Rehtorin pöydältä

Rehtorin pöydältä

Joulukuu 2018

Tähtitaivas kirkastuu,
nyt on metsän joulukuu.

 

Joulukuu tuo tullessaan toiveen lumesta ja pakkasesta, luistelujäistä ja hiihtopoluista. Myös joululoma häämöttää nurkan takana.

 

Näy liikenteessä-kampanja

-Metsolan koulun heijastavin luokka oli 4B hurjalla tuloksella noin 17 heijastinta/oppilas. Onnea 4B! Vanhempainyhdistyksen lahjoittama luokan herkkukori nautitaan ke 5.12.

-Kaikki luokat osallistuivat innolla heijastinviikkoihin, joten jokainen luokka tullaan palkitsemaan pienellä herkulla. Kiitos Metsolan ja Ojaniitun vanhempainyhdistys!

 

 Lapsen päivä 20.11. palautetta

-Metsolan koulussa aamu alkoi rehtorin aamukahvilla, jossa oli paikalla eri ikäisten oppilaiden huoltajia.

-luokkien toimintaan pääsi tutustumaan moni vanhempi, kiitos vierailusta

-jalkapalloturnaus henkilökunta vs. oppilaat sujui hyvässä urheiluhengessä ja suuremmilta vahingoiltakin vältyttiin, vaikka peli oli kovasykkeinen

 

Joulukuun tapahtumia ja aikatauluja

-ti 4.12. lasten joulujuhla klo 9.30, yleisöksi kutsuttu myös eskarit sekä huoltajat, jotka eivät pääse iltajuhlaan

-ti 4.12. koko koulun joulujuhla klo 18, tervetuloa vanhemmat. Vanhempainyhdistys tarjoaa glögit!

-to 6.12. itsenäisyyspäivä, koulusta vapaata

-to 13.12. jouluruokailu koulussa

-ti 18.12. joulukirkko

-pe 21.12. klo 9-11 syyslukukauden viimeinen koulupäivä

-6. luokkalaiset saavat välitodistuksen, luokkien 1-5 väliarviointi on arviointikeskustelu

-joululoma 22.12.2018-6.1.2019

 

Kysely Harjun alueen lapsiperheille

-linkki lähetetään Wilman kautta

-kysely auki 16.12. saakka

-anna palautetta, vaikuta, ideoi, kerro. Kyselyn tulokset käydään läpi Harjun alueryhmässä.

 

Metsolan ja Ojaniitun vanhempainyhdistys

-pöytäkirjat luettavissa Wilma tiedotteissa, yhdistyksellä myös omat Facebook- sivut

 

 

 

Jouluisin terveisin,

Satu-Kristiina Hautamäki

Marraskuu 2018

Pii paa puu, terve marraskuu!
Kohta menee järvet jäähän,
Saappaat jalkaan, myssy päähän.
Nenä punehtuu, onhan marraskuu

 

 Kouluruokailu

-Metsolan koululla on asiakaspalautelaitteet kouluruuan palautteen keräämiseksi. Oppilaat ja henkilökunta saavat sekä pisteyttää että antaa kirjallista palautetta kouluruuasta.

 

Näy liikenteessä-kampanja

-vkot 45 ja 46 ovat heijastinviikkoja, jossa panostetaan oppilaiden turvalliseen koulutiehen talven pimeinä kuukausina. Viikolla 45 teemaa käsitellään luokissa ja oppilaita ohjataan heijastimen käyttöön. Viikolla 46 kahtena koulupäivänä luokissa tullaan toteuttamaan heijastinlaskenta, jonka tulokset kerätään yhteen ja heijastavin luokka palkitaan vanhempainyhdistyksen toimesta upealla herkkukorilla.

-kodeissa toivotaan käsiteltävän heijastimen käytön tärkeyttä tehoviikkojen aikana.

 

 Lapsen päivä 20.11.

-Metsolan koulu osallistuu lapsen oikeuksien päivään viettämällä lapsen päivää

-päivän ohjelma:

rehtorin aamukahvit huoltajille klo 9.15-10.

luokissa tapahtuu: klo 10.15-11 lasten suunnittelema oppitunti, klo 11-12 luokkien omaa työskentelyä

ruokailun yhteydessä jälkiruoka

jalkapalloturnaus luokat 1-3 vastaan koulun aikuiset klo 12-12.30

jalkapalloturnaus luokat 4-6 vastaan koulun aikuiset klo 12.30-13.15

Huoltajat ovat tervetulleita koululle, lisätietoa lähempänä ajankohtaa. Lapsen päivän ohjelma on oppilaskunnan hallituksen ehdotusten pohjalta rakennettu

 

Kulttuuripolku

-4.luokkalaiset osallistuvat kaupungin yhteiseen itsenäisyyspäiväjuhlaan ke 28.11.

 

Oppilaiden hyvinvointi

-Metsolan koulussa on kaikki pihalla välitunnit kerran kuukaudessa, jossa kaikki koulun aikuiset jalkautuvat pitkäksi välitunniksi pihalle. ”Mitä sinulle kuuluu?”

 

Kalenteriin merkittävää

-joulujuhla ti 4.12. klo 18, kaikki luokat osallistuvat ja luokkien huoltajan on kutsuttu. Ojamon oppilaat osallistuvat Ojamon koulun joulujuhlaan.

 

Metsolan ja Ojaniitun vanhempainyhdistys

-pöytäkirjat luettavissa Wilma tiedotteissa, yhdistyksellä myös omat Facebook- sivut

-joulumyyjäiset ke 28.11. klo 18 Ojaniittutalolla

 

Harjun alueen aluetoiminta

-Harjun alueen aluetoiminta kokoaa alueen perhetyön toimijat ja tapahtumat yhteen

-aluejohtajat Sari Saarinen ja Satu-Kristiina Hautamäki

-aluetoiminnan nettisivut:  https://peda.net/lohja/alueryhm%C3%A4t/harju2

-sivuilla tiedotetaan alueen lapsiperheille suunnatuista tapahtumista. Kannattaa seurata sivuilta tapahtumia ja vinkata uudesta tiedotuskanavasta alueen toimijoille, myös he saavat näkyvyyttä alueen nettisivun kautta.

-alueryhmä esittäytyy joulumyyjäisissä ke 28.11. klo 18 Ojaniittutalolla

 

Marraskuisin terveisin,

Satu-Kristiina Hautamäki

Syyskuun tohinoitaMetsolan koulun pihalla on tosiaan ollut syyskuun aikana tohinaa! Uudet pihavälineet on yksi toisensa jälkeen saatu käyttöön. Pihaan on tullut tasapainoilua kehittäviä laitteita sekä hämähäkkikeinu. Koulumme vanhimmat oppilaat tekivät ehdotuksen eri laitteiden käyttövuoroista ja sen pohjalta uudet laitteet on nyt saatu oppilaiden käyttöön.

Tramboliini.JPGVaahtera.JPG

Just ride-ajokorttikoulutus oli jokaiselle luokka-asteelle koulupäivän aikana. Jokainen polkupyörä ja kypärä todettiin radalle sopiviksi, myös oppilaiden tasapainotaidot olivat niin hyvät, että jokainen luokka pääsi lyhyen rataperehdytyksen jälkeen kiertämään rataa. Päivä kruunautui iltatapahtumaan, jossa Metsolan Just ride- rata avattiin virallisesti. Radan kävi testaamassa myös tuore paraolympiamitalisti Henry Manni ja hän totesi radan soveltuvan myös pyörätuolikäyttöön. Kyllä täytyy myöntää, että hymy oli herkässä niin koulun aikuisilla kuin lapsillakin. Hienoa, että rata on vihdoin valmis! Jokainen luokka on saanut varata kalenterista parin viikon jaksolta koulupäivän, jolloin rata on luokan käytössä oppi- ja välitunneilla. Liikkuva koulu on muutakin kuin suunnitelmia paperilla. Se on koripallopudotusta, jalkapallovääntöä, tramboliinilla loikkimista, Supernovassa tasapainoilua, hämähäkkikiikussa huimailua ja telineillä kiipeilyä.
Just ride 1.JPGJust ride 2.JPGHyvät syysilmat ovat mahdollistaneet myös liikuntatunnit läheisen harjun alueella. Suunnistuskausi on aloitettu. Pokemonejakin on metsästetty hyvällä menestyksellä.

Jalat harjulla.JPG
Pokemonia metsästäessä voi myös nauttia harjun tarjoamista näköaloista. Puuston takana häämöttää Lohjanjärvi.

Lohjanjärvi harjulta.JPG

Perjantaina 30.9. vietetään Koulun ja kodin päivää. Olen kutsunut Metsolan koulun huoltajat rehtorin aamukahville klo 8-9, jonka jälkeen huoltajat pääsevät kiertämään luokkia. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee paikalle! Sitten onkin aika kääntää almanakan sivu lokakuuhun.

Terveisin,

Satu-KristiinaAlkusyksyä Metsolan koulussa

Kesän aikana koulun sisätiloissa tehtiin remonttia ja lattiamme saivat taivaansinisen sävyn. Koulun aikuisten mielestä tämä vaikutti positiivisesti myös koulun äänimaailmaan, joka pehmeni. Tähän saattaa vaikuttaa myös seinille lisätyt akustiikkalevyt, joihin syksyn mittaan ilmestyy uusia oppilastöitä. Täytyy kyllä todeta, että koulun tilanne näytti vielä viikkoa ennen koulujen alkua aika lohduttomalta, kun tavarat vielä etsivät paikkaansa. Muuttolaatikot saatiin suurimmalta osin purettua tyhjiksi sekä kalusteet paikoilleen ennen koulun alkua, kiitos siitä kaikille urakassa mukana olleille.

Remontti.jpg

Pihatyöt jatkuvat syyskuun puoliväliin saakka, jonka jälkeen koittaa se niin kauan odotettu hetki, jolloin uudet leikkitelineet ja toiminnot saadaan turvallisesti oppilaskäyttöön. Just ride-rata alkaa olla viimeistelyjä vaille valmis ja tälläkin hetkellä pihassa hurraa kaivuri, joka asentaa värikkäitä tasapainoilupalloja. Myös pihaistutuksia on tullut lisää, joka lisää pihan viihdyttävyyttä merkittävästi. Tuskin maltan odottaa, miltä kasvit näyttävät eri vuodenaikoina!

Ensimmäiset kaksi kouluviikkoa koulupäivät olivat hyvinkin lukujärjestyksestä poikkeavat, kun Metsolan koulun osalle tuli tänä lukuvuonna uinnit heti alkusyksyyn. Koulun sijainti mahdollistaa uimatunneille kävelyn ja se onkin todella suuri etu koulumme oppilaille. Jokainen luokka on päässyt useamman kerran saamaan ohjattua uimaopetusta ja itsekin altaan reunalla valvomassa seuranneena on helppo todeta, että uintitunnit ovat oppilaille mieluisia. Mieleen on jäänyt esim. luokka, joka sai opetusta hyppyaltaassa ja oppilaat olivat kuin meritähdet harjoitellessaan kellumista. Hieno näky!

Koulullamme aloitti syksyllä kaksi uutta toimijaa, esiopetus sekä Jalavan koulun ryhmä. Syksyn alussa onkin ollut paljon sovittavia käytännön asioita. Varsinkin esi- ja alkuopetus ovat aloittamassa vahvaa yhteistyötä keskenään. Suunnitelmissa on ainakin yhteisiä luku- ja liikuntatunteja. Jalavan ryhmä edustaa koulumme vanhinta ikäryhmää ja tuo siten tullessaan kouluumme tuulahdukset myös yläkoululaisen arkea. Oppilaskunnan muodostaminen on käynnissä ja erityisen ilahduttavaa onkin huomata, että ikäskaala sielläkin on laajentunut entisestään.

Tällä viikolla oli Ojaniitun, Tytyrin ja Metsolan koulun opettajien yhteinen koulutusiltapäivä, jossa pureuduttiin uuden opetussuunnitelman saloihin. Opettajat vaihtoivat näkemyksiä ja vinkkejä esim. arvioinnista, kirjasarjojen tarjoamista vaihtoehdoista ja toimintatapojen muuttamisesta. Koulujen rehtorin pääsivät perhostelemaan työpajoissa ja olemaan kuunteluoppilaina. Kyllä täytyy todeta, että keskustelu oli kyllä hersyvää ja hedelmällistä. Kysymyksiäkin nousi eikä kaikkiin varmasti löydy ihan hetkessä vastauksiakaan. Oppiva yhteisö konkretisoitui koulutustilaisuudessa.

Ensi viikolla onkin tiedossa koko koulun yhteinen vanhempainilta, jossa otetaan kevyt kurkistus uuteen opetussuunnitelmaan sekä Metsolan koulun uuteen toimitamalliin, hyvekasvatukseen. Siitä lisää myöhemmin.

Hyvää viikonloppua ja nautitaan syyskuun alun auringosta!

paavolan tammi.jpg

Paavolan tammi

Hyvää huhtikuun alkua

Koulussa alkaa lukuvuoden kiireisimmät ajat. On tehty kirja- ja materiaalitilauksia, pähkäilty OPSin mukanaan tuomia uusia ajatuksia, suunniteltu kevätjuhlia, käyty retkillä. Varmoja koulun kevään merkkejä.

Aprillipäivänä sai luvan perästä petkuttaa ja tartuin itsekin heti mahdollisuuteen. Kuulutin keskusradiosta, että Metsolan koululle on hankittu uusi 3D-tulostin ja tulemme arpomaan oppilaiden keskuudesta yhden onnekkaan, josta tulostetaan 3D-tuloste. Oppilaat puolestaan aprillasivat esim. siirtämällä luokan kellon etuaikaan, esittämällä kovin uskottavasti nilkkansa nyrjäyttänyttä ja ensiapua tarvitsevaa oppilasta, vinkkaamalla opettajalle hänen hiuksissaan kulkevista muka-hämähäkeistä. Täytyy todeta, että koko koulupäivän ajan niin opettajat kuin oppilaat epäilivät kaikkea, mitä heille sanoi. Onneksi aprillipäivä on vain kerran vuodessa!

Pääsin mukaan koulumme vanhimpien oppilaiden kevätretkelle Helsinkiin. Fazerin tehdaskierroksen jälkeen oli vuorossa voltteja ja vaarallisia tilanteita Superparkissa. Retkien paras anti onkin mielestäni se, että oppilaat pääsevät harjoittelemaan täysin erilaisia taitoja kuin koulussa. Suklaapuodissa laskettiin tiukasti eri tuotteiden kilohintoja ja käytettiin kuin huomaamatta matematiikkaa. Liikuntapuistossa harrastettiin liikuntaa yhdessä ja erikseen hiki päässä. Välipalaostoksilla ruokailtiin ravintolassa ja tehtiin kassalla tilaukset. Tärkeitä arjen taitoja.

Metsolan koulussa on edessä kutkuttavia muutoksia. Kesällä on tiedossa remonttia, jonka jälkeen alueen eskarit pääsevät aloittamaan esiopetuksen koulun tiloissa. Pihaan ilmestyy lähiliikuntapaikka ja Just ride-rata. Just ride Lähiliikuntatyöryhmä on saanut suunnitelmat sitä myöten valmiiksi, että kesällä kuokka kolahtaa Metsolan maahan. Oppilaskunta on tänään toimittanut pöydälleni ehdotuksen asfalttiin piirrettävästi oppilasta aktivoivista kuvista, jossa on perinteisiä ruudukkoja ja tervapatoja, sekä jättimäisiä liitupiirustuskuvioita. Oppilailla on paras tieto siitä, mikä on heidän mielestään hyvä juttu juuri heidän koulunsa pihaan.

pihasuunnitelma.jpg

Hyvää ja aurinkoista viikonloppua toivottaen,

Satu-Kristiina

Kevään touhuja

Tervetuloa kurkkaamaan Metsolan koulun arkeen ja juhlaan!

Kevät on jo pitkällä ja lunta ei ole tipan tippaa, lukuunottamatta pientä tippaa. Metsolan koulu sijaitsee lähellä Harjun hiihtolatuja ja tämä mahdollistaa pitkän hiihtokauden. Oppilaat ovatkin pääseet nauttimaan hiihdosta usean viikon ajan. Viikon 11 lopussa Metsolan ja Nummentaustan vanhempainyhdistys järjesti perheille mahdollisuuden päästä edulliseen Vihti ski-iltamäkeen. Useat perheet tarttuivat mahdollisuuteen ja nauttivat talviurheilusta laskettelun muodossa.

Nyt on kuitenkin siirrytty jo sisäliikuntaan. Luokkien väliset sählyturnaukset aloitettiin kuluneella viikolla ja vielä ensi viikolla on tiedossa pelejä . Koululla on nähty suuria tunteita. Peleissä on päästy hienosti kehittämään voittamisen ja häviämisen taitoja. Pelien myötä on keskustelu myös siitä, mikä ero on pelata kovaa ja reilusti, kuin oppilaiden kuvailemaa "sikaa". Innostuessa ja pelin tiimellyksessä on hyvä miettiä näitäkin asioita.

Kirkkaat värit valtaavat koulun seinät, kun oppilaiden talvityöt väistyvät kevättöiden alta. Ikkunoiden kuusipuut ovat vaihtuneet tulppaaneihin ja seiniä koristavat värikkäät taidetyöt. Pääsiäisloma koittaa tänään ja sen kunniaksi laitan postaukseni alle kuva-arvoituksen: etsi pääsiäismunien joukosta ilveksen munima muna. Usein taidetöiden virittämät tarinat saavat hymyn huulille, niin tämä kyseinen ilveksen munima munakin.

Hyvää pääsiäistä kaikille!

Satu-Kristiina

pääsiäinen.jpg