Tehtävät RS

Koonti tehtävistä

Tunti 1 - kirje / päiväkirja
Tunti 2 - itsetuntemustestit 5 kpl pohdintoineen + esseemuotoinen vastaus pohdintatehtävään
Tunti 3 - AVO-ammatinvalintatesti
Tunti 4 - tehtävä 1 (opiskelijan onnenpyörä) ja tehtävä 3 (ajankäyttöympyrä) + pohdinnat
Tunti 6 - opiskeluvalmiustesti + kuva profiilista + esseevastausharjoitus profiilin otsikoiden pohjalta
Tunti 8 - Jatko-opintosuunnitelma + pohdintatehtävät (kohdat B ja C eli yksi AMK ja yksi YO), vastaa pohdinnassa kysymyksiin, miksi valitsit tämän koulutuksen ja millaista työtä haluaisit tehdä

Tunti 8 - Jatko-opintojen suunnittelu

Tutustu Opintopolkuun ja opettele etsimään koulutuksia. Tässä ohjeet hakujen tekemiseen.

Helppo tapa tutustua tarjolla oleviin koulutuksiin on lähteä aluksi liikkeelle opopassi.comin sivuilta. Sivulla on keltaisella tehtäväpohjalla luettelo eri aloille suuntaavista poluista. Tutustu niihin.

Ammattikorkeakoulusta kiinnostuneen kannattaa tutkia koulutuksia sivulla ammattikorkeaan.fi > Koulutukset.

Etsi itseäsi kiinnostavia jatko-opintovaihtoehtoja, sellaisia joihin voisit kuvitella tulevaisuudessa hakeutuvasi.
a) etsi yksi kiinnostava/jatko-opintojen kannalta hyödyllinen ammatillinen koulutus
b) etsi neljä kiinnostavaa korkeakoulutusta (AMK ja YO – mukana oltava molempia)

Tee Pedanetin portfolioosi uusi sivu nimeltä Jatko-opinnot. Laadi sivulle alla olevan mallin mukainen taulukko. Kirjaa löytämäsi kiinnostavat koulutukset taulukkoon.

Tutustu jatko-opintojen todistusvalinnan valintakriteereihin yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Merkitse kriteerit taulukkoon koulutusten kohdalle.

Tee opopassin (linkki yllä) tehtävät A ja B (samassa keltaisessa laatikossa kuin yllä mainittu luettelo alakohtaisista poluista).

Koulutus ja oppilaitos Todistusvalinnan kannalta tärkeät aineet Kynnysehdot todistusvalintaan Todistuksella valittavien osuus Onko kaikille pakollista valinta- /soveltuvuuskoetta? Valintakokeella valittavien osuus
Journalistiikka (JY) ÄI
FI/HI/PS/YH
kieli
matikka
reaali
ÄI C 51 % On. 49 %
           
           
           
           
           

Tunti 7 - Ylioppilastutkinnon rakenne + Suomen koulutusjärjestelmä + tiedonhaku Opintopolusta

Ohjeet tunnilta poissa olleille:
 1. Tutustu ylioppilastutkinnon rakenteeseen ja keskeisiin ohjeisiin täällä ja täällä.

 2. Katso YTL:n sivuilta
  - YO-kirjoituspäivien sijoittuminen lukuvuoteen
  - pisterajat
  - YO-tutkinnot maksut
  - hyvän vastauksen piirteet

 3. Tutki vanhoja YO-kysymyksiä YLEn Abitreeneistä. Etsi tämän jakson reaaliaineen kurssiin liittyviä tehtäviä. Tutki myös hyvän vastauksen piirteitä. Kurssikokeissa saattaa olla vanhoja YO-kysymyksiä!

 4. Tutustu Suomen koulutusjärjestelmään.

Tunti 6 - Opiskelutaidot

 1. Tee oppimistekniikka- ja valmiusprofiili (lomake opolta). Ota kuva tuloksesta (viimeisen sivun profiilitaulukko) ja liitä se portfolioosi sivulle Lukio-opiskelu.

 2. Tutustu opiskelijoiden erilaisiin tavoiteorientaatioihin (tekstikopio opolta). Mihin alaryhmään sinä kuulut? Oletko tyytyväinen tilanteeseen? Kirjaa tuloksesi ja pohdintasi tehtävän 4 esseevastaukseen.

 3. Tutustu erilaisiin motivaation tasoihin (tekstikopio opolta). Mille tasolle oma opiskelusi sijoitttuu? Onko eri oppiaineissa eroja? Oletko tyytyväinen tilanteeseen? Kirjaa tuloksesi ja pohdintasi tehtävän 4 esseevastaukseen.

Opiskelutaidot-osion lopputehtävä (oltava valmis pe 13.9. mennessä)

4. Harjoitellaan esseevastauksen kirjoittamista ensimmäistä koeviikkoa varten. Kirjoita esseen otsikoksi Minä oppijana. Kirjoita essee Pedanetin Lukio-opiskelu-sivulle.
 1. Lue esseevastauksen ohjeet Opiskelutaitoja-sivulta.
 2. Tutustu Opiskelutaitoja-sivun materiaaleihin.
 3. Kirjoita portfolioosi Lukio-opiskelu-sivulle essee, jossa tarkastelet itseäsi lukio-opiskelijana.
  Rakenna essee oppimistekniikka- ja valmiusprofiilin pohjalta. Tee pohdintaa tunnilla käsitellyn ja jaetun aineiston sekä opiskelutaito-sivujen pohjalta.

  Kirjoita ensin johdantokappale, jossa kerrot, että opiskeluvalmiudet voi jakaa henkisiin valmiuksiin ja oppimistekniikoiden hallintaan. Luette nämä osa-alueet.

  Kirjoita sitten yksi kappale jokaisesta loppuyhteenvedon osa-alueesta (A - M). Aloita jokainen kappale kyseisellä käsitteellä. Kerro mitä asioita tähän osa-alueeseen kuuluu ja millainen itse olet tai miten toimit tämän asian suhteen. Kirjoita vähintään 30 sanaa jokaiseen kappaleeseen.

  Kirjoita lopuksi yhteenvetokappale, jossa pohdit, miten tyytyväinen olet omiin opiskeluvalmiuksiisi ja mitä asioita haluaisit muuttaa ja miten saisit muutosta aikaan.

Tunti 5 - Opiskelutaidot

Tekstiin tutustumisen harjoitus (tuntiharjoitus ryhmissä)

Mistä kirja kertoo? Tee ryhmäsi kanssa lyhyt suullinen esittely kirjasta - aivan kuin olisitte lukeneet sen!

Matti Koistinen: Nuorten hyvinvointi, opiskelu ja opinto-ohjaus erityisen koulutustehtävän saaneessa lukiossa
Petri Paju: Koulua on käytävä - Etnografinen tutkimus koululuokasta sosiaalisena tilana
Tuomo Laihiala: KOKEMUKSIA JA KÄSITYKSIÄ LEIPÄJONOISTA - HUONO-OSAISUUS, HÄPEÄ JA ANSAITSEVUUS
Minna Parkko: Stailaaminen - työtehtävät, osaaminen ja sijoittuminen
Tanja Tilles-Tirkkonen: Kouluikäisten lasten ja nuorten ruokailutottumukset ja niiden tasapainoisuuteen vaikuttaminen
Erja Laakkonen: Aikuisuuden kulttuuriset kuvat 25–35-vuotiaiden naisten haastattelupuheissa ja naisten-lehtiteksteissä
Taru Kulmalainen: Tyttöjen kaverisuosio. Etnografinen tutkimus yläkoulun epävirallisista järjestyksistä
Nora Schuurman: ”Hevoset hevosina” - Eläimen ja sen hyvinvoinnin tulkinta


Miellekarttaharjoitus (tuntiharjoitus ryhmissä)

Tee miellekartta aiheesta mökkireissu. Sijoita karttaan seuraavat mökkireissulle mukaan lähtevät tavarat. Muista miellekartan keskeinen idea: pääasioiden (yläkäsitteet) kautta yksityiskohtiin (alakohdat).

mehua
maitoa
limpparia
lenkkimakkaraa
leipää
juustoa
grillipihvejä
tomaatteja
kurkkua

perunoita
teetä
kahvia
sokeria
lettujauhoja
ruokaöljyä
voita
kananmunia
näkkäriä
keksejä
Alias
Mölkky
uimaräpylät
onki
uistelutarvikkeet
haavi
kirjoja
puhelimen laturi
hammasharja
hammastahna
shampoo
lakanat
pyyhkeet
sadetakki
collegepuvut
lenkkarit
kumpparit
uimapuku
T-paidat
sienikori
tulitikut
puukko

Tunti 4 - Elämänhallinta

Tehtävä 1
Kuinka tyytyväinen olet elämäsi erilaisiin osa-alueisiin? Täytä opiskelijan onnenpyörä (pyydä kopio opolta, jos olit poissa). Tarkastele sen jälkeen, mitkä elämäsi osa-alueet kaipaavat enemmän huomiota ja muutosta. Huomaa, että elämässä on asioita, joihin et kenties voi suoranaisesti itse vaikuttaa (esim. perhetilanne), mutta omaa suhtautumista asiaan voi aina muuttaa.

Tee portfolioosi uusi sivu nimeltä Elämänhallinta. Ota kuva täyttämästäsi onnenpyörästä, liitä se portfolioon ja pohdi kuvan alla, mitä voisit tehdä muuttaaksesi osa-alueita, joihin et ole tyytyväinen.

Kokeile myös Habit trackeria eli seurantasivua omien elämäntapojesi seurantaan ja kohentamiseen. Liikutko tarpeeksi? Nukutko ja syötkö tarpeeksi? Käytätkö läksyjen tekoon tarpeeksi aikaa? Kirjoita listaan tavoitteita, esim. nukkumaan klo 22, ulkoilua vähintään 30 minuuttia jne. Väritä ruutu aina kun olet saavuttanut sen päivän tavoitteen.

Tehtävä 2
Elämä on paljon helpompaa, jos voi välttää turhan stressaamisen. Turhaa stressiä syntyy helposti huonosta ajanhallinnasta. Yleensä tekemätön työ stressaa ja kuormittaa paljon enemmän kuin se, että olet käyttänyt muutaman tunnin tehokkaaseen työntekoon.

Kokeile ottaa asiat hallintaan uusin keinoin. Kokeile esimerkiksi bujoa - bullet journalia - asioiden järjestämiseen. Bujo on kalenterin, tehtävälistojen ja päiväkirjan yhdistelmä. Bujon kehitteli newyorkilainen suunnittelija Ryder Carroll, joka itse kärsi oppimisvaikeuksista. Tutustu tästä bujoon. Voit tehdä itsellesi yksinkertaisen tai värikkään taiteellisen version bujosta. Tämä ei ole pakollinen opo-tehtävä, mutta kokeilemisen arvoinen keino laittaa elämä järjestykseen!

Tässä lisää bujo-linkkejä - ja netistä löytyy valtavasti lisää inspiroivia esimerkkejä!

Newyorkilaisen suunnittelijan kehittämä bullet journal on noussut valtavaksi hitiksi maailmalla. Kokeilimme, saako sillä elämän hallintaan. HS 30.11.2016.

Bullet journal oli vuoden 2017 superhitti ja suurin kalenterimullistus – Kokeilin sitä, mutta löysin lopulta vielä paremman ratkaisun. HS 23.1.2018

Näin aloitat bullet journalin pitämisen. Kodin kuvalehti 16.5.2017

Elämä järjestykseen bujoilun avulla? IL ilona 15.8.2017

Tämä on kaikille pakollinen tehtävä:

Bujosta voi tehdä myös yksinkertaisemman version. Sen nimi on A Pretty Good Organizing System, vapaasti suomennettuna "aika hyvä organisointisysteemi". Sen kehitti psykologian professori Nancy Darling Ohion Oberkin Collegessa. Kyse on muistikirjan ja kalenterin pitämisestä pelkistettynä versiona.

Aika hyvän systeemin (AHS) tarkoitus on palkita saavutuksistasi, auttaa suunnittelemaan tulevaa ja – kuten bujoilussakin – vähentää kognitiivista kuormitusta ja ahdistusta. Kun kirjoitat tehtäväsi muistikirjaan, et kanna sitä päässäsi. Muistilistasta on helppo hahmottaa, mitä kaikkea pitikään tehdä.

Tee AHS seuraavasti:

Ensimmäinen vaihe on kirjoittaminen.

1.
Avaa aukeama.

2. Kirjoita oikealle sivulle päivämäärä.

3. Ala listata alle asioita, joita olet saanut tänään aikaan.

Älä rajoita itseäsi, neuvoo Darling, vaan kirjoita ihan mitä tahansa mieleen tulee. Pesitkö tiskit? Halasitko kaveria? Soititko mummolle? Valitsitko portaat hissin sijaan? Lähetitkö ystävälle pusuhymiön yllättäen? Istuitko hetken hiljaa? Kirjoititko englannin kurssin tiivistelmän? Kirjoita ne kaikki ylös.

Nousiko saavutuksiasi listatessa mieleen asioita, joita pitäisi hoitaa?

4. Aloita aukeaman vasemmalle sivulle tehtävälista.

5. Ala listata alle asioita, joita nousee mieleen.

Tuliko tiskien pesemisestä mieleen, että tiskiaine loppui? Muistitko äkkiä ystäväsi kanssa sovitun leffa-illan ja sen järjestelyt, jotka ovat vastuullasi? Ne on helppo kirjata saman tien ylös viereiselle sivulle. Mikäli sinulla on asioita, joilla on määräpäivä, käytä kalenteria tai tee merkintä bujon kalenterisivulle.

Tuliko mieleen hyviä ideoita? Käännä seuraavalle aukeamalle ja aloita idealista.

Seuraava vaihe on läpikäyminen.

6. Katsele viime päivien listoja. Fiilistele tekemisiäsi ja onnittele itseäsi. Pesit vessan, hyvä sinä! Sait tehtyä englannin kurssin tiivitelmän, mainiota!

7. Keikkuuko to do -listoilla asioita, jotka pitäisi yhä tehdä? Siirrä ne tämän päivän listalle, ja yliviivaa ne sekä jo tehdyt tehtävät.

Lähde: Tämän tehtävän ohjeistus on poimittu hieman täydentäen HS:n artikkelista Bullet journal oli vuoden 2017 superhitti, linkki yllä.

Tehtävä 3

Ajankäyttö ja aikatauluttaminen: täytä aikaympyrät (nykytilanne ja toivottu tilanne) ja liitä kuva Pedanetiin. Kerro kuvan alla, millaisin konkreettisin keinoin voisit päästä lähemmäs haluamaasi tilannetta.

Kalenterin käyttö
: opettele merkitsemään määräpäivät kalenteriin ja pyri siihen, että koulutehtävät valmistuvat vähintään pari päivää ennen määräaikaa. Näin jää pelivaraa, jos sattuu jotain odottamatonta, esimerkiksi sairastuminen, yllätysvieras tai matka jonnekin. Merkitse saamaasi kalenterikopioon koepäivät ja kaikki tiedossa olevat tehtävien palautuspäivät, esitelmät ja muut työt, joissa on määräaika.


Tunti 3 - Työelämä

 • Tee AVO-ammatinvalintatesti. Rekisteröidy käyttäjäksi, jotta voit tallentaa tulokset esim. jos testi jää tunnilla kesken.
 • Tee portfolioosi uusi sivu nimeltä Ammatinvalinta. Tallenna testin tulokset kuvina.
 • Pohdi testin lopuksi, mitä ajatuksia testin tulokset sinussa herättävät: mitä mieltä olet testin ehdottamista ammateista?
 • Tässä malli tulosten tallentamisesta:Tunti 2 - Itsetuntemus

 • Tee portfolioosi uusi sivu nimeltä Itsetuntemus.
 • Tee opopassi.comin sivulta itsetuntemukseen liittyvät testit. Tallenna testitulokset kuvakaappauksena Pedanetin portfolioosi. Tässä suomenkielinen ohje VIA-testin aloittamiseen.
 • Kirjoita jokaisen testituloksen alle oma pohdantasi, mikä osa testin tuloksesta sopii mielestäsi itseesi ja mikä mielestäsi ei sovi. Perustele molemmat.
 • Vastaa sen jälkeen testitehtävien yhteydessä oleviin kysymyksiin esseemuotoisesti. 

Tunti 1 - Opiskelu lukiossa

Kuvittele itsesi toukokuuhun 2022. Olet juuri valmistumassa lukiosta. Muistelet menneitä kolmea vuotta ja kirjoitat päiväkirjaasi ajatuksiasi ja kokemuksiasi lukioajasta. Kerro seuraavista asioista:
 • miksi itse halusit lukioon, mitä toiveita ja odotuksia sinulla oli lukio-opintojen suhteen ja miten toiveesi toteutuivat
 • millaisia tavoitteita asetit lukio-opinnoillesi ja miten ne toteutuivat
 • miten ystäväsi, kaverisi, perheesi ja sukulaisesi suhtautuivat lukio-opintoihisi: mitä toiveita tai odotuksia heillä oli, millaista tukea koit saaneesi heiltä opiskeluaikana
 • mitkä asiat edistivät menestystä lukio-opinnoissa, mitkä asiat haittasivat opiskelua ja tavoitteiden saavuttamista, miten selvisit kohtaamistasi vaikeuksista
 • lukio osoittautui peruskoulua huomattavasti vaativammaksi: kerro opiskelutaitojesi kehittymisestä lukioaikana
 • mitä asioita pidit lukio-opiskelussa tärkeinä ja itsellesi merkityksellisinä
 • kaikissa opinnoissa on jotain asioita, jotka eivät välttämättä ole mielestäsi maailman kiinnostavimpia tai helpoimpia juttuja: miten sait motivoitua itsesi opiskelemaan sinnikkäästi myös vaikeampia tai tylsempiä asioita
 • lukioaika on merkittävää aikaa itsetuntemuksen kehittymisen kannalta, ja mahdollisimman hyvä itsetuntemus on tärkeä pohja onnistuneille koulutus- ja uravalinnoille: kerro, mitkä asiat lukiossa kehittivät itsetuntemustasi
 • lukiossa on tarkoitus oppia monia elämässä ja työelämässä tarvittavia yleistaitoja: mitkä asiat lukiossa kehittivät vuorovaikutus- ja yhteistyötaitojasi, millaiseksi koit oman roolisi lukioyhteisön jäsenenä, millainen työtoveri olit muille työyhteisön jäsenille (myös muut kuin kaverit), miten viihdyit lukiossa
 • millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on lukiosta valmistumisen kynnyksellä
Tekstin pituus vähintään 250 sanaa, saa olla pidempikin. Muista hyvän tekstin periaatteet: kappalejako, yhdessä kappaleessa yksi aihekokonaisuus, kappale alkaa aiheen kannalta tärkeällä ja keskeisellä asialla, loppukappale täydentää ja selittää sitä. Kirjoita teksti portfolioosi, jonne olet tehnyt sivun nimeltä Opiskelu lukiossa.

Tunti 1 - Opiskelu lukiossa (kopio)

Kuvittele itsesi toukokuuhun 2022. Olet juuri valmistumassa lukiosta. Muistelet menneitä kolmea vuotta ja kirjoitat päiväkirjaasi ajatuksiasi ja kokemuksiasi lukioajasta. Kerro seuraavista asioista:
 • miksi itse halusit lukioon, mitä toiveita ja odotuksia sinulla oli lukio-opintojen suhteen ja miten toiveesi toteutuivat
 • millaisia tavoitteita asetit lukio-opinnoillesi ja miten ne toteutuivat
 • miten ystäväsi, kaverisi, perheesi ja sukulaisesi suhtautuivat lukio-opintoihisi: mitä toiveita tai odotuksia heillä oli, millaista tukea koit saaneesi heiltä opiskeluaikana
 • mitkä asiat edistivät menestystä lukio-opinnoissa, mitkä asiat haittasivat opiskelua ja tavoitteiden saavuttamista, miten selvisit kohtaamistasi vaikeuksista
 • lukio osoittautui peruskoulua huomattavasti vaativammaksi: kerro opiskelutaitojesi kehittymisestä lukioaikana
 • mitä asioita pidit lukio-opiskelussa tärkeinä ja itsellesi merkityksellisinä
 • kaikissa opinnoissa on jotain asioita, jotka eivät välttämättä ole mielestäsi maailman kiinnostavimpia tai helpoimpia juttuja: miten sait motivoitua itsesi opiskelemaan sinnikkäästi myös vaikeampia tai tylsempiä asioita
 • lukioaika on merkittävää aikaa itsetuntemuksen kehittymisen kannalta, ja mahdollisimman hyvä itsetuntemus on tärkeä pohja onnistuneille koulutus- ja uravalinnoille: kerro, mitkä asiat lukiossa kehittivät itsetuntemustasi
 • lukiossa on tarkoitus oppia monia elämässä ja työelämässä tarvittavia yleistaitoja: mitkä asiat lukiossa kehittivät vuorovaikutus- ja yhteistyötaitojasi, millaiseksi koit oman roolisi lukioyhteisön jäsenenä, millainen työtoveri olit muille työyhteisön jäsenille (myös muut kuin kaverit), miten viihdyit lukiossa
 • millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on lukiosta valmistumisen kynnyksellä
Tekstin pituus vähintään 250 sanaa, saa olla pidempikin. Muista hyvän tekstin periaatteet: kappalejako, yhdessä kappaleessa yksi aihekokonaisuus, kappale alkaa aiheen kannalta tärkeällä ja keskeisellä asialla, loppukappale täydentää ja selittää sitä. Kirjoita teksti portfolioosi, jonne olet tehnyt sivun nimeltä Opiskelu lukiossa.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä