Puheopetus

Puheopetus

Erityisopetuksessa on mahdollisuus saada puheopetusta äännevirheiden korjaamiseen. Yleisimpiä ovat s- ja r- äännevirheet. Erityisopettaja ohjaa oikeaan äänenkäyttöön. Puheopetustuokioita on kerran viikossa n. 15 minuutin ajan. Erityisopetuksen puheopetustuokioiden aikana harjoitellaan kielen motoriikkaa ja etsitään harjoiteltavan äänteen oikeaa suorituspaikkaa esimerkiksi peilin edessä aikuisen mallin mukaan. Jokaiselta puheopetustuokiolta lapsi saa "kotiläksyn", jota hän harjoittelee joka päivä kotona pienen hetken.

Yleiset kotiharjoitteluohjeet:

Harjoituksia on hyvä tehdä päivittäin, noin 5–10 minuuttia kerrallaan. Harjoittelun tulee olla mukavaa: aikuinen ja lapsi tekevät harjoituksia yhdessä. Aikuinen näyttää oikeaa mallia. Harjoittelussa voi käyttää peiliä apuna. Se voi auttaa lasta hahmottamaan kielen oikean paikan. Aikuisen tukea ja apua tarvitaan paljon. Rohkaiseminen ja onnistumisen elämykset kannustavat lasta yrittämään. Jos lapsi innostuu asiasta, hän jaksaa harjoitella ja saavuttaa tuloksia.

Harjoitteluun ei saa pakottaa, eikä väsyneenä kannata harjoitella. Jos lapsi ei ole vielä kiinnostunut harjoittelusta, kannattaa asiaan palata myöhemmin.

Mukavia harjoitteluhetkiä!