Veckobrev och andra hälsningar från vår vardag!

Vecka 45 8-12.11

Helt fantstiskt hur snabbt barnen lär sig nya saker, vi haft många lärorika stunder. Barnen var fascinerade över vår nya Mulleskog. Vi var uppe på "sankabacken", barnen undrade bl.a. om vi ska bestiga ett berg.

Vi har firat svenska veckan genom att inkludera den i vårt pågående tema. Dansat loss till Mimmit på svenska i dinosalsa, sprungit stafett och parat ihop bilder med finlandssvenska dinosaurier, sökt reda på dinosaurier som gömt sig i skogen, pysslat bokstaven Dd som i dinosaurier i de finlandssvenska färgerna och haft mysiga stunder med bl.a. Tove Janssons böcker.

Hjärtligt välkomna på föräldrakväll tisdagen 16.11 klockan 18:00! 


Vecka 45

Måndag: utomhuspedagogik

Tisdag: smågruppsverksamhet 
 -> överraskningar inför farsdagen

Onsdag: Musiklekskola 9:45->

Torsdag: Mulleutfärd start 9:00! (Ej matsäck med)

Fredag: smågruppsverksamhet
 -> överraskningar inför farsdagen

Hoppas ni får en fin helg och svenskadag!❤️💛 

Vecka 44 (1.11-5.11)

Första veckan i våra nya utrymmen är bakom, pedagogerna och barnen är nöjda. Vardagen rullar på och allt börjar hitta sin plats. Den här veckan har vi bekantat oss med närmiljön gått på promenader och lekt i Kapellparken och på skolgården. Pink flamingorna och Kycklingarna har spelat spel i smågruppsverksamheten. Vita flamingorna har haft bokstavsuppgifter tillsammans med dinosaurierna. Vårt nya tema har också fått en bra start i sagor och lekens tecken.
Här nere bildar alfabets dinosauriern vår matkö.

Måndag: Svenska dagens konsert i Kino Marilyn, start 9:20!

Tisdag: Gymnastik i smågrupper, börjar 9:00

 • Kycklingarna och vita flamingorna INNE
 • Pink flamingorna UTE + bokstavsuppgifter med dinosaurier

Onsdag: Musiklekskola 9:45 ->

Torsdag: Vi går och upptäcker i vår nya Mulleskog, start 9:00!

 • En liten hälsosam matsäck med

Fredag: Smågruppsverksamhet

Vi kommer också att uppmärksamma svenska veckan genom att läsa böcker som är skrivna av finlandssvenska författare. Detta gör vi varje dag i samlingen. Tack för ett gått samarbete, tillsammans gjorde vi flytten bra får barnen! Nya Östis var här idag och kommer att skriva en artikel om våra nya utrymmen. Kan vara att en del barn syns på bilden, endast barn med lov .

Ha ett skönt veckoslut !

Hälsar,

Sussi, Anne, Janine & Linda

Vecka 49 6.12-10.12

Hej,
fredag igen och den tredje luckan är redan öppnad. Vi får en ny saga/ dag. Därtill får vi olika spännande uppgifter av tomten Torsten. Den här veckan har vi bl.a. fått fundera över hur dinosaurierna känner sig.

5- åringarnas luciauppträdandet i rådhuset är tyvärr inhiberat.

Lucia fest 10.12 klockan 7:30 i Villekullas sal. För att hålla festen så liten som möjlig kan vi i år endast bjuda kärnfamiljen ( vårdnadshavare +syskon) . Eftersom vi inte kan hålla avstånd, önskar vi att alla över 12år bär ansiktsmask. Hjätligt välkomna ❤️

Nästa vecka 6.12-10.12

Måndag: trevlig självständigshetsdag! 🇫🇮

Tisdag: Vi går till gravgården.Barnen får ha med sig ett gravljus

Onsdag: Musiklekskola

Torsdag:
Pyssel i smågrupper

Fredag:
Pyssel i smågrupper

Veckan för barnets rättigheter (15.11-19.11)

Jag är betydelsefull , du är betydelsefull!

Alla har rätt till ett gott bemötande. Barnets rättigheter är vuxnas ansvar. Visst har barnen också en del skyldigheter i vardagen som vi också kommer att prat om.  Den här veckan är det speciellt viktigt att vi lyfter fram barnets rättigheter och synliggör det tillsammans med barnet. Vi kommer att hoppa med på ”Tiukus ” äventyr som är en färggrann figur kanske liknar lite en dinosaurie. ” Tiuku” sickar 5 brev under veckan och vi kommer att få göra olika aktiviteter kring barnets rättigheter.

På torsdagen 18.11 klockan 10 kommer vi att få röra på oss tillsammans med BUU-klubben. Vi är tacksamma över att YLE möjliggör detta för vårt daghem. Passar också perfekt in i veckans tema.

Måndag: Introduktion av barnets rättigheter  + utomhuspedagogik

Tisdag: Smågrupper

 • aktiviteter kring barnets rättigheter

Föräldrakväll 18:00!

Onsdag: Musiklekskola

 • 9:45 ->

Torsdag: BUU-klubben

Fredag: Smågrupper

 • aktiviteter kring barnets rättigheter

Kom ihåg ni är det viktigaste för ert/ era barn, just ert barn är unikt och värdefullt och med dessa ord önskar vi att alla får en fin farsdag!

Hälsar,

Sussi, Anne, Janine & Linda

Hjärtligt välkomna till våra nya utrymmen ( Drottninggatan 21)

Det mesta börjar nu vara färdigt, gården jobbas det ännu på i några veckor. Vi har blivit varmt välkomna av Generalshagens skola och får använda deras gård + Kapellparken. Detta kräver förstås lite extra av er vårdnadshavare, tack på förhand. På eftermiddagen vistas vi i Kapellparken, meddela personalen ifall ni vill att vi packar hem ryggsäcken varje dag , alla ryggsäckar packas hem på fredagen. Vi har gjort det mysigt och utrymmena känns hemtrevliga. För att spara på utrymmen i tamburen önskar vi att barnens saker är packade i en ryggsäck, om ni inte har går förstås också en annan väska. Vi vill gärna att barnen endast har en uppsättning med regnkläder på daghemmet. Vi öppnar hos oss 6:30 ( F dörren) vid behov tidigare.  Dinosaurierna väntar på alla ivriga barn, roligt att få ses imorgon!


Vecka 43 (25.10-29.10)

Tisdag: Smågruppsverksamhet

 • Sagostund

Onsdag: Musiklekskola 9:45

Torsdag: Vi bekantar oss med vår nya närmiljö i smågrupper start 9:00

Fredag: Utomhuspedagogik i Kapellparken

Hälsar,
Janine, Sussi, Anne och Linda

GLAD LILLAJUL

Nästa vecka är vi redan inne i december och riktigt just är det jul. Härligt att marken redan hunnit vara vit ett par gånger. Barnen väntar ivrigt på att få uppträda med luciaprogrammet. Spännande tider på många sätt.

Adventskyrkan och biblioteksbesöket var omtyckt. För att inte tala om vårt pyjamasparty, vi har haft det superroligt idag! Först mysiga sagostunder i smågrupper och efter det blev det olika tomtestationer. Barnen fick bygga en tomteverkstad med duplon, leka med dinosaurier och jultåget och pyssla olika grejer i tomteverkstaden. I bildgallerin kan ni titta när dinosaurierna har fått tomteluva och är nu ute i snöstormen tillsammans med renarna. Där finns också andra nya bilder fån lillajulen.

 • Hjärtligt välkomna på luciafest fredagen 10.12 klockan 7:30, som läget är nu får vi ännu samlas inne vi hör av oss ifall det blir ändringar

 • 7.12 uppmärksammar vi självständighetsdagen med att gå och titta på hjältegravarna. Alla som vill får ha med ett eget gravljus som vi tänder och barnet får sätta på stenen

 • 16.12 klockan 9:30 Hattifnattarnas 5-åringarna uppträder med lucia i rådhuset. Som läget är nu är vårdnadshavare varmt välkomna med ansiktsmask

 

Nästa vecka 29.11-3.12

Årets julkalender handlar om språk och rörelse vi avslöjar inget mer ännu.

Måndag: Utomhuspedagogik och 3-årsklubben

Tisdag: Julpyssel i smågrupper

Onsdag: Julpyssel i smågrupper

Torsdag: Vi går till tomteskogen. Start 9:00, ingen vägkost med

Fredag: Sagostund i smågrupper

 

Kom ihåg att meddela vårdbehovet för mellandagarna 27.12-31!

Hoppas ni alla lillajulen till ära har många mysiga stunder tillsammans där hemma.

Vintriga hälsningar,

Sussi, Janine, Anne & Linda

Superhjältarna flyger iväg till nästa ställe

Igen en rolig vecka bakom!

Många fina minnen som blir kvar från vår tid i Villekulla huset. Svängigt blev det när vi dansa i musikens takt tillsammans med Mumintrollen. Barnen älskade maskeraden och att leka fritt med öppna innerdörrar. Idag stänger vi dörren och öppnar i Villekullas nya utrymmen (Drottninggatan 21) tisdagen 26.10.Under vecka 42 ordnas vården för de barn som behöver på Mästarevägen 4 (Råddjuren-gruppens nuvarande utrymmen).

Barnen har format bondgårds tema och när vi nu avslutar detta kan vi döpa om det till  ” superhjältarna på bondgården”. Härligt att se hur barnen själva kan forma och visa oss vägen i tema. Nu hör vi ofta att barnen pratar om ”när jag var liten ” också dinosaurier är populära. Passar bara att börja ett nytt tema då vi kommit till våra nya utrymmen. Följande tema är ”historik och dinosaurier”. Vi fokuserar på språket och böcker samtidigt kommer vi att baka in känslor. Tur att en vecka går fort så vi snabbt kommer igång med detta tema!

Nya bilder finns i bildgalleri.

Tack för den här veckan och ett riktigt skönt veckoslut till er alla så ses vi om en vecka!

Hälsar,

Sussi, Janine, Anne och Linda

Nu är alla superhjältar färdiga och flyger omkring med olika styrkor!

Nästa vecka är vår sista vecka i Villekulla huset. Vi kommer att ha utflyttningsfest, barnen har önskat superhjältarnas maskerad med musik och lek. Så på torsdagen 14.10 får alla klä ut sig till en superhjälte eller något annat. Vi har musik och öppna innerdörrar, barnen får välja var de vill leka. Vi har också glädjen att får ha prao-eleven Bea hela veckan i vår grupp.

Måndag: Utomhuspedagogik

Tisdag: Smågrupper

 • Flamingorna presentation av familj och hus
 • Kycklingarna spel och pussel
 • Speciallärare Rebecca i gruppen 

Onsdag: Musiklekskola 9:45->

Torsdag: Maskerad och öppna innerdörrar

Fredag:

 • Flamingorna spel och pussel
 • Kycklingarna presentation av familj och hus

 

Trevligt veckoslut!

Hälsar,

Sussi, Anne, Janine och Linda

Vecka 3 (17-21.1)

Hej,

Roligt att se er alla igen! Verksamheten har börjat rulla efter ledigheter. Nästa vecka borde också alla från personlen vara tillbaka. Vi har planerat att fokucera på känslor och fantasi. Känslor behöver alltid behandlas. Fantasin tar vi in för att barnen lekt och hittat på roliga lekar. Vi vill erbjuda möjligheter som utmanar fantasin (inte färdiga material), bara en idékläckare. Vi kommer också aktivt att röra på oss i det fina vintervädret.

I februari välkomnar vi ett nytt barn i gruppen. Små förändringar i smågrupperna vi meddelar dem som detta berör.

Nytt för vårterminen blir femmisarnas flamingoklubb. I den klubben övas färdigheter som är bra att packa med sig till förskolan. Mer om detta nästa vecka.

 

Vecka 3 17.-21.1

Om vädret tillåter blir det skridskoåkning. Inget måste att inskaffa skrinnor. Tyvärr har vi inte skrinnor att låna. Vi är många ivriga skridskoåkare och ishockeyspelare. Händer har vi inte lika många. Vi önskar att allas första gång på skrinnor är tillsammans med familjen. Sedan tränar vi mer! Ni får packa med hjälm och skrinnor till dagis. Barnen som vill får också ha med sig klubba. Kom ihåg att sätt namn i all utrustning!

Måndag:

Vi skrinnar 8:30 ->

 • Hjälm och skrinnor (klubba)
 • Luistelua! Kypärä ja luistimet (maila)

Tisdag:

Smågruppsverksamhet (känslor)

Onsdag:

 • Musiklekskola
 • Femmisarnas flamingoklubb

Torsdag:

Vi skrinnar 8:30->

 • Hjälm och skrinnor (klubba)
 • Luistelua! Kypärä ja luistimet (maila)

Fredag:

Utevistelse

 

Hälsar,

Sussi, Anne, Janine & Linda

Första vecka i maj är här

Glada vappen! 🎈
Modiga barn som övade sina simkunskaper med sprätt och skratt. I förkolan pysslade vi namnlappar, fint gick det 👍. På picknicken hördes hackspetten och en and syttes i Lovisa å . Kajorna var också sugna på lite vägkost. Nästa vecka semestrar Linda och Wilma Huhtanen är i gruppen.

Vecka 18 (2-6.5)

Måndag:
Utomhuspedagogik

Tisdag:
•Vi fortsätter med att pyssla överraskningar

Onsdag:
•Musiklekskola 9:45->

Torsdag:
• Dans för flamingorna 9:45->
•Pyssel

Fredag:
•Utomhuspedagogik

Hälsar,
Hattifnattarnas personal

Wow, veckorna bara rusar iväg!

På vår upptäcktsfärd till skogen märktes tydligt att vi redan är långt in i hösten. Löven i träden hade ändrat färg och en del hade hunnit falla ner till marken. Vädret har också blivit betydligt svalare, tack för att ni ser till att barnen har tillräckligt med kläder då är det skönt att njuta av höst solen. I skogen hjälpte vi Igge att hitta olika färger.
Vi har pratat, lekt och sjungit om svampar i olika färger. Veckan avslutades med utelek och målning av fönster.

Nästa vecka 38 (20-24.9)

Bakom höstträdens fina färger ser ni skräpflaket. Under de kommande veckorna börjar vi så småningom packa och städa. Kom ihåg att meddela barnets vårdbehov så fort som möjligt för den egentliga flyttveckan 18.10-25.10. Om barnet kan vårdas hemma ersätts detta i kundavgiften.

Hoppas vi får njuta av fina höstdagar också på veckoslutet! Nya bilder i bildgalleri ta gärna en titt tillsammans med barnet. Vi önskar er mysiga pysselstunder och kan inte vänta på att få se alla färdiga hus!

 

Måndag:

Utomhuspedagogik

( Hattifnattarnas personal städar och packar 9-10:30)

 

Tisdag:

F: Vänskapsbandet och kortet görs färdigt. Vi leker hemliga kompisar

K: Målar höstens fina färger

 

Onsdag:

Teater : Bobban 9:00

Lek tillsammans med Råddjuren ❤️

 

Torsdag:

Skogsmulle, start 9:00. Packa med en liten hälsosam vägkost

 

Fredag:

Utomhuspedagogik

 

Hälsar,

Anne, Janine, Sussi och Linda

Vecka 11

Härligt väder och fina spår, en lyckad utfärd ☀️. Bilder från utfärden kan ni se här på peda.net. Brandmans gymnastiken var också omtyckt, även bilder från det finns i gallerin.

(14-18.3)

Måndag: utomhuspedagogik

Tisdag: Vi pysslar i smågrupp. 9:00 ->

Onsdag: Musiklekskola + femmisklubb

Torsdag: Utfärd till brandkårsbacken START 9:00! 

Fredag: Utomhuspedagogik

Tack för en rolig vecka. Trevligt veckoslut ti er alla! 

Vecka 14 4-8.4

Räddningsforden väntar på att få påskgräs i sig. Under veckan har vi prata om säkerhet när man är vid vattnet eller ut på sjön. Vi har fått vara med på droppen dripps äventyr. Dripp har lärt oss varför vattnet faller ner från molnet och hur det kommer upp tillbaka. Ni kan fråga mer av barnen 💦. Idag blev det också en spontan rörelsestund för alla som ville. Vi spela en variant av boboll på skolans bollplan. 
 
Nästa vecka ( 4-8.4)
Måndag:
•Vi sår påskgräs
 
Tisdag:
•Arne Alligator konsert. Barnen skall vara på plats 9:00!
 
Onsdag:
•Musiklekskola 9:45->
•Vi sår påskgräs
 
Torsdag:
• Blivande förskolebarnen går till förskolan och bekantar sig där 8:30-9:30.START 8:15! (Linda går med)
• Aktiviter kring vatten
•Specialläraren i gruppen
 
Fredag:
•Utomhuspedagogik
 
Trevligt veckoslut! 😎

Vecka 35 (30.8-3.9)

Tranbrunnsparken fylldes av glada miner, fina hejarop och snabba fötter när vi sprang Knatteloppet. Maskotten Myse var med på utfärden och höll i trådarna för Dagisfreden. Ni får vänta i spänning till nästa vecka då vi sätter ut första bilderna i bildgalleri. Där kommer bl.a. äventyret i Lovisa att komma i detalj.

Nästa vecka är det nationella cykelveckan. Vi uppmärksammar den på torsdagen genom att barnen får ha med sin egen cykel. Det finns också några sparkcyklar att låna.

Vi går vidare till vårt nästa tema som är bondgård. Barnen har varit väldigt intresserade av att bygga hus och göra bondgårdar av lego. I detta tema får vi också barnens andra aktuella intresse som är fordon inkluderat. Nästa vecka bygger vi hus och funderar hur vi på olika sätt kan ta oss till bondgården.

Måndag

Utomhuspedagogik

Kycklingarna: Kompisklubb ( Vi påbörjar ett husprojekt)


Tisdag  

Flamingorna: Kompisklubb (husprojekt och vänskapsband)

Specialläraren inom småbarnspedagogik Rebecca i gruppen

 

Onsdag

Musiklekskolan börjar!

Flamingorna: 9:45-10:30

Kycklingarna: 10:30-11:15

 

Torsdag

Tag din cykel med till daghemmet om du vill! Vi kommer att ordna en cykelbana nere vid sandplanen. Där får barnen träna trafiksäkerhet i smågrupper.


Fredag

Flamingorna: Kompisklubb husprojektet fortsätter

Kycklingarna: Besöker biblioteket och lånar ett nytt bokpaket inför vårt nya tema


Tack för den här roliga veckan , trevligt veckoslut !

Hälsar,

Sussi, Janine, Anne och Linda

VECKA 40 (4-8.10)

VECKA 40 (4-8.10)

Olympiaden var uppskattad av barnen, vi rörde på oss tillsammans med formerna. Som grenar fanns stafett, längdhopp och stövelkastning. Där till hann vi med lite roliga rörelselekar, rörelseglädjen var på topp!

Nu flyger redan några superhjältar omkring i våra utrymmen, nästa vecka får resten av gänget fixa sina färdiga. Nästan alla hus har hittat tillbaka, nästa vecka presenterar vid dem. Om någon ännu vill hinna med så hämta på måndagen.

Måndag: Fotografering 9:00, kom ihåg fotolappen!

Tisdag: Smågruppsverksamhet

 • Pyssel för dem som inte ännu gjort sin superhjälte
 • Gymnastik

Onsdag: Musiklekskola 9:45->

Torsdag: Skogsmulle start 9:00

Fredag: Utomhuspedagogik

 

Nu finns det också viktig post i barnens hyllor.

Ha ett skönt veckoslut!

Hälsar,

Sussi, Anne, Janine och Linda

Hälsningar inför vecka 34 (23.8-27.8)

Den här veckan har vi bekantas oss med varandra genom kompisklubb. I kompisklubben gjorde vi överenskommelser. Alla fick också göra ett självporträtt, genom det vill vi lyfta fram och värdesätt olikheter. Vi alla är olika och har olika intressen och styrkor, tillsammans blir vi ett mästerverk! En del får göra sina självporträtt nästa vecka.

Nästa vecka 34

Nu när hösten kommer igång börjar och vardagen rullar på märker vi vilka system som passar oss och årets barngrupp. En del små justeringar kan det förstås ännu bli i helhet tycker vi att alla pusselbitar börjar hitta sin plats. Det vi märker att vi måst ändra på är peda.net uppdateringen. Vi kommer nu att uppdaterar varje vecka på fredagen. I kalendern kan ni kolla lite längre fram.

 • Kom ihåg att meddela vårdbehovet i esmåbarnspedagogik tjänsten
 • Läs noggrant igenom våra uppdaterade koronadirektiv
 • "Gamla" veckobrev hittas under rubriken "Veckobrev och andra hälsningar från vår vardag!"

MÅNDAG:  Utomhuspedagogik

TISDAG: Smågruppsverksamhet

F: Kompisklubben

K: Ledd lek

Specialläraren inom småbarnspedagogik Rebecca Granbohm i gruppen

ONSDAG: Dagisfred i Tranbrunnsparken START 9:00!

TORSDAG: Smågruppsverksamhet

 F: Ledd lek

 K: Kompisklubb

FREDAG: Lovisa promenad START 9:00!

VECKANS LÄROMRÅDEN

Kommer från planen för småbarnspedagogik och är följande:

1 = mål

2 = hur vi gör för att nå vårt mål

Jag utforskar min omgivning

 1. Lära barnen att röra sig tryggt i trafiken som grupp. Lovisa veckan till ära, vill vi också tillsammans med barnen bekanta oss med olika platser i vår fina närmiljö
 2. På onsdagen promenerar vi till Tranbrunnsparken och firar dagisfred. Lovisapromenad med olika uppgifter blir det på

Jag och vår gemenskap

 1. Tillsammans med barnen ska vi skapa en trygg miljö och fin laganda där alla kan modigt vara sig själva
 2. Kompisklubben och dagisfred


Trevligt veckoslut!
Hälsar,
Janine, Sussi, Anne och Linda

Tema

Den här bilden och diskussioner har format vårt nya tema. Kan vara att 112 dagen också väckte en del av det stora intresset för räddningsverket. På bilden ser ni Ryhmä hau och polisstationen. Barnen har önskat att få veta mer om poliser, brandmän och akutvårdare. På önskelistan för aktiviter finns bl.a att göra ett äventyr högt upp som räddningshelikoptrar kan flyga, bygga en brandbil, pyssla trafikmärken, se olika räddningsgfordon och pyssla en polis. Vi började tema med att bekanta oss med trafikljuset, under veckan har vi funderat på röda och gröna tankar. I samlingen har vi kört fantasifordon och hittat på en sång om räddningsfordon. Samtidigt har vi funderat och experimenterat med det livsviktiga vattnet som också finns i brandbilar. Så roligt, kan inte vänta på att få fortsätta temat nästa vecka!

 

Vecka 10 (7-11.3)

Måndag: utomhuspedagogik 

Tisdag: smågruppsverksamhet (Gymnastik)

Onsdag:

•musiklekskola 9:45->

•femmisklubb

 

Torsdag: START 8:30 Utryckningsäventyr till Skyttis! Vi bestiger ”snöberg” med skidor. Barnen som inte skidar får bestiga andra ”snöberg ” som finns på området och åka ner med peffis. Alla små flitiga hjältar får ha med sig vägkost som är packad i en ryggsäck.

 

Fredag: utomhuspedagogik

 

Trevligt veckoslut!☀️

Vecka 36 (6.9-10.9)

Cykeldagen var omtyckt! Vi tränade på trafiksäkerhet med hjälp av en cykelbana. Barnen var också ivriga över att få bygga sitt eget hus. På utfärderna lär vi oss tillsammans med Igge- igelkotten. Nästa vecka visar Igge vägen till Mulleskogen. Barnen får ha med sig sittunderlag, vatten, en frukt/en smörgås som är packade i en ryggsäck. Vi går till mulleskogen och upptäcker naturen i alla väder!

Lovisa stad är nu med i projektet småbarnspedagogiken i rörelse. Vi vill tänka på barnets helhets mående motion, vila och kost. Viktigt att vi är förebilder för en mångsidig och hälsosam kost, därför strävar vi att minska på sockret även på daghemmet. Vi har kommit överens om att slopa efterrättsbjudning på födelsedagar. Vi fortsätter dock att fira barnet med sång, musik, lekar och andra överraskningar.

Nu finns nya bilder i vårt bildgalleri "Bilder från vår verksamhet", gå gärna in och kolla. 

Måndag:

Utomhuspedagogik

Tisdag:

F: Utegymnastik
K: Bordsspel. Vi spelar spel med färg och former!

Onsdag:

Musiklekskola 9:45

Tordag:

Mulleskogen START 9:00!

Fredag:

F: Bordsspel. Vi spelar spel med färg och former!
K: Utegymnastik 


Trevligt veckoslut!

Hälsar,

Sussi, Janine, Anne och Linda

Vecka 39 (27.9- 1.10)

Hej,

Först vill vi tacka föräldraföreningen Mårran för den roliga teater Bobban, tusen tack! Teater tema till ära har vi pratat om superhjältar och om hur vi alla har en egen superkraft. Vi diskuterade och berömde varandra. våra hemliga brev börjar också vara färdiga så småningom kommer dom att dyka upp i hyllan. vilka fina hus vi redan fått tillbaka, hoppas ni som ännu pysslar förfullt snart blir färdiga. Vi väntar med spänning!

På utfärden gjorde vi grupparbeten där barnen fick forma former med naturmaterial. Alla var jätteduktiga, härligt att se det smidiga samarbetet. Vi besökte också vårt nya daghem, kollade noggrant vilken dörr som kommer att bli vår. Spännande tider, kom ihåg att sätta in vårdtiderna för flyttveckan (42 18.10-25.10) senast 26.9!

Nästa vecka tar vi formerna i rörelse och går till sportplanen för en liten olympiad. Vi kommer också att göra en del dokumentation på basis av vad vi hittills gjort i det aktuella temat.

Måndag 

 • Utomhuspedagogik

Tisdag

 • Olympiad på sportplanen, start 9:00! Kan vara bra att ha lätta och sköna skodon att springa med 
 • Speciallärare Rebecca i gruppen 

Onsdag
 • Musikleklekskola 9:45->

Torsdag 

 • Smågrupper (dokumentation/pyssel)

Fredag

 • Smågrupper (dokumentation/pyssel)

Vi kommer att skriva en liten sammanfattning om viktiga grejer från vår vardag. Föräldramöte har vi bestämt att ha först efter flytten. Vi vill bjuda in er och titta på våra nya utrymmen, datum meddelas senare.

Ha det så skönt!

Hälsar,

Sussi, Anne, Janine & Linda

Vecka 33-34 (16-27.8)

Vi fokuserar på lärområden ”mina många uttrycksformer” och ”jag och vår gemenskap". I smågruppsverksamheten och samlingarna är pyssel, kompisklubben (Funfriends), bokstaven A och vänskapssagor aktuellt. Vi vill att alla ska känna sig trygga i gruppen, tillsammans tar vi hand om varandra. I år används Funfriends som antimobbningsprogram i vår grupp.  Vi kommer också att använda en del av folkhälsans dagisfredsmaterial för att bygga upp en fin gruppanda.

I kalendern förkortas Flamingorna med F och Kycklingarna med K.

25.8 Villekullas dagisfred start 9:00

Soliga hälsningar,

Sussi, Anne, Janine och Linda


Vår vardag!

Vårt dagsschema ser ungefär ut på följande sätt:

6:30 Daghemmet öppnar ( vid behov tidigare )
-> Till en början öppnar vi i Hattifnattarnas utrymmen
-> Lek 

8:00 Morgonmål

8:30 
-->Utevistelse/ Utfärd

ca. 10  Smågruppsverksamhet

ca. 11 Samling ( sång, saga och aktiviteter baserat på tema)
-->Lunch

Saga/ Vila
-> Verksamhet

14:00 Mellanmål

Lek/ Utevistelse

17:00 Daghemmet stängs

Vecka 47 (22.11-26.11)

Vilken fin vecka, som alltid med barnet i fokus ❤️. Pogrammet var omtyckt, barnen har vari ivriga. Det bästa var när barnena fick dansa loss med sina idoler från BUU-klubben.

Nästa vecka:

måndag: utomhuspedagogik

tisdag: smågruppsverksamhet
 • pink F och kycklingarna sagostund i biblioteket 
 • vita F bokstavsuppgifter 

onsdag: smågruppsverksamhet

torsdag: två alternativa pogram start 9:15
 • adventskyrka
 • julbesök till biblioteket 

fredag: vi firar lillajul med pyjamaparty! Kom ti dagis med pyjamas eller dina allra mysigastekläder så ska vi ta de lugnt tillsammans. Barnen får också ha med sig tomteluva

Ha ett skönt veckoslut!
Hälsar,
Sussi, Anne, Janine & Linda

Lekfullt med lera

Tack till föräldraföreningen Mårran och alla som understöder den för att kunna ge det där lilla extra till barnens vardag ❤️

Verksamhetsåret 2021-2022

Vi har nu ett nytt och spännande verksamhetsår framför oss. Till först passar jag på att presentera mig själv. Jag är Linda Henriksson och är Hattifnattarnas nya lärare. Efter ett fint och givande år som klasslärare är jag nu tillbaka i småbarnspedagogiken. Väntar med iver att få träffa och lära känna er och era härliga barn! Till näst har jag glädjen att presentera resten av vårt fantastiska team : Sussi, Anne och Janine. Vi alla uppskattar era åsikter och flaggar därför för öppen kommunikation, fråga gärna modigt om det är något ni fundera över.

I augusti startar vi med en grupp på 19 barn i åldern 3-5. Årets smågrupper heter Flamingorna och Kycklingarna, i vår tambur kan ni kolla till vilken grupp ert barn hör. Vi bygger upp verksamheten tillsammans med barnen, som metod används temabaserad målinriktad pedagogik. Varje månad kommer att ha ett eget tema som basera sig på barnens intressen. Målen ställs utifrån barnens behov. Tillsammans formar vi vägen för att nå våra mål. Som verktyg använder vi lärområden från planen för småbarnspedagogik. I Lovisas plan för småbarnspedagogik kan ni läsa mer om följande lärområden: Språkets rika värld, mina många uttrycksformer, jag och vår gemenskap, jag utforskar min omgivning och jag växer, rör på mig och utvecklas. Där till kommer vi att satsa mycket på smågrupper för att kunna bemöta enskilda barnets behov och strävar genom det till en lugn vardag där leken är en naturlig del.

På måndagen 2.8 öppnar vi igen Villekulla efter sommaren. Som det nu ser ut flyttar vi 1.10 till barackerna som förtillfället görs färdiga för oss vid Generalshagens skolas gård. 

I år är vårt stora tema ”småbarnspedagogiken i rörelse” därtill har vi valt att fokusera på språkutvecklingen och utomhuspedagogik. Arbetsredskapet för pedagogiskdokumentation kommer att vara en dokumentationsvägg. Där synliggör vi barnets åsikter och utveckling under och efter varje tema. Dokumentationen sätts sedan ihop till en bok som barnet får hem vid överflyttning till förskola.

Här på peda. net finns viktig information om vår vardag i Hattifnattarna. Vi använder oss av två veckors veckobrev och kalender. Senare kommer vi också att dela ut ett lösenord för detta år , som används för att komma in till bildgalleri. Sidan uppdateras oftast på fredagen, gå in och kolla regelbundet. Kom även ihåg att reservera vårdtider via eSmåbarnspedagogik senast måndag före kl.23:00 två veckor innan vårdbehovet. För att vi ska kunna stöda barnen att hålla koll på sina kläder önskar vi att ni sätter namn eller initialer i alla kläder och skor, tack i förväg.

Hos oss är alla individer, i år kommer också alla att få en egen färg som följer med i vardagen. Personalen följer slogan ” vår vardag är barnets barndom” , vi vill upptäcka tillsammans med barnen och önskar att det blir många roliga minnen! Det viktigaste för oss är att alla trivs och att vi kan skapa en trygg vardag för era barn.

I augusti lär vi känna varandra, tema är därför ” vårt ballongknippe är färgglatt och har ett starkt band” . Målet är att alla hittar sin plats i gruppen och kan modigt vara sig själv.

I väntan på ett lärorikt år!

Hälsar,

Sussi, Anne, Janine och Linda

VECKA 37 (13.9-17.9)

Vi tar vara på höstens skörd och fina färger! Nästa vecka går vi vidare i vårt tema. Under veckan kommer vi att namnge vår egen by. I vår by finns en fin trädgård som vi kommer att börja göra upp. Vi bekantar också med byns skog där finns bl.a. giftiga flugsvampar och goda kantareller.

Barnen har pysslat sina hus och kommer under veckan att få ta hem dem. För oss är alla familjer lika viktiga❤️.  Ni gör en massa roliga och värdefulla saker tillsammans där hemma. Nu vill vi gärna veta hur ni tillbringar er gemensamma tid, därför kommer vi att utmana familjerna att pyssla husen färdigt där hemma. Vi vill gärna att ni tillsammans med barnet/barnen ritar eller limmar bilder på er familj. Sedan får barnet ta huset tillbaka till ”byn” och presentera sin egen familj för gruppens andra barn. Ingen panik om ni inte hinner under nästa vecka, vi presentera familjerna i slutet av månaden. 

 

Måndag

Utomhuspedagogik


Tisdag

F: modellerar siffror och mängder i olika färger. Gör ett vänskapsband med hjälp av  färgkod.

K: sagostund utomhus

Speciallärare Rebecca i gruppen 


Onsdag

Musiklekskola 9:45 ->

 

Torsdag

Skogsmulle, start 9:00! Packa med en liten hälsosam vägkost. Vi upptäcker naturens fina höst färger och fokuserar på svampar och bär.

 

Fredag:

F: sagostund utomhus

K: modellerar siffror och mängder. Äppeltryck i olika färger

 

Vi vill påminna er att så fort som möjligt sätta in barnets vårdbehov för flyttveckan 42 (18.10-25.10), tack på förhand.

 

Trevligt veckoslut!

Hälsar,

Sussi, Anne, Janine och Linda

Magiskt digiskoj

Magiskt digiskoj

Vår småbarnspedagogiska enhet har deltagit i utvecklingsprojektet Magiskt digiskoj under detta verksamhetsår. Vårt mål har varit att öka de digitala färdigheterna hos barnen och personalen samt motivationen att använda informations- och kommunikationsteknologi. I projektet har deltagit förutom vi tre andra enheter. Projektet startade 1.8.2020 och pågår till 31.7.2022. Under nästa verksamhetsår kommer även de andra småbarnspedagogiska enheterna i Lovisa med i projektet.

Informations- och kommunikationstekniken är en del av en mångsidig och inkluderande lärmiljö för barnet. Informations- och kommunikationsteknologi används som en naturlig del av pedagogisk verksamhet till exempel som verktyg vid undersökning och dokumentering. Med hjälp av digitala verktyg kan vi utvidga lärmiljöerna utanför väggarna, till skogarna, andra länder och ut i rymden. Detta arbete har vi påbörjat.

Under det gångna verksamhetsåret har hela personalen fått skolning i att använda vissa utvalda applikationer. Vi har fördjupat vår kunskap och funderat tillsammans hur vi i vår grupp ska använda dem med barnen. Det är viktigt att de passar in i vår verksamhet och våra teman. De utvalda applikationerna är Chatterkid, SockPuppets och Keynote.

Lovisa stad har samarbetat med två studeranden från LAB University of Applied Sciences, Riina Moisio och Nea Halme. Som mål för samarbetet var att utveckla ett pedagogiskt spel för Lovisas småbarnspedagogik. Spelets mål är att erbjuda barnen, tillsammans med personalen inom småbarnspedagogiken, trygga inlärningsmiljöer för att träna olika saker (t.ex. språk, mediafostran och känslor) och samtidigt lära sig använda teknologi. Den preliminära planen är klar. Spelet kommer att vidareutvecklas tillsammans med Careerias kodnings studeranden under nästa verksamhetsår. 

Hattifnattarnas utvecklingsmål har varit bl.a. öka samarbetet mellan daghemmet och hemmen genom "hemuppgifter" (fotografera ditt veckoslut, föräldrar och barn tillsammans), låta barnen pröva olika appar på iPaden (ChatterPix filmer med temat hälsosam kost och frukter), video presentation på min favoritlek i daghemmet och Time Timer som stöd i t.ex. matsituationerna. Vi har planer på att ge en till "hemuppgift" och att göra videor men appen SockPuppets. Dessutom dokumenterar vi tillsammans med barnen bl.a. våra utfärder och en del av vårt program med fotografier och sätter upp i bildgalleriet här på peda.net. Vi i personalen har lärt oss mycket och blivit modigare med att använda tekniken i vardagen, ännu har vi mycket kvar att lära oss, men sakta men säkert. Vi väntar ivrigt på att få se vad projektet för med sig även i nästa verksamhetsår!

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä