Ohjeita uusille opiskelijoille

Ohjeita syksyllä 2017 aloittaville opiskelijoille


Läppäri hakuinfon juttu tammi 2015.jpg

Kirjojen hankkiminen

Lukion nettisivulla (etusivu, oikea palsta) on neljä erilaista kirjalistaa, kaksi aloittaville ja jatkaville sekä kaksi abeille: paperikirjat ja e-kirjat. Katso omat kirjasi aloittavien kirjalistoista.

e-kirjoja on hyvä kokeilla ennen kuin ostat kaikkia kirjoja e-kirjoina. Valinnaisissa aineissa kirjoja kannattaa hankkia sitä mukaa kuin kurssit etenevät, ettei sinulle jää turhia kirjoja, jos päätätkin lopettaa aineen opiskelun jossain vaiheessa.

Paperikirjan tai e-kirjan voit valita omien mieltymystesi mukaisesti. E-kirjoissa on yleensä eri pituisia lisenssejä ja lisenssin pituus vaikuttaa siihen, kuinka kauan kirja on käytettävissäsi. Tämä pitää huomioida aineissa, jotka aiot kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa: kirjaa pitää päästä lukemaan ylioppilaskirjoituksiin saakka. Viimeiset kirjoituksesi ovat keväällä 2020. Paperi- ja e-kirjan erona on se, että e-kirjaa ei voi kierrättää.

Voit halutessasi säästää kirjakuluissa kierrättämällä kirjoja opiskelutovereiden kesken. Kurssilla käytettävän kirjan ei siis tarvitse olla oma, poikkeuksena tehtäväkirjat (kielissä): niiden tulee olla puhtaita - näin pääset miettimään ratkaisut ihan itse!

Kierrätys toimii helposti siten, että selvität, kenellä on jokin tietty kurssi eri jaksossa kuin sinulla ja sovit vaihtokaupasta/lainasta ja annat vastineeksi jonkin omista kirjoistasi lainaksi. Muista, että hyviin tapoihin kuuluu pitää lainakirjaa siististi. Lainakirjaan et voi tehdä merkintöjä, joten sinun tulee opiskella toisenlaisia muistiinpanotekniikoita. Niitä opiskellaan opokurssilla ja eri oppiaineissa. Jatko-opinnoissa opiskelu tapahtuu pääasiassa kirjaston kirjoja lukemalla, joten lainakirjaan perustuvien opiskelutekniikoiden käyttö on tärkeää oppia jo lukioaikana.

Muista, että niissä aineissa, jotka aiot kirjoittaa YO-kirjoituksissa (kaikilla ainakin äidinkieli), sinun tulee säilyttää kirjasi kirjoituksiin saakka. Voit toki lainata kirjaa tarvitsevalle välillä, mutta pyydä kirja takaisin.

Kurssitarjottimella on kahdenlaisia kursseja: osassa on edessä w-kirjain, osassa ei. w-kirjaimella merkityt kurssit ovat vanhan OPSin mukaisia kursseja, joita syksyllä 2017 aloittavat eivät opiskele.


Laskinten ja laskentaohjelmistojen hankinta

Älä hanki kesän aikana laskinta. Laskimen ja tietokoneella käytettävien laskentaohjelmistojen hankinnasta annetaan ohjeet ensimmäisessä jaksossa, ensimmäisellä matematiikan kurssilla.

Matematiikan ylioppilaskoe muuttuu sähköiseksi keväällä 2019.

Kursseilla tullaan käyttämään laskentaohjelmistoja, joista osa on ilmaisia, osa maksullisia. Näiden samoin kuin laskimen hankintaan annetaan ohjeet syksyllä.