← Kirkonkylän koulu

Kirkonkylän koulun blogi

Motoristit koulukiusaamista vastaan 8.9.2015

Mikko A. Ratia- vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja

Moottorien jylinä tuskin on vaimennut. Minun on pakko kirjoittaa tämä bloggaus, ennen kuin se eeppinen tuntemus minusta katoaa, jonka MKKV:n vierailu sai minussa aikaan.

Monesti kun puhutaan motoristeista on mielikuva kaikkea muuta kuin sympaattinen, ihmisläheinen, välittävä, tms. Heidät monesti mielletään ”liivi-jengiksi”, jonka tarkoituksena on jotakin muuta kuin hyvä. Luettuasi tämän kirjoituksen toivon, että ajattelet toisin. Kaikki nuo mielikuvat motoristeista eivät todellakaan ole totta, tai yleistettävissä.

8. syyskuuta 2015 Mäntsälän Kirkonkylän koululla oli todella odottava tunnelma. Odottava tunnelma ei johtunut allekirjoittaneella siitä, että luvassa olisi jotakin muuta kuin hyväntahtoinen täysin vapaaehtoisuuteen perustuva tilaisuus koulukiusaamista vastaan.

H-hetki läheni ja noin 11:30 alkoi kuulua semmoinen jylinä, mikä saa pahimman ukkosmyrskynkin kuulostamaan piipitykseltä... sieltä olivat tulossa Motoristit Koulukiusaamista Vastaan.

Kaikki paikallaolijat varmasti olivat täpinöissään. Eikä suotta. Pyöriä kun alkoi valua koulun pihaan, niin siinä kyllä allekirjoittaneelle nousi hymy huulille. Moottoripyöristä olen aina pitänyt ja tuntenut pikkupojasta lähtien motoristeja. Moottoripyöräily on minulla verissä, joten tiesin siis mitä odottaa.

Kunnes kaikki pyörät olivat saapuneet ja motoristit asettuneet kiltisti parijonoon odottamaan pääsyä koululle. Kirkkiksen lapset olivat puolestaan siirtyneet juhlasaliin odottamaan motoristien paikalle tuloa.

Tapahtuman järjestely, kaiken toimivuus ja käytännöllisyys oli ollut varsin mukiin menevää, kunnes koitti ensimmäinen probleema. Ongelma ei ollut suuri ja se saatiinkin hyvissä ajoin kuntoon. Show pääsi alkamaan.

Puhemiehen roolia vetänyt MKKV:n Ari ”Santis” Santaharju osoittautui varsinaiseksi veijariksi heti ensilauseesta lähtien. Hänen tapansa ottaa haltuun n. 300 lasta oli ällistyttävä ja lapset olivat heti messissä, niin kuin asiaan kuului. Hänen huumorinsa upposi myös paikalla olleisiin opettajiin, vanhempiin ja muihin motoristeihin. Voisin lainata ”siellä kaikilla oli niin mukavaa” yhtään liioittelematta.

Arille tilaisuus osoittautui myös oivalliseksi oppitunniksi mm. uimataitoa ja eläintuntemusta silmällä pitäen. Myös laulujen sanat olivat välillä hukassa, mutta eipä huolen häivää, kun oppilaat auttoivat häntä, kuten kaverin kuuluukin auttaa. :)

Kuin huomaamatta Arin vitsailu vaihtui hieman vakavammaksi aiheeksi... erityisesti tarina pikkupojasta ja koiranpennusta sai silmäni kostumaan, kun ajattelenkin tarinaa. Kaikki me ihmiset tarvitsemme jonkun, joka tietää miltä itsestä tuntuu. Tarina oli niin mykistävä, että jouduin keräilemään itseäni hyvän aikaa, ennen kuin pystyin taas ottamaan tilanteen haltuun.

Motoristien tilaisuus päättyi ”kaksi pientä simpanssia” – Hm, oliko se sittenkin elefanttia? -lauluun. Primusmotor -Ari pyysi juhlasalin eteen lapsia auttamaan biisin laulamisessa. Samassa kun laulu alkoi, lähtivät muut motoristit marssimaan kohti juhlasalin ovea.

Paikalle jäänyt Ari kuulutti seuraavaksi sisään Taikuri-Kimin & Puhuvan Mopon, jonka tarkoituksena oli keventää vakavaa aihetta taikuruudella. Kimi hoitikin homman niin kuin ammattilainen ja sai kaikilta (erityisesti lapsilta) hänelle kuuluvat kiitokset!

Motoristit eivät suinkaan kaasuttaneet pois paikalta, vaan Kimin esityksen jälkeen oli vuoro mennä ihastelemaan Viipale-koulun edustalle parkkeerattuja moottoripyöriä.
Tunnelma oli kuin karkkikaupassa. Oli pyörää jos jonkinmoista ja lapset saivat testata miltä tuntuu istua kyydissä. Monet iloiset ilmeet kyllä täyttivät Kirkkiksen pihan. Kiertäessäni itsekin ihastelemassa (kuolaamassa) pyöriä ja jututtaessa motoristeja, olin erittäin onnellinen niiden lasten puolesta, ketkä saivat kokea Motoristit Koulukiusaamista Vastaan.

Kaiken kaikkiaan tilaisuudesta jäi todella hyvä tunnelma. Kannatan ehdottomasti JOKAISTA vanhempainyhdistystä järjestämään vastaavan tilaisuuden koulullensa.
Ehkä motoristit ei ole niin cool kuin esim. julkkikset, mutta sanonpahan vaan, että heillä jos kellä, on sydän paikallaan.
Toivon, että tämä Mäntsälän ensimmäinen MKKV:n vierailu ei jää viimeiseksi, vaan nuo sympaattiset ja suurisydämiset motoristit nähdään vielä Mäntsälässä.

Kiitos Motoristit Koulukiusaamista Vastaan. Teette korvaamatonta duunia ja se, että teette sitä vapaaehtoisesti, on todellinen sydämen asia.

Kiitos myös Kirkkiksen koulun rehtorille, opettajille, henkilökunnalle & erityisesti lapsille tämän tilaisuuden mahdollistamisesta. Teidän kanssanne on niin mahtava tehdä yhteistyötä. :)

Terveisin
Kirkonkylän Koulun Vanhempainyhdistyksen puolesta
pj Mikko A Ratia

Kutkuttava elokuu

Uuden lukuvuoden aloittaminen on joka vuosi jännittävää, myös meille rehtoreille. Elokuussa olemme kaikki monien uusien asioiden edessä: tapaamme uusia luokkakavereita ja työkavereita, uusia koulun aikuisia ja lapsia, alamme käyttää uusia kirjoja ja täytämme tyhjiä sivuja päiväkirjasta. Alamme tehdä suunnitelmia ja aikataulutamme työtämme. Suunnittelemme ja ideoimme, uudistumme ja kehitymme.

Tätä lukuvuotta olen käynnistellyt kuitenkin pienen, ihan erityisen kutkutuksen kupliessa mielessäni. On jännittävää nähdä, miten jo viime vuonna aloittamamme valmistautuminen uudistuvan opsin haasteisiin konkretisoituu: näkyy ja kuuluu Kirkkiksellämme. Uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön 1.8.2016. Sen myötä koulu muuttuu. Ja vain parempaan suuntaan, vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.

Aloitimme jo viime vuonna orientoitumisen uuden opsin henkeen kehittämällä koulumme toimintaympäristöä kohti tulevia haasteita. Kehitimme kouluamme yhteisöllisemmaksi ja osallistavammaksi. Tavoitteena oli aktivoida myös oppilaat osallistumaan koulun kehittämiseen kohti oppivaa yhteisöä, jossa kaikki yhteisön jäsenet, oppilaat ja koulun aikuiset, osallistuvat yhdessä koulun toiminnan suunnitteluun, arvioimiseen ja kehittämiseen.

Toteutimme erilaisia koulun yhteisiä tapahtumia ja keräsimme pitkin lukuvuotta oppilaiden mielipiteitä koulun yhteisistä projekteista. Lukuvuoden lopulla meillä oli yhteinen kevätrieha, jonka jokaisen toimintapisteen ohjelman suunnitteluun ja toteutukseen osallistuivat oppilaat. Se oli paras yhteinen tapahtumamme, jossa oli menoa ja meininkiä! Me onnistuimme hienosti, yhdessä.

Tämän lukuvuoden ensimmäisenä koulupäivänä, yhteisen lukuvuosiavajaisten jälkeen, eräs Välkkäri-ohjaajana tuli ehdottamaan, josko he Välkkärit leikittäisivät heti ensimmäisellä pitkällä välitunnilla meidän uusia ekaluokkalaisia. :) Loistoidea! Me aikuiset kun ajattelimme, että Välkkäritoiminta alkaisi vasta ensimmäisellä kokonaisella viikolla, mutta Välkkärit olivat jo valmiit ja ottivat vastuun toiminnan aloittamisesta heti ensimmäisestä välitunnista lähtein! Juuri näin!

Tänä lukuvuonna jatkamme edelleen valmistautumista uuteen opetussuunnitelmaan. Kehitämme osallisuuden lisäksi arviointia, oppilaanohjausta ja opetusta. Tähän työhön kutsumme mukaan oppilaiden lisäksi myös huoltajat. Mitä ja miten, siitä lisää syksyn vanhempainillassa 25.8. klo 18.00. Tervetuloa mukaan!

Nähdään siis koululla! :)

rehtori Sari Laasila