Arkisto

Ammattien aamun vierailijat to 13.12. klo 8.25 - 11.10

Aikuissosiaalityö, Raisa Muikku, Mäntsälän kunta
Luokka 106
Sossutantta? Paperinpyörittäjä? No kaukana siitä! Tule kuulemaan, millaista on työ sosiaalityössä aikuisten parissa. Saat kuulla samalla alan yliopisto-opinnoista sekä ammattikorkeakoulun opintopoluista sosiaalityöhön. Raisa tekee työtä Mäntsälässä työhön kuntoutumisen parissa. Raisan koulutustausta on monipuolinen ja sitä tarvitaankin, sillä sosiaalityössä on käytössä koko arsenaali tietoa, taitoa ja tunnetta. Raisa on päätynyt työhön toimintaterapian, sosiaalipolitiikan ja opettajan pätevyyden kautta. Vapaa-aikana hän tekee työtä kehitysyhteistyön asioiden parissa. Tule kuulemaan ja juttelemaan, kysymään ja ihmettelemään ammattihaaveita yhdessä. Sosiaalityöntekijöiden ammattijärjestö Talentia lahjoittaa kyniä ja karkkia!


Everstiluutnantti Juha Peltomäki, yleisesikunta

Luokka 311
Miten pääsee upseeriksi? Millaista on työ puolustusvoimissa? Millaisia ominaisuuksia työssä vaaditaan? Miltä tuntuu, kun työnteon paikkakunta vaihtuu muutaman vuoden välein? Kaikkea tätä ja paljon muuta on nyt mahdollisuus kysellä ammattien aamussa. Työstä puolustusvoimissa kertoo upseeri, jonka oma työura näyttää tältä:

 • 8.2018 Viestikoulun johtaja, Maasotakoulu, Riihimäki
 • 2.2016 Operaatiopäällikkö, Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus, Jyväskylä
 • 5.2014 Pohjois-Suomen viestipataljoonan komentaja, Kainuun Prikaati, Kajaani
 • 1.2012 Osastoesiupseeri, johtamisjärjestelmäosasto, Pääesikunta, Helsinki
 • 1.2011 Suunnittelusektorin johtaja, johtamisjärjestelmäosasto, Maavoimien Esikunta, Mikkeli

Farmaseutit Riikka Halonen ja Sari Alaluusua, Mäntsälän Ykkösapteekki
Luokka 212
Millaista on farmasian opiskelu? Pitkääkö olla huippu kemiassa? Minne kaikkialle farmaseutti voi työllistyä? Millainen on alan työllisyystilanne? Riikka on 23-vuotias kesällä 2018 valmistunut farmaseutti, joka on työskennellyt Mäntsälän Ykkösapteekissa 7 kuukautta. Hän esittelee työtoverinsa Sarin kanssa farmasian monipuolista työkenttää ja opiskelua. Ilmiörakentaja, arkkitehti Tero Vanhanen, FIRA
Luokka 221
Mitä ihmettä tekee ilmiörakentaja? Tero valmistui aikanaan suomenennätysvauhtia arkkitehdiksi silloisesta Tampereen teknillisestä korkeakoulusta, aikaa kului kolme ja puoli vuotta. Hän on toiminut uransa aikana muun muassa kehitysjohtajana VVO:lla, Hartelassa ja Neapossa. Hänellä on arkkitehtikilpailujen voittoja sekä käytännön töitä. Oli suunnittelemassa Kariston aluetta Lahdessa ja on esittänyt julkisuudessa ideoitaan myös Mäntsälän kehittämiseksi. Lue lisää Terosta Mäntsälän Uutisista ja käy ammattien aamussa kuuntelemassa, kun hän kertoo mm. Angry birds konkari Peter Vesterbackan kanssa visioimastaan 100 km tunnelista ja sen pilvenpiirtäjä asemista…


Osastopäällikkö Antti Leinonen, Oikeusministeriö
Luokka 107
Antti valmistui Mäntsälän lukiosta keväällä 1988 tietämättä oikein, mitä hänestä isona tulee. Nyt hänellä alkaa olla siitä käsitys! Hän päätyi opiskelemaan oikeustiedettä ja tiedekunnasta suoraan oikeusministeriöön, jossa hän on työuransa pääosin luonut. Ensin Antti työskenteli lainvalmistelijana ja sitten lainvalmistelijoiden esimiehenä. Nyt hän toimii osastopäällikkönä noin 60 juristin lainvalmisteluosastolla, jossa valmistellaan iso osa eduskunnalle annettavista lakiesityksistä. Ja tehdään siellä paljon muutakin. Matkan varrella Antti on työskennellyt myös tuomioistuimessa ja jatko-opiskellut ulkomailla. Jos sinua saattaisi kiinnostaa ura juristina, valtionhallinnossa, esimiestehtävissä tai EU-/kansainvälisissä tehtävissä, Antti osaa kertoa sinulle hyödyllistä tietoa!

Rekrytointikoordinaattori Heikki Koskinen, Niemi Palvelut
Luokka 108
Ylioppilas, ravintolakokki, kotitalousopettaja ja rekrytointikoordinaattori - tässä mainio esimerkki siitä, kuinka opettajakoulutuksen pohjalta voi tehdä monelaisia töitä, myös muuta kuin opettaa!

Heikin työura on monipuolinen ja vaihteleva. Hän valmistui tänä syksynä kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistosta. Sitä ennen hän opiskeli ylioppilaspohjaiseksi ravintolakokiksi ravintolakoulu Perhossa. Työhistoriansa aikana Heikki on ehtinyt tutustua moniin eri organisaatioihin ja työnkuviin niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Tällä hetkellä hän työskentelee rekrytointikoordinaattorina Niemi Palveluiden riveissä. Niemi
Palvelut on Suomen johtava muutto- ja logistiikkapalvelualan yritys.

Heikki työskentelee osana kahdeksan hengen HR-osastoa, jossa hän vastaa Niemi Palveluiden tuotannon työntekijöiden rekrytoinnista kolmen muun rekrytoijan kanssa. Hänen osastonsa julkaisee työpaikkailmoituksia, kontaktoi työnhakijat ja lopulta haastattelee heidät
joko yksin tai yhteistyössä työnjohtajien kanssa. Heikin toimenkuvaan kuuluu olennaisena osana myös yhteydenpito eri sidosryhmien kanssa eli hän kiertää paljon erilaisissa työelämä- ja rekrytointitapahtumissa varuskunnissa, oppilaitoksissa ja TE-palveluiden toimipisteissä.

Muun muassa näistä kokemuksista ja työnhaun tekniikoista kuulet lisää ammattien aamussa. Ja kuka tietää, vaikka sinullekin löytyisi työpaikka Heikin kautta!

Röntgenhoitaja Jatta Nuorala, Peijaksen sairaala
Luokka 109
Etkö vielä tiedä, mikä sinusta tulee isona? Ei hätää, sillä ei röntgenhoitaja Jattakaan vielä tiedä, vaikka on ollut työelämässä jo liki kaksikymmentä vuotta! Lukion jälkeen Jatta opiskeli puutarhuriopintoja, mutta vaihtoi kesken opintojen röntgenhoitajan koulutukseen, jonne ei kertomansa mukaan päässyt pelkästään nappiin menneen pääsykokeen ansiosta - tästä hän lupaa kertoa lisää ammattien aamussa.

Tampereella oli Jatan valmistumisen aikaan huono työllisyystilanne, joten hän muutti pääkaupunkiseudulle eikä ole ollut päivääkään työttömänä sen jälkeen. Hänellä on työpaikka Peijaksen sairaalassa, ja hän on tyytyväinen ammatinvalintaansa, koska röntgenhoitajan työ on monipuolista ja vaativaa. Nykyinen työ Peijaksessa on 3-vuorotyötä, joten työ ei ole ”ma-pe, klo 8-16” -työtä. Viime vuosien aikana Jatta on yhdistänyt työ- ja perhe-elämään opiskelut avoimessa yliopistossa, jotta voisi hakeutua esimerkiksi osastonhoitajaksi tai johonkin muuhun tehtävään. Jatta on hieno esimerkki siitä, kuinka työn ohessa voi opiskella kohti uusia haasteita!


Syyttäjä Pihla Keto-Huovinen
Luokka 313
Sanonta "käydä päälle kuin yleinen syyttäjä" antaa Pihlan mielestä väärän kuvan hänen työstään. Tule siis kuulemaan, mitä työ oikeasti on ja miten Pihlasa tuli syyttäjä - ja miten myös sinusta voi tulla syyttäjä!

Syyttäjän työnä on etsiä totuutta ja huolehtia siitä, että rikoksentekijä saa teostaan oikeudenmukaisen rangaistuksen. Onko Pihlan työ samanlaista kuin leffoissa ja TV-sarjoissa vai jotain muuta? Tule ottamaan selvää!

Urapolulla on tärkeää päästä eteenpäin, siihen antaa mahdollisuuksia mm. syyttäjälaitoksen erikoistumisjärjestelmä. Pihla on itse erikoistunut huumausaine- ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Esityksen aikana kuulet, mitä muita mahdollisuuksia erikoistumiseen on olemassa. Voit vapaasti esittää omia kysymyksiäsi syyttäjän työstä.

Jari Aarnion rikosjutun yhteydessä Pihla tuli tutuksi suurelle yleisölle. Voit kysyä häneltä, miltä tämä julkisuus tuntuu!

Valmiuspäällikkö Ari-Juhani Punkka, Ilmatieteen laitos
Luokka 222
Tulossa myrskytuulta, rankkasateita, lumimyräkkää tai paukkupakkasta? Puita nurin, sähköt poikki, tiet tukossa tai putket jäässä? Ari-Juhanin kehittää Ilmatieteen laitoksella varoitus- ja sääturvallisuuspalveluja eli käytännössä hän auttaa ihmisiä ja organisaatioita varautumaan äärisäiden aiheuttamiin uhkiin. Lisääntyvätkö äärisäät Suomessa ilmastonmuutoksen myötä? Millainen on valmiuspäällikön käytännön työpäivä tai -viikko? Miten työhön pääsee ja minkä verran alalla on töitä Suomessa? Mitä kaikkea muuta kiinnostavaa luonnontieteiden alalla on tarjolla? Miten Ari-Juhani itse näkee työelämän (osaamis)vaatimusten muuttuneen tai olevan muuttumassa? Kaikki luonnontieteistä kiinnostuneet kuuntelemaan alan mahdollisuuksista! Lue lisää Ari-Juhani Punkan työstä Mäntsälän Uutisista 1.11.2017 (artikkeli myös tiedostona alla).

Meteorologin työ voi olla paljon muutakin kuin kaikkien tuntemaa esiintymistä televisiossa: luonnontieteellistä tutkimusta, sääpalvelujen kehittämistä, asiakaspalvelua, ohjelmistokehitystä tai jopa kehitysyhteistyöhön osallistumista. Meteorologien toimenkuva on monipuolistunut huomattavasti viimeisten 20 vuoden aikana, ja nykyisin ammatissa arvostetaan erityisesti poikkitieteellistä osaamista. Esimerkiksi tietoteknisen, meteorologisen ja asiakaspalveluosaamisen yhdistelmä voi olla työmarkkinoilla arvokas. Meteorologiaa voi opiskella Suomessa pääaineena vain Helsingin yliopiston luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Meteorologien peruskoulutus on maisterintutkinto, mutta etenkin tutkimustyössä tähtäin asetetaan usein tohtorintutkintoon.

Ari-Juhani siirtyi itse maaseutulukiosta Helsingin yliopistoon 1997 ja valmistui maisteriksi 2002. Alan suurin työllistäjä on Ilmatieteen laitos, josta hän sai ensimmäisen kesätyön 1999 Rovaniemeltä. Vuonna 2002 hän siirtyi työskentelemään Helsinkiin säävaroitusten parissa ja on tavallaan sillä tiellä edelleen. Ari-Juhani kokosi töiden ohessa väitöskirjan ja sai tohtoriopinnot valmiiksi 2015. Kaikki opinnot ovat liittyneet vaaraa aiheuttavaan säähän ja voimakkaisiin rajuilmoihin, ja tätä osaamispohjaa hän on pystynyt hyödyntämään monipuolisesti päivittäisessä työssään.

Ympäristösuunnittelija Mia Honkanen, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus
Luokka 216
Koetko ympäristöahdistusta? Oletko huolissasi luonnon hyvinvoinnista ja sen säilymisestä tuleville sukupolville? Miltä kuulostaisi työ luonnonsuojelun parissa?

Mia Honkanen on tuusulalainen biologi, joka työskentelee luonnonsuojelun edistämis- ja kehittämistehtävissä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa. Mia kertoo monipuolisesta työstään kuntasektorilla, johon sisältyy niin toimistossa istumista kuin metsässä rämpimistäkin. Tulemalla paikan päälle saat tietoa myös muista ympäristökeskuksen tehtävistä ja eri tehtävien koulutusvaatimuksista.


Yrittäjä, kuvittaja Markku Haapaniemi
Luokka 312
Kuvittaja Markku on toiminut sanomalehdissä niin toimittajana, taittajana kuin lehden mainososastolla mainospiirtäjänä. Näiden ohessa hän on piirtänyt lehtijuttujen kuvituksia, sarjakuvia ja pilapiirroksia. Niistä tuli lopulta myös hänen päätyönsä.

Kuvittamisessa punainen lanka on tiivistää kirjoitettua sanaa kuviin ja hakea niihin toisenlaisia, tässä tapuauksessa humoristisia,
näkökulmia. Pilapiirroksissa ja sarjakuvissa asioita käännetään ja väännetään, leikitään sanoilla ja vastakohdilla, tai liioitellaan.
Markku käyttää piirroksissa myös tarpeen vaatiessa karikatyyrejä paikallisista henkilöistä. Tutustu töihin facebookissa.


Yrittäjä, unelmien jahtaaja Jani Torppa
Luokka 314
Jani Torppa omistaa vaatemerkin nimeltä JetiFörLivet. Jani kertoo olevansa 23-vuotias unelmien jahtaaja Espoosta. Hänen yrityksensä on ollut nyt puolitoista vuotta toiminnassa ja se työllistää hänet nykyisin täysipäiväisesti. Ennen täysipäiväiseksi yrittäjäksi siirtymistä Jani toimi kolme vuotta esimiehenä Telialla. JetiFörLivet edustaa itsevarmuutta, josta hän tulee puhumaan esityksessään. Matka yrittäjyyteen on sisältänyt paljon sattumuksia ja hauskoja tapahtumia. Eli jos haluat tulla kuulemaan myös hauskoja tarinoita, kannattaa tulla katsomaan Janin puheenvuoro. Janin voit nähdä myös Youtubessa kertomassa, kuinka hän selvisi paniikkihäiriöstään.

Liitteet:

Myrskyllä sääkartta on punainen

Ammattien aamun ke 11.12.2019 ohjeet vierailijoille

Ammattien aamu Mäntsälän lukiossa
keskiviikkona 11.12.2019 klo 8.30 – 9.50

8.25 – 8.30 opiskelijoiden siirtyminen luokkiin

8.30 – 9.00 ensimmäinen esitys

9.00 – 9.20 esittelijöiden kahvitauko – opiskelijat vaihtavat luokkaa

9.20 – 9.50 toinen esitys

Tässä sinulle ohjeita, ammattien aamun vieras.

 • Ammattien aamu on koko koulun tapahtuma eli yleisönäsi on lukion 1. – 3. vuoden opiskelijoita ja opettajia. Jokainen opiskelija valitsee kaksi esitystä.
 • Jokainen vieras pitää saman esityksen samassa tilassa kaksi kertaa (2 x 30 min.), ensin yhdelle ja sitten toiselle ryhmälle. Välissä on 20 min. kahvitauko.
 • Käytössä on tietokone, nettiyhteys ja projektori. Luokissa on myös tussitaulut.

 Vinkkejä esityksen sisältöön. Ohjeet ovat tuki esityksellesi, sovella niitä joustavasti ja ota esille asioita, joita itse pidät tärkeinä kertoa nuorille!

 • Kerro kuka olet ja missä yrityksessä ja työtehtävässä työskentelet tällä hetkellä.
 • Kerro omasta koulutus- ja urapolustasi. Miten olet päätynyt siihen, missä nyt olet? Mitä ajatuksia ammatinvalinnasta sinulla oli lukion lopussa (tai vastaavassa tilanteessa, jos et käynyt lukiota)? Millaisten pohdintojen, valintojen, sattumusten ja vaiheiden kautta olet päätynyt nykytilanteeseen?
 • Kerro nykyisestä työstäsi: Millaisia tehtäviä työ sisältää? Kerro jotain konkreettisia esimerkkejä. Millaisia tietoja ja taitoja ja osaamista työssäsi tarvitaan? Miten hyvin työ vastaa saamaasi koulutusta?
 • Millainen on tyypillinen työviikkosi / työpäiväsi? Voi esitellä yhden työviikon tai -päivän ohjelman, sellainen yleensä kiinnostaa opiskelijoita.
 • Miten hyvin saamasi koulutus valmisti sinua työhön, jota teet: kuinka ”valmis” työntekijä on koulusta päästyään / missä määrin työ opitaan työpaikalla?
 • Millainen on alan työllisyystilanne tällä hetkellä?  
 • Mikäli olet esimiestehtävissä / työnantajana, kerro, millainen on esimiehen / työnantajan näkökulmasta hyvä työntekijä ja millaisiin asioihin kiinnitetään rekrytointivaiheessa huomiota? Entä millaisia ominaisuuksia tarvitaan esimiehenä/johtajana/työnantajana?
 • Mikäli olet yrittäjä, millä sanoilla rohkaisisit nuoria yrittäjiksi?
 • Lopuksi vielä ripaus jälkiviisautta: mitä tekisit koulutus- ja urapolkua ajatellen toisin, jos voisit elää elämäsi uudelleen 16-vuotiaasta alkaen?

Koulutusesittelyt Mäntsälän lukiossa

Jokaisen opiskelijan on osallistuttava lukioaikana vähintään kahteen koulutusesittelyyn OPO2-kurssin liittyen. Seuraa siis itseäsi kiinnostavia esityksiä aktiivisesti - kaikkea ei ole tarjolla joka vuosi! Kannattaa osallistua, vaikka ei aikoisi hakea juuri esillä olevaan oppilaitokseen, mutta kyseinen ala kiinnostaa, opiskelu on kuitenkin melko samanlaista kaikkialla.

Pe 8.2. klo 11.15 - 11.45 lk 107

Mäntsälän lukion entinen opiskelija Elisa Hankonen kertoo kauppatieteiden opiskelusta Jyväskylän yliopistossa YH2-tunnilla pe 8.2. klo 11.15 - 11.45 luokassa 107. Kaikki kiinnostuneet saavat tulla paikalle. Elisa itse opiskelee taloustiedettä, mutta hän kertoo myös muista Jyväskylän tarjoamista kauppatieteen vaihtoehdoista.


Menneet esittelyt:

Ma 7.1.2019 klo 13.10 - 14.25

Oulun yliopisto
Yliopisto esittelee koulutustarjontaansa ja Oulua opiskelupaikkana. Mukana laajasti eri alojen opiskelijoita: hammaslääketiede, pohjoismainen filologia, logopedia, biologia sekä sähkötekniikka.

Joutsenon opisto
Stressaako urasuunnittelu? Eikö sinulla ole hajuakaan, minne aiot hakea? Haluatko tietoa tulossa olevista vaihtoehtoisista reiteistä yliopistoon? Tule tutustumaan Joutsenon opiston välivuosilinjaan!

Esitykset pidetään rinnakkain.

Pe 11.1.2019 klo 8.25 - 9.40

Itä-Suomen yliopisto
Yliopisto esittelee sekä Kuopion että Joensuun kampusten koulutustarjontaa. Mukana luokanopettajaopiskelija Joensuusta ja terveyden edistämisen opiskelija Kuopion terveystieteiden tiedekunnasta. Kaikki terveydestä ja luokanopettajuudesta kiinnostuneet erityisesti mukaan!

Ma 14.1.2019 klo 13.10 - 14.25

Lappeenrannan teknillinen yliopisto
Kiinnostaako kauppatieteet tai tekniikka tai kenties molempien yhdistäminen? Tule kuuntelemaan, millaista on opiskelu Lappeenrannassa. Esittelyssä sekä tekniikka (DI) että kauppatieteet, joiden yhdistämiseen Lappeeranta tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet. 

Ma 14.1.2019

Aalto-yliopisto, Mikkelin kampus

1. esitys: 10.25 – 11.10, luokka 312
2. esitys: 11.20 – 12.05, luokka 312

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Mikkelin yksikön opiskelija Sebastian Juuri kertoo kansainvälisen liiketoiminnan BScBA –tutkinto-ohjelmasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista.

BScBA –koulutusohjelma on kauppatieteiden kandidaatin tutkinto (180 op). Tutkintomme suoritetaan Aalto-yliopiston Mikkelin kampuksella, jossa ympäri maailmaa saapuvat vierailevat professorit pitävät kolme viikon kursseja opiskelijoille. Jokaisella Mikkelin kampuksen tutkinto-opiskelijalla on automaattinen opinto-oikeus jatkaa opintojaan maisteritason koulutusohjelmissa Aalto-yliopiston Otaniemen pääkampuksella Espoossa.

Koulutusohjelma on englanninkielinen, joten se on kevään ensimmäisessä korkeakoulujen yhteishaussa 9. - 23.1.2019 muiden vieraskielisten tutkinto-ohjelmien kanssa. Haku ohjelmaan tapahtuu ylioppilastodistuksella.

Pe 18.1.2019 klo 8.25 - 9.40

Farmasia ja biolääketiede
Mäntsälän lukion entinen opiskelija Tommi Puisto kertoo biolääketieteen ja farmasian opiskelusta. Kaikki biologia, kemiasta ja lääketieteellisistä jutuista kiinnostuneet kuuntelemaan mahdollisuuksista!

Hallintotieteet
Mäntsälän lukion entinen opiskelija Oona Lintunen kertoo Tampereen yliopiston hallintotieteiden opiskelusta. Hallintotieteet kuuluu johtamiskorkeakoulun tiedeyhteisöön kauppatieteiden ja politiikan tutkimuksen ohella, joten Oona kertoo lyhyesti myös muista tutkinto-ohjelmista. Lisäksi hän esittelee hallintotieteiden ainejärjestön Staabin valmennuskurssia, joka järjestetään tänä keväänä ensimmäistä kertaa. 

Esitykset pidetään rinnakkain luokissa 106 ja 107.


Ma 21.1.2019 klo 13.10 - 14.25

Opiskelu Suomessa ja ulkomailla - työnhaku

Mäntsälän lukion entinen opiskelija Teemu Niskanen kertoo huikean kansainvälisestä opiskelu-urastaan ja työnhaun eri tavoista.

 • Opiskelusuunnitelman muutos - Teemu haki ja aloitti LUTssa tietotekniikkaa, mutta siirtyi 0,5v myöhemmin LAMKiin kansainvälisen kaupan polulle)
 • Opiskeluvaihto (Espanjassa)
 • Työharjoittelu ulkomailla (Unkarissa ja Saksassa)
 • Tutkinto ulkomailla (maisteri Tanskassa)
 • AMKsta maisterin tutkintoon (tein LAMK + Aalborgin yliopisto)
 • Moderni työnhakuprosessi (nykyisin työnhaku on paljon muutakin kuin vain CV+hakemuskirje+haastattelu: videohaastatteluja, puhelinhaastatteluja, assessment centereitä (Suomessa sekä ulkomailla), case studeja…

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä