Ajankohtaista

Tekstimerkintä tallennettu.

Lukuvuoden 2020 - 21 kurssivalintojen aikataulut

Esivalinnat


Esivalinnoissa jokainen valitsee huolella KAIKKI ne kurssit, jotka aikoo opiskella seuraavana vuonna. Lähtökohta on, että kaikki pakolliset kurssit (pois lukien MAA10) tulevat suoritetuksi toisen vuoden aikana, joten ensimmäisen vuoden opiskelijat valitsevat kaikki puuttuvat pakolliset kurssit esivalinnoissa.

Esivalinta on tärkeä, sillä sen perusteella päätetään, mitä kursseja perustetaan ja montako ryhmää. On tärkeää, että valinnat tehdään huolella, jotta kaikki mahtuvat haluamilleen kursseille ensi vuonna. Mikäli kursseilla on täyttä, pois jäävät ne, joilla ko. kurssi ei ollut valittuna esivalinnoissa. MUISTA valita myös ne kurssit, jotka joudut käymään uudelleen (arvosana 4).

Ohjeita opiskeluun -sivulla on tarkistuslomake kurssien laskemista varten.

Esivalintojen aikataulu:

ma - su 13. - 26.1. 18ABCD
ma - su 2. - 15.3. 19ABCD (opo tapaa kaikki henkilökohtaisesti ennen esivalintoja)
ma - su 9. - 15.3. kevään 2020 hakijat

Kurssivalintojen aikataulu:

ma - su maalis - huhtikuun aikana -
aika tarkentuu myöhemmin
18ABCD
19ABCD (valinnat tarkistetaan opon kanssa pienryhmittäin)
kevään 2020 hakijoille tehdään kurssivalinnat valmiiksi


Huolehdi, että Wilmassa oleva HOPSisi on ajan tasalla sekä YO-suunnitelman että kurssisuunnitelman osalta!

Hakuinfo kevään 2020 hakijoille ja heidän huoltajilleen to 23.1.20

Oletko hakemassa lukioon keväällä 2020? Tule kuuntelemaan ja kyselemään hakemisesta ja opiskelusta Mäntsälän lukiossa!

17.30 - 18.00 

Kahvitarjoilu ja lukion tiloihin tutustumista. Luokissa voi tavata eri aineiden opettajia.

18.00 - 19.00

Millaista on lukio-opiskelu Mäntsälässä?
Mitä opintoja Mäntsälän lukiossa on tarjolla?
Opiskelijapalaute Mäntsälän lukiosta
Millaista tukea Mäntsälän lukiossa saa opiskelun ja oppimisen vaikeuksissa?

Miten hakuprosessi etenee?
Miten kurssivalinnat tehdään?
Millaisia kursseja kannattaa valita?
Miten hankitaan tietokone ja muut tarvikkeet?
Miten opiskellaan kaksoistutkintoa?
Jos keskiarvo tai osaaminen ei riitä lukioon: kymppiluokka reittinä lukio-opintoihin
 
Mukana tilaisuudessa: rehtori, opinto-ohjaaja, erityisopettaja, kymppiluokan opettaja, aineenopettajia

Koulutusesittelyt lv 2019 - 20

Koulutusesittelyt ovat avoinna kaikille alasta kiinnostuneille. Sovi oman tuntisi opettajan kanssa, voitko lähteä kuuntelemaan esittelyä. Oma tuntisi jatkuu esittelyn jälkeen.

To 23.1.
klo 8.25 - n. 9.25 luokka 108
klo 10.10 - 11.10 luokka 311
Oulun yliopisto esittäytyy
Oulun yliopiston vierailijat kertovat Oulun yliopiston koulutustarjonnasta sekä Oulusta opiskelukaupunkina. Mukana ovat Anne (ruotsin ja saksan kielet) sekä Jukka ja Jenni (luokanopettaja, interkulttuurinen opettajankoulutus).Menneet esitykset:

Ma 9.12.
klo 10.30 - 11.10 luokka 312
klo 11.15 – 11.45 luokka 312
Kauppatieteet, Aalto-yliopiston Mikkelin kampus
Aalto-yliopiston Mikkelin kampuksen englanninkielisestä kauppatieteen International Business -koulutuksesta kertoo Philip Rentto. Suoritettuasi kandidaattiopinnot, joihin sisältyy lukukausi ulkomailla jossakin ohjelman kumppaniyliopistoista eri puolilla maailmaa, saat automaattisesti oikeuden jatkaa opintojasi yhdessä Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksen maisteriohjelmista. Lue lisää Mikkelin koulutuksesta täältä.

To 28.11. klo 9.55 luokka 107
Kauppatieteet
Aalto-yliopiston kauppatieteen opiskelusta kertoo entinen opiskelijamme Sami Meha. Tässä lisää tietoa kauppatieteistä Aallossa.

Ke 6.11.2019
klo 13.40 - 14.25 luokka 221
klo 14.40 - 15.25 luokka 221
Matematiikan ja matematiikan opettajan opinnoista Jyväskylän yliopistossa kertoo Mäntsälän lukion entinen opiskelija Tomi Haapamäki.

Pe 1.11. klo 12.15 - 13.00 luokka 109
Kauppatieteet ja tekniikka
Lappeenrannan LUT-yliopisto esittelee kauppatieteen ja tekniikan alan koulutuksia. Mukana lukiomme entinen opiskelija Oskari Laamanen. Lue lisää LUTin koulutuksista täältä.

Ti 22.10. klo 11.20 - 12.05 luokka 108
Kulttuurintutkimus
Fokaus-aineista (folkloristiikka, kansatiede ja uskontotiede) ja opiskelusta Turun yliopistossa kertoo entinen opiskelijamme Neea Leino. Jos et tiedä, mitä nuo kulttuurintutkimukseen kuuluvat aineet tarkoittavat, voit lukea lisää täältä.

Ke 23.10. klo 9.55 luokka 222
Aalto-yliopiston tuotantotalouden opinnoista kertoo entinen opiskelijamme Kusti Hämäläinen. Tässä lisätietoa tuotantotaloudesta Aallossa.

Ke 30.10. klo 9.55 luokka 311
Liikunnanohjaus (AMK) sekä yleinen ja aikuiskasvatustiede (Helsingin yliopisto)
Mäntsälän lukion entinen opiskelija Riikka Hormu on opiskellut AMK:ssa liikunnanohjaajaksi ja opiskelee nyt Helsingin yliopistossa yleistä ja aikuiskasvatustiedettä. Kiinnostipa sinua kumpi tahansa näistä - tule kuuntelemaan! Tästä voit lukea lisää yleisestä ja aikuiskasvatustieteestä.

Ma 7.10. useita esityksiä

Maailmanvaihto ry ja kielten opiskelu yliopistossa
Kiinnostaako vapaaehtoistyö ulkomailla? Haluaisitko tutustua kohdemaahasi pintaa syvemmältä? Lähde Maailmanvaihdon kautta maailmalle! Maailmanvaihto ry:n puheenjohtaja, Raisa Kontiokari sekä entinen opiskelijamme Paula Pitkänen kertovat tästä lisää. Paula kertoo lisäksi vieraiden kielten opiskelusta yliopistossa. Tilaisuus pidetään samansisältöisenä kaksi kertaa:

8.25-9.40 luokka 312
9.55-11.10 luokka 312

Sotilasilmailu
Haluatko tietoa ilmavoimista, ilmavoimien erikoiskursseista ja erityisesti lentoreserviupseerikurssista sekä sotilasilmailusta yleisesti? Tule kuuntelemaan Mäntsälän lukion entisen opiskelijan Marcel Suvannon esittelyä. Marcel suorittaa itse parhaillaan lentoreserviupseerikurssia.

8.40 – 9.40 luokka 221
9.55 – 10.55 luokka 108
13.25 – 14.25 luokka 221

Pe 13.9. klo 9.55 - n. 10.30 luokka 221
Arkkitehdin koulutus ja työ
Arkkitehtuurin 5. vuoden opiskelija Jarna Virolainen Tampereen yliopistosta kertoo, millaisia ovat arkkitehdin opinnot ja työelämä. Jarna valmistui Mäntsälän lukiosta keväällä 2015. Opintojensa ohessa Jarna työskentelee turkulaisessa arkkitehtitoimistossa. Jarna kannustaa myös arkkitehtuurista kiinnostuneita lyhyen matematiikan opiskelijoita mukaan, sillä matematiikan kokeesta selviää myös lyhyellä matematiikalla.

Pe 13.9. klo 9.55 - n. 10.30 luokka 216
Lääkärin koulutus ja työ


Lääketieteen 5. vuoden opiskelija Mirva Virolainen Turun yliopistosta kertoo, millaista on lääketieteen opiskelu ja nuoren lääkärin työ. Mirva työskenteli kesällä 2019 vuodeosastolääkärinä Kurikassa.

Ammattien aamun esitykset ke 11.12.19 klo 8.25 - 9.50

Esitys 1 klo 8.30 - 9.00 (opiskelijoiden oltava luokassa 8.25)
Esitys 2 klo 9.20 - 9.50 (opiskelijoiden oltava luokassa 9.15)

Kaikki esitykset pidetään kaksi kertaa. Jokainen opiskelija valitsee yhden 1-esityksen ja yhden 2-esityksen.


Marika Autio, rekrytointikoordinaattori, Attendo

Haluatko vastuullisen ja merkityksellisen tehtävän työympäristössä, jossa pääsee kehittymään? Kiinnostaako työ henkilöstöhallinnossa tai hoitoalalla?

Marika Autio kertoo paitsi omasta työstään myös työmahdollisuuksista hoitokodeissa. Hoivakodit ovat antoisia työpaikkoja hoiva-alan ammattilaisille, jotka ovat aidosti kiinnostuneita työskentelemään ikäihmisten parissa. Hoitokodeissa työskentelee sairaanhoitajia, lähihoitajia, fysioterapeutteja, sosionomeja, geronomeja ja hoiva-avustajia. Heillä kaikilla on tavoitteena tarjota ikäihmisille turvallinen koti ja laadukasta palvelua koko elämän ajaksi.


Lilli Kaljunen, ravintolapäällikkö, Sälinkään kartano
Tuntuuko oman alan valinta sinusta vaikealta? Pelkäätkö "vääriä" valintoja ja alan vaihtamista? Millaista on kouluttautua moneen eri ammattiin elämänsä varrella? Tässä todellinen asiantuntija! Intohimo tekemiseen voi joskus viedä moneen suuntaan eikä se välttämättä ole huono juttu. Lilli Kaljunen opiskeli ompelu- ja vaatetusalan tutkinnon Suomessa ja turkissuunnittelua New Yorkissa, työskenteli mm. teatterissa puvustajana. Sittemmin hän innostui ruuasta ja opiskeli kokiksi sekä alan esimiestyöhön. Nykyisin hän työskentelee ravintolapäällikkönä, jossa voi hyödyntää myös graafisen suunnittelijan koulutusta.


Niina Kilpiäinen, monikulttuurisuuskoordinaattori, Mäntsälän kunta
Kiinnostaako sinua kulttuurit ja ihmisten auttaminen ja ohjaaminen? Niina Kilpiäinen työskentelee maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten kanssa. Hän opettaa suomen kieltä ja järjestää erilaisia tapahtumia ja kerhoja. Koulutukseltaan Kilpiäinen on uskonnon ja psykologian opettaja, opiskelee nyt yhteisöpedagogiksi AMK:ssa.


Tapio Laamanen, oikeusministeriön hallinto- ja ohjausosaston päällikkö, valtiotieteiden maisteri

Kiinnostaako sinua yhteiskuntatieteet, hallinto tai talous? Tutustu, millaisia työskentely- ja etenemismahdollisuuksia valtio tarjoaa! Valtionhallinnossa on hyvät mahdollisuudet hankkia asiantuntemusta, saada uusia vastuita ja hakeutua aiempaa haasteellisempiin tehtäviin.

Tapio Laamanen oli lukiossa epätietoinen jatko-opintomahdollisuuksista. Sattumalta hän sai käsiinsä yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan opinto-oppaan - se kolahti. Hänelle oli heti selvää, että yhteiskuntatieteet on hänen juttunsa. Turun yliopistossa pääaineena oli yleinen valtio-oppi, sivuaineita mm. taloustiede ja hallinto-oikeus.

Opintojen loppuvaiheessa Laamanen pääsi korkeakouluharjoitteluun kauppa- ja teollisuusministeriöön. Pian valmistumisen jälkeen hän pääsi samaan paikkaan projektitehtävään ja siitä edelleen talouden suunnittelutehtäviin.

Valtion budjetin valmistelu onkin ollut keskeinen osa koko Laamasen työuraa. Toinen merkittävä tehtäväalue on ollut tulosohjauksen kehittäminen. Ministeriö tulosohjaa hallinnonalansa virastoja osoittamalla resurssit ja asettamalla tavoitteet. Erityisen mielenkiintoinen vaihe oli työ- ja elinkeinoministeriön perustaminen, jossa Laamanen oli mukana tiiviisti. Nyt hän oikeusministeriön hallinto- ja ohjausosaston päällikkönä.

Tiina Lehtelä, viittomakielen tulkki
Tiina Lehtelä on kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 1996 ja valmistunut viittomakielen tulkiksi vuonna 2015. Aluksi hän teki pari vuotta palkkatyötä ja perusti sitten oman yrityksen www.tulkkitiina.fi.

Tiinalla on kerrottavana erilainen urapolku. Hän haluaa kannustaa opiskeluun, yrittäjyyteen sekä jatkuvaan lisäkoulutukseen. Nykyään harva tekee samaa työtä nuoruudesta eläkkeelle asti. Opiskelun, elämän ja työelämän vaiheet muodostavat jännittävän ja mielenkiintoisen kokonaisuuden, jossa nuoruuden opiskelulla saattaa olla yllättävän iso merkitys myöhemmin.

Viittomakieli? Kuurosokea? Taktiili? Haptiisi? Opastus? Kuvailu? Tiina kertoo, mitä ne tarkoittaa, sekä miten ja missä tulkiksi voi opiskella ja millainen työllisyystilanne tulkeilla on Suomessa.

Viittomakielentulkin työssä ei ole kahta samanlaista päivää. Tulkkina pääsee osallistumaan hyvin erilaisiin asioihin ja tilanteisiin kotimaassa ja ulkomailla. Synnytykset, hautajaiset, illanvietot, kokoukset, auton korjaus, jooga, tähtitiede ja kaikki siltä väliltä voivat tulla tutuksi ja olla osa tavallista työpäivää.

Mikko Möttönen, geotekniikan diplomi-insinööri, Maa-, silta- ja vesirakennuksen yksikönjohtaja, YIT
Kiinnostaako rakentaminen? Oletko koskaan ajatellut, että talojen rakentaminen on vain yksi osa rakentamista, sillä merkittävä osa rakentamisesta tapahtuu rakennusten välissä?

Yhteiskunnan toimivuus perustuu toimiviin kulkuyhteyksiin (moottoritiet, junaradat, raitiotiet, vesiväylät, metrot, maantiet, pyörätiet, kadut), sähkö- ja tietoliikenneverkkoihin, vesi-, viemäri- ja lämpöhuoltoon, siltoihin, laitureihin, tunneleihin, maanalaisiin tiloihin sekä kaikkeen muuhun mikä mahdollistaa arjen toimivuuden, usein näkymättömissä. 

Mikko Möttönen valmistui Mäntsälän lukiosta 2005. Hän opiskeli Aalto-yliopistossa ensin rakennusmateriaaleja ja rakennustuotantoa, mutta kesätyöpaikan kautta innostui vähän vahingossa infrarakentamisesta, joka alkoi tuntua monipuoliselta ja merkitykselliseltä työltä. Tällöin hän vaihtoi myös pääaineensa geotekniikaksi. Tutustu alan moniin mahdollisuuksiin esityksen kautta ja löydä oma reittisi kiinnostavien töiden äärelle!


Heikki Nuutinen, viestintäalan yrittäjä, Heikki Nuutinen Design
Kiinnostaako sinua visuaalinen viestintä ja myynnin edistäminen? Heikki Nuutisella on pitkä kokemus brändi-, ilme- ja viestintäprojekteista. Hänen yrityksensä tekee konseptisuunnittelua ja visuaalista suunnittelua, arvioi brändien, palveluiden ja viestinnän toimivuutta ja tuottavuutta sekä toteuttaa asiakkaiden projekteja. Yritys tekee mm. verkkosivustoja, videoita, valokuvausta, messuosastoja ja painotuotteita.


Suvi Pirkola, Kaunismäen K-market kauppias
Kiinnostaako kauppa ja kenties myös yrittäjyys? Suvi Pirkola kertoo, millaista on kaupan pyörittäminen, miten kauppiaaksi pääsee ja millaista reittiä hän itse päätyi alalle. Samalla saat vinkkejä, millainen on hyvä työntekijä ja miten kannattaa hakea kesätöitä.

Juri Ruohola, Myyntijohtaja, Nivos Oy
Toimisiko maailma ilman myyntiä ja ostamista? Maailmalla myyntiä arvostetaan suuresti. USA:ssa, Ruotsissa, Tanskassa ja niissä maissa, jossa on ollut pitkään kaupallista toimintaa, myyjien ammatit ovat omassa luokassaan. Suomessa ollaan matkalla samaan, eli myynti ja myyjien arvostus kasvaa voimakkaasti.

Mikä koulutus- ja urapolku vie myyntiin tai markkinointiin? Ei ole olemassa yhtä reittiä, mutta jos on olemassa halu auttaa asiakkaita, niin silloin olet polun päässä ja matka voi alkaa.

Jyri Ruoholan tempaisi myynti- ja markkinointiuralle sattuma, mutta myös kutsumus tietää, auttaa ja voittaa asiakkaita. Hän on toiminut useilla aloilla (IT, rahoitus, kiinteistö ja energia) ja useissa firmoissa (Parametric Technology, Pohjola Pankki, Societe Generale Finance, Ovenia Oy, Nivos Oy)  myynti-, markkinointi- ja liiketoiminjohtajana.

Ruohola kertoo oman mielenkiintoisen matkansa urallaan, mitä on oppinut ja vinkkejä mitä kannattaisi tehdä, että pääsee uralla eteenpäin.