästä lukemaan ylioppilaskirjoituksiin saakka. Viimeiset kirjoituksesi ovat keväällä 2019.

Uusi opetussuunnitelma astuu voimaan syksyllä 2016. Tämä muuttaa kurssien sisältöä niin, että myös oppikirjat uusiutuvat. Näin ollen vanhojen kirjojen markkinoita ei ole vielä olemassa syksyllä 2016 aloittaville. Voit kuitenkin halutessasi säästää kirjakuluissa kierrättämällä kirjoja opiskelutovereiden kesken. Kurssilla käytettävän kirjan ei siis tarvitse olla oma, poikkeuksena tehtäväkirjat (kielissä): niiden tulee olla puhtaita - pääset miettimään ratkaisut ihan itse!

Kierrätys toimii helposti siten, että selvität, kenellä on jokin tietty kurssi eri jaksossa kuin sinulla ja sovit vaihtokaupasta/lainasta ja annat vastineeksi jonkin omista kirjoistasi lainaksi. Muista, että hyviin tapoihin kuuluu pitää lainakirjaa siististi. Lainakirjaan et voi tehdä merkintöjä, joten sinun tulee opiskella toisenlaisia muistiinpanotekniikoita. Niitä opiskellaan opokurssilla ja eri oppiaineissa. Jatko-opinnoissa opiskelu tapahtuu pääasiassa kirjaston kirjoja lukemalla, joten lainakirjaan perustuvien opiskelutekniikoiden käyttö on tärkeää oppia jo lukioaikana.

Muista, että niissä aineissa, jotka aiot kirjoittaa YO-kirjoituksissa (kaikilla ainakin äidinkieli), sinun tulee säilyttää kirjasi kirjoituksiin saakka. Voit toki lainata kirjaa tarvitsevalle välillä, mutta pyydä kirja takaisin.

Paperi- ja e-kirjan erona on se, että e-kirjaa ei voi kierrättää.

Kurssitarjottimella on kahdenlaisia kursseja: osassa on edessä w-kirjain, osassa ei. w-kirjaimella merkityt kurssit ovat vanhan OPSin mukaisia kursseja, joita syksyllä 2016 aloittavat eivät pääsääntöisesti opiskele. Osalla opiskelijoista on kuitenkin valinnoissa w-alkuisia kursseja: näistä on sovittu yhdessä opinto-ohjaajan kanssa. Nämä kurssit korvaavat jotain uuden OPSin mukaisia kursseja. w-alkuisten kurssien kirjat tulee hankkia jatkaville ja abeille tarkoitetun listan mukaisesti. Niitä on saatavilla käytettynä. w-alkuisia kursseja ei ole uusilla opiskelijoilla ensimmäisessä jaksossa.

Laskinten ja laskentaohjelmistojen hankinta

Älä hanki kesän aikana laskinta. Laskimen ja tietokoneella käytettävien laskentaohjelmistojen hankinnasta annetaan ohjeet ensimmäisessä jaksossa, ensimmäisellä matematiikan kurssilla.

Matematiikan ylioppilaskoe muuttuu sähköiseksi keväällä 2019 eli silloin, kun syksyllä 2016 aloittaneet kirjoittavat pitkän matematiikan. Lyhyen matematiikan voi kirjoittaa ei-sähköisenä vielä syksyllä 2018.

Kursseilla tullaan käyttämään laskentaohjelmistoja, joista osa on ilmaisia, osa maksullisia. Näiden samoin kuin laskimen hankintaan annetaan ohjeet syksyllä.

Epäselvyyksiä tai ongelmia?

Voit ottaa kesän aikana yhteyttä opinto-ohjaajaan (sirpa.repo @ mantsala.fi tai 040 3145 303), mikäli jokin asia askarruttaa sinua.

Tervetuloa Mäntsälän lukioon - syksyllä tavataan!