Ohjeita lukioon hakeville

Kurssivalintaohjeet keväällä 2020 hakeville

Mäntsälän lukioon keväällä 2020 ensimmäiseltä hakusijalta hakevat tekevät kurssivalintansa seuraavasti:
  • esivalinnat oman peruskoulun Wilman kautta 9.3. - 15.3. (koskee vain Mäntsälän peruskouluista hakevia)
  • kurssivalinnat eli ensimmäisen vuoden lukujärjestykset tehdään koulun puolesta valmiiksi kaikille syksyllä 2020 aloittaville
  • kurssivalinnat tarkistetaan yhdessä opiskelijan kanssa opinto-ohjaajan haastattelussa maalis - huhtikuussa
Esivalintoja varten julkaistaan tarkat ohjeet tällä sivulla. Mäntsälän peruskouluissa oman koulun opinto-ohjaajat opastavat valinnoissa, lisäksi lukion opinto-ohjaaja käy molemmissa peruskouluissa ennen esivalintojen alkua.

Mäntsälän peruskoulujen ulkopuolelta hakevat ensisijaiset hakijat:
Lukion opinto-ohjaaja ottaa sinuun yhteyttä hakulomakkeella merkityn sähköpostin kautta sekä puhelimitse.

Muilta kuin ykkössijoilta tulevat hakijat:
Kesäkuussa saapuvassa valintakirjeessä annetaan ohjeet ilmoittautumisesta, jonka yhteydessä tehdään kurssivalinnat opinto-ohjaajan kanssa. Valinnat hoidetaan ennen juhannusta.

Yhteishaun ulkopuolelta tulevat hakijat:
Valinnat tehdään lukion opinto-ohjaajan kanssa heti kun opiskelija on hyväksytty opiskelijaksi.

Ohje esivalintojen tekemiseen


Osa kursseista valitaan sinulle automaattisesti, koska ne ovat kaikille pakollisia ensimmäisen vuoden kursseja. Niiden lisäksi voit ottaa valinnaiskursseja. Ensimmäisenä vuonna tulee kaikkien suorittaa vähintään 30 kurssia. Se on riittävä määrä, enempää ei tarvita. Mikäli haluat ottaa lisää kursseja, suositus on max 33 kurssia. Tämä siksi, ettei koulutyö käy sinulle liian raskaaksi. Laske valintoja tehdessäsi itse, että vaadittava kurssimäärä 30 tulee täyteen.

Taulukon ensimmäisessä sarakkeessa on kerrottu sinulle ko. aineesta valmiiksi valitut kurssit. Toisessa sarakkeessa on lueteltu tarjolla olevat valinnaiskurssit. Kurssien sisällön näet kurssitarjottimesta klikkaamalla kurssin päällä hiiren oikeaa painiketta. Vihreät ovat pakollisia kursseja, keltaiset valinnaisia. Osan pakollisista voi opiskella halutessaan vasta 2. vuonna (esim. BI2 ja HI2).

Valmiiksi valitut kurssit Valinnaiset kurssit
FI1 (filosofia)
YH1 (yhteiskuntaoppi)
KE1 (kemia)
Ei valinnaisia kursseja 1. vuonna.

ÄI1, ÄI2, ÄI3
äi.JPG
Valitse S2, jos olet peruskoulussa opiskellut S2 eikä kielitaitosi riitä suomi äidinkielenä -opiskeluun. S2.JPG
ENA1, ENA2, ENA3

Valitse EN9, jos englanti on sinulle vaikea aine.
en.JPG
RU1, RU2

Valitse RUB10, jos ruotsi on sinulle vaikea aine.
ru.JPG




Valitse haluamasi kielet. Kielet aloitetaan alkeista, joten jos olet opiskellut kieltä jo peruskoulussa, voit halutessasi siirtyä suoraan kakkos- tai kolmoskurssille oman lähtötasosi mukaan.
kielet.JPG
BI1

Valitse BI2 tai BI4 tai halutessasi molemmat, jos tiedät jo nyt, että aiot kirjoittaa biologian YO-kirjoituksissa.
bi.JPG
GE1

Valitse GE2, jos tiedät jo nyt, että aiot kirjoittaa maantieteen YO-kirjoituksissa. Valitse GE6, jos aihe kiinnostaa sinua. GE6 ei edellytä muiden GE-kurssien suorittamista.
ge.JPG
FY1

Valitse FY2 ja FY3, jos aiot opiskella lukion kaikki fysiikan kurssit. Huom. Toisena vuonna ei ehdi enää aloittaa fysiikan opiskelua siten, että kaikki kurssit ehtisi saada valmiiksi lukion aikana.
fy.JPG
MAB1, MAB2, MAB3 (lyhyt matematiikka)
MAA1, MAA2, MAA3, MAA4, MAA5 (pitkä matematiikka)

Valitse pitkä tai lyhyt matematiikka. Yllä lueteltu pakolliset kurssit.

Valitse kertauskurssi MAB9, jos matematiikka on sinulle vaikeaa.
ma.JPG
HI1

Voit valita HI2 tai HI4, jos historia kiinnostaa sinua. Valitse ainakin toinen, jos tiedät jo nyt, että aiot kirjoittaa historian YO-kirjoituksissa.
hi.JPG
PS1

Voit valita psykologian valinnaisia kursseja mielenkiintosi mukaan. Valitse jokin valinnainen kurssi, jos tiedät jo nyt, että aiot kirjoittaa psykologian YO-kirjoituksissa.
ps.JPG
TE1

Voit valita TE2, mutta ehdit suorittaa sen hyvin myös 2. vuonna, vaikka kirjoittaisit sen YO-kirjoituksissa.
te.JPG
Valitse vähintään UE1, jos kuulut evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Valitse UE2 tai UE3, jos tiedät jo nyt, että aiot kirjoittaa uskonnon YO-kirjoituksissa.

Valitse vähintään UO1, jos kuulut ortodoksiseen kirkkoon.

Valitse ET1 ja ET2, jos kuulut siviilirekisteriin. Siviilirekisteriin kuuluva voi halutessaan valita ET:n tilalle uskonnon.

Jos kuulut johonkin muuhun uskontokuntaan kuin UE tai UO, sinun ei tarvitse valita uskontoa eikä ET:tä, mutta sinulla on mahdollisuus valita kumpi tahansa.

ue et uo.JPG
KU1

Voit valita kuvataiteen kursseja kiinnostuksesi mukaan. Jokaisen on suoritettava lukioaikana joko KU2 tai MU2, mutta toisen kurssin ehtii tehdä 2. vuonna.
ku.JPG
MU1

Voit valita musiikin kursseja kiinnostuksesi mukaan. Jokaisen on suoritettava lukioaikana joko KU2 tai MU2, mutta toisen kurssin ehtii tehdä 2. vuonna.
mu.JPG
LI1

Valitse liikunnan kursseja kiinnostuksesi mukaan.
li.JPG